Tuesday, May 25, 2010

KEK BATIK






terlembik cktlah kali ni kek batik ni...tapi still okey utk dimakan...kali ni tmbh milo ngn serbuk koko....sbb nak abiskan stok sebelum berpantang..he he he


RESEPI:-

cilok dari blog KAK UMMI ....


Bahan-bahan:
  • 500 gm biskut marie - patah 4
  • 250 gm butter
  • 4 biji telor gred A - pukul sikit ----aku guna 2 biji je....
  • 3/4 tin kecil susu pekat manis**(bole juga 1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)
  • (boleh rasa dan agak2 ikut tekak masing-masing bila campur sume)
  • 1/4 cawan serbuk koko - aku lebihkan 2/4 serbuk koko
  • 1/4 cawan air
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil nescafe - tkar ngn 1 cawan milo..hik hik hik
Cara Membuat:-
  1. Campurkan sume bahan kecuali biskut ke dalam kuali. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api.
  2. Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul rata-rata.
  3. Tekan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit butter terlebih dahulu.
  4. Masukkan dalam fridge. Bila nak makan keluarkan lebihkurang 1/2 jam, baru dipotong.

KEK BATIK






terlembik cktlah kali ni kek batik ni...tapi still okey utk dimakan...kali ni tmbh milo ngn serbuk koko....sbb nak abiskan stok sebelum berpantang..he he he


RESEPI:-

cilok dari blog KAK UMMI ....


Bahan-bahan:
  • 500 gm biskut marie - patah 4
  • 250 gm butter
  • 4 biji telor gred A - pukul sikit ----aku guna 2 biji je....
  • 3/4 tin kecil susu pekat manis**(bole juga 1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)
  • (boleh rasa dan agak2 ikut tekak masing-masing bila campur sume)
  • 1/4 cawan serbuk koko - aku lebihkan 2/4 serbuk koko
  • 1/4 cawan air
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil nescafe - tkar ngn 1 cawan milo..hik hik hik
Cara Membuat:-
  1. Campurkan sume bahan kecuali biskut ke dalam kuali. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api.
  2. Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul rata-rata.
  3. Tekan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit butter terlebih dahulu.
  4. Masukkan dalam fridge. Bila nak makan keluarkan lebihkurang 1/2 jam, baru dipotong.

Monday, May 24, 2010

BILA MAMA X DE KEJE...apa jadi?



aku masa mc hr tu, dok menggunting kain utk buat barut ngn bedung utk baby....hasilnyer, seginilah yg aku dpt...tu pun byk lbh...bila aku rasa cm ebsar sbgt bedung tu, aku test kt mia,..hasilnyer, mmg besar pun...hu hu hu.....


mia usaha nak kuar dr bedung...ibu dia x de keje dok pedajal anak dia..ha haha


eyah...eyah..mama, mama..tolong...tolong...


uh uh...boleh pun nak buka....yeah..panaslah mama.....ha ha ha


banyak tak bedung aku? warna warni..tp semua basic warna yg sesuai ngn boy or girl..hik hik



mama, mama,,,amik gmbr mia mama...peace....


jadi tak peace mia?


peace?..cube teka, dia bljr dr mana utk buat peace?..ha ha ha


barut aku belum jahit..ni je bedung utk baby..ada 15 helai..cukup ek?

BILA MAMA X DE KEJE...apa jadi?



aku masa mc hr tu, dok menggunting kain utk buat barut ngn bedung utk baby....hasilnyer, seginilah yg aku dpt...tu pun byk lbh...bila aku rasa cm ebsar sbgt bedung tu, aku test kt mia,..hasilnyer, mmg besar pun...hu hu hu.....


mia usaha nak kuar dr bedung...ibu dia x de keje dok pedajal anak dia..ha haha


eyah...eyah..mama, mama..tolong...tolong...


uh uh...boleh pun nak buka....yeah..panaslah mama.....ha ha ha


banyak tak bedung aku? warna warni..tp semua basic warna yg sesuai ngn boy or girl..hik hik



mama, mama,,,amik gmbr mia mama...peace....


jadi tak peace mia?


peace?..cube teka, dia bljr dr mana utk buat peace?..ha ha ha


barut aku belum jahit..ni je bedung utk baby..ada 15 helai..cukup ek?

