Thursday, April 29, 2010

IN THE WOMB

hari ni, aku baru keje semula slps 2 ari aku mc...he hehe....sbb aku mc, aku kekurangn air dlm badan yg mana buatkan aku cept kepenatan.....

2 ari dok umah, aku bongkar kotak baju2 mia yg kecik2 dulu, rendam then basuh.....jemur dibawh sinaran mentari.....smntara tunggu kering, aku potong kain yg ari tu aku gi sales kt Jackel,....utk buat barut ngn bedung baby....pandai sgt ker?..x lah pun...stkt potong then jahit lurus je guna mesin...hua hua hua,,,,

mlm tadi, aku ngn mia ( hubby keje mlm), tgok national geografi pasal IN THE WOMB.....yg excitd tgok, of coslah anak dara aku tu....terjerit2 bila nmpak gmbr baby or perut ibu peknen...ckt" eh, sama ngn mama"...smbil tunjuk perut baby....last cter tu ( eh, cter ker?..dokumntari), baby tu pun kuar......dia pun sibuk" mama, mama,,...nak baby....baby, kuar arr"....nak baby,,,nak baby./.."..

aduh....aku mals nak layan, aku tutup tv, kasi dia susu, matikan lampu, aku soh dia tido...ha ha ha a....

IN THE WOMB

hari ni, aku baru keje semula slps 2 ari aku mc...he hehe....sbb aku mc, aku kekurangn air dlm badan yg mana buatkan aku cept kepenatan.....

2 ari dok umah, aku bongkar kotak baju2 mia yg kecik2 dulu, rendam then basuh.....jemur dibawh sinaran mentari.....smntara tunggu kering, aku potong kain yg ari tu aku gi sales kt Jackel,....utk buat barut ngn bedung baby....pandai sgt ker?..x lah pun...stkt potong then jahit lurus je guna mesin...hua hua hua,,,,

mlm tadi, aku ngn mia ( hubby keje mlm), tgok national geografi pasal IN THE WOMB.....yg excitd tgok, of coslah anak dara aku tu....terjerit2 bila nmpak gmbr baby or perut ibu peknen...ckt" eh, sama ngn mama"...smbil tunjuk perut baby....last cter tu ( eh, cter ker?..dokumntari), baby tu pun kuar......dia pun sibuk" mama, mama,,...nak baby....baby, kuar arr"....nak baby,,,nak baby./.."..

aduh....aku mals nak layan, aku tutup tv, kasi dia susu, matikan lampu, aku soh dia tido...ha ha ha a....

Saturday, April 24, 2010

SILA KOMEN YE KENGKAWAN....

cak cak cak...sila komen ye kawan2 akan perkembangan diriku yg semakin berkembang...ha ha ha ha...khas tuk sesiapa yag teringin tgok aku memboyot.....ni gmbr aku terbaru ( 27 minggu )...



berat ------------------------> 64 kg


berat--------------> aku rasa dlm 52-54 kg ( mia dlm umur 1 thun kot )



ni lak, masa anak dara ( w,pun majlis kwin, still kira ank dara tau..ha ha ha ah)
berat -----------> 46-48kg...

so, ....silakan komennnnnnnnnnnnnnnnnnn..he he he

SILA KOMEN YE KENGKAWAN....

cak cak cak...sila komen ye kawan2 akan perkembangan diriku yg semakin berkembang...ha ha ha ha...khas tuk sesiapa yag teringin tgok aku memboyot.....ni gmbr aku terbaru ( 27 minggu )...



berat ------------------------> 64 kg


berat--------------> aku rasa dlm 52-54 kg ( mia dlm umur 1 thun kot )



ni lak, masa anak dara ( w,pun majlis kwin, still kira ank dara tau..ha ha ha ah)
berat -----------> 46-48kg...

so, ....silakan komennnnnnnnnnnnnnnnnnn..he he he

Thursday, April 22, 2010

MACAM ADA 2 ORG JE....

kali ni peknen, berbeza sungguh dengn yg 1st...kali ni, terasa baby nendang pd bulan ke 4..cepat sgt...masa mia dulu, siap kene tepuk2 perut, baru dia bg reaksi..itu pun, dah masukk 5 ke 6 bulan rasa pergerakkan dia...


