Thursday, June 23, 2011

GANTI POSE?>..DAH GANTI?

Hari ni dah 20 Rejab,,,lg sepuluh hari dah bulan SYaaban, lpas tu Ramadhan...hu hu hu...dah ganti pose dah?>..dah?....belum abis?....hu hu hu...ku pun belum habis....tak taulah nape kali ni, bila masih menyusukan, ku x larat nak ganti pose....pukul 10 je dah menyusuk-nyusk kelaparan...he he ...ayat x boleh blah...h ah a.....tp, ALhamdulillah, dgn tips2 yang aku amalkan, ku berjaya gak pose 4 hari berturt2 dan Alhamdulillah juga, susu ku tidak berkurangan......suka ssgt....bg2 ibu-ibu yang menyusu, pasti risau kalau bila sesi mengepam akan dpt hasil yang mengecewakan.......Insya Allah, jika kita ttp ikut tips, ikut amalan2 tertentu,Allah akan ttp kurniakan susu pada kita....seperti dalam Ayt Al-Quran :-





Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya; dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). kemudian jika keduanya (suami isteri mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan. (Al-Baqarah 2:233)

tapi ada benarnya dan ada berlakunya sesorang ibu itu tidak mampu meneruskan penyusuan itu..itu tidak mengapa..kerana ALlah tu sendiri tidak membebankan hamba-NYa.....

tp, bg ibu2 yag berusha utk meneruskan sehingga 2 tahun, saya begitu salute atas kegigihan mereka2 ini.....wa,pun penyusuan itu satu cabaran, mereka tetap berusha dan meneruskannay......dan saya?>..akan cuba sedaya upaya saya....tp, sebelum saya melangkah ke 2 tahun penyusuan, saya uruskan dulu "hutang" puasa saya dengan Allah....

he he he...

ini tips yang saya amalkan:-

Sahur - saya amik 5 6 bijik kurma plus sesudu madu
- air milo panas/ horlick..
- nasi panas, sayur2, ikan/ayam
- amik vitamin
- air masak dlm 1 liter/ lbh.....


buka pose - amik 5 6 bijik kurma
- air milo/ horlicks panas
- mkn kuih ckt2...

lpas solat Maghrib, saya makan nasi, lauk2 dan ikan/ayam....smbil tu, saya amik vitamin lg...dan saya perbanyyakn minum air masak..sbb, bila saya pam susu, saya perlukan air dlm tubuh badan saya...

oh ya,...saya masih membuat 2 @ 3 sesi pengepaman ni tmpt keje...he he he...sbb, anak saya kuat minum..8 jam di umah bbyster, leh abis smpai 24-30oz...he he he,,,



my small shop :-
http://www.damiapitshop.com

jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-
http://cergascerdasdamiapitshop.blogspot.com

GANTI POSE?>..DAH GANTI?

Hari ni dah 20 Rejab,,,lg sepuluh hari dah bulan SYaaban, lpas tu Ramadhan...hu hu hu...dah ganti pose dah?>..dah?....belum abis?....hu hu hu...ku pun belum habis....tak taulah nape kali ni, bila masih menyusukan, ku x larat nak ganti pose....pukul 10 je dah menyusuk-nyusk kelaparan...he he ...ayat x boleh blah...h ah a.....tp, ALhamdulillah, dgn tips2 yang aku amalkan, ku berjaya gak pose 4 hari berturt2 dan Alhamdulillah juga, susu ku tidak berkurangan......suka ssgt....bg2 ibu-ibu yang menyusu, pasti risau kalau bila sesi mengepam akan dpt hasil yang mengecewakan.......Insya Allah, jika kita ttp ikut tips, ikut amalan2 tertentu,Allah akan ttp kurniakan susu pada kita....seperti dalam Ayt Al-Quran :-





Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya; dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). kemudian jika keduanya (suami isteri mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan. (Al-Baqarah 2:233)

tapi ada benarnya dan ada berlakunya sesorang ibu itu tidak mampu meneruskan penyusuan itu..itu tidak mengapa..kerana ALlah tu sendiri tidak membebankan hamba-NYa.....

