Thursday, August 27, 2009

KU RINDU

wah wah wah...mak rindu sgt kat blog mak ni..aduhai...kekalutan sesangat 2 3 minggu ni....betul2 sibuk...ceh..padahal anak baru sorang, dah kelam kelibut jadual idup mak....he he he....apa yang mak sg sibukkan tu?..jom kita jengah checklist mak ni....

1) RENEW ROADTAX N INSURANS
~ bukan utk kete mak, tapi utk adik mak, mom mak dan juga akak mak...aduhai...mak dah jadi macm keje part time je...seb baik family...kalau tak, mak harus minta komisen.....fenin fenin.....tapi, mak taklah beratur kat pejabat pos or jpj, cuma kat online je...hik hik.///..
~ mak guna myeg....servisnyer ok juga....bolh tawar2 rege...huk huk huk...


2) DAMIA DEMAM
~ lagi menambah kekalutan mak.....anak dara mak yg sorang ni, demam tiba2 pd hari isnin...fuh..kalut balik dr opis terus anto gi klinik sbb nak kejorkan klinik tu dr tutup.
~ waktu2 bulan poser ni, klinik tu tutup awai...so, minta izin bos balik cepat...berdesup amik mia gi klnik/...fuh nasih smpt......aiseh..sekali check, jejak 39 suhu bdan dia.....
~ bila malamnyer, panas dia makin menjadi-jadi.....mak risau sgt...takut kalau dia kene sawan lagi....mak nak tido lena pun, mak tak sanggup.....
~ hari selasanyer, mak amik cuti emerngency....fuh...sian sgt..melepek je......tapi sesekali cm "hantu raya" lak tgok mia...hik hik
~ bukan apa....bila je dia rasa nak minum, dia bgun, minum vitagen 1 botol, anggur 3 4 biji, dia tdio balik....laps tu, bgun balik...minum, mkn ckt2, tido balik...ha ha ha....ish..tak baik makkan....
~ hari rabu, mr hubby lak cuti.....thank's a lot dear....

3) LOAN RUMAH
~Setelah sekian lama mak menanti approval loan umah mak tu, akhrinya, smlm, kami berjaya menyain agreement utk loan tu..Alhamdulillah...yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh......dapt gak umah sndiri,,la ni, tgh tunggu respond dr pejabat peguam lak.....uppsssss...taun ni still tak leh raya lagi umah mak yer....ha ha ha ha......


gitulah serba ckt xtvt mak yg agak kelam kelibut......he he he he,,...erk..tak lah kelam kabut sgt pun kan....ha ha ha ha ha..


SELAMAT BERPUASA!!!!!

KU RINDU

wah wah wah...mak rindu sgt kat blog mak ni..aduhai...kekalutan sesangat 2 3 minggu ni....betul2 sibuk...ceh..padahal anak baru sorang, dah kelam kelibut jadual idup mak....he he he....apa yang mak sg sibukkan tu?..jom kita jengah checklist mak ni....

1) RENEW ROADTAX N INSURANS
~ bukan utk kete mak, tapi utk adik mak, mom mak dan juga akak mak...aduhai...mak dah jadi macm keje part time je...seb baik family...kalau tak, mak harus minta komisen.....fenin fenin.....tapi, mak taklah beratur kat pejabat pos or jpj, cuma kat online je...hik hik.///..
~ mak guna myeg....servisnyer ok juga....bolh tawar2 rege...huk huk huk...


2) DAMIA DEMAM
~ lagi menambah kekalutan mak.....anak dara mak yg sorang ni, demam tiba2 pd hari isnin...fuh..kalut balik dr opis terus anto gi klinik sbb nak kejorkan klinik tu dr tutup.
~ waktu2 bulan poser ni, klinik tu tutup awai...so, minta izin bos balik cepat...berdesup amik mia gi klnik/...fuh nasih smpt......aiseh..sekali check, jejak 39 suhu bdan dia.....
~ bila malamnyer, panas dia makin menjadi-jadi.....mak risau sgt...takut kalau dia kene sawan lagi....mak nak tido lena pun, mak tak sanggup.....
~ hari selasanyer, mak amik cuti emerngency....fuh...sian sgt..melepek je......tapi sesekali cm "hantu raya" lak tgok mia...hik hik
~ bukan apa....bila je dia rasa nak minum, dia bgun, minum vitagen 1 botol, anggur 3 4 biji, dia tdio balik....laps tu, bgun balik...minum, mkn ckt2, tido balik...ha ha ha....ish..tak baik makkan....
~ hari rabu, mr hubby lak cuti.....thank's a lot dear....

