Saturday, January 22, 2011

KEK COKLAT KUKUS

jom kita menambah lemak2 di badan, perut, peha, lengan dan sewaktu denganya...ha ha ha ha.....ada yg terliur tgok ganache aku yg terlbh curah tu?...hik hik hik....





kat peti sejuk aku, harussssssssss ada sesuatu utk dimkan oleh Tuan PUteri Damia tu....mulut dia akan sntiasa mmbebel kalau x de kek...mama...kek mama...kek......



ada ke, bila dah siap je buat kek ni, dia boleh ckp "lg2 kek coklat....buatlah kek pisang ke".....cis.....kuang asam jawa nye dak kecik....


dapt idea dari : kak ummi.....kak ummi kata dpt dr buku chef hanieliza......senang je nak buatnyer,...dan part yg paling best, xyah kuar mixer bagai...

minta izin C & P ye kak ummi.....tp aku ubah suai ikut brg yg ada kt umah aku....

Bahan A:-
  • 1 cawab susu cair - k.ummi guna fresh milk...aku guna susu cair,...
  • 1 cawan air
  • 1 cawan mentega cair
  • 2 cawan gula perang (akak ummi letak 1 3/4 cwn je, aku guna gula halus..hik hik hik )
Bahan B:-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan C (dikacau rata):-
  • 1 biji telor
  • 1 sudu teh esen vanila
Bahan Krim Coklat (Ganache):-
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 sudu makan serbuk koko
  • 2 sudu makan mentega
Cara Membuat Kek:-
  1. Panaskan kukusan.
  2. Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati.
  3. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan-lahan. Kacau rata.
  4. Bahan C dipukul sikit dengan garfu dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. Kacau lagi supaya adunan tidak bergentel.
  5. Lapik loyang dengan kertas baking dan tuangkan adunan.
  6. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana kecil (untuk mengelakkan kek pecah di permukaan) - memang betul..sikit jek merekahnya dan permukaan pun rata. (seeloknye balut penutup kukusan dengan kain semaasa mengukus kek)
  7. Hiaskan dengan krim coklat dan taburan chocolate rice.
Cara Membuat Krim Coklat:-
  1. Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko ke dalam bekas tahan panas. Kacau rata.
  2. Panaskan dengan api sederhana. Kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
  4. Tutup api dan kacau lagi hingga sebati.
  5. Tunggu hingga sejuk sedikit dan tuangkan di atas kek.

treng...treng....maka, jadilah kek yg boleh buat anda semua menambah berat badan...ha ha ha ha ha......



my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

KEK COKLAT KUKUS

jom kita menambah lemak2 di badan, perut, peha, lengan dan sewaktu denganya...ha ha ha ha.....ada yg terliur tgok ganache aku yg terlbh curah tu?...hik hik hik....





kat peti sejuk aku, harussssssssss ada sesuatu utk dimkan oleh Tuan PUteri Damia tu....mulut dia akan sntiasa mmbebel kalau x de kek...mama...kek mama...kek......



ada ke, bila dah siap je buat kek ni, dia boleh ckp "lg2 kek coklat....buatlah kek pisang ke".....cis.....kuang asam jawa nye dak kecik....


dapt idea dari : kak ummi.....kak ummi kata dpt dr buku chef hanieliza......senang je nak buatnyer,...dan part yg paling best, xyah kuar mixer bagai...

minta izin C & P ye kak ummi.....tp aku ubah suai ikut brg yg ada kt umah aku....