tp, bg ibu2 yag berusha utk meneruskan sehingga 2 tahun, saya begitu salute atas kegigihan mereka2 ini.....wa,pun penyusuan itu satu cabaran, mereka tetap berusha dan meneruskannay......dan saya?>..akan cuba sedaya upaya saya....tp, sebelum saya melangkah ke 2 tahun penyusuan, saya uruskan dulu "hutang" puasa saya dengan Allah....

he he he...

ini tips yang saya amalkan:-

Sahur - saya amik 5 6 bijik kurma plus sesudu madu
- air milo panas/ horlick..
- nasi panas, sayur2, ikan/ayam
- amik vitamin
- air masak dlm 1 liter/ lbh.....


buka pose - amik 5 6 bijik kurma
- air milo/ horlicks panas
- mkn kuih ckt2...

lpas solat Maghrib, saya makan nasi, lauk2 dan ikan/ayam....smbil tu, saya amik vitamin lg...dan saya perbanyyakn minum air masak..sbb, bila saya pam susu, saya perlukan air dlm tubuh badan saya...

oh ya,...saya masih membuat 2 @ 3 sesi pengepaman ni tmpt keje...he he he...sbb, anak saya kuat minum..8 jam di umah bbyster, leh abis smpai 24-30oz...he he he,,,



my small shop :-
http://www.damiapitshop.com

jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-
http://cergascerdasdamiapitshop.blogspot.com

Wednesday, June 22, 2011

KENANGAN SEWAKTU BERSALIN

GIVE AWAY - KENANGAN SEWAKTU BERSALIN



Kali ni ku sajer nak join GA dari mamaqaireen @ dilla.....ceritanye pasal kenangan sewaktu bersalin.....ku nak cter pasal kenangan waktu bersalinkan mia...sbb tragis sgtt..ha ha ha...

Tarikh: 25/11/2007...

tarikh ni mmg aku ingt sbb tarikh ni, aku dah lbh 40 minggu "bawak" mia ke hulur hilir...semua petua org tua atau org2 ckp aku buat....kene gi makan kfclah, mkn pizzalah, semua aku makan..smpaikan, satu Plaza Angsana kt JB tu aku redah semata2 nak soh mia "keluar"..tp, x jalan juga....last2, tarikh ni aku serah diri kat PUteri...hu hu hu.....

kul 9 mlm, ku kene induce utk buat gesaan.....dlm kul 12 mlm, ku dah mula sakit2 pinggang....aduh..cm nak tercabut pinggang aku....tp, ntah nape aku x rasa mcm tu sakit nak bersalin.....padahal nurse dah ckp, kalau sakit je, terus panggil dia org....tp aku ttp bertahan smpai aku tertido......ha ah a..sakit2 pun boleh tertido...

26/11/2007...

8.oo am - doc panggil aku utk buat CTG....smbil buat ctg dia tanya"eh, mlm tadi x sakit ke?"....."erk...sakit gak..tp cm sakit biasa je...xlah sakit sgt"ceh.jwpn berlagak..ha haha...lpas tu, dia cek ve..katanyer baru buka 2cm...hah?>.baru 2cm..adeh...dan aku terpandangkan 2cm kat pembaris kat opis aku tu..ha hah....ha ha ha....
hasil ujian CTG, aku terus kene stay kt labaour room sbb jantung baby dah mula "slow"......

kul 8.30 am -induce kali kedua.....kali ni tmbh lg dos.....dan kul 9 aku dah mula sakit ssgt....dan aku tolak pelawaan nurse utk amik gas..sbb aku mmg teringin nak rasa betapa sakitnyer sewaktu bersalin.....nak merasa betapa susah payahnyer mak aku bersalinkan aku dah adik beradik yg lain....nak merasa "sakit" bersalin itu sndiri....

