Wednesday, March 31, 2010

TAUHU SUMBAT



jgn pelik tauhu sumbat aku versi mcm tu...sbbnyer, aku x jumpa tauhu yg besar untuk disumbtkan segala sayur mayur tu..he he eh..

resepi aku dpt dari blog kak hana...minta izin copy & paste eh kak....

Bahan-bahan
  • beberapa keping tauhu
  • timun - potong halus cam btg mancis
  • carrot - potong halus n celur
  • taugeh - celur - tk ltk coz hb tk suka
  • Untuk Sambal
  • 1 mangkuk kecil cili padi - ikut tahap kepedasan masing2 la yer!
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu makan gula
  • 1 cawan kicap manis Jalen@kicap apa2 la
  • kacang tanah tumbuk
  • bleh tambah petis jika suka
Cara-cara
  • Potong tauhu segitiga. goreng hingga kekuningan dan angkat.
  • Belah bahagian tengah. dan sumbatkan ngan timun,carrot dan juga taugeh. ketepikan.
  • Untuk Sambal - blend cili padi, bwg putih, gula dan juga kicap. jika perlu tmbhkan air masak sedikit.
  • Masukkan ke dalam mangkuk. dan campurkan ngan kacang tanah. Gaul.
  • Curah ke atas tauhu yg siap dsumbat tadi. siap utk dmakan


TAUHU SUMBAT



jgn pelik tauhu sumbat aku versi mcm tu...sbbnyer, aku x jumpa tauhu yg besar untuk disumbtkan segala sayur mayur tu..he he eh..

resepi aku dpt dari blog kak hana...minta izin copy & paste eh kak....

Bahan-bahan
  • beberapa keping tauhu
  • timun - potong halus cam btg mancis
  • carrot - potong halus n celur
  • taugeh - celur - tk ltk coz hb tk suka
  • Untuk Sambal
  • 1 mangkuk kecil cili padi - ikut tahap kepedasan masing2 la yer!
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu makan gula
  • 1 cawan kicap manis Jalen@kicap apa2 la
  • kacang tanah tumbuk
  • bleh tambah petis jika suka
Cara-cara
  • Potong tauhu segitiga. goreng hingga kekuningan dan angkat.
  • Belah bahagian tengah. dan sumbatkan ngan timun,carrot dan juga taugeh. ketepikan.
  • Untuk Sambal - blend cili padi, bwg putih, gula dan juga kicap. jika perlu tmbhkan air masak sedikit.
  • Masukkan ke dalam mangkuk. dan campurkan ngan kacang tanah. Gaul.
  • Curah ke atas tauhu yg siap dsumbat tadi. siap utk dmakan


Tuesday, March 30, 2010

MIA NAK KOLAH!!!!!

uiksss..bukan kolah air kat bilik air tu yerk....kolah dia ialah SEKOLAH.....on the way ke nursery dia, kitaorg akan lalu depan TASKA KEMAS kat area situ....so, dia asyik tanya bangunan yg ada gmbr kartun2, gmbr2 butterfly, gmbr2 belon dan gmbr2 idola dia si upin ipin tu.....maka, si ibu ni pun ckp" itu sekolah sayang..nanti mia dah besar ckt, ibu hntr mia gi sekolah"....mia anggukkn kepala dia tanda faham.....skrg asal dia nampak je tadka tu, " mama, kolah"...smbil tunjuk....




"nak gi kolah, ma"
"x leh..mia x cukup besar.nanti mia dah besar, ibu hntr gi sekolah...leh beli beg kolah".
"nak beg".
"esok ibu belikan"...................................




Bila dah ada beg sekolah.....


"mama, gi kolah"
"mia kene mandi pagi2,..baru gi sekolah..tgok tu..abg ngn kakak gi sekolah..semua dah mandi pagi"
"okie"
"mia nak mandi pagi tak?"
"x nak. sejuk".
"cmtu, x leh gi sekolah"




pagi ni........