kali ni, aduhai...mcm ada 2 org je dlm perut...rasa mcm bergaduh2 je dlm perut tu...kaki tgn semua bergerak,....smpaikan nak duduk pun, kene bersndr....mcm kene tendang smpai ke jantung je..senak perut dibuatnya.....lglha kalau baring....mcm stunami dlm perut....mia siap terjerit2 kalau dia tgok perut ibu dia bergerak2.....


aktif sesungguh...uiks....x kan pulak kembr kan...sbb doc pun x ckp pa pe tu time check up...he he he...tpi yg pasti, buat aku rasa senak bila dia bergerak...time mlm adalah waktu kemuncak utk dia aktif..tido ngiring salah, tido negak salah....jgn smpai perut terhimpit something, laglah cm dia menjerit kat dlm.//'IBU, TERSEPIT...TERSEPIT...TOLONG!!!!!".- imaginasi akulah...poyo jekan..hik hik hik










MACAM ADA 2 ORG JE....

kali ni peknen, berbeza sungguh dengn yg 1st...kali ni, terasa baby nendang pd bulan ke 4..cepat sgt...masa mia dulu, siap kene tepuk2 perut, baru dia bg reaksi..itu pun, dah masukk 5 ke 6 bulan rasa pergerakkan dia...

kali ni, aduhai...mcm ada 2 org je dlm perut...rasa mcm bergaduh2 je dlm perut tu...kaki tgn semua bergerak,....smpaikan nak duduk pun, kene bersndr....mcm kene tendang smpai ke jantung je..senak perut dibuatnya.....lglha kalau baring....mcm stunami dlm perut....mia siap terjerit2 kalau dia tgok perut ibu dia bergerak2.....

aktif sesungguh...uiks....x kan pulak kembr kan...sbb doc pun x ckp pa pe tu time check up...he he he...tpi yg pasti, buat aku rasa senak bila dia bergerak...time mlm adalah waktu kemuncak utk dia aktif..tido ngiring salah, tido negak salah....jgn smpai perut terhimpit something, laglah cm dia menjerit kat dlm.//'IBU, TERSEPIT...TERSEPIT...TOLONG!!!!!".- imaginasi akulah...poyo jekan..hik hik hik





Tuesday, April 20, 2010

IKAN KERISI MASAK ASAM REBUS




setelah hmpir 6 bulan aku x merasa asam pedas, smlm aku cuba masak dan makan..Alhamdulillah...x kuar balik...he he he...sian asben aku..ngn dia2 sekali dah lama tak makan asam pedas/asam rebus ni...so, smlm, aku masak ikan kerisi masak asam rebus cmpur nenas....nenas dah masak ranum tau....bukan yg muda ganteng lg tu,.,..kali ni aku sajer tgok resepi dari Majalah MIngguan Wanita..


Bahan-Bahan:-
- 3 ekor Ikan kerisi- dibersihkan
- 10 btg Ladang kering - diblender
- 1 biji Bawang Merah - diblender
- 5 ulas bawang putih - diblender
- sedikit belacan - juga diblender
- sedikit asam jawa di cmpur dengan air
- bunga kantan - ni aku x de
- bendi - ni pun aku x de...
- nenas - dihiris nipis2...jgn nipis sgt..agak-agak je...


cara-cara :-
- Panaskan sedikit minyak dan masukkn bahan-bahan yang telah diblender hingga agak garing dan masak..( org2 tua ckp kene tunggu smpai jadi mcm kawah gunung berapi..meletup2 gitu, tandanyer dah masak ).
- Masukkan air asam jawa dan ikan tadi. ( kalau x suka pekat, boleh tmbh air lg )
- Masukkn pula bunga kantan, bendi ngn nenas..
- Perasakan dengan garam...
- Dah siap..bolh makan....
_ senang dan ringkas..



IKAN KERISI MASAK ASAM REBUS




setelah hmpir 6 bulan aku x merasa asam pedas, smlm aku cuba masak dan makan..Alhamdulillah...x kuar balik...he he he...sian asben aku..ngn dia2 sekali dah lama tak makan asam pedas/asam rebus ni...so, smlm, aku masak ikan kerisi masak asam rebus cmpur nenas....nenas dah masak ranum tau....bukan yg muda ganteng lg tu,.,..kali ni aku sajer tgok resepi dari Majalah MIngguan Wanita..


