Thursday, November 26, 2009

SUPRISE UTK NURSERY


boleh gitu tajuk entry ni?..hik hik....

sempena besday mia ni, tercapai gak hasrat aku nak anto pulut kuning kat nursery tu...alah...saje buat2 mkan.....tapi aku tmbh gak wat kek coklat...sbb kalau bebudak ni, bukannyer makan pulut sgtkan...so, aku bersengkang mata utk wat kek ni.....


KEK COKLAT...seb bek ada lbh coklat urai ni...bolehlah..wat wat cntik;...


sememehkan...kelam kabut sgt ltk topping pagi tadi...nasiblah...


ayam masak kari..utk cecah ngn pulut..


pulut kuning aku yg tak berapa menjadi...ha ha ha...tak tanak sgt lah....
tapi oklah...baru 1st time buat...so, takleh nak agak sukatan air dia....alasan sungguh....
ha ha ha ha



SUPRISE UTK NURSERY


boleh gitu tajuk entry ni?..hik hik....

sempena besday mia ni, tercapai gak hasrat aku nak anto pulut kuning kat nursery tu...alah...saje buat2 mkan.....tapi aku tmbh gak wat kek coklat...sbb kalau bebudak ni, bukannyer makan pulut sgtkan...so, aku bersengkang mata utk wat kek ni.....


KEK COKLAT...seb bek ada lbh coklat urai ni...bolehlah..wat wat cntik;...


sememehkan...kelam kabut sgt ltk topping pagi tadi...nasiblah...


ayam masak kari..utk cecah ngn pulut..


pulut kuning aku yg tak berapa menjadi...ha ha ha...tak tanak sgt lah....
tapi oklah...baru 1st time buat...so, takleh nak agak sukatan air dia....alasan sungguh....
ha ha ha ha



HADIAH UTK MIA


sempena ulangtahun mia yg ke dua hari, aku hadiahkan mia telekung ajaib...he he he....sebb bila tiap kali aku smbhyg, dia sibuk nak masuk dlm telekung aku...so, aku cari2 kat kdai intenet (online), terjumpalah laman web yg jual telekung budak2 ni.web dia boleh klik sini..comel2......so, layankan je gmbr mia ni...semoga mia jadi anak yg solehah, patuh pada arahan Allah juga patuh pada ibu dan bapa...semoga mia jadi anak yg baik, cergas dan cerdas.....Amin....

siap ada beg tau...comel je...


corak bunga di telekung



he he he....bergaya sakan...


ada ke hubby kata muka mia cm anak org *ndon....tak baik tau...tomei apa...

HADIAH UTK MIA


sempena ulangtahun mia yg ke dua hari, aku hadiahkan mia telekung ajaib...he he he....sebb bila tiap kali aku smbhyg, dia sibuk nak masuk dlm telekung aku...so, aku cari2 kat kdai intenet (online), terjumpalah laman web yg jual telekung budak2 ni.web dia boleh klik sini..comel2......so, layankan je gmbr mia ni...semoga mia jadi anak yg solehah, patuh pada arahan Allah juga patuh pada ibu dan bapa...semoga mia jadi anak yg baik, cergas dan cerdas.....Amin....

siap ada beg tau...comel je...


corak bunga di telekung



he he he....bergaya sakan...


ada ke hubby kata muka mia cm anak org *ndon....tak baik tau...tomei apa...

Tuesday, November 24, 2009

GILER KENTANG?

Giler kentang?....ish...aku bukan si penggemar kentang sangat.....tapi, aku memang gilerkan JAGUNG....he he he...aku rasa aku start gilerkan jagung time aku peknen.....asal je aku nmapk batang idung jagung ni, mmg aku beli...cnfirm ssgt.....hubby aku pun dah tau sgt...kalau dia gi memanaa dan jumpa jagung, tak kirahlah dah rebus or belum, dia mesti belikan.....

terasa cm nikmat je dpt makan jagung rebus ni..lagi2 kalau manis secukup rasa......la ni, anak dara aku Mia tu pun ikut citarasa aku gak...suker makan jagung......lagilah pening hubby aku....selalunyer, aku beli tiga biji jagung ni..jelah..kengkonon sorang 1 biji....tapiiiii..............
bila je kat umah, MIa makan separuh, ibu dia ni mkn 1 1/2....ha ha ha......


la ni, asal je aku nmapk org jual jagung, lagi2 yg jual longgok2 tu.....mesti aku beli....sedap tu kalau rebus sndiri......