"mia, nak susu ke nak gosok gigi?"
"nak andi"
"uiks..x sejuk ker?"
"tak"....




dah siap mandi;


"okies..gi pakai bedak bawak beg mia sekali"
"beg kolah eh"
" x yahlh..nanti gaduh..bawak beg baju je".
"nak awa beg kolah".
"iyerlah"......




on the way ke nursery:


"mama, kolah"
"ha';ah...sekolah"......




smpai nursery:


"jom turun.....kawan dah tunggu"
"x nak....nak kolah....nak kolah".....( smbil hntak kaki atas seat kete )
"alah....esoklah gi sekolah"
"x nakkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!.....nak kolah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
"hmm, baju mia x pakai baju sekolah...mana boleh sekolah".
"mama li(beli) kan eh".
"okies..tp tahun depan".
"okie...janji?"
"iyer...janji...dah turun"
"okie"..




erk...esok kalau dia mengamuk nak gi sekolah, apa jwpn harus ku jwb lak...agak2 dia faham tak maksud 'TAHUN DEPAN"....he he he he


















MIA NAK KOLAH!!!!!

uiksss..bukan kolah air kat bilik air tu yerk....kolah dia ialah SEKOLAH.....on the way ke nursery dia, kitaorg akan lalu depan TASKA KEMAS kat area situ....so, dia asyik tanya bangunan yg ada gmbr kartun2, gmbr2 butterfly, gmbr2 belon dan gmbr2 idola dia si upin ipin tu.....maka, si ibu ni pun ckp" itu sekolah sayang..nanti mia dah besar ckt, ibu hntr mia gi sekolah"....mia anggukkn kepala dia tanda faham.....skrg asal dia nampak je tadka tu, " mama, kolah"...smbil tunjuk....


"nak gi kolah, ma"
"x leh..mia x cukup besar.nanti mia dah besar, ibu hntr gi sekolah...leh beli beg kolah".
"nak beg".
"esok ibu belikan"...................................


Bila dah ada beg sekolah.....

"mama, gi kolah"
"mia kene mandi pagi2,..baru gi sekolah..tgok tu..abg ngn kakak gi sekolah..semua dah mandi pagi"
"okie"
"mia nak mandi pagi tak?"
"x nak. sejuk".
"cmtu, x leh gi sekolah"


pagi ni........

"mia, nak susu ke nak gosok gigi?"
"nak andi"
"uiks..x sejuk ker?"
"tak"....


dah siap mandi;

"okies..gi pakai bedak bawak beg mia sekali"
"beg kolah eh"
" x yahlh..nanti gaduh..bawak beg baju je".
"nak awa beg kolah".
"iyerlah"......


on the way ke nursery:

"mama, kolah"
"ha';ah...sekolah"......


smpai nursery:

"jom turun.....kawan dah tunggu"
"x nak....nak kolah....nak kolah".....( smbil hntak kaki atas seat kete )
"alah....esoklah gi sekolah"
"x nakkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!.....nak kolah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
"hmm, baju mia x pakai baju sekolah...mana boleh sekolah".
"mama li(beli) kan eh".
"okies..tp tahun depan".
"okie...janji?"
"iyer...janji...dah turun"
"okie"..


erk...esok kalau dia mengamuk nak gi sekolah, apa jwpn harus ku jwb lak...agak2 dia faham tak maksud 'TAHUN DEPAN"....he he he he









Saturday, March 27, 2010

AKU YANG SENGAL

wah...aku ni dah kira sengal tahap gaban...aku selalu skodeng blog dia bila aku nak cari resepi baru or aku x de idea nak masak....dah berkali2 aku skodeng, tapi aku x taulah pulak selama ni tuan empunya blog tu, kawan sekolah aku rupernyer...hu hu hu....


aduhai....itu aku rasa kalau dia x tegur aku pasal dia kenai aku ngn laki aku, cnfirm aku tak tau pun saper tuan mempunya blog tu.......rasa kekesengalan betul.....


tuan empunya blog ini ARAH ini, minta maaf yerk....aku mmg tak cam langsung muka ko yg sntiasa tunduk tu..


Maaf ye SITI KHADIJAH....aku kenai ko..ye mmg kita x rapat, tapi kita ada pernah berbual...he he he.....