Bahan-Bahan:-
- 3 ekor Ikan kerisi- dibersihkan
- 10 btg Ladang kering - diblender
- 1 biji Bawang Merah - diblender
- 5 ulas bawang putih - diblender
- sedikit belacan - juga diblender
- sedikit asam jawa di cmpur dengan air
- bunga kantan - ni aku x de
- bendi - ni pun aku x de...
- nenas - dihiris nipis2...jgn nipis sgt..agak-agak je...


cara-cara :-
- Panaskan sedikit minyak dan masukkn bahan-bahan yang telah diblender hingga agak garing dan masak..( org2 tua ckp kene tunggu smpai jadi mcm kawah gunung berapi..meletup2 gitu, tandanyer dah masak ).
- Masukkan air asam jawa dan ikan tadi. ( kalau x suka pekat, boleh tmbh air lg )
- Masukkn pula bunga kantan, bendi ngn nenas..
- Perasakan dengan garam...
- Dah siap..bolh makan....
_ senang dan ringkas..



Monday, April 19, 2010

MAULANA AF8

aku ingtkan, kalau hubby x de kat umah, remote tv tu akulah yg punyer....tapi rupernyer anak dara aku skrg dah pndai mengambil alih kuasa utk remote tu....uikkkk.s.....dia tu giler AF8 lah....sabrojelah aku...asal dok depan tv je, dia sibuk soh buka" mama, yg nyanyi nyanyi"...apa dia ingt astro ria tu buka 24 jam utk konsert ke...hik hik..marah pulak ibu dia ni...ha haha..


disebabkan aku dah terikut tgok tv tu, secara x langsung aku terikut tgok diari AF tiap2 hari..( diari AF start kul 7.30mlm- masa utk aku lpaskn diri dr mia utk smbhyg mahgrib)....


" mia, tgok tv eh...ibu nak gi smbahyang"
"okie".


dan dia akan dok kat situ smpai abis diari...ha ha ha.....kalau x, asal aku duduk antara dua sujud, dia mesti dok depan aku smbil cium2 pipi aku..buat aku tergelak je...geram ngn dia....


eh, jgn pkr aku x buka siaran yg mendatangkan/membuka minda mia, tp aku dah cuba,....dia ttp akan kacau aku time smbhyng....


hah, cter pasal AF ni, aku geram giler ngn maulana ni....main2 cinta lak ngn si Ain tu...lpas tu, ada satu scene dia cter ngn En Baha tu, kalau makwe dia buat perangai, dia akan gantikan dengan Ain..lpas tu, si Astro ni boleh pulka buat panggilan phone ngn makwe si maulana...masa nilah dia ngaku sayang kat makwe dia tu...siap komplen naper x dtg masa konsert.....amboi......dia jelah sound makwe dia jgn buat perangai...abis, dia tu buat perangai, bolehlah....nampak sgt pulak tu...his...tuelah..kalau makwe jauh sekejap...mulalah cari lain.....wah...mak emosi wei...ha ha ha.....














MAULANA AF8

aku ingtkan, kalau hubby x de kat umah, remote tv tu akulah yg punyer....tapi rupernyer anak dara aku skrg dah pndai mengambil alih kuasa utk remote tu....uikkkk.s.....dia tu giler AF8 lah....sabrojelah aku...asal dok depan tv je, dia sibuk soh buka" mama, yg nyanyi nyanyi"...apa dia ingt astro ria tu buka 24 jam utk konsert ke...hik hik..marah pulak ibu dia ni...ha haha..

disebabkan aku dah terikut tgok tv tu, secara x langsung aku terikut tgok diari AF tiap2 hari..( diari AF start kul 7.30mlm- masa utk aku lpaskn diri dr mia utk smbhyg mahgrib)....

" mia, tgok tv eh...ibu nak gi smbahyang"
"okie".

dan dia akan dok kat situ smpai abis diari...ha ha ha.....kalau x, asal aku duduk antara dua sujud, dia mesti dok depan aku smbil cium2 pipi aku..buat aku tergelak je...geram ngn dia....

eh, jgn pkr aku x buka siaran yg mendatangkan/membuka minda mia, tp aku dah cuba,....dia ttp akan kacau aku time smbhyng....

hah, cter pasal AF ni, aku geram giler ngn maulana ni....main2 cinta lak ngn si Ain tu...lpas tu, ada satu scene dia cter ngn En Baha tu, kalau makwe dia buat perangai, dia akan gantikan dengan Ain..lpas tu, si Astro ni boleh pulka buat panggilan phone ngn makwe si maulana...masa nilah dia ngaku sayang kat makwe dia tu...siap komplen naper x dtg masa konsert.....amboi......dia jelah sound makwe dia jgn buat perangai...abis, dia tu buat perangai, bolehlah....nampak sgt pulak tu...his...tuelah..kalau makwe jauh sekejap...mulalah cari lain.....wah...mak emosi wei...ha ha ha.....







