Wednesday, December 30, 2009

ADA YANG MENCARI?

Cak!!!! he he,,,ada yang mencari tuan rumah ni ker?....hik hik hik...perasan sudah....

tuan rumah sihat Alhamdulillah...cuma tuan rumah tak berapa nak tgok blog ni......mcm ada loya2 bila tgok blog ni..kang tetiba cm nak muntah pulak.....tu yg jengah blog member2 cuma baca je...itu pun baca laju2 je...ntahlah pembawakan kali ni....kok takleh tgok blog pulak...menanam sayur kat FB, elok pulak....hik hik...

so, maafkan tuan rumah atas pembawakn yang pelik ni yerk......

ADA YANG MENCARI?

Cak!!!! he he,,,ada yang mencari tuan rumah ni ker?....hik hik hik...perasan sudah....

tuan rumah sihat Alhamdulillah...cuma tuan rumah tak berapa nak tgok blog ni......mcm ada loya2 bila tgok blog ni..kang tetiba cm nak muntah pulak.....tu yg jengah blog member2 cuma baca je...itu pun baca laju2 je...ntahlah pembawakan kali ni....kok takleh tgok blog pulak...menanam sayur kat FB, elok pulak....hik hik...

so, maafkan tuan rumah atas pembawakn yang pelik ni yerk......

Tuesday, December 22, 2009

DALAM PEYOT MIA DE BABY?

sejak aku bercerita pada Mia pasal bakal kehadiran "adik" dia nanti, dia seakan memahmi apa itu "adik".....

dan juga, sejak hari tu, aku mmg melarang keras mia duduk atas perut aku...dia mmg suka peluk-baring atas aku....dan bila dia tanya "nape mi"...aku akan jwb..."takleh...nanti baby kat sini (smbil tepuk peyot aku) nangis"..."sian baby nangis".....dia akan turun dr peyot aku smbil kasi kiss kat "adik" dia...he eh he....

tapi smlm, bila dia baring...aku gurau2 ngn dia......smbil buat bunyik kat peyot dia...dia boleh ckp" angan.....by(baby) mia nangis"....smbil dia tepuk2 pelan peyot dia.....ish...ko ni mia...buat lawak pulak.....

"mia, dlm peyot mia mana ada baby...dlm peyot ibu je ada"....
"ayok....baby mia nangis"...

ha ha ha ha....anak aku anak aku......

bila dia balik kg pun, dia akan tunjuk perut dia smbil ckp kat atok dia "baby ia nangis....baby nak susu"....hik hik..pening atok melayan...

DALAM PEYOT MIA DE BABY?

sejak aku bercerita pada Mia pasal bakal kehadiran "adik" dia nanti, dia seakan memahmi apa itu "adik".....

dan juga, sejak hari tu, aku mmg melarang keras mia duduk atas perut aku...dia mmg suka peluk-baring atas aku....dan bila dia tanya "nape mi"...aku akan jwb..."takleh...nanti baby kat sini (smbil tepuk peyot aku) nangis"..."sian baby nangis".....dia akan turun dr peyot aku smbil kasi kiss kat "adik" dia...he eh he....

tapi smlm, bila dia baring...aku gurau2 ngn dia......smbil buat bunyik kat peyot dia...dia boleh ckp" angan.....by(baby) mia nangis"....smbil dia tepuk2 pelan peyot dia.....ish...ko ni mia...buat lawak pulak.....

"mia, dlm peyot mia mana ada baby...dlm peyot ibu je ada"....
"ayok....baby mia nangis"...

ha ha ha ha....anak aku anak aku......

bila dia balik kg pun, dia akan tunjuk perut dia smbil ckp kat atok dia "baby ia nangis....baby nak susu"....hik hik..pening atok melayan...

Monday, December 21, 2009

PANTAI PASIR LANUN A.K.A PANTAI PENYABONG

hah...nak minta tolong pd saper2 yg pernah pergi or pernah tahu pasal pantai ni...bukanlah dari segi sejarah or lokasinyer, tapi dari segi penginapannyer....ada saper yg tahu?....puas ku servey dlm tenet, susah nak jumpa website pasal chalet or resort dia...

please...bantuan...bantuan...