AKU YANG SENGAL

wah...aku ni dah kira sengal tahap gaban...aku selalu skodeng blog dia bila aku nak cari resepi baru or aku x de idea nak masak....dah berkali2 aku skodeng, tapi aku x taulah pulak selama ni tuan empunya blog tu, kawan sekolah aku rupernyer...hu hu hu....

aduhai....itu aku rasa kalau dia x tegur aku pasal dia kenai aku ngn laki aku, cnfirm aku tak tau pun saper tuan mempunya blog tu.......rasa kekesengalan betul.....

tuan empunya blog ini ARAH ini, minta maaf yerk....aku mmg tak cam langsung muka ko yg sntiasa tunduk tu..

Maaf ye SITI KHADIJAH....aku kenai ko..ye mmg kita x rapat, tapi kita ada pernah berbual...he he he.....






Friday, March 26, 2010

MOOD PAGI JUMAAT

oppsss....tajuk di atas tak de kene mengena dengn maksud "malam jumaat" ye.....langsung x de kene mengena...he eh eh..


perbualan ibu dah anak....( oh, sejak bos aku o/station aku kene masuk keje kul 7, tapi aku buat poyo smbil masuk keje kul 7.30 pagi...he he he )...


jam 6.45 pagi...


mia: mama, mama.......( baru bangun tido smbil tunjuk botol susu dia kat aku..nak susulah tu )...


ibu: uiks..awalnyer bangun,...mia nak mandi tak?..gosok gigi?


mia: x nak...sejuk....( smbil capai botol susu yg dah siap dibncuh terus baring balik )......


ibu: mia minum susu dulu, ibu mandi jap eh...


mia: okey... ( dia pndai cakap okie ngn janji....- ayah dia lah ngajar )...






jam 7.10 pagi. - aku dah siap berdandan smbil pnaskan enjin kete...


mia: mama, mama...nak encing ( kencing )


ibu: alah mia ni..kencing je tau,.. ( smbil buka seluar dan cloth diapers mia )


mia : okey...( terkedek-kedek ke bilik air..




kat bilik air..


mia : mama, mama...dah encing...mandi ek?


ibu: hisss...tadi x nak mandi.....x yahlah...


( surrrrrrrrrrrrr....dia terus sirap air kat badan dia yg mana baju x buka lagi)..hu hu hu..


ibu: konolah mia....( smbil jari jemari yg comel ni ligat sms supervisor soh buka opis dulu)..hhu huu hu hu...


mia: mama, mama...dah iap ( siap )


ish ko ni....


mia: mama, mama...nak kai ju tntik ( nak pakai baju cntik )....


ibu: aik...nak gi mana?


mia: gi umah kwn...( ek eleh..)


ibu: iyelah-iyelah...cept..ibu dah lmbt ni...


mia: nak kai tudung....


ibu: aik..nak pakai tudung lak..bohl..tp jagn buka2 dr rumah smpai umah kwan...okei?


mia: okie...


tgok jam dh kul 7.30am...hu hu hu..anak bertuah-anak bertuah...dan dia kotakan janji dia x buka tudung smpai ke nursery...he eh he.....














MOOD PAGI JUMAAT

oppsss....tajuk di atas tak de kene mengena dengn maksud "malam jumaat" ye.....langsung x de kene mengena...he eh eh..

perbualan ibu dah anak....( oh, sejak bos aku o/station aku kene masuk keje kul 7, tapi aku buat poyo smbil masuk keje kul 7.30 pagi...he he he )...

jam 6.45 pagi...

mia: mama, mama.......( baru bangun tido smbil tunjuk botol susu dia kat aku..nak susulah tu )...

ibu: uiks..awalnyer bangun,...mia nak mandi tak?..gosok gigi?

mia: x nak...sejuk....( smbil capai botol susu yg dah siap dibncuh terus baring balik )......

ibu: mia minum susu dulu, ibu mandi jap eh...

mia: okey... ( dia pndai cakap okie ngn janji....- ayah dia lah ngajar )...



jam 7.10 pagi. - aku dah siap berdandan smbil pnaskan enjin kete...

mia: mama, mama...nak encing ( kencing )

ibu: alah mia ni..kencing je tau,.. ( smbil buka seluar dan cloth diapers mia )

mia : okey...( terkedek-kedek ke bilik air..


kat bilik air..

mia : mama, mama...dah encing...mandi ek?

ibu: hisss...tadi x nak mandi.....x yahlah...