GILER KENTANG?

Giler kentang?....ish...aku bukan si penggemar kentang sangat.....tapi, aku memang gilerkan JAGUNG....he he he...aku rasa aku start gilerkan jagung time aku peknen.....asal je aku nmapk batang idung jagung ni, mmg aku beli...cnfirm ssgt.....hubby aku pun dah tau sgt...kalau dia gi memanaa dan jumpa jagung, tak kirahlah dah rebus or belum, dia mesti belikan.....

terasa cm nikmat je dpt makan jagung rebus ni..lagi2 kalau manis secukup rasa......la ni, anak dara aku Mia tu pun ikut citarasa aku gak...suker makan jagung......lagilah pening hubby aku....selalunyer, aku beli tiga biji jagung ni..jelah..kengkonon sorang 1 biji....tapiiiii..............
bila je kat umah, MIa makan separuh, ibu dia ni mkn 1 1/2....ha ha ha......


la ni, asal je aku nmapk org jual jagung, lagi2 yg jual longgok2 tu.....mesti aku beli....sedap tu kalau rebus sndiri......



BERKIRA-KIRA UNTUK.........

aku sudah mula berkira-kira untuk membuat persiapan untuk bedday anak dara aku pada 26.11.2009...ish...lagi berapa hari je ni....aku taklah nak wat majlis pa pe pun....cuma tgh plan ngn hubby nak anto something kat nurseri mia tu....tapi, kalau boleh aku tak nak kasi jajan....he he he....so, ok tak kalau aku buat pulut kuning?....cm kat bwh ni......


ke aku nak decorate lawa2 cm yg ni lak?


atau pun, aku wat kek coklat jelah.....(ini jelah yg aku reti pun)....he he he he




BERKIRA-KIRA UNTUK.........

aku sudah mula berkira-kira untuk membuat persiapan untuk bedday anak dara aku pada 26.11.2009...ish...lagi berapa hari je ni....aku taklah nak wat majlis pa pe pun....cuma tgh plan ngn hubby nak anto something kat nurseri mia tu....tapi, kalau boleh aku tak nak kasi jajan....he he he....so, ok tak kalau aku buat pulut kuning?....cm kat bwh ni......


ke aku nak decorate lawa2 cm yg ni lak?


atau pun, aku wat kek coklat jelah.....(ini jelah yg aku reti pun)....he he he he




Friday, November 20, 2009

AYAM PERCIK & KERANG REBUS(update)

Lauk makan mlm semalam....kes express ni sbb minggu dtg mood mals nak masak..

wah,,,,exctd eh nak tau cmne kerang ni namanyer tiga rasa tapi jadi warna itam?...hik hik hik.....


KERANG REBUS MASAK 3 RASA

Bahan:-
- kerang yang telah sedia di rebus
- 3 ulas bawang putih - di tumbuk kasar
- 3 ulas bawang kecik - ditumbuk kasar
- sikit ikan bilis - ditumbuk kasar
- 1 cm halia - ditumbuk kasar
- sos tiram
- sos cili
- sos tomato
- 2 sudu lada kering yg siap diblnder
- sdkt kicap.

cara-caranya:-
- tumis semua bahan yg telah ditumbuk kasar hingga naik bau, masukkan lada kering yg dah diblnder.
- bila dah naik minyak, masukkn kesemua sos dah kicap.....
- perasakan ngn garam...boleh kalau nak ltk gula ckt
- masukkan kerang dah gaul hingga sebati,..