Bahan A:-
  • 1 cawab susu cair - k.ummi guna fresh milk...aku guna susu cair,...
  • 1 cawan air
  • 1 cawan mentega cair
  • 2 cawan gula perang (akak ummi letak 1 3/4 cwn je, aku guna gula halus..hik hik hik )
Bahan B:-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan C (dikacau rata):-
  • 1 biji telor
  • 1 sudu teh esen vanila
Bahan Krim Coklat (Ganache):-
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 sudu makan serbuk koko
  • 2 sudu makan mentega
Cara Membuat Kek:-
  1. Panaskan kukusan.
  2. Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati.
  3. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan-lahan. Kacau rata.
  4. Bahan C dipukul sikit dengan garfu dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. Kacau lagi supaya adunan tidak bergentel.
  5. Lapik loyang dengan kertas baking dan tuangkan adunan.
  6. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana kecil (untuk mengelakkan kek pecah di permukaan) - memang betul..sikit jek merekahnya dan permukaan pun rata. (seeloknye balut penutup kukusan dengan kain semaasa mengukus kek)
  7. Hiaskan dengan krim coklat dan taburan chocolate rice.
Cara Membuat Krim Coklat:-
  1. Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko ke dalam bekas tahan panas. Kacau rata.
  2. Panaskan dengan api sederhana. Kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
  4. Tutup api dan kacau lagi hingga sebati.
  5. Tunggu hingga sejuk sedikit dan tuangkan di atas kek.

treng...treng....maka, jadilah kek yg boleh buat anda semua menambah berat badan...ha ha ha ha ha......



my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

Wednesday, January 19, 2011

"Arissa Zoela 1st Birthday Giveaway"



  1. Terbuka kepada semua blogger yg berada di Malaysia sahaja dan mesti jadik follower saya.
  2. Buat entry bertajuk "Arissa Zoela 1st Birthday Giveaway". Letakkan gambar kat atas tu dan jangan lupa letak sekali kat Side Bar dan link kan ke entry ini.
  3. Then buat la satu entry pengalaman kawan-kawan menyusukan anak bersama SUAMI..Dalam entry ni mesti ada SUAMI tau..Jangan cerita pasal ibu dan anak je..Mesti ada en SUAMI jugak..Saje nak bagi penghargaan skit kat kaum bapa ni.Hehe...
  4. Sila jawab soalan senang ni..."Apakah maksud nama ARISSA ZOELA?"
  5. Letak link blog ini kat BlogList korang. Bukan apa, senang nak update apa2 nanti.
  6. Tag dua orang (lebih pun takpe) dan pastikan inform orang yang ditag itu.
  7. Tinggalkan link entry anda, ngan id follower kat komen entry ini.


pertama kalinyer aku nak join contents ni.....

syarat 1 : jadik follower - done.
2 : entry dan link - done.


syarat 3 :

ini pengalaman aku ngn anak dan suami..masa anak 1st, aku mmg zero pasal susuan..yg aku tau, naik keje, kene kasi susu FM>..kalau kasi susu badan, mana nak jumpa..after 3 year, aku peknen..kali ni, aku nekad utk kumpul semua maklumat pasal penyusuan.....then aku ckp ngn asben kali ni aku usaha utk fully breastfeed.....

bila je aku dh bersalin, aku ckp ngn asben, aku nak room in ngn bby...tp sbb czer, aku tertido 3 4 jam kepenatan dan nurse tu x smpai hati nak kejutkn aku...kuar je dr wad, asben dah sbuk tanya nak beli susu apa...aku cuma jwb,,..susu badan jelah bang..x yah pkr2 nak susu apa....hari ke 3 bersalin, aku dah terpaksa pam susu.....Ssbbbb...//susu aku mencurah2...dah kejut bby utk susu pun,s till ada lg...masa ni asben cm cnfuse samada blh simpan ke tak..lpas ku tunjuk buku panduan ibu kembali bekerja, baru dia ok...

nak naik keje, dia tanya nak beli susu ke, laps aku ckp dah jumpa bbyster yg bolh handle EBM, baru dia ok...skrg dia very2 supportive...keje dia hanya "yang....stok dah kurang"....hu hu hu hu...

then, xtvt yang time susukan anak bersama suami:_
1) bila kene BF kt public - asben akan cover kita yg dok blkg dia..
2) bila bfkn kt umah, kkdg asben dok urut tengkuk kita.- bestnyer..hik hik..
3) bila nak berjalan jauh, asben sedia cooler box utk stok ebm kita dan tolong hangkut semua beg pam, botol susu dan ice pack..kkdg tertinggal ice pack, dia belikan kiub ais.
4) tolong pindahkan EBM yg lama ke bhagian depan freezer..takut expired..