PANTAI PASIR LANUN A.K.A PANTAI PENYABONG

hah...nak minta tolong pd saper2 yg pernah pergi or pernah tahu pasal pantai ni...bukanlah dari segi sejarah or lokasinyer, tapi dari segi penginapannyer....ada saper yg tahu?....puas ku servey dlm tenet, susah nak jumpa website pasal chalet or resort dia...

please...bantuan...bantuan...


Saturday, December 19, 2009

UNTUK "SI DIA"

SELAMAT BERTUNANG UTK "SI DIA"...SEMOGA KEBAHAGIAAN DAN HARI YANG DINANTI AKAN TIBA JUA....



UNTUK "SI DIA"

SELAMAT BERTUNANG UTK "SI DIA"...SEMOGA KEBAHAGIAAN DAN HARI YANG DINANTI AKAN TIBA JUA....



Thursday, December 17, 2009

2......4.......6.........11

jangan pelik...hik hik.....nilah selalu kuar dr mulut mia bila dia nak mengira barang.......sayang ibu.....kalau nak guna no genap, laps no 6, 8 lah sayang......

jgn sangka kitaorg tak ngajar dia semua no okey.....ngajar guna jari dia ke, jari kita ke, flash card ke, dia ttap nak no. 2 sebgai no.1...eh..faham tak?......hik hik hik.....kalu kita ckp, "mia, ikut ibu kira...satu......dua...." dia ttp akan mulakan ngn dua....tigaa.....dan seterusnya ikut kita ckp....tapi, bila kita soh dia kira sndiri, dia akn kira 2.......4.......6.......11...peh......itu jelah yg kuar dr mulut dia kalau dia nak kira something....

susah no ke nak ckp no 1 ni?..ish ish ish.......

ada cara lain tak utk ngajar anak2 ni kenal no?............skrg ni aku cuma ngajar guna flash card, ngn jari jemariku yg gebussss ni.......tak pun, kalau dia tgh main something, aku kira brg tu je,....

2......4.......6.........11

jangan pelik...hik hik.....nilah selalu kuar dr mulut mia bila dia nak mengira barang.......sayang ibu.....kalau nak guna no genap, laps no 6, 8 lah sayang......

jgn sangka kitaorg tak ngajar dia semua no okey.....ngajar guna jari dia ke, jari kita ke, flash card ke, dia ttap nak no. 2 sebgai no.1...eh..faham tak?......hik hik hik.....kalu kita ckp, "mia, ikut ibu kira...satu......dua...." dia ttp akan mulakan ngn dua....tigaa.....dan seterusnya ikut kita ckp....tapi, bila kita soh dia kira sndiri, dia akn kira 2.......4.......6.......11...peh......itu jelah yg kuar dr mulut dia kalau dia nak kira something....

susah no ke nak ckp no 1 ni?..ish ish ish.......

ada cara lain tak utk ngajar anak2 ni kenal no?............skrg ni aku cuma ngajar guna flash card, ngn jari jemariku yg gebussss ni.......tak pun, kalau dia tgh main something, aku kira brg tu je,....

MUHARRAM

PENGENALAN MUHARRAM


MUHARAM adalah bulan pertama dalam Sistem Kalendar Islam (Hijriah). Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91).

Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan. Rasulullah s.a.w telah menamakan bulan Muharram sebagai bulan Allah (shahrullahi).

Sandaran yang dilakukan oleh Baginda s.a.w kepada Allah s.w.t lantaran kemuliaan dan kelebihan bulan ini kerana sesungguhnya Allah s.w.t tidak merujukkan kepadaNya melainkan oleh golongan khowas (terkhas) di kalangan makhluk - makhlukNya.

Daripada Al-Hassan Al-Basri rahimahumullah sesungguhnya Allah s.w.t telah membuka lembaran tahun baru di dalam takwim Islam dengan bulan Muharram. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia dalam takwim Islam di sisi Allah s.w.t itu selepas bulan Ramadhan melainkan bulan Muharram. Ianya dinamakan bulan Allah yang khas disebabkan besarnya kehormatannya.