( surrrrrrrrrrrrr....dia terus sirap air kat badan dia yg mana baju x buka lagi)..hu hu hu..

ibu: konolah mia....( smbil jari jemari yg comel ni ligat sms supervisor soh buka opis dulu)..hhu huu hu hu...

mia: mama, mama...dah iap ( siap )

ish ko ni....

mia: mama, mama...nak kai ju tntik ( nak pakai baju cntik )....

ibu: aik...nak gi mana?

mia: gi umah kwn...( ek eleh..)

ibu: iyelah-iyelah...cept..ibu dah lmbt ni...

mia: nak kai tudung....

ibu: aik..nak pakai tudung lak..bohl..tp jagn buka2 dr rumah smpai umah kwan...okei?

mia: okie...

tgok jam dh kul 7.30am...hu hu hu..anak bertuah-anak bertuah...dan dia kotakan janji dia x buka tudung smpai ke nursery...he eh he.....







Wednesday, March 24, 2010

MACAM NAK BELI.......

Bila dah smpai minggu ke 23 ni, aku mcm teringin nak cari2 brg bayi.....mcm ni :-


barang-barang mandian dan wangian baby....


barang- barang baby


baju baby


bakul2 baby ( cantikkan warna purple ni)


blanket, bedung baby


car seat baby ( car seat mia dulu dah dipulangkan kat owner lama...he he eh)


beg baby/....


hmmm, bilalah nak beli ni...tapi mcm awal lg kan..beli ckt2, smbil survey2 rege...mana tau nanti, bila dah nak due, ada jualan murah..ye tak?..he he he


MACAM NAK BELI.......

Bila dah smpai minggu ke 23 ni, aku mcm teringin nak cari2 brg bayi.....mcm ni :-


barang-barang mandian dan wangian baby....


barang- barang baby


baju baby


bakul2 baby ( cantikkan warna purple ni)


blanket, bedung baby


car seat baby ( car seat mia dulu dah dipulangkan kat owner lama...he he eh)


beg baby/....


hmmm, bilalah nak beli ni...tapi mcm awal lg kan..beli ckt2, smbil survey2 rege...mana tau nanti, bila dah nak due, ada jualan murah..ye tak?..he he he


SEDEKAHKAN AL-FATIHAH


mari kita sama-sama sedekah fatihah buat Allahyarhamah mak HERNEE yang telah pergi menyahut panggilan Ilahi pada petg semalam...Semoga beliau berada dlam golongan yang dirahmati Allah hendaknya...Amin...


SEDEKAHKAN AL-FATIHAH


mari kita sama-sama sedekah fatihah buat Allahyarhamah mak HERNEE yang telah pergi menyahut panggilan Ilahi pada petg semalam...Semoga beliau berada dlam golongan yang dirahmati Allah hendaknya...Amin...


Tuesday, March 23, 2010

TERPINGGIR DAN KESUNYIAN

bila kita terlalu sibuk dengan kerja, kkdg buatkan kita semakin jauh dgn ahli keluarga kita mau pun org2 tersayang disekeliling kita....

kkdg, kita rasa org yg dekat ngn kita, akan memahami kita...tapi, kita x tahu apa yg org2 tu rasa.......kira rasa org2 ittew memahami, tp sedangkan tanpa penjelasan, org2 ittew tidak akan memahami...maka disitulah etrjadinyer salah faham antra mereka....

kkdg, bila salah fahm berlaku, situasi dan suasana mula merubah,...pkran mula membuat andaian, hati mula menjauh...sedangkan, tiada apa yg berlaku...cuma disebbkan salah faham sahaja,.....

akhirnya, ada yang merasa terpinggir dan kesunyian.....dicari bila diperlukan, di biarkan bila tidak diperlukan....

