Thursday, February 26, 2009

HARI KE 4

hari ni, hari keempat Mia kat NUrsery tu....apa yg boleh aku simpulkan, dia masih lagi rasa tersisih...sbbnyer....bila je dia nampak aku, dia akan terus nangis smbil berjalan ke arah aku dengan tangan mendepa utk memeluk aku...siannyer tgok dia.....aku kkgkadang tanya akak tu Mia ok ke tak,.....

akak tu ckp, dia dok sorang2 je Siti...tgok je kengkawan dia main...tapi tak nangis...makan pun okiey..(mia bab makan, mmg tak leh tolak,,tgh menangis pun, dia still bolh capai makanan yg kita hlur)....alahai..siannyer,,,,

bila kat umah lak, pantang tgok aku duduk atau bersila, dia mesti nak duduk atas peha aku...ckt2 dia peluk aku, ckt2 dia kiss aku...la ni, dah pandai kalau nak tido, mesti ajak aku masuk blik...nak manja2 lah konon...agaknyer, dia rasa tersisih kot kat nursery tu...sblum ni, dia sorang je kat umah makcik tu...semua perhatian kat dia je,..la ni, "kasih sayang, perhatian" akak tu kat ramai budak....tu yg mcm terpinggir je kot....

pagi tadi, dia bangun kul 7....ok je...bangun2 je tersengih2 tgok aku...dlm kete pun, siap gerak2kan badan bila aku buka CD....gelak2, ketawa2.....tapi, smpai je depan nursery tu, automatik dia terus nangis.....aduhai,,tak smpai hatinyer aku nak tinggal......hu hu hu....sedih tul..tapi, nak wat cmner....aku tinggal gak lah dia, w,pun, aku rasa tangisan dia makin kuat....hmm...mia mia......bersabar jelah yerk....

HARI KE 4

hari ni, hari keempat Mia kat NUrsery tu....apa yg boleh aku simpulkan, dia masih lagi rasa tersisih...sbbnyer....bila je dia nampak aku, dia akan terus nangis smbil berjalan ke arah aku dengan tangan mendepa utk memeluk aku...siannyer tgok dia.....aku kkgkadang tanya akak tu Mia ok ke tak,.....

akak tu ckp, dia dok sorang2 je Siti...tgok je kengkawan dia main...tapi tak nangis...makan pun okiey..(mia bab makan, mmg tak leh tolak,,tgh menangis pun, dia still bolh capai makanan yg kita hlur)....alahai..siannyer,,,,

bila kat umah lak, pantang tgok aku duduk atau bersila, dia mesti nak duduk atas peha aku...ckt2 dia peluk aku, ckt2 dia kiss aku...la ni, dah pandai kalau nak tido, mesti ajak aku masuk blik...nak manja2 lah konon...agaknyer, dia rasa tersisih kot kat nursery tu...sblum ni, dia sorang je kat umah makcik tu...semua perhatian kat dia je,..la ni, "kasih sayang, perhatian" akak tu kat ramai budak....tu yg mcm terpinggir je kot....

pagi tadi, dia bangun kul 7....ok je...bangun2 je tersengih2 tgok aku...dlm kete pun, siap gerak2kan badan bila aku buka CD....gelak2, ketawa2.....tapi, smpai je depan nursery tu, automatik dia terus nangis.....aduhai,,tak smpai hatinyer aku nak tinggal......hu hu hu....sedih tul..tapi, nak wat cmner....aku tinggal gak lah dia, w,pun, aku rasa tangisan dia makin kuat....hmm...mia mia......bersabar jelah yerk....