AMALAN - AMALAN SUNAT

Antara amalan disunatkan pada bulan Muharam:

  1. Berpuasa. Maksud Hadis: Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun. Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharam, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
  2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
  3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3 kali
  4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3 kali

Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram):

  1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
  2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
  3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
  4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
  5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
  6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
  7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
  8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
  9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
  10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000 kali. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
  11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11 kali.
  12. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
  13. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

MUHARRAM

PENGENALAN MUHARRAM


MUHARAM adalah bulan pertama dalam Sistem Kalendar Islam (Hijriah). Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91).

Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan. Rasulullah s.a.w telah menamakan bulan Muharram sebagai bulan Allah (shahrullahi).

Sandaran yang dilakukan oleh Baginda s.a.w kepada Allah s.w.t lantaran kemuliaan dan kelebihan bulan ini kerana sesungguhnya Allah s.w.t tidak merujukkan kepadaNya melainkan oleh golongan khowas (terkhas) di kalangan makhluk - makhlukNya.

Daripada Al-Hassan Al-Basri rahimahumullah sesungguhnya Allah s.w.t telah membuka lembaran tahun baru di dalam takwim Islam dengan bulan Muharram. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia dalam takwim Islam di sisi Allah s.w.t itu selepas bulan Ramadhan melainkan bulan Muharram. Ianya dinamakan bulan Allah yang khas disebabkan besarnya kehormatannya.


AMALAN - AMALAN SUNAT

Antara amalan disunatkan pada bulan Muharam:

  1. Berpuasa. Maksud Hadis: Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun. Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharam, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
  2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
  3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3 kali
  4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3 kali

Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram):

  1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
  2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
  3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
  4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
  5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
  6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
  7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
  8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
  9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
  10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000 kali. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
  11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11 kali.
  12. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
  13. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

Wednesday, December 16, 2009

RAGAM MIA

mia skrg ni makin menunjukkan ragam + hangin dia yg tak tentu pasal.....aduh nak.....ibu ni dah masuk hnagin, makin ko tambh hangin....ish...mcm nak masukkn balik je dlm perut ni hah...he he he....

dah lbh 2 minggu aku asyik masuk lmbt keje...bukan sbb aku bangun lmbt, tapi melayan karenah anak dara aku tu......punyerlah susah nak kejut dia bangun...bila angkat je masuk dlm kete, kalau dia tersedar, punyerlah meraung kuat2....mcm kene pukul....dah pakcik sblh umah aku tu tgok aku lain mcm je...tak pasal2 dia ingt aku dera anak aku lak...h....

bila dah smpai nursery, tak nak turun pulak....memujuk rayulah aku ngn mcm2 janji jemanji utk dia turun,,,."turunlah yang...nanti ptg ibu beli gula-gula" "nanti ptg kita gi tmn permainan""minggu ni kita jumpa atok ngn nenek"...mcm2lah....kkdg tu siap aku kene masuk sklai dlm nursery tu.....bila dia dah leka main ngn kwn2 dia, baru aku gerak...itu pun kalau dia perasan aku gerak je, dia punye menangis, peh! buat aku tak smpai hati nak tinggal....aduh nak..takkan nak ikut ibu gi kilang....ish ish ish...jgnlah tunjuk sgt ibu ni efisyen sgt smpai bawa anak gi keje.....

hmmm, tapi bila pkr2 balik, cmnilah agaknyer ragam budak nak dpt adik.....hanginnyer menajdi2.....pening2...a.duh....lama lg lak tu nak bersalin....wawawawawawa

RAGAM MIA

mia skrg ni makin menunjukkan ragam + hangin dia yg tak tentu pasal.....aduh nak.....ibu ni dah masuk hnagin, makin ko tambh hangin....ish...mcm nak masukkn balik je dlm perut ni hah...he he he....

dah lbh 2 minggu aku asyik masuk lmbt keje...bukan sbb aku bangun lmbt, tapi melayan karenah anak dara aku tu......punyerlah susah nak kejut dia bangun...bila angkat je masuk dlm kete, kalau dia tersedar, punyerlah meraung kuat2....mcm kene pukul....dah pakcik sblh umah aku tu tgok aku lain mcm je...tak pasal2 dia ingt aku dera anak aku lak...h....