siap...(erk, yg kerang saya jadi warna hitam ni, sbb saya guna kicap pekat)...he he he
-


AYAM PERCIK

Bahan-bahan:-

- ayam dibelah2....
- 1 sudu jintan manis
- 1 sudu ketumbar
- 1 sudu jintan putih
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji bawang kecik
- 1 cm halia
- 2 btg serai
- santan secukupnya
- lada kering - utk kuah percik tu warna merah
- air asam jawa
- garam dan gula secukupnya

cara-cara:-
- blender kesemua bahan di atas kecuali santan, air asam, garam dan gula....perap ayam sekejap or selama 1/2 - 1 jam.
- masak ayam bersama bahan perap dalm kuali dan bila ayam dah mula separuh masak or masak masukkn sntan, gula dan garam.
masak sehingga ayam masak dan bahan meresap atau kuah tinggal sdkt...
matikan api dan masukkn ayam dlm loyang yg tlh dibalut ngn foil then masukkn dlm aven dan bakar hingga mask...ltk kuah ckt utk penyerapan...
lpas siap mask, kuarkan ayam dan curah ngn balnce kuah tadi....siap....

AYAM PERCIK & KERANG REBUS(update)

Lauk makan mlm semalam....kes express ni sbb minggu dtg mood mals nak masak..

wah,,,,exctd eh nak tau cmne kerang ni namanyer tiga rasa tapi jadi warna itam?...hik hik hik.....


KERANG REBUS MASAK 3 RASA

Bahan:-
- kerang yang telah sedia di rebus
- 3 ulas bawang putih - di tumbuk kasar
- 3 ulas bawang kecik - ditumbuk kasar
- sikit ikan bilis - ditumbuk kasar
- 1 cm halia - ditumbuk kasar
- sos tiram
- sos cili
- sos tomato
- 2 sudu lada kering yg siap diblnder
- sdkt kicap.

cara-caranya:-
- tumis semua bahan yg telah ditumbuk kasar hingga naik bau, masukkan lada kering yg dah diblnder.
- bila dah naik minyak, masukkn kesemua sos dah kicap.....
- perasakan ngn garam...boleh kalau nak ltk gula ckt
- masukkan kerang dah gaul hingga sebati,..

siap...(erk, yg kerang saya jadi warna hitam ni, sbb saya guna kicap pekat)...he he he
-


AYAM PERCIK

Bahan-bahan:-

- ayam dibelah2....
- 1 sudu jintan manis
- 1 sudu ketumbar
- 1 sudu jintan putih
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji bawang kecik
- 1 cm halia
- 2 btg serai
- santan secukupnya
- lada kering - utk kuah percik tu warna merah
- air asam jawa
- garam dan gula secukupnya

cara-cara:-
- blender kesemua bahan di atas kecuali santan, air asam, garam dan gula....perap ayam sekejap or selama 1/2 - 1 jam.
- masak ayam bersama bahan perap dalm kuali dan bila ayam dah mula separuh masak or masak masukkn sntan, gula dan garam.
masak sehingga ayam masak dan bahan meresap atau kuah tinggal sdkt...
matikan api dan masukkn ayam dlm loyang yg tlh dibalut ngn foil then masukkn dlm aven dan bakar hingga mask...ltk kuah ckt utk penyerapan...
lpas siap mask, kuarkan ayam dan curah ngn balnce kuah tadi....siap....

Thursday, November 19, 2009

TAHNIAH ! TAHNIAH!!!

tahniah utk adik aku yg amik keputusan UPSR hari ni...w,pun dapat 4A 1B, tapi sekurang2nya dia tak dpt mcm kat dlm mimpi tu...he he he....

tapi, aku tetp dgr suara kesdhan dia bila dia ckp, study group dia yg lain, dpt 5A...takpe,,,,jauh lagi perjalanan dia pun...upsr bukan penentu segalanye....

semoga hasrat dia utk masuk ke sekolah asrama, akan tercapai...Amin......