kul 10.30 am...doc dtg cek ve lg.....up ckt...dah buka 4cm...aku kira2, mau ptg baru aku bersalin ni......asben setia menanti di sisi aku...genggam erat tgn dia mgm x dpt aku lupakan....

kul 12.00 tghari - induce kali ketiga....sbb bby dah mula x bergerak......dan kali ni ku pujuk "mia" utk bg kerjesama......ku pujuk2 dia soh keluar sbb aku dah x tahan sakit dan tak tahan asyik kena seluk je ngn doc...hu hu hu.....

kul 3 ptg, aku merasa sakit yg amat sgt dan mesin CTG yg sntiasa terpasang kt perut aku mula menunjukkn yg bby bergerak aktif....mungkin nak kuar kot..he he he....kul 3.30 ptg, doc cek ve dan bukaan baru 5 cm dan doc dah dpt pegang rambut baby..Alhamdulillah...sukanyer........aduh.....kali ni, aku mmg dah menyerah....aku amik gas.....dan bila doc ckp, dlm kul 6 atau 7 ptg, aku baru bersalin, aduhai....cmm 6 7 tahun rasanyer...

kul 5 ptg, sesuatu yg tak terduga berlaku.....bukaan ve aku tertutup balik ke 3 cm....uwa...aku dah menangis dah masa tu...Ya Allah...kuatnyer Allah bg dugaan kt aku sebeblum dia kasi cahayamata kt aku....nangis ssgt...Asben dah kuar masuk, kuar masuk labour room...adik badik aku dan ipar dah mula kumpul......mesti diaorg agak aku dah bersalin...tp rupanyer masih belum bersalin..hu hu hu....

doc cadangkan tunggu smpai kul 7 ptg dan baru buat keputusan.....kul 6.30 ptg, asben aku srankan aku buat operation...tp aku x nak...aku ttp nak cuba bersalin normal...tp, nurse kt situ nasihatkan aku c-zer sbb bby dah menunjukkn tanda2 semakin lemah.......hu hu hu...dan aku pun dah penat dia takut ada komplikasi kt bby atau aku....dengan sadis, aku sign gak surat c-zer tu...hu hu hu....

kul 7.30 mlm, aku minta maaf kt asben aku ( alamk, dia nangis pulak)...hu hu hu...sedih2......mcm nak operation apa je..hu hu hu//minta maaf gak kt mak bapak aku, adik badik aku....sewaktu kene sorong masuk ke bilik bedah, aku tgok mak ngn akak aku nangis...alah...apalah diaorh ni...nangis2...aku lg nak nangis tau..hu hu hu.....

kul 8.00 mlm, doc siapkn aku utk pmbedahan.....sakitnyer kene inject kt tulang belakang...ku amik half bius sbb aku nak tgok dr cermin lampu tu cmne diaorh bedah..ha ha ha.....dn Doc bius tu mmg sgt baik hati..dia bacakn ayat2 Al-Quran diubun-ubun ku...sejuk je hatiku...tp mata ku ttp melingas tgok nurse2 dn doc pegang mcm2 pisaulah, alat torehlah..he he eh....dan part bila Doc kata dia nak mula tarik bby dr perut, buat aku rasa mcm perut ke kene seluk dan rasa senak ssgt.....

akhirnya, kul 8.30 mlm, kuarlah mia....Alhamdulillah......menangis aku masa tu..bersyukur sgt bbyku sihat...dan bila doc tunjuk baby kt aku, badan dia penuh ngn najis2.....kalau aku rasa lmbt lg bby dikeluarkan, mungkin dia akan lemas......maka, ku namakan dia NUR DAMIA MAISARAH....

smpai sini je ye kenangan ku......



my small shop :
-http://www.damiapitshop.com/
jom dapatkan produk shaklee di kedai saya:-
http://cergascerdasdamiapitshop.blogspot.com

KENANGAN SEWAKTU BERSALIN

GIVE AWAY - KENANGAN SEWAKTU BERSALIN



Kali ni ku sajer nak join GA dari mamaqaireen @ dilla.....ceritanye pasal kenangan sewaktu bersalin.....ku nak cter pasal kenangan waktu bersalinkan mia...sbb tragis sgtt..ha ha ha...