Thursday, April 8, 2010

DAGING MASAK MERAH




Jangan pelik eh tuan rumah asyik kuar entry makanan je....tuan rumah tgh seronok masak ndan makan....dan makan...dan makan...he eh he....
kali ni resepi pun dr kak hana...minta izin copy je kak hana....tp ada yg aku x ltk..ikut apa yg gerak hati aku sukalah..he he he...tp, rasa dia mmg sedap...
Bahan-bahan
  • 300g daging - rebus dan hiris
  • *15-20 tangkai cili kering - celur air panas, cuci dan toskan
  • *3 biji bawang merah @ 1/2 biji bawang besar
  • *2 ulas bawang putih
  • *1 inci halia
  • 1 batang kayu manis
  • 1 biji bunga lawang
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 btg serai - ketuk
  • gula @ madu
  • garam
  • tomato - belah 4 - optional
  • sedikit air rebusan daging - utk lebih berkuah
Cara-cara
  • Blend@kisar bhn yg bertanda *. Panaskan minyak, masukkan kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  • Masukkan bhn blend dan serai. tumis hingga cili msk dan pecah minyak.
  • Masukkan sos cili, sos tomato, gula@madu dan garam secukup rasa.
  • Masukkan daging. Jika inginkan lebih kuah, masukkan sedikit air rebusan daging tadi. Kacau dan didihkan.
  • Last sekali masukkan tomato jika suka. Matikan api dan siap dihidang.


DAGING MASAK MERAH




Jangan pelik eh tuan rumah asyik kuar entry makanan je....tuan rumah tgh seronok masak ndan makan....dan makan...dan makan...he eh he....
kali ni resepi pun dr kak hana...minta izin copy je kak hana....tp ada yg aku x ltk..ikut apa yg gerak hati aku sukalah..he he he...tp, rasa dia mmg sedap...
Bahan-bahan
  • 300g daging - rebus dan hiris
  • *15-20 tangkai cili kering - celur air panas, cuci dan toskan
  • *3 biji bawang merah @ 1/2 biji bawang besar
  • *2 ulas bawang putih
  • *1 inci halia
  • 1 batang kayu manis
  • 1 biji bunga lawang
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 btg serai - ketuk
  • gula @ madu
  • garam
  • tomato - belah 4 - optional
  • sedikit air rebusan daging - utk lebih berkuah
Cara-cara
  • Blend@kisar bhn yg bertanda *. Panaskan minyak, masukkan kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  • Masukkan bhn blend dan serai. tumis hingga cili msk dan pecah minyak.
  • Masukkan sos cili, sos tomato, gula@madu dan garam secukup rasa.
  • Masukkan daging. Jika inginkan lebih kuah, masukkan sedikit air rebusan daging tadi. Kacau dan didihkan.
  • Last sekali masukkan tomato jika suka. Matikan api dan siap dihidang.


IKAN SIAKAP 3 RASA




besarkan ikan ni..aku beli hr isnin lepas kat kipmart...3 ekor rm12...bolh utk aku mkn bertiga...daging dia still fresh...


Resepi ni aku skodeng kat blog Kak Ummi. tp ada edit ckt sbb ikut apa yg ada esbok aku....
Bahan A:-

  • 1 ekor ikan siakap
  • 1 sudu besar tepung jagung (untuk salut ikan sebelum goreng)
  • 3 ulas bawang merah (dihiris)
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • 1 biji tomato - didadu kasar)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 3 cm halia (dihiris halus)
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
Bahan B:- (untuk sos)
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar air
  • 1 sudu kecil gula pasir
Bahan C:- (untuk hiasan/tabur)
  • 1 pokok daun bawang
  • 2 biji cili merah (dihiris)
  • 2 biji cili hijau (dihiris)
Cara-Cara:-
  1. Letak garam dan kunyit pada ikan, then sapukan tepung jagung sekeliling ikan.
  2. Panaskan kuali dan goreng ikan hingga kuning keemasan. Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
  3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar dan tumis bahan yang dihiris hingga wangi.
  4. Masukkan bahan2 sos dan biarkan mendidih. Kacau rata dan biar mendidih sikit.
    kalau nak kurang pekat, boleh ltk air sedikit...
  5. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
  6. Curahkan ke atas ikan tadi




IKAN SIAKAP 3 RASA




besarkan ikan ni..aku beli hr isnin lepas kat kipmart...3 ekor rm12...bolh utk aku mkn bertiga...daging dia still fresh...