TERPINGGIR DAN KESUNYIAN

bila kita terlalu sibuk dengan kerja, kkdg buatkan kita semakin jauh dgn ahli keluarga kita mau pun org2 tersayang disekeliling kita....

kkdg, kita rasa org yg dekat ngn kita, akan memahami kita...tapi, kita x tahu apa yg org2 tu rasa.......kira rasa org2 ittew memahami, tp sedangkan tanpa penjelasan, org2 ittew tidak akan memahami...maka disitulah etrjadinyer salah faham antra mereka....

kkdg, bila salah fahm berlaku, situasi dan suasana mula merubah,...pkran mula membuat andaian, hati mula menjauh...sedangkan, tiada apa yg berlaku...cuma disebbkan salah faham sahaja,.....

akhirnya, ada yang merasa terpinggir dan kesunyian.....dicari bila diperlukan, di biarkan bila tidak diperlukan....

Monday, March 22, 2010

CHICKEN CHOP





minggu lepas, besday adik aku yg kat asrama tu..so, kitaorg buat makn2 je...dan request for my mom, adalah chicken chop..he he e..mcm pandai sgt..tapi aku tibai jelah...kalau mak aku kata ok, oklah tu..lengkali x yah gi kedai mak eh...kak uda masakan je utk mak...kak udakan nak buka restoren western food...ha ha ah

Bahan-bahan untuk di perap :-

- Ayam ( bahagian dada atau peha ) - buangkan tulang....
- sos tiram
- sos lea & perris
- sos cili
- lada hitam
- bawang putih
- halia
- kicap manis
- kicap pekat
- madu
- garam
( semuanya agak2 ikut berapa byk ayam yg anda perap )

- telur
- serbuk roti
- tepung gandum

Cara-cara

  1. gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
  2. then, celup ayam kat tepung gandum, then celup kat telur dan last golekkn dia kat serbuk roti....baru goreng...agak2 garing, bolhlah di angkat..


bahan-bahan sos:-
* 3 sudu sos tiram
* 2 sudu lada hitam yang tlh di tumbuk or blnder
* garam
* 1 sudu 2 sudu gula
* kalau suka cndawan butang, bolh ltk cndawan butang.
* 3 biji bawang putih
* 2 sudu tepung gandum
* sedikit air.


cara-caranyer:-
- bawang putih ditumbuk agak halus atau dicincang.
-masukkan sos tiram, lada sulah, garam dan gula.
- masukkan sdikit air mengikut banyak mana ayam yg digunakan.
- then,bila dah didih, masukkan tepung yg tlh dibancuh dgn air, dan tunggu hingga menjadi agak pekat. sekiranya anda suka pekat, leh ltk tepung lbh ckt....
- masukkn cendawan butang,,

tarrra...dah siap..bolhlah utk lpas2 gian nak makan chicken chop....

CHICKEN CHOP





minggu lepas, besday adik aku yg kat asrama tu..so, kitaorg buat makn2 je...dan request for my mom, adalah chicken chop..he he e..mcm pandai sgt..tapi aku tibai jelah...kalau mak aku kata ok, oklah tu..lengkali x yah gi kedai mak eh...kak uda masakan je utk mak...kak udakan nak buka restoren western food...ha ha ah

Bahan-bahan untuk di perap :-

- Ayam ( bahagian dada atau peha ) - buangkan tulang....
- sos tiram
- sos lea & perris
- sos cili
- lada hitam
- bawang putih
- halia
- kicap manis
- kicap pekat
- madu
- garam
( semuanya agak2 ikut berapa byk ayam yg anda perap )

- telur
- serbuk roti
- tepung gandum

Cara-cara

  1. gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
  2. then, celup ayam kat tepung gandum, then celup kat telur dan last golekkn dia kat serbuk roti....baru goreng...agak2 garing, bolhlah di angkat..


bahan-bahan sos:-
* 3 sudu sos tiram
* 2 sudu lada hitam yang tlh di tumbuk or blnder
* garam
* 1 sudu 2 sudu gula
* kalau suka cndawan butang, bolh ltk cndawan butang.
* 3 biji bawang putih
* 2 sudu tepung gandum
* sedikit air.


cara-caranyer:-
- bawang putih ditumbuk agak halus atau dicincang.
-masukkan sos tiram, lada sulah, garam dan gula.
- masukkan sdikit air mengikut banyak mana ayam yg digunakan.
- then,bila dah didih, masukkan tepung yg tlh dibancuh dgn air, dan tunggu hingga menjadi agak pekat. sekiranya anda suka pekat, leh ltk tepung lbh ckt....
- masukkn cendawan butang,,

tarrra...dah siap..bolhlah utk lpas2 gian nak makan chicken chop....