bila dah smpai nursery, tak nak turun pulak....memujuk rayulah aku ngn mcm2 janji jemanji utk dia turun,,,."turunlah yang...nanti ptg ibu beli gula-gula" "nanti ptg kita gi tmn permainan""minggu ni kita jumpa atok ngn nenek"...mcm2lah....kkdg tu siap aku kene masuk sklai dlm nursery tu.....bila dia dah leka main ngn kwn2 dia, baru aku gerak...itu pun kalau dia perasan aku gerak je, dia punye menangis, peh! buat aku tak smpai hati nak tinggal....aduh nak..takkan nak ikut ibu gi kilang....ish ish ish...jgnlah tunjuk sgt ibu ni efisyen sgt smpai bawa anak gi keje.....

hmmm, tapi bila pkr2 balik, cmnilah agaknyer ragam budak nak dpt adik.....hanginnyer menajdi2.....pening2...a.duh....lama lg lak tu nak bersalin....wawawawawawa

Monday, December 14, 2009

MONTHLY CHECK UP

tadi aku g buat buku merah kat klinik gomen....smntra kat opis ni tak de keje, aku wat2 rajinkan kaki melangkah ke klinik gomen.....adalah 3 jam aku nunggu.....( nak ckp lbh2 pun mlas....)....

so, melayan karenah budak2 kecik yg dh mula tak reti dok diam...( seb baik aku tak bawa mia).......ngan nnagisnyer, ngan gaduhnyer....pening paler otak aku....tapi, ada lah sepasang pengantin baru ni ( sbb aku tgok masih ada sisa2 inai di jari jemari pompuan ngn laki tu), mungkin bunting pelamin...( andaian akulah ).........dgn penuh setia si suami melayan si isteri....sejam pertama, aku tgok diarg masih gelak2 lagi berbual...si husbnd pun seronok bercerita ngn org seblh ( aku rasa kawn dialah ) pasal "zuriat" yg bakal isteri lahirkan......bangga kot.....he he he......masuk jam kedua, si isteri dah resah gelisah...sekejap duduk, sekejap bangun......si suami dah mula memaki-maki.......smbil asyik tgok jam........

aku jeling si suami menandakan soh dia diam...eh..bisinglah....org semua tensen nunggu tau......tapi tang ayat ni buat aku tergelak....."ikutkan hati aku nak je aku anto bini aku kat swasta.....jimat masa....cuma kene kuar duit je...kalau keje gomen, senang nak claim......tapi bini aku ni hah, nak sgt kat klinik kerajaan...jimat kos.,,,hah, skrg ni, jimat kos tapi buang masa".........dia bebel kat org sblh dia.....bini dia dah diam je.......

dlm hati aku ckp, alah kalau stkt check up cuma rm50-rm100 pun nak claim, tak yahlah nak berkira.....kecoh tul mamat ni......lpas tu suasana agak sepi skjap sbb wife dia kene panggil utk amik darah.....baru amik darah tau...belum lagi yg kene nasihat free 20-30 minit......bila dia tgok wife dia siap amik darah, dia dah exctd nak bangun...jap lagi wife dia ckp "eh, belum lg lah bang....ada lagi 1 bilik belum pergi"......aku mcm nak ketawa je kat situ.......aduh........buat lawaklah mamat ni......padahal ada juga 4 5 couple yg setia menanti wife memasing ngn sabarnya...tak de pulak merungut2.........lpas tu, turn aku lak.....so aku tinggalkan jelah couple tu...


masa aku ngandungkan mia dulu, ada sekali je hubby teman aku...itupun aku tolak sungguh2 pelawaan dia sbb aku tau mcmna tensennyer dia menunggu nanti........nanti, dahlah aku tensen sbb kene nunggu giliran, kang, aku tgok muka hubby yg tensen, aku lagi tensen....so, tak perlah...selagi aku boleh gi check up sesorng, aku pergi sndrilah...he he he