3) LOAN RUMAH
~Setelah sekian lama mak menanti approval loan umah mak tu, akhrinya, smlm, kami berjaya menyain agreement utk loan tu..Alhamdulillah...yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh......dapt gak umah sndiri,,la ni, tgh tunggu respond dr pejabat peguam lak.....uppsssss...taun ni still tak leh raya lagi umah mak yer....ha ha ha ha......


gitulah serba ckt xtvt mak yg agak kelam kelibut......he he he he,,...erk..tak lah kelam kabut sgt pun kan....ha ha ha ha ha..


SELAMAT BERPUASA!!!!!

Tuesday, August 18, 2009

HATI MASAK REMPAH & SUP AYAM


lauk wajib mesti ada kat umah aku ialah sup...tak kiralah sup apa pun..yg penting ada....tapi, lg best, kalau ada sup daging..sbb mia suka ssgt makn sup.....so, layankan jelah...cuma, kalau aku rasa dia dah kenyang, aku tak masak pun sup ni..he he he






ni lak, hati masak rempah.....scroll ke bwh for resepi...eh, azie kawaii, jemput tgok..he he he




minta ye kak wahedena ( my resepi )...sedaplah akak nyer resepi....minta izin c&p eh....


  • Bahan2nya:-
  • ½ kg hati ayam/lembu – dicuci dgn tepung gamdum tuk hilangkan hanyir dan digoreng terlebih dahulu bersama serbuk kunyit n sedikit garam
  • ( * bahan kisar )
  • *1 biji bawang besar
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 inci halia
  • * 1 sudu besar ketumbar
  • * ½ sudu besar jintan manis
  • 1 batang serai – diketuk
  • 2 pelepah daun kari
  • 1 sudu besar penuh rempah kari daging
  • 2 sudu kecil serbuk lada/cili – nk pedas sendiri adjust yer
  • 1 sudu besar kerisik
  • Air secukupnya
  • Garam, gula n bahan perisa secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Panaskan kuali, masukkan daun kari gaul sebentar dan masukkan bahan kisar, tumis sehingga wangi dan garing.
  2. Masukkan serai, rempah kari dan serbuk lada/cili kacau sehingga sedikit kering.
  3. Masukkan hati yg telah siap digoreng terlebih dahulu td dan kacau sebati dan masukkan kerisik dan jika terlalu kering masukkan air sedikit demi sedikit bergantung pd kehendak masing2.
  4. Akhir sekali masukkan gula, garam dan bahan perisa secukup rasa. Siap!

HATI MASAK REMPAH & SUP AYAM


lauk wajib mesti ada kat umah aku ialah sup...tak kiralah sup apa pun..yg penting ada....tapi, lg best, kalau ada sup daging..sbb mia suka ssgt makn sup.....so, layankan jelah...cuma, kalau aku rasa dia dah kenyang, aku tak masak pun sup ni..he he he






ni lak, hati masak rempah.....scroll ke bwh for resepi...eh, azie kawaii, jemput tgok..he he he




minta ye kak wahedena ( my resepi )...sedaplah akak nyer resepi....minta izin c&p eh....


  • Bahan2nya:-
  • ½ kg hati ayam/lembu – dicuci dgn tepung gamdum tuk hilangkan hanyir dan digoreng terlebih dahulu bersama serbuk kunyit n sedikit garam
  • ( * bahan kisar )
  • *1 biji bawang besar
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 inci halia
  • * 1 sudu besar ketumbar
  • * ½ sudu besar jintan manis
  • 1 batang serai – diketuk
  • 2 pelepah daun kari
  • 1 sudu besar penuh rempah kari daging
  • 2 sudu kecil serbuk lada/cili – nk pedas sendiri adjust yer
  • 1 sudu besar kerisik
  • Air secukupnya
  • Garam, gula n bahan perisa secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Panaskan kuali, masukkan daun kari gaul sebentar dan masukkan bahan kisar, tumis sehingga wangi dan garing.
  2. Masukkan serai, rempah kari dan serbuk lada/cili kacau sehingga sedikit kering.
  3. Masukkan hati yg telah siap digoreng terlebih dahulu td dan kacau sebati dan masukkan kerisik dan jika terlalu kering masukkan air sedikit demi sedikit bergantung pd kehendak masing2.
  4. Akhir sekali masukkan gula, garam dan bahan perisa secukup rasa. Siap!