Wednesday, February 25, 2009

TAG 2 - MUMMY DASY

siti kena jwb cepat2....nanti lupaer nak buat

The rules are
1.copy and paste the question to your blog2.answer it.. SIMPLE
The most sweet moments in your life?
married to my hubby, being a mother to my children,konvokesyen
Named your idol?
NURUL IZZAH(ketabhan dan kesbrn dia)
What will you do if you're the last person in this world?
HU HU HU,,,SO ALONE
The most important thing in your life?
MY FAMILY. MY IN LAW, MY FRIENDS
Arrange marriage or love marriage?
LOVE MARRIAGE & ARRANGE (x sedia lg nak kwen tau)
Eight things that you'll bring along with you everyday?
1.HANDPHONE
2.HANDBAG
3.SPARE SHOES(dlm kete tapi)
4.NOTE BOOK
5.LIPSTICK
6.SAPU TANGAN (for my daughter)
7.PEN
8.SWEATER MIA
Eight things that you passionate about?
1.COKLAT
2.CAKE
3.FLOWER (ORCHID)
4.HANDBAG
5.SHOES
6.BARANG2 BABY
7.OF COURSE MONEY
8.STRAWBERRY
Your favorite quote or wisdom words?
Love: a temporary insanity, curable by marriage.
Your best listener or advisor?
MY HUBBY, MY MOTHER & MY SISTER
Romantic words or poem you wrote?
F4SNZ (F....for SITI NORIZA )-zaman cinta monyetlah ni
Ten love songs you been listening over and over again?
1.LUKA- DAYANG NUR FAIZAH
2.TERLALU CINTA - ROSSA
3.MELUKUT DI TEPI GANTANG - AISHAH
4.AYAT-AYAT CINTA - ROSSA
5.ATAS NAMA CINTA - ROSSA
6.WANITA - SITI NURHALIZA
7.IRIS - AWIE
8.KASIHKU SINAR - AMY MASTURA
9.SEBELUM CAHAYA - LETTO
10.DEALOVA - ONCE
Shoes size?
5 or 6
Named 5 your favorite perfume?
PUR BLANCA - AVON,
WHITE MUSK - BODY SHOP
SKIN SO SOFT - AVON
(emm...ni je kot..)
Place you wanna visit?
MEKAH, AUSTRALIA, PULAU TIOMAN...
Hugs or kisses or sex?
NAK TIGA2 BOLEH TAK? HA HA HA
most expensive thing you owned?
EMM BARANG HANTRAN MASA TUNANG...HE HE HE
Your valentine gift?
TAK PERNAH SAMBUT
The most weird birthday present you got?
SKIRT...eden tak pakailah bnda ni
People you wanna tag?
HMMM..OF COURSE KAK YATIE ngn Azie KAwaiii....

TAG 2 - MUMMY DASY

siti kena jwb cepat2....nanti lupaer nak buat

The rules are
1.copy and paste the question to your blog2.answer it.. SIMPLE
The most sweet moments in your life?
married to my hubby, being a mother to my children,konvokesyen
Named your idol?
NURUL IZZAH(ketabhan dan kesbrn dia)
What will you do if you're the last person in this world?
HU HU HU,,,SO ALONE
The most important thing in your life?
MY FAMILY. MY IN LAW, MY FRIENDS
Arrange marriage or love marriage?
LOVE MARRIAGE & ARRANGE (x sedia lg nak kwen tau)
Eight things that you'll bring along with you everyday?
1.HANDPHONE
2.HANDBAG
3.SPARE SHOES(dlm kete tapi)
4.NOTE BOOK
5.LIPSTICK
6.SAPU TANGAN (for my daughter)
7.PEN
8.SWEATER MIA
Eight things that you passionate about?
1.COKLAT
2.CAKE
3.FLOWER (ORCHID)
4.HANDBAG
5.SHOES
6.BARANG2 BABY
7.OF COURSE MONEY
8.STRAWBERRY
Your favorite quote or wisdom words?
Love: a temporary insanity, curable by marriage.
Your best listener or advisor?
MY HUBBY, MY MOTHER & MY SISTER
Romantic words or poem you wrote?
F4SNZ (F....for SITI NORIZA )-zaman cinta monyetlah ni
Ten love songs you been listening over and over again?
1.LUKA- DAYANG NUR FAIZAH
2.TERLALU CINTA - ROSSA
3.MELUKUT DI TEPI GANTANG - AISHAH
4.AYAT-AYAT CINTA - ROSSA
5.ATAS NAMA CINTA - ROSSA
6.WANITA - SITI NURHALIZA
7.IRIS - AWIE
8.KASIHKU SINAR - AMY MASTURA
9.SEBELUM CAHAYA - LETTO
10.DEALOVA - ONCE
Shoes size?
5 or 6
Named 5 your favorite perfume?
PUR BLANCA - AVON,
WHITE MUSK - BODY SHOP
SKIN SO SOFT - AVON
(emm...ni je kot..)
Place you wanna visit?
MEKAH, AUSTRALIA, PULAU TIOMAN...
Hugs or kisses or sex?
NAK TIGA2 BOLEH TAK? HA HA HA
most expensive thing you owned?
EMM BARANG HANTRAN MASA TUNANG...HE HE HE
Your valentine gift?
TAK PERNAH SAMBUT
The most weird birthday present you got?
SKIRT...eden tak pakailah bnda ni
People you wanna tag?
HMMM..OF COURSE KAK YATIE ngn Azie KAwaiii....