MONTHLY CHECK UP

tadi aku g buat buku merah kat klinik gomen....smntra kat opis ni tak de keje, aku wat2 rajinkan kaki melangkah ke klinik gomen.....adalah 3 jam aku nunggu.....( nak ckp lbh2 pun mlas....)....

so, melayan karenah budak2 kecik yg dh mula tak reti dok diam...( seb baik aku tak bawa mia).......ngan nnagisnyer, ngan gaduhnyer....pening paler otak aku....tapi, ada lah sepasang pengantin baru ni ( sbb aku tgok masih ada sisa2 inai di jari jemari pompuan ngn laki tu), mungkin bunting pelamin...( andaian akulah ).........dgn penuh setia si suami melayan si isteri....sejam pertama, aku tgok diarg masih gelak2 lagi berbual...si husbnd pun seronok bercerita ngn org seblh ( aku rasa kawn dialah ) pasal "zuriat" yg bakal isteri lahirkan......bangga kot.....he he he......masuk jam kedua, si isteri dah resah gelisah...sekejap duduk, sekejap bangun......si suami dah mula memaki-maki.......smbil asyik tgok jam........

aku jeling si suami menandakan soh dia diam...eh..bisinglah....org semua tensen nunggu tau......tapi tang ayat ni buat aku tergelak....."ikutkan hati aku nak je aku anto bini aku kat swasta.....jimat masa....cuma kene kuar duit je...kalau keje gomen, senang nak claim......tapi bini aku ni hah, nak sgt kat klinik kerajaan...jimat kos.,,,hah, skrg ni, jimat kos tapi buang masa".........dia bebel kat org sblh dia.....bini dia dah diam je.......

dlm hati aku ckp, alah kalau stkt check up cuma rm50-rm100 pun nak claim, tak yahlah nak berkira.....kecoh tul mamat ni......lpas tu suasana agak sepi skjap sbb wife dia kene panggil utk amik darah.....baru amik darah tau...belum lagi yg kene nasihat free 20-30 minit......bila dia tgok wife dia siap amik darah, dia dah exctd nak bangun...jap lagi wife dia ckp "eh, belum lg lah bang....ada lagi 1 bilik belum pergi"......aku mcm nak ketawa je kat situ.......aduh........buat lawaklah mamat ni......padahal ada juga 4 5 couple yg setia menanti wife memasing ngn sabarnya...tak de pulak merungut2.........lpas tu, turn aku lak.....so aku tinggalkan jelah couple tu...


masa aku ngandungkan mia dulu, ada sekali je hubby teman aku...itupun aku tolak sungguh2 pelawaan dia sbb aku tau mcmna tensennyer dia menunggu nanti........nanti, dahlah aku tensen sbb kene nunggu giliran, kang, aku tgok muka hubby yg tensen, aku lagi tensen....so, tak perlah...selagi aku boleh gi check up sesorng, aku pergi sndrilah...he he he

Wednesday, December 9, 2009

DOAKAN KESIHATAN SAYA DAN BABY

hai....jgn terkejut bila tgok countdown ngn sticker ke tiga kat blog aku ni....he he he..mesti korang ingt cter yg ni. dan.......dengan izin dari Allah, keinginan aku utk tmabhkan zuriat termakbul juga....w.pun ianya tanpa diduga....he he he he....

setelah 3 klinik dan 1 hospital pakar, aku baru berani wat pengumuman ini ......

Alhamdulillah, aku dah melalui trimester pertama ini dgn penuh senang hati......tiada loya-loya, tiada muntah-muntah....senang sekali kandungan kali ini.....


adakah disebabkan Mia berperangai Kak Long dan agak kuat meragam plus manja plus gembing menunjukkn dia seolah2 tau yg dia bakal dpt adik?......

notakaki : pihak nurseri kmplen mia semakin manja,...tgok tv nak kene pangku, makan nak kene suap dan mcm2lah seolah2 ingin dilayan seperti baby......aku cuma mampu ckp " layankan jelah kak....dia tu dpt mimpi ngeri tu.......nak dpt adik, cmtuelah perangai dia".....

hakikatnyer, aku pun malas nak layan dia...ha ha ha ha ha

DOAKAN KESIHATAN SAYA DAN BABY

hai....jgn terkejut bila tgok countdown ngn sticker ke tiga kat blog aku ni....he he he..mesti korang ingt cter yg ni. dan.......dengan izin dari Allah, keinginan aku utk tmabhkan zuriat termakbul juga....w.pun ianya tanpa diduga....he he he he....

setelah 3 klinik dan 1 hospital pakar, aku baru berani wat pengumuman ini ......