Tarikh: 25/11/2007...

tarikh ni mmg aku ingt sbb tarikh ni, aku dah lbh 40 minggu "bawak" mia ke hulur hilir...semua petua org tua atau org2 ckp aku buat....kene gi makan kfclah, mkn pizzalah, semua aku makan..smpaikan, satu Plaza Angsana kt JB tu aku redah semata2 nak soh mia "keluar"..tp, x jalan juga....last2, tarikh ni aku serah diri kat PUteri...hu hu hu.....

kul 9 mlm, ku kene induce utk buat gesaan.....dlm kul 12 mlm, ku dah mula sakit2 pinggang....aduh..cm nak tercabut pinggang aku....tp, ntah nape aku x rasa mcm tu sakit nak bersalin.....padahal nurse dah ckp, kalau sakit je, terus panggil dia org....tp aku ttp bertahan smpai aku tertido......ha ah a..sakit2 pun boleh tertido...

26/11/2007...

8.oo am - doc panggil aku utk buat CTG....smbil buat ctg dia tanya"eh, mlm tadi x sakit ke?"....."erk...sakit gak..tp cm sakit biasa je...xlah sakit sgt"ceh.jwpn berlagak..ha haha...lpas tu, dia cek ve..katanyer baru buka 2cm...hah?>.baru 2cm..adeh...dan aku terpandangkan 2cm kat pembaris kat opis aku tu..ha hah....ha ha ha....
hasil ujian CTG, aku terus kene stay kt labaour room sbb jantung baby dah mula "slow"......

kul 8.30 am -induce kali kedua.....kali ni tmbh lg dos.....dan kul 9 aku dah mula sakit ssgt....dan aku tolak pelawaan nurse utk amik gas..sbb aku mmg teringin nak rasa betapa sakitnyer sewaktu bersalin.....nak merasa betapa susah payahnyer mak aku bersalinkan aku dah adik beradik yg lain....nak merasa "sakit" bersalin itu sndiri....

kul 10.30 am...doc dtg cek ve lg.....up ckt...dah buka 4cm...aku kira2, mau ptg baru aku bersalin ni......asben setia menanti di sisi aku...genggam erat tgn dia mgm x dpt aku lupakan....

kul 12.00 tghari - induce kali ketiga....sbb bby dah mula x bergerak......dan kali ni ku pujuk "mia" utk bg kerjesama......ku pujuk2 dia soh keluar sbb aku dah x tahan sakit dan tak tahan asyik kena seluk je ngn doc...hu hu hu.....

kul 3 ptg, aku merasa sakit yg amat sgt dan mesin CTG yg sntiasa terpasang kt perut aku mula menunjukkn yg bby bergerak aktif....mungkin nak kuar kot..he he he....kul 3.30 ptg, doc cek ve dan bukaan baru 5 cm dan doc dah dpt pegang rambut baby..Alhamdulillah...sukanyer........aduh.....kali ni, aku mmg dah menyerah....aku amik gas.....dan bila doc ckp, dlm kul 6 atau 7 ptg, aku baru bersalin, aduhai....cmm 6 7 tahun rasanyer...

kul 5 ptg, sesuatu yg tak terduga berlaku.....bukaan ve aku tertutup balik ke 3 cm....uwa...aku dah menangis dah masa tu...Ya Allah...kuatnyer Allah bg dugaan kt aku sebeblum dia kasi cahayamata kt aku....nangis ssgt...Asben dah kuar masuk, kuar masuk labour room...adik badik aku dan ipar dah mula kumpul......mesti diaorg agak aku dah bersalin...tp rupanyer masih belum bersalin..hu hu hu....