TAG - UMI SUFIRA (THE LETTER "S")

tag dari mimi...aduh...bolh tak siti copy & paste dr mummy dasy....he he he


The rules:

It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours and tag twenty people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question. Have fun! Don't forget to post it!


1. What is your name: SITI NORIZA BINTI SALEH ( my full name tau).
2. Four letter word: STOP
3. A boy's name: SALEH (bolh gitu?..he he he)
4. A girl's name: SYAURA ( sajer nak bodek tukang TAG ni...)
5. An occupation: SECURITY
6. A color: SAPPHIRE (boleh tak ?)
7. Something you'll wear: SHOES
8. A food: SUSHI
9. Something found in the bathroom: SOAP ( he he he..tiru mummy dasy)
10. A place: SINGAPORE
11. A reason for being late:SORRY BOS, MY DAUGHTER "MENGAMUK"..(jwpn real ni tau kalau siti masuk opis lmbt)
12. Something you'd shout: SENGAL!!!
13. A movie title: SEPET
14. Something you drink: SIRAP BANDUNG
15. A musical group: SPRING ( dolu-dolulah )
16. An animal: SNAKE
17. A street: SELADANG 2 ( ada tau nama jln kat kulai ni )
18. A type of car: SERENA
19. The title of a song: SUCI DALAM DEBU...he he he

erk....aku nak TAG kak yatie ngn azie kawaii jelah...sajer nak kasi biar blog dia berupdate....he he he..buat tau..jgn tak buat...

TAG - UMI SUFIRA (THE LETTER "S")

tag dari mimi...aduh...bolh tak siti copy & paste dr mummy dasy....he he he


The rules:

It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours and tag twenty people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question. Have fun! Don't forget to post it!


1. What is your name: SITI NORIZA BINTI SALEH ( my full name tau).
2. Four letter word: STOP
3. A boy's name: SALEH (bolh gitu?..he he he)
4. A girl's name: SYAURA ( sajer nak bodek tukang TAG ni...)
5. An occupation: SECURITY
6. A color: SAPPHIRE (boleh tak ?)
7. Something you'll wear: SHOES
8. A food: SUSHI
9. Something found in the bathroom: SOAP ( he he he..tiru mummy dasy)
10. A place: SINGAPORE
11. A reason for being late:SORRY BOS, MY DAUGHTER "MENGAMUK"..(jwpn real ni tau kalau siti masuk opis lmbt)
12. Something you'd shout: SENGAL!!!
13. A movie title: SEPET
14. Something you drink: SIRAP BANDUNG
15. A musical group: SPRING ( dolu-dolulah )
16. An animal: SNAKE
17. A street: SELADANG 2 ( ada tau nama jln kat kulai ni )
18. A type of car: SERENA
19. The title of a song: SUCI DALAM DEBU...he he he

erk....aku nak TAG kak yatie ngn azie kawaii jelah...sajer nak kasi biar blog dia berupdate....he he he..buat tau..jgn tak buat...

Saturday, February 21, 2009

DIA ADA ORG LAIN?

apa perasaan kita kalau "sayang" kita ada org lain?..mungkin bukan berstatuskan "madu" utk kita, tapi mungkin atas dasar adik angkat, kekasih, atau terma popular skrg teman tapi mesra....saje je aku letak title kat post ni sbb sbrnya aku tgh baca PA&MA edisi Mac 2009..kat page 125 ada menceritakan bagaimana kit berhadapan dgn pasangan curang dan tanda2 mengenal pasti dia ada yg lain....saje nak share info....