Saturday, August 15, 2009

KITE RAJIN TAU




makcik-makcik semua, kiter skrg ni dah rajin tau tolon ibu kita tau...dulu kiter rajin kemas pinggan mangkuk ibu kiter, tapi bila ibu kiter kata, kiter susun tak shantek, kiter tlong ibu kiter mashak lak....shedap tau kalau kiter yg tolong ibu kita mashak.....


lumat tak macik kiter tumbuk?...seb bek ibu kiternyer lesung batu kecik je, bolh kiter tlong tumbuk.


ish...terkuar lak bwang ni...bek masukkn balik, kang ibu nampak, ibu marah pulak kita shepah-shepahkan bwg ni...


ish...bila nak shiap ni ibu?...byk sgt ni kene tumbuk...


jatuh lagi....kutip2, nanti bersepah lak...


alah ibu ni, asyik mek gmbr je..mehlah tlong tumbuk sekali.....

kalau makcik2 nak tau, bwg yg kiter tumbuk ni, ibu kiter nak wat masak black paper....ibu kiter mashak sedap sbb kiterlah yg tumbuk bumbunyer...tak caya, tanya ibu kiter....betul....

KITE RAJIN TAU




makcik-makcik semua, kiter skrg ni dah rajin tau tolon ibu kita tau...dulu kiter rajin kemas pinggan mangkuk ibu kiter, tapi bila ibu kiter kata, kiter susun tak shantek, kiter tlong ibu kiter mashak lak....shedap tau kalau kiter yg tolong ibu kita mashak.....


lumat tak macik kiter tumbuk?...seb bek ibu kiternyer lesung batu kecik je, bolh kiter tlong tumbuk.


ish...terkuar lak bwang ni...bek masukkn balik, kang ibu nampak, ibu marah pulak kita shepah-shepahkan bwg ni...


ish...bila nak shiap ni ibu?...byk sgt ni kene tumbuk...


jatuh lagi....kutip2, nanti bersepah lak...


alah ibu ni, asyik mek gmbr je..mehlah tlong tumbuk sekali.....

kalau makcik2 nak tau, bwg yg kiter tumbuk ni, ibu kiter nak wat masak black paper....ibu kiter mashak sedap sbb kiterlah yg tumbuk bumbunyer...tak caya, tanya ibu kiter....betul....

MIA AT OPIS





Sejak mia dah pandai jalan ngn bawa diri ni, aku kkdg terpaksa bawa dia gi opis..tapi taklah selalu...sebb, opis aku ni keje 6 hari seminggu...nursery mia lak, hr sabtu cuma smpai kul 2...so, kalau akak tu takleh nak jaga mia after 2pm, terpaksalah eden bawa mia gi opis.....rasanyer, ni kali ke 4 kot mia terpaksa dok di opis....

klako gak, sibuk nak tekan2 keyboard kmoputer ni..tak pun, kalau nampak lori, sibuk nak tgok gak lori tu....layan pictures jelah..maleh nak cter lebh2....tapi, tang sian, bila kene tido kat lntai beralaskan tikar...sian anak ibu...hu hu hu......


ni masa baru2 smpai opis..malu2 lagi..hik hik hik


ntah apa ntah dia gigit nyer..rasanyer cm straw vitagen je...

dia dah mula nak mencapai2 brg2 kat opis tu.....cntik tak rmbut dia?..budak nursry tu yg rajin sgt mengikat rmbut mia cmtu...


mulalah tu nak ngopek2 sticker kat meja org...ish...mgeletis tul tgn dia...