doc cadangkan tunggu smpai kul 7 ptg dan baru buat keputusan.....kul 6.30 ptg, asben aku srankan aku buat operation...tp aku x nak...aku ttp nak cuba bersalin normal...tp, nurse kt situ nasihatkan aku c-zer sbb bby dah menunjukkn tanda2 semakin lemah.......hu hu hu...dan aku pun dah penat dia takut ada komplikasi kt bby atau aku....dengan sadis, aku sign gak surat c-zer tu...hu hu hu....

kul 7.30 mlm, aku minta maaf kt asben aku ( alamk, dia nangis pulak)...hu hu hu...sedih2......mcm nak operation apa je..hu hu hu//minta maaf gak kt mak bapak aku, adik badik aku....sewaktu kene sorong masuk ke bilik bedah, aku tgok mak ngn akak aku nangis...alah...apalah diaorh ni...nangis2...aku lg nak nangis tau..hu hu hu.....

kul 8.00 mlm, doc siapkn aku utk pmbedahan.....sakitnyer kene inject kt tulang belakang...ku amik half bius sbb aku nak tgok dr cermin lampu tu cmne diaorh bedah..ha ha ha.....dn Doc bius tu mmg sgt baik hati..dia bacakn ayat2 Al-Quran diubun-ubun ku...sejuk je hatiku...tp mata ku ttp melingas tgok nurse2 dn doc pegang mcm2 pisaulah, alat torehlah..he he eh....dan part bila Doc kata dia nak mula tarik bby dr perut, buat aku rasa mcm perut ke kene seluk dan rasa senak ssgt.....

akhirnya, kul 8.30 mlm, kuarlah mia....Alhamdulillah......menangis aku masa tu..bersyukur sgt bbyku sihat...dan bila doc tunjuk baby kt aku, badan dia penuh ngn najis2.....kalau aku rasa lmbt lg bby dikeluarkan, mungkin dia akan lemas......maka, ku namakan dia NUR DAMIA MAISARAH....

smpai sini je ye kenangan ku......



my small shop :
-http://www.damiapitshop.com/
jom dapatkan produk shaklee di kedai saya:-
http://cergascerdasdamiapitshop.blogspot.com

Saturday, June 11, 2011

SUAMI KU......payh nak bergmbr....

sajer melayan gambar2 asben dalam pc ni...mmg x byk...sbb dia mmg x suka bergmbr...dan sehingga ke hari ni, masih takde gmbr berempat...( aku, dia, mia dan zafran)...sbb tu korang tgok asyik aku dan aku dan aku dan aku je yg bergmbr...ha ha ha...




raya 2010



open house umah mak aku tahun 2010...aku?..melayan orang plus makan...ha ha ha



besday kt kfc tahun 2009 kot.....



gmbar terbaru./..cameron 2011..




raya tahun lepas...2010....
zafran baru je 3 bulan........ha ha ha.....


sbb apa aku ltk gmbr2 asben aku lak ...tetibe je kan.....asben keje mlm lah minggu ni..hua hua hua...



my small shop :-
http://www.damiapitshop.com

/jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-
http://shakleeatdamiapitshop.blogspot.com


SUAMI KU......payh nak bergmbr....

sajer melayan gambar2 asben dalam pc ni...mmg x byk...sbb dia mmg x suka bergmbr...dan sehingga ke hari ni, masih takde gmbr berempat...( aku, dia, mia dan zafran)...sbb tu korang tgok asyik aku dan aku dan aku dan aku je yg bergmbr...ha ha ha...




raya 2010



open house umah mak aku tahun 2010...aku?..melayan orang plus makan...ha ha ha



besday kt kfc tahun 2009 kot.....



gmbar terbaru./..cameron 2011..




raya tahun lepas...2010....
zafran baru je 3 bulan........ha ha ha.....


sbb apa aku ltk gmbr2 asben aku lak ...tetibe je kan.....asben keje mlm lah minggu ni..hua hua hua...