7 tanda pasangan anda mungkin ada orang lain:-
  • Lihat dirinya. Adakah wujud sebarang perubahan? Bagaimanakah cara dia melayan anda? Lebih romantik daripada biasa atau saman seperti dahulu?. Kalau bertambah romantik, memang bagus, Tapi, mungkin juga rasa itu timbul akibat rasa bersalahnya terhadap anda kerana dia telah menjalinkan hubungan lebih daripada sepatutnya dengan orang lain.
  • Selain berubah menjadi lebih romantik, pasangan anda juga mula pandai memberi anda hadiah. Kalau dulu, belikan jambangan bunga dianggap membazir, kini tidak lagi,....katanya sebagai tanda sayang dan bunga tu kan cantik..he he he he
  • sekiranya pasangan anda sudah mula balik lewat dan sering ke luar daerah..belajrlah untuk meragui tindakannya itu...bolh call opis dia tnya hal yg sebnrnya...kalau betul, Alhamdulillah..kalau tak, ke mana dia sbnrnya....
  • utk pastikan dia tak de hubungan gelap, sesekali peksalah telefon bimbitnyer...lihat semua panggilan yg dibuat dan diterima....sms ke, mms ke...jgn takut, mmglah salah sbb privacy dia tapi utk pastikan kebahagian rumahtangga kita yg dibina atas cinta.....
  • perlu juga khuatir kemana mengalirnya wang gaji dia kalau dia dah mula kekurangan wang...
  • lagi-lagi kalau dia dah mula pasang badan....berhati-hatilah....buatlah apa yg anda rasa perlu....
  • lebih telitilah semasa mencuci pakaian...perhatikan pakaian pasangan anda...baunyer, resit2 yg tertinggal atau.........kesan lipstik...he hehe...

so, berhati-hatilah...kalau dia berubah sebab kita, bersyukur ssgtkan....

DIA ADA ORG LAIN?

apa perasaan kita kalau "sayang" kita ada org lain?..mungkin bukan berstatuskan "madu" utk kita, tapi mungkin atas dasar adik angkat, kekasih, atau terma popular skrg teman tapi mesra....saje je aku letak title kat post ni sbb sbrnya aku tgh baca PA&MA edisi Mac 2009..kat page 125 ada menceritakan bagaimana kit berhadapan dgn pasangan curang dan tanda2 mengenal pasti dia ada yg lain....saje nak share info....


7 tanda pasangan anda mungkin ada orang lain:-
  • Lihat dirinya. Adakah wujud sebarang perubahan? Bagaimanakah cara dia melayan anda? Lebih romantik daripada biasa atau saman seperti dahulu?. Kalau bertambah romantik, memang bagus, Tapi, mungkin juga rasa itu timbul akibat rasa bersalahnya terhadap anda kerana dia telah menjalinkan hubungan lebih daripada sepatutnya dengan orang lain.
  • Selain berubah menjadi lebih romantik, pasangan anda juga mula pandai memberi anda hadiah. Kalau dulu, belikan jambangan bunga dianggap membazir, kini tidak lagi,....katanya sebagai tanda sayang dan bunga tu kan cantik..he he he he
  • sekiranya pasangan anda sudah mula balik lewat dan sering ke luar daerah..belajrlah untuk meragui tindakannya itu...bolh call opis dia tnya hal yg sebnrnya...kalau betul, Alhamdulillah..kalau tak, ke mana dia sbnrnya....
  • utk pastikan dia tak de hubungan gelap, sesekali peksalah telefon bimbitnyer...lihat semua panggilan yg dibuat dan diterima....sms ke, mms ke...jgn takut, mmglah salah sbb privacy dia tapi utk pastikan kebahagian rumahtangga kita yg dibina atas cinta.....
  • perlu juga khuatir kemana mengalirnya wang gaji dia kalau dia dah mula kekurangan wang...
  • lagi-lagi kalau dia dah mula pasang badan....berhati-hatilah....buatlah apa yg anda rasa perlu....
  • lebih telitilah semasa mencuci pakaian...perhatikan pakaian pasangan anda...baunyer, resit2 yg tertinggal atau.........kesan lipstik...he hehe...

so, berhati-hatilah...kalau dia berubah sebab kita, bersyukur ssgtkan....

NURSERY ILHAM FITRI

ni ler nama nursery yg aku pilih utk Damia....nursery ni tak jauh sgt pun dr umah anak makcik yg jaga mia tu...sbbnyer, kat situ yg aku rasa tak ramai budak dia amik....ada dlm 10 org je bebudak kat situ...tapinyer pun, kebanyakan org yg anto anak diaorg kat situ keje kilang yg ada shift, so, tak nampak sgtlah bebudak kat nursery tu....aku nak citer hr pertama Damia di nursery berkenaan...


aku hntr dia pagi tu tapi aku masuk sekali gaklah dlm umah tu smbil mata aku melingas melhat dekorasi dlm umah tu,..he he ...yg aku nmpak, kat ruang tamu tu cuma ada tv dan ada toto depan tv....aku try jengah ke dapur, ada 3 bilik...bilik depan utk baby ( yg bawh sethun kot),bilik blkg utk yg dah besar ckt dan blg bawa diri....smbil bual2 ngn akak tu, Damia ni di cuit2 olh bebudak kat situ..nak berkawanlah konon....anak aku ni lak memalu2 lak..tersengih2 tapi dok berdiri blkg aku....bila je ada 2 3 budak tu nak cpai brang 2 dia ( beg, susu, botol,kasut), dia pun mulalah nak selmatkan bebarang dia tu...iyerlah..selama ni dok ngn makcik tu tak de saper pun nak kacau brg diakan...so, mcm rasa kene "kacau" ler konon....