Alhamdulillah, aku dah melalui trimester pertama ini dgn penuh senang hati......tiada loya-loya, tiada muntah-muntah....senang sekali kandungan kali ini.....


adakah disebabkan Mia berperangai Kak Long dan agak kuat meragam plus manja plus gembing menunjukkn dia seolah2 tau yg dia bakal dpt adik?......

notakaki : pihak nurseri kmplen mia semakin manja,...tgok tv nak kene pangku, makan nak kene suap dan mcm2lah seolah2 ingin dilayan seperti baby......aku cuma mampu ckp " layankan jelah kak....dia tu dpt mimpi ngeri tu.......nak dpt adik, cmtuelah perangai dia".....

hakikatnyer, aku pun malas nak layan dia...ha ha ha ha ha

Tuesday, December 8, 2009

MIA MIA (BACA SMBIL GELENG KEPALA )

mia mia...kekadang pening kepala aku...bukan sbb dia dok sepahkan brg2 mainan dia tu, iye kkdg aku mmg akui aku pening kepala sbb tu...hik hik...

smlm aku cuti sbb nak perabihkan cuti tahunan aku yg manyak (eleh, pdhal malas nak keje) tu...so, aku dok melayan jelah peel anak dara aku yg sorang tu.baru sorang tau......yg buat aku geleng kepala smlm bila dia buat aksi ala-ala ibu yg tgh nyusukan anak....peh,,,terkejut giler aku......

ceritanyer cm ni.....

aku tgh baring melingkar kat depan tv bak ular sawa kekenyang,....dan anak dara tu dok sunyi sepi dlm bilik.....aku agak dah...dia mesti tgh wat sesuatu..tapi aku tak jengah pun........tetibe je dia kuar....."mi...mi....tnatik tak?"....Ya Allah....aku punyerlah menjerit.......dia pakai akunyer B**.....peh.....manalah belajo budak ni....aku marah2 smbil soh dia buka balik B** tu...dia terkekek ketawa pulak......

itu scene pertama....lpas dia pakai tu agaknyer dia rasa tak selesa..iyerlah bukan size dia, mmg lah tak selesa..ye tak....

scene keduanya lak...dia dok bersndr kat sblah aku smbil pegang baby(anak patung).....smbil tgok tv, smbil dia tepuk2 manja soh baby dia tido...alahai...comel je aku tgok.....bila ku tgok je dia....."mi...mi....baby angis (nangis)"......""mia pujuklah...dia haus tak"......dia terus singkap baju dia dan ltk mulut baby tu kat ne*** dia.....mia! otomatik aku terjerit.......ish ish ish....ni lagi buat aku terkejut badak ni.....

budak kecik2 ni manalah dia ikut.......seriau lak aku....

MIA MIA (BACA SMBIL GELENG KEPALA )

mia mia...kekadang pening kepala aku...bukan sbb dia dok sepahkan brg2 mainan dia tu, iye kkdg aku mmg akui aku pening kepala sbb tu...hik hik...

smlm aku cuti sbb nak perabihkan cuti tahunan aku yg manyak (eleh, pdhal malas nak keje) tu...so, aku dok melayan jelah peel anak dara aku yg sorang tu.baru sorang tau......yg buat aku geleng kepala smlm bila dia buat aksi ala-ala ibu yg tgh nyusukan anak....peh,,,terkejut giler aku......

ceritanyer cm ni.....

aku tgh baring melingkar kat depan tv bak ular sawa kekenyang,....dan anak dara tu dok sunyi sepi dlm bilik.....aku agak dah...dia mesti tgh wat sesuatu..tapi aku tak jengah pun........tetibe je dia kuar....."mi...mi....tnatik tak?"....Ya Allah....aku punyerlah menjerit.......dia pakai akunyer B**.....peh.....manalah belajo budak ni....aku marah2 smbil soh dia buka balik B** tu...dia terkekek ketawa pulak......