TAHNIAH ! TAHNIAH!!!

tahniah utk adik aku yg amik keputusan UPSR hari ni...w,pun dapat 4A 1B, tapi sekurang2nya dia tak dpt mcm kat dlm mimpi tu...he he he....

tapi, aku tetp dgr suara kesdhan dia bila dia ckp, study group dia yg lain, dpt 5A...takpe,,,,jauh lagi perjalanan dia pun...upsr bukan penentu segalanye....

semoga hasrat dia utk masuk ke sekolah asrama, akan tercapai...Amin......

Wednesday, November 18, 2009

ADIK KU MENANGIS


terang giler gmbr kat atas ni kan...he he he///...esok keputusan UPSR 2009 akan diumumkan diseluruh negara..maknanya, esok adik bongsu aku si SITI NUR SYAKIRAH ni, akan mengetahui hasil penat lelah dia mengulangkaji peljaran...

pagi2 ni, mak dah tepon aku...dia ckp adik aku nangis smbil cmpak2 barang...aik..kene histeria ke aper?...kan kptsan belum tau lagi....
mak aku ckp, dia nangis sbb dia mimpi cikgu dia umumkan kat perhimpunan keputusan UPSR dia cuma dpt 3A.......apalagi....dahlah dlm mimpi nangis...smpai luar dr mimpi pun dia nnagis2 lagi...dah tadi kul 12.40 aku tepon, mak kata, dia masih kurungkan diri dlm bilik dia....

aduhai...kalau betul2 dpt 3A, ntah apa pulak dia buatntyer.....sabarlah Dik Nur...semuanya urusan Allah...kita dah berusaha...skrg, tinggal tawakal je pada-Nya...

nota kaki: masa percubaan UPSR, dia dpt 4A 1B...kawan2, doakan adik saya tabah menghadapi apa jua keputusannya..Aminn....

ADIK KU MENANGIS


terang giler gmbr kat atas ni kan...he he he///...esok keputusan UPSR 2009 akan diumumkan diseluruh negara..maknanya, esok adik bongsu aku si SITI NUR SYAKIRAH ni, akan mengetahui hasil penat lelah dia mengulangkaji peljaran...

pagi2 ni, mak dah tepon aku...dia ckp adik aku nangis smbil cmpak2 barang...aik..kene histeria ke aper?...kan kptsan belum tau lagi....
mak aku ckp, dia nangis sbb dia mimpi cikgu dia umumkan kat perhimpunan keputusan UPSR dia cuma dpt 3A.......apalagi....dahlah dlm mimpi nangis...smpai luar dr mimpi pun dia nnagis2 lagi...dah tadi kul 12.40 aku tepon, mak kata, dia masih kurungkan diri dlm bilik dia....

aduhai...kalau betul2 dpt 3A, ntah apa pulak dia buatntyer.....sabarlah Dik Nur...semuanya urusan Allah...kita dah berusaha...skrg, tinggal tawakal je pada-Nya...

nota kaki: masa percubaan UPSR, dia dpt 4A 1B...kawan2, doakan adik saya tabah menghadapi apa jua keputusannya..Aminn....

Tuesday, November 17, 2009

AYAH! LI NI.....CDAP!!!!

picture by mr google

semalam ptg, smpai je umah, aku tgok peti surat aku penuh ngn foyer2 rumahlah, ah longlah, giantlah, tesco lah dan terselit sayu foyer dr pizza hut....

dok promosikan pizza yg baru nilah....buka je gate, aku amik foyer2 tu kasi kat mia.....smbil duduk2 tgok tv tu, dia pun smbilah tgok foyer tu......tetiba "mi,,..mi....ni ni"...smbil tunjuk kat gmbr pizza tu.....aku amik foyer tu smbil tgok......

aku : sedap ke mia?
mia: dap! dap! smbil tersengih sengih
aku: nanti ayah balik, minta ayah belikan eh....
mia: ji(janji)? smbil tunjuk jari kat aku
aku : mia ckplah ngn ayah nanti ayah balik jap lagi...