Bila je akak tu buka tv ...of courselah cter kartun..bebudak tu mulalah ngadap tv dan Damia ni lak mcm nak join skli gak, sibuk tarik2 tudung aku smbil nunjuk2 kat tv...nak ajak tgok tv kononnyer....aku pun baringkanlah dia kat toto depan tv tu..sbb bebebudak lain pun tgok tv smbil baring...bila dia dah mula cuit2 bebudak tu, maknanya dia dah nak berkawan balikkan, so aku pelan2 kuar dr umah akak tu dan terussssssssssssssssss cabut....he he he....


kat opis, aku call akak tu.....akak tu ckp, dia tak nangis pun...cuma mcm tercari2 aku je...iyrlah, tetiba je aku ilang lak...he he he....cuma akak tu ckp, anak aku ni kuat makan...ha ha haha....aku dah ckp dah anak aku ni kuat mkn, tak cayer...hah, kan skrg dah terbukti...he he he he....so, overallnyer apa yg aku bolh ckp, dia ok kot dok kat sana...lgpun, bebudak kat situ pun lbh kurang sebaya dia je...dan yg buat aku senang hati, akak tu pun, peramah dan assistant dia mmg lemah lembut....(bak kata laki aku..asst akak tu baik nyer, cantik, lmah lmbut.aku takan kasi dia amik Damia tanpa aku...jeles ni...he he hehe).....


so, kat umah pun, dialah majuk nak tido je...makin nak main je adalah.....Damia,...damia..

NURSERY ILHAM FITRI

ni ler nama nursery yg aku pilih utk Damia....nursery ni tak jauh sgt pun dr umah anak makcik yg jaga mia tu...sbbnyer, kat situ yg aku rasa tak ramai budak dia amik....ada dlm 10 org je bebudak kat situ...tapinyer pun, kebanyakan org yg anto anak diaorg kat situ keje kilang yg ada shift, so, tak nampak sgtlah bebudak kat nursery tu....aku nak citer hr pertama Damia di nursery berkenaan...


aku hntr dia pagi tu tapi aku masuk sekali gaklah dlm umah tu smbil mata aku melingas melhat dekorasi dlm umah tu,..he he ...yg aku nmpak, kat ruang tamu tu cuma ada tv dan ada toto depan tv....aku try jengah ke dapur, ada 3 bilik...bilik depan utk baby ( yg bawh sethun kot),bilik blkg utk yg dah besar ckt dan blg bawa diri....smbil bual2 ngn akak tu, Damia ni di cuit2 olh bebudak kat situ..nak berkawanlah konon....anak aku ni lak memalu2 lak..tersengih2 tapi dok berdiri blkg aku....bila je ada 2 3 budak tu nak cpai brang 2 dia ( beg, susu, botol,kasut), dia pun mulalah nak selmatkan bebarang dia tu...iyerlah..selama ni dok ngn makcik tu tak de saper pun nak kacau brg diakan...so, mcm rasa kene "kacau" ler konon....


Bila je akak tu buka tv ...of courselah cter kartun..bebudak tu mulalah ngadap tv dan Damia ni lak mcm nak join skli gak, sibuk tarik2 tudung aku smbil nunjuk2 kat tv...nak ajak tgok tv kononnyer....aku pun baringkanlah dia kat toto depan tv tu..sbb bebebudak lain pun tgok tv smbil baring...bila dia dah mula cuit2 bebudak tu, maknanya dia dah nak berkawan balikkan, so aku pelan2 kuar dr umah akak tu dan terussssssssssssssssss cabut....he he he....


kat opis, aku call akak tu.....akak tu ckp, dia tak nangis pun...cuma mcm tercari2 aku je...iyrlah, tetiba je aku ilang lak...he he he....cuma akak tu ckp, anak aku ni kuat makan...ha ha haha....aku dah ckp dah anak aku ni kuat mkn, tak cayer...hah, kan skrg dah terbukti...he he he he....so, overallnyer apa yg aku bolh ckp, dia ok kot dok kat sana...lgpun, bebudak kat situ pun lbh kurang sebaya dia je...dan yg buat aku senang hati, akak tu pun, peramah dan assistant dia mmg lemah lembut....(bak kata laki aku..asst akak tu baik nyer, cantik, lmah lmbut.aku takan kasi dia amik Damia tanpa aku...jeles ni...he he hehe).....


so, kat umah pun, dialah majuk nak tido je...makin nak main je adalah.....Damia,...damia..