Thursday, May 20, 2010

MIA PEMINAT AIN AF8

di saat AF8 ni hampir smpai ke kemuncak, minat anak dara aku ke muzik ni makin ketara...aku harap, bila dah sekolah nanti, minat dia yg sebenar akan terserlah....tp skrg ni, dia mmg suka menyanyi...smpai satu tahap, bila aku tanya " mia nak nyanyi ke nak kaler-kaler"..dia akan jwb" nyanyilah mama"..adeh...layankan gmbr dia main gitar smbil nyanyi yg ntah satu apa pun aku x faham....sukatilah mia..asalkn ko x ajak ibu nyanyi sekali..hik hik....









abaikan rumah aku yg bersepah sbb aku mmg mals nak kemas di tmbh kesengalan bahu aku yg kene injection 3 kali tu..adeh....

MIA PEMINAT AIN AF8

di saat AF8 ni hampir smpai ke kemuncak, minat anak dara aku ke muzik ni makin ketara...aku harap, bila dah sekolah nanti, minat dia yg sebenar akan terserlah....tp skrg ni, dia mmg suka menyanyi...smpai satu tahap, bila aku tanya " mia nak nyanyi ke nak kaler-kaler"..dia akan jwb" nyanyilah mama"..adeh...layankan gmbr dia main gitar smbil nyanyi yg ntah satu apa pun aku x faham....sukatilah mia..asalkn ko x ajak ibu nyanyi sekali..hik hik....









abaikan rumah aku yg bersepah sbb aku mmg mals nak kemas di tmbh kesengalan bahu aku yg kene injection 3 kali tu..adeh....

Saturday, May 15, 2010

YANG TERINDAH - ADAMAYA ( KHAS UTK SUAMIKU)

Lirik Yang Terindah – Dakmie (OST Adamaya)

Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Maaf jika ku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah

YANG TERINDAH - ADAMAYA ( KHAS UTK SUAMIKU)

Lirik Yang Terindah – Dakmie (OST Adamaya)

Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Maaf jika ku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah

Friday, May 14, 2010

IKAN MASAK LEMAK CILI API


Sebab aku x tau aper nama ikan ni, aku ltk jelah nama masakan ini "IKAN MASAK LEMAK CILI API".... kepalanyer hari tu aku dah masak asam pedas....kali ni badannyer aku masak lemak pulak....he he he







2 hiris dr badan ikan tu, cukup utk lauk aku bertiga makan...hik hik...


Bahan-bahan:-
- Ikan secukupnyer
- * 1 biji bawang besar
- * 3 biji bawang putih
- * 1 inci halia
- * sdkt lada hitam
- * 2 btg serai
- * sdkt cekur berserta daun..
* 1 inci kunyit idup
* 4 batang lada cili - pedas ikut tekak sndiri ye
( *bahan ni semua di tumbuk bersama-sama)
- asam keping ( dlm 2 keping )
- santan secukupnyer


CARA MEMASAK :-
- Goreng ikan dulu- jgn smpai garing
- panaskan minyak dan tumis bahan yang telah ditumbuk. masukkn asam keping.
- Bila dah agak masak, masukkn ikan dan santan.
- perasakan dengan garam.
- Dah siap...







IKAN MASAK LEMAK CILI API


Sebab aku x tau aper nama ikan ni, aku ltk jelah nama masakan ini "IKAN MASAK LEMAK CILI API".... kepalanyer hari tu aku dah masak asam pedas....kali ni badannyer aku masak lemak pulak....he he he







2 hiris dr badan ikan tu, cukup utk lauk aku bertiga makan...hik hik...


Bahan-bahan:-
- Ikan secukupnyer
- * 1 biji bawang besar
- * 3 biji bawang putih
- * 1 inci halia
- * sdkt lada hitam
- * 2 btg serai
- * sdkt cekur berserta daun..
* 1 inci kunyit idup
* 4 batang lada cili - pedas ikut tekak sndiri ye
( *bahan ni semua di tumbuk bersama-sama)
- asam keping ( dlm 2 keping )
- santan secukupnyer


CARA MEMASAK :-
- Goreng ikan dulu- jgn smpai garing
- panaskan minyak dan tumis bahan yang telah ditumbuk. masukkn asam keping.
- Bila dah agak masak, masukkn ikan dan santan.
- perasakan dengan garam.
- Dah siap...