itu scene pertama....lpas dia pakai tu agaknyer dia rasa tak selesa..iyerlah bukan size dia, mmg lah tak selesa..ye tak....

scene keduanya lak...dia dok bersndr kat sblah aku smbil pegang baby(anak patung).....smbil tgok tv, smbil dia tepuk2 manja soh baby dia tido...alahai...comel je aku tgok.....bila ku tgok je dia....."mi...mi....baby angis (nangis)"......""mia pujuklah...dia haus tak"......dia terus singkap baju dia dan ltk mulut baby tu kat ne*** dia.....mia! otomatik aku terjerit.......ish ish ish....ni lagi buat aku terkejut badak ni.....

budak kecik2 ni manalah dia ikut.......seriau lak aku....

Friday, December 4, 2009

ANAK DARA AKU SEMAKIN GARANG

apa perasaan dan apa pendapt kawan2 bila setiap kali amik anak dari taska or nursery, penjaga dia mengomen anak anda?....hu hu hu....

lately, aku selalu kene cmni......penjga tu selalu ckp anak dara aku ni garang....kalau marah kawn2 dia, siap cekak pinggang....smbil mulut bebel apa ntah.......kkdg laju je tgn dia mencubit "mangsa" kemarahan dia tu....tang laju je cubit tu mmg sah sah ikut jejak langkah warisan dr aku....tapi, tang marah2 ni, aku cnfuse ckt.......

hmmm, aku dok peratikan anak dara aku ni, mmg angin dia lain mcm ckt.....kalau kat rumah, ayah atau ibu dia tak layan dia, tetiba dia akan cemikkan muka tanda merajuk.....dan kkdg, kalau dia marah sgt ngn ayah atau ibu dia, cnfirm kene cubit punyer...paling dia suka cubit tang muka ibu dia yg gebus plus tembam ni....smpai luka2 dia buatnnyer........

kkedang gak, bila dia main ngn baby2 (anak2 patung) dia tu, akan terdgrlah dari mlut comel dia tu " baby, iasa (biasa) ia ni" smbil cekak pinggang... dia marah sbb baby dia tak nak duduk/.....ha ha ha ha.....

bila klakonyer, dia akan dodoikan baby dia tu tido smbil pangku kat peha dia...alahai.....sejibik cm jaga baby betul.....siap soh aku diam kengkonon takut baby dia "terjaga" dr tidor.....ish ish ish....

ciri2 KAK LONG yg garang tu, terlalu menebal dlm diri dia........risau gak aku kalau tetibe ada mak2 ngn ngadu ngn aku pasal anak dara aku "keroyok" anak diaorg...ha ha ha ha.....

ANAK DARA AKU SEMAKIN GARANG

apa perasaan dan apa pendapt kawan2 bila setiap kali amik anak dari taska or nursery, penjaga dia mengomen anak anda?....hu hu hu....

lately, aku selalu kene cmni......penjga tu selalu ckp anak dara aku ni garang....kalau marah kawn2 dia, siap cekak pinggang....smbil mulut bebel apa ntah.......kkdg laju je tgn dia mencubit "mangsa" kemarahan dia tu....tang laju je cubit tu mmg sah sah ikut jejak langkah warisan dr aku....tapi, tang marah2 ni, aku cnfuse ckt.......

hmmm, aku dok peratikan anak dara aku ni, mmg angin dia lain mcm ckt.....kalau kat rumah, ayah atau ibu dia tak layan dia, tetiba dia akan cemikkan muka tanda merajuk.....dan kkdg, kalau dia marah sgt ngn ayah atau ibu dia, cnfirm kene cubit punyer...paling dia suka cubit tang muka ibu dia yg gebus plus tembam ni....smpai luka2 dia buatnnyer........

kkedang gak, bila dia main ngn baby2 (anak2 patung) dia tu, akan terdgrlah dari mlut comel dia tu " baby, iasa (biasa) ia ni" smbil cekak pinggang... dia marah sbb baby dia tak nak duduk/.....ha ha ha ha.....

bila klakonyer, dia akan dodoikan baby dia tu tido smbil pangku kat peha dia...alahai.....sejibik cm jaga baby betul.....siap soh aku diam kengkonon takut baby dia "terjaga" dr tidor.....ish ish ish....

ciri2 KAK LONG yg garang tu, terlalu menebal dlm diri dia........risau gak aku kalau tetibe ada mak2 ngn ngadu ngn aku pasal anak dara aku "keroyok" anak diaorg...ha ha ha ha.....