my small shop :-
http://www.damiapitshop.com

/jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-
http://shakleeatdamiapitshop.blogspot.com


SAMPAI SYURGA - FAIZAL TAHIR

Faizal Tahir - Sampai Syurga Lirik :-

Ku membenarkan jiwaku
Untuk mencintaimu
Ku persembahkan hidupku
Untuk bersama kamu


Dan diriku untuk kamu
Belum pernah kumerasai begitu

Semua itu telah berlalu
Harapanku palsu
Dan mungkin hari yang satu
Terus ku tertunggu

Di hatiku masih kamu
Belum pernah ku ingin terus memburu

Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu

Namun aku tetap aku
Yang terbaik untuk diriku
Hanya satu
Hanya kamu

Ku membiarkan hatiku
Untuk merinduimu
Ku menghamparkan sakitku
Untuk tatapan kamu

Bersamamu harapanku
Hilang dalam terang yang membutakanku


Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu

Sampai syurga ku menunggu
Sampai syurga ku cintamu
Hanya kamu

Dan segala yang ku ada
Ku berikan semua
Untuk dirimu saja

Ku mahu dirimu
Bahagia untuk selamanya
Biar sampai syurga
Aku menunggu cinta darimu
Agar ku sempurna


Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu
Namun aku tetap aku
Yang terbaik tuk diriku

Hanya satu

Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu

Sampai syurga ku menunggu
Sampai syurga ku cintamu
Hanya kamu



my small shop :-
http://www.damiapitshop.com

jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-
http://shakleeatdamiapitshop.blogspot.com

SAMPAI SYURGA - FAIZAL TAHIR

Faizal Tahir - Sampai Syurga Lirik :-

Ku membenarkan jiwaku
Untuk mencintaimu
Ku persembahkan hidupku
Untuk bersama kamu


Dan diriku untuk kamu
Belum pernah kumerasai begitu

Semua itu telah berlalu
Harapanku palsu
Dan mungkin hari yang satu
Terus ku tertunggu

Di hatiku masih kamu
Belum pernah ku ingin terus memburu

Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu

Namun aku tetap aku
Yang terbaik untuk diriku
Hanya satu
Hanya kamu

Ku membiarkan hatiku
Untuk merinduimu
Ku menghamparkan sakitku
Untuk tatapan kamu

Bersamamu harapanku
Hilang dalam terang yang membutakanku


Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu

Sampai syurga ku menunggu
Sampai syurga ku cintamu
Hanya kamu

Dan segala yang ku ada
Ku berikan semua
Untuk dirimu saja

Ku mahu dirimu
Bahagia untuk selamanya
Biar sampai syurga
Aku menunggu cinta darimu
Agar ku sempurna


Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu
Namun aku tetap aku
Yang terbaik tuk diriku

Hanya satu

Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu

Sampai syurga ku menunggu
Sampai syurga ku cintamu
Hanya kamu



my small shop :-
http://www.damiapitshop.com

jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-
http://shakleeatdamiapitshop.blogspot.com

Friday, June 10, 2011

HAMPIR SETAHUN.....

Ye....lagi bape hari je bulan 7 akan menjengah...di kala org sibuk mengira hari untuk bulan pose, aku mengira hari utk menjengah Zafran berusia setahun...Alhamdulillah, genap je Zafran setahun, maka, genap jua aku menyusukan Zafran.....best rasanyer...hampir setahun berlalu dan aku berharap, impian untuk ke setahun setengah akan berjaya.....

ada orang tanya, aku x de masalah ke utk kasi Zafran susu badan....

saper ckp takde...tanyalah ibu2 yang masih menyusukan badan,..semua ada mslsh...dan masalah aku sekrang, aku LANGSUNG x de stok EBM....gara-gara rumah aku asyik black out kalau ada petir dan kilat....Allah hai....cuak je bila dgr kilat dan petir...cuak sbb bila black out terlalu lama, EBM pasti cair..hu hu hu......

dan balik je keje, aku akan cek EBM aku......

sadis sgt....skrg ni, aku hanya mampu pam dan bekalkan Zafran utk keesokkan harinya....

skrg aku hanya usaha utk rajim mengepam dan juga jaga pemakanan agar susu aku sentiasa ada dan yang penting, aku ttp berdoa....


my small shop :-http://www.damiapitshop.com/jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-http://shakleeatdamiapitshop.blogspot.com

HAMPIR SETAHUN.....