KENAIFAN ADIK AKU

Rasanya dah bberapa hr tak masukkan post yg terbaru....tak sibuk sgt, tapi, dah 2 3 hr ni aku tak lekt kat umah ssgt....aku berulang alik ke spital HSA utk tgok adik aku yg bersalin tu.mmndgkan aku ni merupakan akak dia yg dok dekat ngn area jb tu....


slm, aku gi pick up dia kat HSA dan bawa balik gi umah mak aku (mestilah dia nak dok berpantang kat umah mak sndiri kan...he he he)...tapi, sblum tu aku menyinggah kat umah mertua dia.....Bila dia turun keta, baru aku perasan adik aku ni, tak pakai stokin....sepengetahuan aku yg baru sekali berpantng, mmg kene pakai stokinkan...kan...tapi aku takler pulok nak negur...masuk je umah mertua dia, tak de saper lak nak pimpin adik aku, semuanyer dok mengejar baby dia..ish ish,...lpas tu, bolh pulk mak dia ckp ngn dia, gie lah dapur,..amik nasi..mak dah masak....ish...ada ke dia surh adik aku gi sndiri amik kat dapur....hidangkan ker, suruh anak dia yg lain ke...tak patutnyer mertua...lpas tu dia soh adik aku dok kat lntai je...kan ke sejuk....aku mcm nak panas je....dlm setgh jam aku dok kat situ, tak ler dia hidangkan air panas utk adik aku tu...dlm hati aku mnjerit....oit makcik, menantu awak ni baru lpas bersalin, penat dia dok kat lantai tu.....( hubby aku gi masjid solat maghrib time ni).....dlm masa tu, aku trjenguk2 tgok laki aku dah balik ke tak...aku lak yg panas bontot kat situ....akhirnya, dpt gak aku kuar dr umah tu....yg klako lak mertua adik aku ni, bila aku ckp nak balik, dia sibuk tapaukan adik aku lauk yg dia dah masak....nasi putih ngn ayam masak black paper...he he he he....


smpai kat umah mak aku, aku baru tau yg adik aku ni, tak prepare brg2 utk dlm pantang....so, aku cari baliklah brg2 aku yg dulu yg aku tak makan atau guna(ada jamu2 yg doktor tak kasi makn sbb aku caesaran)...cari nyer cari....terjumpa gak..tapi tak completekan....cuma ada pilis, param, teh herba ngn jamu utk kempiskan perut....(tang teh herba tu aku tak leh nak minum, pahit giler tau)...jamu utk kempiskan perut tu aku takleh guna sbb takut terkena kat jhtn)...hu hu hu....oh lupa lak...ngn bengkung aku,...eh..tetiba aku tepkr, expired tak benda2 alah tu?..tak kot...takkan plis ngn param tu ada expired...he he he...


bila dah jumpa, aku paslah brg2 tuk kat adik aku.....


adik : nak buat apa brg ni kak uda?...
aku : ler, ni kan pakai time dlm pantang...aik, anak dah masuk 4, takkan
tak tahu bnda2 cm ni...
adik : ntah...aku mana penah pantang...dulu2 pun tak pernah pakai
pun...ni bulat2 ni utk apaer? hiaju2 ni lagi..nak guna cmner ni?nak
kena pakai semua ker?
aku : ko ni, bulat2 tu param...utk badan, pilis ni utk kat dahi...ko ingtkan
setiap satu ni....pakai semua ni lpas urut...dah panggil bidan belum
utk urut?...
adik : minggu depan jelah urut...sekali jekan urut nyer...
aku : banyaklah ko minggu depan...org patutnyer, sehari lpas bersalin tu
dah urut...dah pakai bnda2 semua tu....eh, ko dulu bersalin, mak ko
(mertua) tak ckp ke kene pakai semua ni, kene urut...org kemboja
(adik aku kawin ngn org kemboja...international lagi tau) tak
berpantang ke lepas bersalin?
adik : tak pulak...nanti aku tanya maklah setiap pagi.....(smbil dia
membelek satu persatu brg tu)


dlam hati aku, siannyer kat ko tika...benda2 asas cmni pun tak tahu.......tapi nak buat cmner, dah cm tu jalan idup yg dia pilih......semoga dia tabah dan sabar ngn kehidupan dia....emm nanti aku cterkan ckt pasal adik pompuan aku yg sorang ni....he he he...tapi, anak dia yg ni comel giler....putih lak tu....