Resepi ni aku skodeng kat blog Kak Ummi. tp ada edit ckt sbb ikut apa yg ada esbok aku....
Bahan A:-

  • 1 ekor ikan siakap
  • 1 sudu besar tepung jagung (untuk salut ikan sebelum goreng)
  • 3 ulas bawang merah (dihiris)
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • 1 biji tomato - didadu kasar)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 3 cm halia (dihiris halus)
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
Bahan B:- (untuk sos)
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar air
  • 1 sudu kecil gula pasir
Bahan C:- (untuk hiasan/tabur)
  • 1 pokok daun bawang
  • 2 biji cili merah (dihiris)
  • 2 biji cili hijau (dihiris)
Cara-Cara:-
  1. Letak garam dan kunyit pada ikan, then sapukan tepung jagung sekeliling ikan.
  2. Panaskan kuali dan goreng ikan hingga kuning keemasan. Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
  3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar dan tumis bahan yang dihiris hingga wangi.
  4. Masukkan bahan2 sos dan biarkan mendidih. Kacau rata dan biar mendidih sikit.
    kalau nak kurang pekat, boleh ltk air sedikit...
  5. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
  6. Curahkan ke atas ikan tadi




Wednesday, April 7, 2010

SOTO SUP TULANG




lupa pulak nak ltk resepi sup tulang ni...he he he...

bahan-bahan:-
* 1 kilo tulang - erk...aku rasa cm x smpai sekilo je asben aku beli...
* 1 biji lobak - belah ikut patern mana pun
* 2 biji tomato - belah 4
* 3 sudu perncah kurma ayam & daging ADABI
* 2 biji bawang besar - dikisar
* 3 biji bawang putih - dikisar
* 1 inci halia - dikisar
* adik beradik rempah - kayu manis, bunga lawang, cengkih
* sup bunjut ADABI
* 1 stok ikan bilis

BAHAN HIASAN:_
- kacang goreng
- smbal kicap
- daun sup/ daun bawang


Cara-caranyer:-
* rebus tulang dengan air secukupnya hingga daging di tepi2 tulang tu lmbut.
* Masukkn adik beradik rempah, sup bunjut dan stok ikan blis.
* masukkn bahan2 blender or tumbuk.
* Masukkn pulak lobak, kentang dan segala sayur mayur berserta perncah kurma tu.
* BIla dah didih, masukkn tomato, daun sup, daun bawang....
* Siap utk dimakan....nak makan dengan roti boleh, dengan nasi impit pun boleh...

p/s dari penaja : - jgn makan selalu tau sup tulang ni....



SOTO SUP TULANG




lupa pulak nak ltk resepi sup tulang ni...he he he...

bahan-bahan:-
* 1 kilo tulang - erk...aku rasa cm x smpai sekilo je asben aku beli...
* 1 biji lobak - belah ikut patern mana pun
* 2 biji tomato - belah 4
* 3 sudu perncah kurma ayam & daging ADABI
* 2 biji bawang besar - dikisar
* 3 biji bawang putih - dikisar
* 1 inci halia - dikisar
* adik beradik rempah - kayu manis, bunga lawang, cengkih
* sup bunjut ADABI
* 1 stok ikan bilis

BAHAN HIASAN:_
- kacang goreng
- smbal kicap
- daun sup/ daun bawang


Cara-caranyer:-
* rebus tulang dengan air secukupnya hingga daging di tepi2 tulang tu lmbut.
* Masukkn adik beradik rempah, sup bunjut dan stok ikan blis.
* masukkn bahan2 blender or tumbuk.
* Masukkn pulak lobak, kentang dan segala sayur mayur berserta perncah kurma tu.
* BIla dah didih, masukkn tomato, daun sup, daun bawang....
* Siap utk dimakan....nak makan dengan roti boleh, dengan nasi impit pun boleh...

p/s dari penaja : - jgn makan selalu tau sup tulang ni....