hai...masa ni dia dah mula ngatuk2 tapi still nak main2 gak..


sibuk nak buka kasut coz nak tido...dah takleh tahan dah...dah ngatuk giler...


ibu saperlah yg sopan tu?>.ha ha ha....perasan tak mia tido tutup muka ngn bantal?..dia la ni suka sgt nak tido mcm tu..tutup muka ngn bantal, baru belh tido...hmm, tikar tu time tak de mia, ltk nyer kat surau...tapi, sbb kat surau tu panas, so aku ltk je mia kat tgh2 opis tu....


kepenatan sgt ni...smpai terkuar2 puting dia...nyenyak tido coz kene air-cornd kan...tidolah nak..mak nak wat keje lak...


sejuk nyah...sbb tu mak selimutkan mia ngn baju sejuk cik Seri..tima kasih eh Cik seri...dah bau air liur mia lak..ha ha ha. seb bek byk bntal kat opis ni...


seb bek kejap je kat opis..dari kul 12.30 pm hingga kul 5pm...sian dia..balik umah, smbung lg tido..tak best agaknyer sbb beralaskan tikar semata-mata kan.....

MIA AT OPIS





Sejak mia dah pandai jalan ngn bawa diri ni, aku kkdg terpaksa bawa dia gi opis..tapi taklah selalu...sebb, opis aku ni keje 6 hari seminggu...nursery mia lak, hr sabtu cuma smpai kul 2...so, kalau akak tu takleh nak jaga mia after 2pm, terpaksalah eden bawa mia gi opis.....rasanyer, ni kali ke 4 kot mia terpaksa dok di opis....

klako gak, sibuk nak tekan2 keyboard kmoputer ni..tak pun, kalau nampak lori, sibuk nak tgok gak lori tu....layan pictures jelah..maleh nak cter lebh2....tapi, tang sian, bila kene tido kat lntai beralaskan tikar...sian anak ibu...hu hu hu......


ni masa baru2 smpai opis..malu2 lagi..hik hik hik


ntah apa ntah dia gigit nyer..rasanyer cm straw vitagen je...

dia dah mula nak mencapai2 brg2 kat opis tu.....cntik tak rmbut dia?..budak nursry tu yg rajin sgt mengikat rmbut mia cmtu...


mulalah tu nak ngopek2 sticker kat meja org...ish...mgeletis tul tgn dia...


hai...masa ni dia dah mula ngatuk2 tapi still nak main2 gak..


sibuk nak buka kasut coz nak tido...dah takleh tahan dah...dah ngatuk giler...


ibu saperlah yg sopan tu?>.ha ha ha....perasan tak mia tido tutup muka ngn bantal?..dia la ni suka sgt nak tido mcm tu..tutup muka ngn bantal, baru belh tido...hmm, tikar tu time tak de mia, ltk nyer kat surau...tapi, sbb kat surau tu panas, so aku ltk je mia kat tgh2 opis tu....


kepenatan sgt ni...smpai terkuar2 puting dia...nyenyak tido coz kene air-cornd kan...tidolah nak..mak nak wat keje lak...


sejuk nyah...sbb tu mak selimutkan mia ngn baju sejuk cik Seri..tima kasih eh Cik seri...dah bau air liur mia lak..ha ha ha. seb bek byk bntal kat opis ni...


seb bek kejap je kat opis..dari kul 12.30 pm hingga kul 5pm...sian dia..balik umah, smbung lg tido..tak best agaknyer sbb beralaskan tikar semata-mata kan.....

Friday, August 14, 2009

WAJAR ATAU TAK WAJAR

pagi-pagi in the morning, my mom call..tapi, masa tu, me kat kantin ( hangin satu badn, tunggu nasi ayam sepinggan, smpai 1 jam tunggu ), so, adalah 3 4 misscall.....apa anda pkr kalau sebigtu misscall dr your mom..mesti kalutkan?...so, me try call my mom balik, alamak, tak pick up phone lak....try 3 4 5 kali, ttap tak angkat...call my father, dia ckp "mak ko gi spital, anto adik ko demam"...aik?..kok bapak aku tak ikut sekli..ish.....

tepom lak adik yg demam tu..pun tak angkt....manalah mak aku ni..aku dah dok pkr, kete dia rosak ke, adik aku demam teruk ke..iyerlah..kan tgh2 musim demam ni, kerisauan melnda..aku tepn akak aku lak...takde pulak mak call dia..ish.....

tiba-tiba, mak aku call..."uda, nanti ko photostat ic ngn surat beranak mia tau, mak nak tkr nama geran tanah mak kat ko'..ceh..tak beri salam terus je cmtu..org dok risau kan dia....