KENAIFAN ADIK AKU

Rasanya dah bberapa hr tak masukkan post yg terbaru....tak sibuk sgt, tapi, dah 2 3 hr ni aku tak lekt kat umah ssgt....aku berulang alik ke spital HSA utk tgok adik aku yg bersalin tu.mmndgkan aku ni merupakan akak dia yg dok dekat ngn area jb tu....


slm, aku gi pick up dia kat HSA dan bawa balik gi umah mak aku (mestilah dia nak dok berpantang kat umah mak sndiri kan...he he he)...tapi, sblum tu aku menyinggah kat umah mertua dia.....Bila dia turun keta, baru aku perasan adik aku ni, tak pakai stokin....sepengetahuan aku yg baru sekali berpantng, mmg kene pakai stokinkan...kan...tapi aku takler pulok nak negur...masuk je umah mertua dia, tak de saper lak nak pimpin adik aku, semuanyer dok mengejar baby dia..ish ish,...lpas tu, bolh pulk mak dia ckp ngn dia, gie lah dapur,..amik nasi..mak dah masak....ish...ada ke dia surh adik aku gi sndiri amik kat dapur....hidangkan ker, suruh anak dia yg lain ke...tak patutnyer mertua...lpas tu dia soh adik aku dok kat lntai je...kan ke sejuk....aku mcm nak panas je....dlm setgh jam aku dok kat situ, tak ler dia hidangkan air panas utk adik aku tu...dlm hati aku mnjerit....oit makcik, menantu awak ni baru lpas bersalin, penat dia dok kat lantai tu.....( hubby aku gi masjid solat maghrib time ni).....dlm masa tu, aku trjenguk2 tgok laki aku dah balik ke tak...aku lak yg panas bontot kat situ....akhirnya, dpt gak aku kuar dr umah tu....yg klako lak mertua adik aku ni, bila aku ckp nak balik, dia sibuk tapaukan adik aku lauk yg dia dah masak....nasi putih ngn ayam masak black paper...he he he he....


smpai kat umah mak aku, aku baru tau yg adik aku ni, tak prepare brg2 utk dlm pantang....so, aku cari baliklah brg2 aku yg dulu yg aku tak makan atau guna(ada jamu2 yg doktor tak kasi makn sbb aku caesaran)...cari nyer cari....terjumpa gak..tapi tak completekan....cuma ada pilis, param, teh herba ngn jamu utk kempiskan perut....(tang teh herba tu aku tak leh nak minum, pahit giler tau)...jamu utk kempiskan perut tu aku takleh guna sbb takut terkena kat jhtn)...hu hu hu....oh lupa lak...ngn bengkung aku,...eh..tetiba aku tepkr, expired tak benda2 alah tu?..tak kot...takkan plis ngn param tu ada expired...he he he...


bila dah jumpa, aku paslah brg2 tuk kat adik aku.....


adik : nak buat apa brg ni kak uda?...
aku : ler, ni kan pakai time dlm pantang...aik, anak dah masuk 4, takkan
tak tahu bnda2 cm ni...
adik : ntah...aku mana penah pantang...dulu2 pun tak pernah pakai
pun...ni bulat2 ni utk apaer? hiaju2 ni lagi..nak guna cmner ni?nak
kena pakai semua ker?
aku : ko ni, bulat2 tu param...utk badan, pilis ni utk kat dahi...ko ingtkan
setiap satu ni....pakai semua ni lpas urut...dah panggil bidan belum
utk urut?...
adik : minggu depan jelah urut...sekali jekan urut nyer...
aku : banyaklah ko minggu depan...org patutnyer, sehari lpas bersalin tu
dah urut...dah pakai bnda2 semua tu....eh, ko dulu bersalin, mak ko
(mertua) tak ckp ke kene pakai semua ni, kene urut...org kemboja
(adik aku kawin ngn org kemboja...international lagi tau) tak
berpantang ke lepas bersalin?
adik : tak pulak...nanti aku tanya maklah setiap pagi.....(smbil dia
membelek satu persatu brg tu)


dlam hati aku, siannyer kat ko tika...benda2 asas cmni pun tak tahu.......tapi nak buat cmner, dah cm tu jalan idup yg dia pilih......semoga dia tabah dan sabar ngn kehidupan dia....emm nanti aku cterkan ckt pasal adik pompuan aku yg sorang ni....he he he...tapi, anak dia yg ni comel giler....putih lak tu....