Friday, March 19, 2010

JELES SESANGAT...TAPI....


BIla dpat menjejak member2 dari satu sekolah or sekelas dlu, buatkan aku kkdg jeles sesgt ngn diaorg....lagi2 bila memasing tgah sibuk membuat master or PHD...uwaaaaaaaaaaaaaa.......aku teringin ssgt nak futher study...tapi...............org kata, kalau nak berjaya, jgn ada tapi2 dlam kamus hidup.....tapi..................................aku tetap utamakan TAPI aku ni dlm kamus hidup aku....

nak kata aku x de peluang utk beljr, bohonglah sesgt...sekrg ni peluang belajr semua depan mata...nak tak nak je.....TAPI aku yg utama, aku takleh tinggalkan anak aku bilamana dah 6 hari aku cuma jumpa dia pd waktu malam yg stkt 2 3 jam itu....x daya rasanya bila hari ahad itu, aku tinggalkan dia lagi....

rasa menyesal dan galat waktu x dpt tgok 1st time dia merangkak pun dah buat aku kecewa smpai skrg....apatahlah lagi bila waktu2 dia mula membesar....mungkin ada org ckp " alah, org lain boleh, naper ko x leh pulak"....itulah.....mungkin org lain punyai nekad yg kuat utk capai cita-cita memasing,......aku pulak, rasayer sanggup tinggalkan semua yg penting anak ada depan mata dan aku memang nak tgok perkembangan dia dari semasa ke semasa....

TAPI aku yg kedua, rsanya, aku mmg jenis yg berat hati atau cepat dikuasai rsa bersalah bilamana, husband dah ada kat umah dulu berbanding aku..ish...x leh nak gmbrkan perasaan tu mcmana....

TAPI mungkin juga, aku antra yang Allah pilih tergolong dlm golongan ibu-ibu yg cepat mengalah disebabkan anak dan juga golongan isteri yang mempunyai rasa "taat" kat suami w,pun suami x kisah akan keinginan aku itu....

TAPI,,,sesungguhnya aku mmg jeles ngn saper2 yang mencapai tahap tertinggi dalam pelajaran dia....

semoga, jalan yang aku plih ini, akan sentiasa dirahmati dan semoga ada kebaikan disebaliknya....AMinn...

JELES SESANGAT...TAPI....


BIla dpat menjejak member2 dari satu sekolah or sekelas dlu, buatkan aku kkdg jeles sesgt ngn diaorg....lagi2 bila memasing tgah sibuk membuat master or PHD...uwaaaaaaaaaaaaaa.......aku teringin ssgt nak futher study...tapi...............org kata, kalau nak berjaya, jgn ada tapi2 dlam kamus hidup.....tapi..................................aku tetap utamakan TAPI aku ni dlm kamus hidup aku....

nak kata aku x de peluang utk beljr, bohonglah sesgt...sekrg ni peluang belajr semua depan mata...nak tak nak je.....TAPI aku yg utama, aku takleh tinggalkan anak aku bilamana dah 6 hari aku cuma jumpa dia pd waktu malam yg stkt 2 3 jam itu....x daya rasanya bila hari ahad itu, aku tinggalkan dia lagi....

rasa menyesal dan galat waktu x dpt tgok 1st time dia merangkak pun dah buat aku kecewa smpai skrg....apatahlah lagi bila waktu2 dia mula membesar....mungkin ada org ckp " alah, org lain boleh, naper ko x leh pulak"....itulah.....mungkin org lain punyai nekad yg kuat utk capai cita-cita memasing,......aku pulak, rasayer sanggup tinggalkan semua yg penting anak ada depan mata dan aku memang nak tgok perkembangan dia dari semasa ke semasa....