dia terus tgok tv smbil belek2 lagi foyer tu......perkataan janji tu ayah dia yg ngajar...sbb kalau dia sibuk nak ikut ayah dia gi kedai, ayah dia smbil tunjuk jari telunjuk akan ckp "janji eh, beli 1 jajan je..janji tau!".....dan mia akan tunjuk jari tu juga smbil ckp "key" dan angguk kepala...gitulah selalunyer dan akhrinya kalau aku or ayah dia ckp pape, dia kan ckp "ji eh"(janji eh) smbil tunjuk jari.....

dlm kul 6.30ptg, ayah dia balik...belum lg ayah dia masuk umah.....dia dah terkedek2 lari kejor ayah dia....ayah dia masuk je umah.....

mia : ayah..ohhhhh ayah!!!(ngan nada yg tinggi)
ayah : ape ni jerit2...
mia : ayah!...ni...ni...(smbil tunjuk pizza tu lagi)
ayah : naper?
mia: li ni...cdap!!!!!
(aku yg dgr, terbahak2 ketawa......dia ckp betul ngn ayah dia...ha ha ha ha)
ayah : amboi...nak pizza.....sedap sgt ke?
mia: dap..dap....(smbil dok kat peha ayah dia yg tgh bersila)
ayah : meh ayah tgok...oooo..minggu dpanlah kita beli...besday miakan minggu dpan
mia: ji eh?....smbil tunjuk jari gak...

ha ha ha ha....///mia mia.....makin bijak anak ibu sorang ni.....klako pun ada....pandai pulak dia guna perkataan "janji" tu....

AYAH! LI NI.....CDAP!!!!

picture by mr google

semalam ptg, smpai je umah, aku tgok peti surat aku penuh ngn foyer2 rumahlah, ah longlah, giantlah, tesco lah dan terselit sayu foyer dr pizza hut....

dok promosikan pizza yg baru nilah....buka je gate, aku amik foyer2 tu kasi kat mia.....smbil duduk2 tgok tv tu, dia pun smbilah tgok foyer tu......tetiba "mi,,..mi....ni ni"...smbil tunjuk kat gmbr pizza tu.....aku amik foyer tu smbil tgok......

aku : sedap ke mia?
mia: dap! dap! smbil tersengih sengih
aku: nanti ayah balik, minta ayah belikan eh....
mia: ji(janji)? smbil tunjuk jari kat aku
aku : mia ckplah ngn ayah nanti ayah balik jap lagi...

dia terus tgok tv smbil belek2 lagi foyer tu......perkataan janji tu ayah dia yg ngajar...sbb kalau dia sibuk nak ikut ayah dia gi kedai, ayah dia smbil tunjuk jari telunjuk akan ckp "janji eh, beli 1 jajan je..janji tau!".....dan mia akan tunjuk jari tu juga smbil ckp "key" dan angguk kepala...gitulah selalunyer dan akhrinya kalau aku or ayah dia ckp pape, dia kan ckp "ji eh"(janji eh) smbil tunjuk jari.....

dlm kul 6.30ptg, ayah dia balik...belum lg ayah dia masuk umah.....dia dah terkedek2 lari kejor ayah dia....ayah dia masuk je umah.....

mia : ayah..ohhhhh ayah!!!(ngan nada yg tinggi)
ayah : ape ni jerit2...
mia : ayah!...ni...ni...(smbil tunjuk pizza tu lagi)
ayah : naper?
mia: li ni...cdap!!!!!
(aku yg dgr, terbahak2 ketawa......dia ckp betul ngn ayah dia...ha ha ha ha)
ayah : amboi...nak pizza.....sedap sgt ke?
mia: dap..dap....(smbil dok kat peha ayah dia yg tgh bersila)
ayah : meh ayah tgok...oooo..minggu dpanlah kita beli...besday miakan minggu dpan
mia: ji eh?....smbil tunjuk jari gak...

ha ha ha ha....///mia mia.....makin bijak anak ibu sorang ni.....klako pun ada....pandai pulak dia guna perkataan "janji" tu....