Wednesday, February 18, 2009

TAG - DARI UMI SUFIRA

nie TAG dr mimi....terima kasih mimi kasi TAG ni, buatkan siti dok memikirkan jawapannyer...he he he

Here you go mommies - a different kind of survey for a change - it's all about your first born! Just copy and paste it in a new note for yourself! Let's see how much you remember!

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Nope...sebab ramai sgt yg tanya dah "sangkut" ke belum...
2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
mestilah....tak baik tau....
3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Gembira sesgt sebb dah berbulu dgr pertanyaan org...he he he
4. HOW OLD WERE YOU?
26 years old.
5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Buat urine test....every time when period late....
6. WHO DID YOU TELL FIRST?
My everdearest husband!-tiru jwpn MIMI..
7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX
?
Yes. But my husband dont want to know.
8. DUE DATE?
19 November 2007
9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Yes.
10. WHAT DID YOU CRAVE?
Bulan ke tiga nak mkn buah yg kulitnyer merah, dlmnyer putih.
11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Bau org menumis dan bau masakn.tapi still masak, smbil muntah2....he he he sbb hubby nak makan...
12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Girl
13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
kkdg mcm ada...sbb siankan hubby yg sbuk sgt nak pakai baju bola ngn anak lelaki dia....he he he..
14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
12 kg.
15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
takder...kat umah MIL ada...
16. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
- Tiada kaitan -
17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
emmm...HB kureng...
18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital Pakar Puteri, JB
19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
10 jam kat labour room + 1 jam kat bilik bedah
20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Of courselah my husband
21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Gynae, nurses & aksesori bedah..he he he
22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
induce, caeseran
23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
of course amiklah....tapi half bius
24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
2.7kg
25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
26 November 2007
26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
NUR DAMIA MAISARAH ( cahaya kebijaksanaan & kesenangan)
27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
1 tahun, 2 bulan, 3 minggu
he he he...TAg ni khas utk kak yatie, watie, dan ....emmm..itu je kot.

TAG - DARI UMI SUFIRA

nie TAG dr mimi....terima kasih mimi kasi TAG ni, buatkan siti dok memikirkan jawapannyer...he he he

Here you go mommies - a different kind of survey for a change - it's all about your first born! Just copy and paste it in a new note for yourself! Let's see how much you remember!

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Nope...sebab ramai sgt yg tanya dah "sangkut" ke belum...
2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
mestilah....tak baik tau....
3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Gembira sesgt sebb dah berbulu dgr pertanyaan org...he he he
4. HOW OLD WERE YOU?
26 years old.
5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Buat urine test....every time when period late....
6. WHO DID YOU TELL FIRST?
My everdearest husband!-tiru jwpn MIMI..
7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX
?
Yes. But my husband dont want to know.
8. DUE DATE?
19 November 2007
9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Yes.
10. WHAT DID YOU CRAVE?
Bulan ke tiga nak mkn buah yg kulitnyer merah, dlmnyer putih.
11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Bau org menumis dan bau masakn.tapi still masak, smbil muntah2....he he he sbb hubby nak makan...
12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Girl
13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
kkdg mcm ada...sbb siankan hubby yg sbuk sgt nak pakai baju bola ngn anak lelaki dia....he he he..
14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
12 kg.
15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
takder...kat umah MIL ada...
16. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
- Tiada kaitan -
17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
emmm...HB kureng...
18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital Pakar Puteri, JB
19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
10 jam kat labour room + 1 jam kat bilik bedah
20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Of courselah my husband
21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Gynae, nurses & aksesori bedah..he he he
22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
induce, caeseran
23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
of course amiklah....tapi half bius
24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
2.7kg
25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
26 November 2007
26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
NUR DAMIA MAISARAH ( cahaya kebijaksanaan & kesenangan)
27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
1 tahun, 2 bulan, 3 minggu
he he he...TAg ni khas utk kak yatie, watie, dan ....emmm..itu je kot.