TAPI aku yg kedua, rsanya, aku mmg jenis yg berat hati atau cepat dikuasai rsa bersalah bilamana, husband dah ada kat umah dulu berbanding aku..ish...x leh nak gmbrkan perasaan tu mcmana....

TAPI mungkin juga, aku antra yang Allah pilih tergolong dlm golongan ibu-ibu yg cepat mengalah disebabkan anak dan juga golongan isteri yang mempunyai rasa "taat" kat suami w,pun suami x kisah akan keinginan aku itu....

TAPI,,,sesungguhnya aku mmg jeles ngn saper2 yang mencapai tahap tertinggi dalam pelajaran dia....

semoga, jalan yang aku plih ini, akan sentiasa dirahmati dan semoga ada kebaikan disebaliknya....AMinn...

Thursday, March 18, 2010

AKU JADI TAK KERUAN + MALAS

bila sekarang shift malam hubby di tukar jam 4.00 ptg hingga 3.30 pagi dr 8.00 mlm ke 5.30 pg, buatkan aku tak keruan....

x keruan sebab:-
- waktu berjumpa yang terlalu singkat...kalau dia ot, smpai umah kul 6.30 pg yg mana isteri terhcenta dia baru terpisat2 nak bangun tido......bila aku kuar umah nak gi keje, dia dah tertido kepenatan....bila aku balik dr keje, hubby dah smpai ke tmpt keje.

- mia seolah-olah tak berjumpa dengan ayah dia selama ayah dia keje malam...sbbnyer, pg2 6.30 pg tu, mia mmg x kan sedar kepulangan ayah dia....bila balik dr nursery, ayah dia dah "hilang" dr rumah,.....then, bila dia masuk je umah...."ayah...oh ayah."..smbil meninjau semua bilik..alahai..siannyer.....asyik menanyakan ayah mana,..ayah mana....smpai dia ckp " ayah ni,,,, jalan je....puk puk kang"....alah mia2....

- aku sudah tidak menjlnkn tugas memasak as seorang isteri....nak bangun pepagi bute, lauk tu mcm x tahan smpai ke mlm.....so, hubby kata x yah masak...kesannyer, seminggulah aku x masak...sbb,,,kalau stkt nak makan ngn mia ( yg byk tumpah ke lntai dr masuk ke prut), alahai...malasnyer.....

hu hu hu... x bek tau kilang tu buat aku mcm ni.....hu hu hu....nanti seminggu hubby aku x merasa air tgn aku ni..kalau dia lupa maskan aku mcmana?>...dah dia seminggu asyik beli kat kedai je...uwa uwa uwaaaaa

AKU JADI TAK KERUAN + MALAS

bila sekarang shift malam hubby di tukar jam 4.00 ptg hingga 3.30 pagi dr 8.00 mlm ke 5.30 pg, buatkan aku tak keruan....

x keruan sebab:-
- waktu berjumpa yang terlalu singkat...kalau dia ot, smpai umah kul 6.30 pg yg mana isteri terhcenta dia baru terpisat2 nak bangun tido......bila aku kuar umah nak gi keje, dia dah tertido kepenatan....bila aku balik dr keje, hubby dah smpai ke tmpt keje.

- mia seolah-olah tak berjumpa dengan ayah dia selama ayah dia keje malam...sbbnyer, pg2 6.30 pg tu, mia mmg x kan sedar kepulangan ayah dia....bila balik dr nursery, ayah dia dah "hilang" dr rumah,.....then, bila dia masuk je umah...."ayah...oh ayah."..smbil meninjau semua bilik..alahai..siannyer.....asyik menanyakan ayah mana,..ayah mana....smpai dia ckp " ayah ni,,,, jalan je....puk puk kang"....alah mia2....

