Tuesday, March 3, 2009

MAJA BLANCA



Aku curi2 masukkn N3 ni bila bos aku kuar gi tgok tank minyak kat blkg...he he he...kuih ni aku buat last week..baru hari ni nak update...nama dia MAJA BLANCA...aku pun tak tahu kenapa nama dia cm ni..tapi, rasa dia mcm puding jagung kastars....enjoy picture's ok...utk mimi, kalau siti smpat buat minggu ni, siti pass kat azie...okie..
oh,..aku amik resepi ni dr MYresepi...


Bahan-bahan:-
-1/2 cwn tepung jagung
-1/2 cwn gula ( kalau tak nak manis, leh kurangkan)
- 1/4 cwn air
-2 cwn santan
-1/4 jagung manis
-1/4 kismis ( aku ltk, tapi rasanya kalau tak ltk lg sdp kot)
-1/2 cwn kacang hancur

Cara-caranyer :-
- Gris loyang ngn minyak dn ketepikan..kalau nak kuih tu jadi tebal, guna loyang kecikklah...
-Dalam mangkuk besar, cmpurkan tepung jagung,gula, air dan santan..kacau hingga sebati.
-then, masukkan kismis dan jagung manis.....
-dah sebati, masukkan bahan tadi dldm, periuk....mask hingga likat atau pun, tunggu cm kuar letup2..( ala2 gunung berapi gitu)
-Tuang dalam loyang dan ratakn..
-taburkan kacang hancur...
-sejukkan dlm peti sejuk....dah ok..baru bolh potong2...


mmg sedap dan simple nak buatnyer....

4 comments:

  1. mummy>>>>dah rasa ker?..keh keh keh..

    hernee>>>aku tahu dirimu yg suka makan tu..nasib baik siti takleh nak kasi mummy ngn hernee, kalau tak, bolh gak rasa2 yerk...

    ReplyDelete
  2. pandai masak adik aku nie...

    ReplyDelete

SELAMAT PAGI! SARAPAN PAGI YANG RINGKAS

Hai, Assalamualaikum dan selamat pagi!. dah sarapan?  biasanya Nurie hanya sarapan ringkas je setiap pagi sebab anak anak bersekolah dan ...