sesungguhnya, penyusuan kali kedua ni, sgt menarik..

syarat ke 4 : - Makna nama ARISSA ZOELA - Arissa maknanyer Brightness, Zoela maknanyer Life. Arissa Zoela bermaksud Brightness of Life=NUR.

syarat ke 5 :- done

syarat ke 6 : - nak tag : mieja
mama uzma





"Arissa Zoela 1st Birthday Giveaway"



  1. Terbuka kepada semua blogger yg berada di Malaysia sahaja dan mesti jadik follower saya.
  2. Buat entry bertajuk "Arissa Zoela 1st Birthday Giveaway". Letakkan gambar kat atas tu dan jangan lupa letak sekali kat Side Bar dan link kan ke entry ini.
  3. Then buat la satu entry pengalaman kawan-kawan menyusukan anak bersama SUAMI..Dalam entry ni mesti ada SUAMI tau..Jangan cerita pasal ibu dan anak je..Mesti ada en SUAMI jugak..Saje nak bagi penghargaan skit kat kaum bapa ni.Hehe...
  4. Sila jawab soalan senang ni..."Apakah maksud nama ARISSA ZOELA?"
  5. Letak link blog ini kat BlogList korang. Bukan apa, senang nak update apa2 nanti.
  6. Tag dua orang (lebih pun takpe) dan pastikan inform orang yang ditag itu.
  7. Tinggalkan link entry anda, ngan id follower kat komen entry ini.


pertama kalinyer aku nak join contents ni.....

syarat 1 : jadik follower - done.
2 : entry dan link - done.


syarat 3 :

ini pengalaman aku ngn anak dan suami..masa anak 1st, aku mmg zero pasal susuan..yg aku tau, naik keje, kene kasi susu FM>..kalau kasi susu badan, mana nak jumpa..after 3 year, aku peknen..kali ni, aku nekad utk kumpul semua maklumat pasal penyusuan.....then aku ckp ngn asben kali ni aku usaha utk fully breastfeed.....

bila je aku dh bersalin, aku ckp ngn asben, aku nak room in ngn bby...tp sbb czer, aku tertido 3 4 jam kepenatan dan nurse tu x smpai hati nak kejutkn aku...kuar je dr wad, asben dah sbuk tanya nak beli susu apa...aku cuma jwb,,..susu badan jelah bang..x yah pkr2 nak susu apa....hari ke 3 bersalin, aku dah terpaksa pam susu.....Ssbbbb...//susu aku mencurah2...dah kejut bby utk susu pun,s till ada lg...masa ni asben cm cnfuse samada blh simpan ke tak..lpas ku tunjuk buku panduan ibu kembali bekerja, baru dia ok...

nak naik keje, dia tanya nak beli susu ke, laps aku ckp dah jumpa bbyster yg bolh handle EBM, baru dia ok...skrg dia very2 supportive...keje dia hanya "yang....stok dah kurang"....hu hu hu hu...

then, xtvt yang time susukan anak bersama suami:_
1) bila kene BF kt public - asben akan cover kita yg dok blkg dia..
2) bila bfkn kt umah, kkdg asben dok urut tengkuk kita.- bestnyer..hik hik..
3) bila nak berjalan jauh, asben sedia cooler box utk stok ebm kita dan tolong hangkut semua beg pam, botol susu dan ice pack..kkdg tertinggal ice pack, dia belikan kiub ais.
4) tolong pindahkan EBM yg lama ke bhagian depan freezer..takut expired..

sesungguhnya, penyusuan kali kedua ni, sgt menarik..

syarat ke 4 : - Makna nama ARISSA ZOELA - Arissa maknanyer Brightness, Zoela maknanyer Life. Arissa Zoela bermaksud Brightness of Life=NUR.