- aku sudah tidak menjlnkn tugas memasak as seorang isteri....nak bangun pepagi bute, lauk tu mcm x tahan smpai ke mlm.....so, hubby kata x yah masak...kesannyer, seminggulah aku x masak...sbb,,,kalau stkt nak makan ngn mia ( yg byk tumpah ke lntai dr masuk ke prut), alahai...malasnyer.....

hu hu hu... x bek tau kilang tu buat aku mcm ni.....hu hu hu....nanti seminggu hubby aku x merasa air tgn aku ni..kalau dia lupa maskan aku mcmana?>...dah dia seminggu asyik beli kat kedai je...uwa uwa uwaaaaa

Tuesday, March 16, 2010

SUAMIKU FAHRIN AHMAD

"Assalamualaikum...yang..oh yang..buka pintu ni...abg balik"...
terpisat2 aku tgok jam...oh...dah kul 3.30 pg...hubby aku dah balik dah ni....aku bgun dah ke bilik sebelh smbil menyelak langsir utk pastikan itu mmg suami aku...
"aik?...FAHRIN AHMAD?....ish.....aku mimpi ke apa ni...
dia yang perasan aku menjengah, cuma tersenyum memandang aku...

cpat2 aku menampar pipi aku sndiri.."org kata, kalau rasa sakit, aku x bermimpi"....berkali-kali aku menampar pipi aku.."alah....naper x sakit"...hua hua hua hua...

"apa lagi tu yang,....sejuk kat luar ni..buka pintu cepat"......suara tu memanggil aku lg.
"arh...mimpi pun mimpilah..bukan senang nak bersuamikan FAHRIN AHMAD,..LINDA ONN pun x dapt tau"...bebel aku smbil cepat2 buka pintu....

"abang balik eh">..laju je tngan aku menyalam tangnnya,,,,..aduhai.....kuatnya genggaman dia...hik hik hik.....

tapi, baru part dia nak peluk aku, aku terdgr bunyi alarm kete kancil aku.......alah....jngnlh tersedar dulu...belum abis lg mimpi ni.....bila aku tgok jam, dah 6.30pg...hah...yg ni sah mmg suami aku yg real.....ha ha ha ha........

ish..rugi2....

SUAMIKU FAHRIN AHMAD

"Assalamualaikum...yang..oh yang..buka pintu ni...abg balik"...
terpisat2 aku tgok jam...oh...dah kul 3.30 pg...hubby aku dah balik dah ni....aku bgun dah ke bilik sebelh smbil menyelak langsir utk pastikan itu mmg suami aku...
"aik?...FAHRIN AHMAD?....ish.....aku mimpi ke apa ni...
dia yang perasan aku menjengah, cuma tersenyum memandang aku...

cpat2 aku menampar pipi aku sndiri.."org kata, kalau rasa sakit, aku x bermimpi"....berkali-kali aku menampar pipi aku.."alah....naper x sakit"...hua hua hua hua...

"apa lagi tu yang,....sejuk kat luar ni..buka pintu cepat"......suara tu memanggil aku lg.
"arh...mimpi pun mimpilah..bukan senang nak bersuamikan FAHRIN AHMAD,..LINDA ONN pun x dapt tau"...bebel aku smbil cepat2 buka pintu....

"abang balik eh">..laju je tngan aku menyalam tangnnya,,,,..aduhai.....kuatnya genggaman dia...hik hik hik.....

tapi, baru part dia nak peluk aku, aku terdgr bunyi alarm kete kancil aku.......alah....jngnlh tersedar dulu...belum abis lg mimpi ni.....bila aku tgok jam, dah 6.30pg...hah...yg ni sah mmg suami aku yg real.....ha ha ha ha........

ish..rugi2....

Wednesday, March 10, 2010

MIA DI MAJLIS PERKAHWINAN

sabtu lepas, aku gi menghadiri jemputan perkahwinan FIL kakak aku ( jgn terkejut eh...bukan kawin 2 tau...kawin kali ke dua sbb isteri pertama meninggal).....pelamin hanyalah utk bergmbar2..tapi aku rasa, anak dara aku yg kaki bergmbr....aku suka tgok gmbr ceria dia kat sini.....( kesihatn dia betul2 terganggu 2 minggu ni)....rindu saat2 keceriaan mia.....cepat sembuh ye nak...




saper ntah ngajar amik gmbr angkat2 tgn...tapi aku perasan, anak dara aku ni dah mula pndai beraksi depan kamera.....ish..geram tul...


konon2, tgok tmpt lainlah konon...ish...