Wednesday, December 2, 2009

ZOO SALENG

Memandangkan aku bercuti lama dari hari khamis smpai senin, aku amik peluang tu utk cuti2 johor.....alah, dekat je...gi zoo saleng je...hik hik hik..adalah 3 km dr umah aku...hua hua hua...
w.pun rege tiket nyer mahal, tapi berbaloi-baloilah ngn binatang2 yg bergerak aktif kecuali ular sawa yg tgh salin kulit (agaknyerlah )......tapi anak dara aku mmg exctd sungguhlah gi situ berbding masa kitaorg gi zoo johor tu.....tapi, dia paling suka tang harimau yg gebusss tu...eh, jgn tak caya, bulu dia selembut karpet tau.....bersih pun bersih......

jom...layan gmbr....


IKAN ARAPAIMA
- Peh..besar giler...bila kasi makan, dh mcm bunyi bom bila dia nak tngkp ikan kecik tu...ish.....



ibunyer yg gediks nak bergmbr...he he he'


mia tgh sibuk nak wat "peace".....


ayah ngn anak...


besar giler harimau ni....terpegun anak dara aku tgok..tapi, kandang dia kocitlah...


besar tau sbrnya burung kasawari ni...leher dia panjang gilersss..


alahai...tomeinyer kuda padi ni...


mia yg tak nak tgok kamera sbb sibuk nak tgok rimau kat blkg tu,,"eh, nape perut ibu nampak besor ek"..ha ha ha




HARIMAU BINTANG yg nmpak cm kelaparan...


gebuss kan bulu dia.....mcm nak pegang je....


mia merajuk sbb dah penat berjalan...sbrnya aku pun dah tak larat nak dokong dia...dah 12 kg tue....patah tgn mak wei...




ibu yg semakin berisi....ha ha ha ha


ZOO SALENG

Memandangkan aku bercuti lama dari hari khamis smpai senin, aku amik peluang tu utk cuti2 johor.....alah, dekat je...gi zoo saleng je...hik hik hik..adalah 3 km dr umah aku...hua hua hua...
w.pun rege tiket nyer mahal, tapi berbaloi-baloilah ngn binatang2 yg bergerak aktif kecuali ular sawa yg tgh salin kulit (agaknyerlah )......tapi anak dara aku mmg exctd sungguhlah gi situ berbding masa kitaorg gi zoo johor tu.....tapi, dia paling suka tang harimau yg gebusss tu...eh, jgn tak caya, bulu dia selembut karpet tau.....bersih pun bersih......

jom...layan gmbr....


IKAN ARAPAIMA
- Peh..besar giler...bila kasi makan, dh mcm bunyi bom bila dia nak tngkp ikan kecik tu...ish.....



ibunyer yg gediks nak bergmbr...he he he'


mia tgh sibuk nak wat "peace".....


ayah ngn anak...


besar giler harimau ni....terpegun anak dara aku tgok..tapi, kandang dia kocitlah...


besar tau sbrnya burung kasawari ni...leher dia panjang gilersss..


alahai...tomeinyer kuda padi ni...


mia yg tak nak tgok kamera sbb sibuk nak tgok rimau kat blkg tu,,"eh, nape perut ibu nampak besor ek"..ha ha ha




HARIMAU BINTANG yg nmpak cm kelaparan...


gebuss kan bulu dia.....mcm nak pegang je....


mia merajuk sbb dah penat berjalan...sbrnya aku pun dah tak larat nak dokong dia...dah 12 kg tue....patah tgn mak wei...




ibu yg semakin berisi....ha ha ha ha