syarat ke 5 :- done

syarat ke 6 : - nak tag : mieja
mama uzma





Tuesday, January 18, 2011

AIR LONGAN KERING..- menambah susu badan







treng,.................trengggggggggggggggggggggggg...ni salah satu resepi air or minuman yg menjadi kegemaran aku sekarang...s.elain utk menyejukkn badan, longan kering ini sesuai untuk menambah susu badan....sedap tau....saper ckp kalau nak breastfeed kan baby x leh nak makan/minum sedap2.....

selalunyer, aku mmg beli kat kedai ubat cina......kkdg beli, water chesnut, longan kering ngan kurma merah kering....semua aku guna untuk buat air......selalunyer, kalau kat rumah, aku mmg rebuslah...tp kalau stok yg kt opis ( kt opis pun aku ada stok benda2 utk tmbh susu ni tau)...hik hik, aku cuma rendam ngn air panas je......rasanyer.................fuh...mmg mantop......

cara aku buat kt opis senang je;;;;;----

BAHAN-BAHAN :-

- air panas dalam 200ml
- longan kering dalam 6-7 biji( nak kurang pun bolh..jimat ckt...hik hik )
- gula pasir - dlm 1/2 sudu...jgn manis2 ye....

CARA-CARA :-
basuh dulu ye longan kering tu..then rendam dlam cawan/mug yang berisi air pans..masukkn juga gula....
then, tutp je mug tu....tp aku guna botol spti diatas.....bila longan kering tu dah kembang, kita blh minum....
rasanyer..........peh....mcm minum lai chi kang je...tp versi longan kering jelah..hik hik...


nota siput sedut: nak beli?..bolh klik DI SINI


my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

AIR LONGAN KERING..- menambah susu badan







treng,.................trengggggggggggggggggggggggg...ni salah satu resepi air or minuman yg menjadi kegemaran aku sekarang...s.elain utk menyejukkn badan, longan kering ini sesuai untuk menambah susu badan....sedap tau....saper ckp kalau nak breastfeed kan baby x leh nak makan/minum sedap2.....

selalunyer, aku mmg beli kat kedai ubat cina......kkdg beli, water chesnut, longan kering ngan kurma merah kering....semua aku guna untuk buat air......selalunyer, kalau kat rumah, aku mmg rebuslah...tp kalau stok yg kt opis ( kt opis pun aku ada stok benda2 utk tmbh susu ni tau)...hik hik, aku cuma rendam ngn air panas je......rasanyer.................fuh...mmg mantop......

cara aku buat kt opis senang je;;;;;----

BAHAN-BAHAN :-

- air panas dalam 200ml
- longan kering dalam 6-7 biji( nak kurang pun bolh..jimat ckt...hik hik )
- gula pasir - dlm 1/2 sudu...jgn manis2 ye....

CARA-CARA :-
basuh dulu ye longan kering tu..then rendam dlam cawan/mug yang berisi air pans..masukkn juga gula....
then, tutp je mug tu....tp aku guna botol spti diatas.....bila longan kering tu dah kembang, kita blh minum....
rasanyer..........peh....mcm minum lai chi kang je...tp versi longan kering jelah..hik hik...


nota siput sedut: nak beli?..bolh klik DI SINI


my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

Wednesday, January 12, 2011

TRANSFER EBM



ni tuan punyer susu.....si ZAFRAN PUNYER HARTA....hua hua hua hua....

( oh..ayah dia tanya nape belikan baju arsenal..kenapa x belikan baju MU...eleh.....)








stok ni dari fridge umah aku untuk ditransfer ke deep freezer umah mak aku kt semencu....sbb x leh nak menampung stok EBM aku...Zafran sejak makan, dah mula kurang nak minum susu...so, kebanyakkn stok, mmg aku hntr ke rumah mak....tp selalunyer aku luper nak amik dan aku let go je kat anak susuan aku yg 2 org tu.....he heh...x pelah..rezeki diaorg...zanfran ni x moh sgt kalau minum susu yg dah beku ni..dia suka susu fresh...he he he...

ini stok bulan 11/10 dan sdkt dari 10/10,....kalau ikutkan, boleh guna untuk bulan 4 atau 5... xpe..ltk je dulu kt umah mak, buat persiapan di hujung hari......


my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

TRANSFER EBM



ni tuan punyer susu.....si ZAFRAN PUNYER HARTA....hua hua hua hua....