"mak ni, org risaukan dia, dia wat biasa je...d.nur ok tak"
"ok...cuma demam biasa je, sbb tak batuk ngn selsema'...ko jgn luper pototshat tu"
"knapa lak nak kasi kak uda...dah bincng ngn adik beradik lain ke?..kang jadi lain lak"
"aik...tanah diaorg ke,..kan tanah mak..sukati maklah nak kasi saper?..ko nak ke tak nak?"..
"pasal tanah ni boleh jadi gaduhlah mak"..
"alah...kan bapak mak kasi mak...mak nak kasi lak kat anak mak..ko tak nak sudah".....

tup...dia ltk tepon...ish..mak aku ni....hangin pulak....

so, korang rasa cmner?..tanah tu mmg aku tau under my mom..tapi, seblum ni, geran tanah tu dikosngsi berdua ngn akak dia..since bila akak dia nak jual tanah tu, geran tu kene tkr kpada 2 geran..so, my mom pkr, dia nak tkr terus nama kat geran tu.....

hmm, agak2 cmner?..nak aku terus je setuju ngn my mom or bincng dulu ngn my siblings?..lgpun, tanah tu tanah puska..cuma 2 ekar je....tapi, kalau aku amik, takut jadi ape2 dikemudian hari lak.....ish..ish....

WAJAR ATAU TAK WAJAR

pagi-pagi in the morning, my mom call..tapi, masa tu, me kat kantin ( hangin satu badn, tunggu nasi ayam sepinggan, smpai 1 jam tunggu ), so, adalah 3 4 misscall.....apa anda pkr kalau sebigtu misscall dr your mom..mesti kalutkan?...so, me try call my mom balik, alamak, tak pick up phone lak....try 3 4 5 kali, ttap tak angkat...call my father, dia ckp "mak ko gi spital, anto adik ko demam"...aik?..kok bapak aku tak ikut sekli..ish.....

tepom lak adik yg demam tu..pun tak angkt....manalah mak aku ni..aku dah dok pkr, kete dia rosak ke, adik aku demam teruk ke..iyerlah..kan tgh2 musim demam ni, kerisauan melnda..aku tepn akak aku lak...takde pulak mak call dia..ish.....

tiba-tiba, mak aku call..."uda, nanti ko photostat ic ngn surat beranak mia tau, mak nak tkr nama geran tanah mak kat ko'..ceh..tak beri salam terus je cmtu..org dok risau kan dia....

"mak ni, org risaukan dia, dia wat biasa je...d.nur ok tak"
"ok...cuma demam biasa je, sbb tak batuk ngn selsema'...ko jgn luper pototshat tu"
"knapa lak nak kasi kak uda...dah bincng ngn adik beradik lain ke?..kang jadi lain lak"
"aik...tanah diaorg ke,..kan tanah mak..sukati maklah nak kasi saper?..ko nak ke tak nak?"..
"pasal tanah ni boleh jadi gaduhlah mak"..
"alah...kan bapak mak kasi mak...mak nak kasi lak kat anak mak..ko tak nak sudah".....

tup...dia ltk tepon...ish..mak aku ni....hangin pulak....

so, korang rasa cmner?..tanah tu mmg aku tau under my mom..tapi, seblum ni, geran tanah tu dikosngsi berdua ngn akak dia..since bila akak dia nak jual tanah tu, geran tu kene tkr kpada 2 geran..so, my mom pkr, dia nak tkr terus nama kat geran tu.....

hmm, agak2 cmner?..nak aku terus je setuju ngn my mom or bincng dulu ngn my siblings?..lgpun, tanah tu tanah puska..cuma 2 ekar je....tapi, kalau aku amik, takut jadi ape2 dikemudian hari lak.....ish..ish....