( oh..ayah dia tanya nape belikan baju arsenal..kenapa x belikan baju MU...eleh.....)








stok ni dari fridge umah aku untuk ditransfer ke deep freezer umah mak aku kt semencu....sbb x leh nak menampung stok EBM aku...Zafran sejak makan, dah mula kurang nak minum susu...so, kebanyakkn stok, mmg aku hntr ke rumah mak....tp selalunyer aku luper nak amik dan aku let go je kat anak susuan aku yg 2 org tu.....he heh...x pelah..rezeki diaorg...zanfran ni x moh sgt kalau minum susu yg dah beku ni..dia suka susu fresh...he he he...

ini stok bulan 11/10 dan sdkt dari 10/10,....kalau ikutkan, boleh guna untuk bulan 4 atau 5... xpe..ltk je dulu kt umah mak, buat persiapan di hujung hari......


my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

Monday, January 10, 2011

MAMA, ADIK APAN COMELKAN?

JOm layan gmbar zafran....gambar ni semua hasil keje tangan mia yang suka mengelopes beg aku utk cari lipstik, bedak dan kamera......dia suka sgt puji adik. dia....adik soranglh yang comel, yg hensem.....dan hasilnyer dia suka amik gmbr adik dia.....dan juga utk tatapan k.yatie.....
















ada ke dia soh adik dia menulis...ish ish





udah-udahlah kak....zafran nak nyusu ni...asyik amik gmbr zafran ye.....

( zafran di usia 6 bulan)




my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

MAMA, ADIK APAN COMELKAN?

JOm layan gmbar zafran....gambar ni semua hasil keje tangan mia yang suka mengelopes beg aku utk cari lipstik, bedak dan kamera......dia suka sgt puji adik. dia....adik soranglh yang comel, yg hensem.....dan hasilnyer dia suka amik gmbr adik dia.....dan juga utk tatapan k.yatie.....
















ada ke dia soh adik dia menulis...ish ish





udah-udahlah kak....zafran nak nyusu ni...asyik amik gmbr zafran ye.....

( zafran di usia 6 bulan)




my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

Thursday, January 6, 2011

PEMAKANAN BAYI BERUMUR 6 BULAN

Sejak zafran dah 6 bulan ni, aku bertambah lg satu keexcitedan...hik hik..selain dr pam susu, buat stok stok.......iaitu sediakan makann dia...sbb aku rasa, utk 2nd baby ni, aku nak terbus segala apa2 yg berkiatan nngn baby yg tak smpt or x tau buat utk mia dulu...

selalunyer, aku akan buat stok mkanan dia hari ahad...utk smeinggulah....ada bubur, ada brokoli, bunga kubis, lobak, kentang, labu...wah..dia sangt suka makan labu..mungkin sebab rasanyer manis-manis gitu.....jom..tgok stok makanan zafran....




kene tulis tarikh..sbb kalau lebih dr seminggu, mmg aku dah buang...cm x smpai hati lak nak kasi zafran makan...bekukan dalm freezer gak..( manalah freezer nak muat)..hu hu hu...selalunyer kalau 1 cwn beras, dpt ngam2 utk 7 hari punyer stok...



kene tulis gak..mana tau salah amik..






ni hasil bubur nasi tu..aku blender ckt utk kasi dia jgn berketul2 sgt..





ni dia stok yg lain..purie labu, lobak, kentang, bunga kobis...masuk dlm ni, then kuarkan ltk kt ruang peti sejuk bwah utk cairkan, bekalkan satu bubur, dan satu sayur...see...senangkan....x yah nak beli2 nestum....hik hik...mudah utk ibu yg bekerja...macammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm saya......

hasil tangan ibu lagi bagus dan serasi utk anak-anak....kualiti terjamin, bersih dari sumber2 yg tidak diketahui puncanya../.....