Ye....lagi bape hari je bulan 7 akan menjengah...di kala org sibuk mengira hari untuk bulan pose, aku mengira hari utk menjengah Zafran berusia setahun...Alhamdulillah, genap je Zafran setahun, maka, genap jua aku menyusukan Zafran.....best rasanyer...hampir setahun berlalu dan aku berharap, impian untuk ke setahun setengah akan berjaya.....

ada orang tanya, aku x de masalah ke utk kasi Zafran susu badan....

saper ckp takde...tanyalah ibu2 yang masih menyusukan badan,..semua ada mslsh...dan masalah aku sekrang, aku LANGSUNG x de stok EBM....gara-gara rumah aku asyik black out kalau ada petir dan kilat....Allah hai....cuak je bila dgr kilat dan petir...cuak sbb bila black out terlalu lama, EBM pasti cair..hu hu hu......

dan balik je keje, aku akan cek EBM aku......

sadis sgt....skrg ni, aku hanya mampu pam dan bekalkan Zafran utk keesokkan harinya....

skrg aku hanya usaha utk rajim mengepam dan juga jaga pemakanan agar susu aku sentiasa ada dan yang penting, aku ttp berdoa....


my small shop :-http://www.damiapitshop.com/jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-http://shakleeatdamiapitshop.blogspot.com

Thursday, June 9, 2011

MUFFIN PISANG ( TP CM APAM)..HA HA HA*update*










Resepi kali amik dari majalah rasa taun 2008 edisi Aidilfitri..he he eh/...Nama asalnyer KEK PISANG KACANG HAZEL....tp sbb cuma ada pisang je, jadilah muffin pisang...

BAHAN-BAHAN:-

* 200 gm pisang emas
* 150 gm gula pasir
* 4 biji telur
* 10gm ovalate - 1/2 sudu
* 250 gm tepung kek
*11/2 sudu serbuk soda bikarbonat
*1 1/2 baking powder
* 125 ml susu cair
* 100 ml minyak jagung
* 200 gm kacang hazel - dibakar dan dikisar - ku x masukkan..

CARA MEMASAK:-
* masukkan pisang, gula dan telur ke dalam mangkuk adunan.putar sehingga kembang dan gula hancur.
* kemudian masukkan ovallate dan putar lagi sehingga kembang.
* masukkan tepung berselang seli dengan susu cair dan minyak jagung.
* akhir sekali masukkan kacang yang dibakar.
* Masukkan ke dalam acuan dan bakar/kukus...



nak beli cloth diaper?.
my small shop :-http://www.damiapitshop.com

jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-
http://shakleeatdamiapitshop.blogspot.com

MUFFIN PISANG ( TP CM APAM)..HA HA HA*update*










Resepi kali amik dari majalah rasa taun 2008 edisi Aidilfitri..he he eh/...Nama asalnyer KEK PISANG KACANG HAZEL....tp sbb cuma ada pisang je, jadilah muffin pisang...

BAHAN-BAHAN:-

* 200 gm pisang emas
* 150 gm gula pasir
* 4 biji telur
* 10gm ovalate - 1/2 sudu
* 250 gm tepung kek
*11/2 sudu serbuk soda bikarbonat
*1 1/2 baking powder
* 125 ml susu cair
* 100 ml minyak jagung
* 200 gm kacang hazel - dibakar dan dikisar - ku x masukkan..

CARA MEMASAK:-
* masukkan pisang, gula dan telur ke dalam mangkuk adunan.putar sehingga kembang dan gula hancur.
* kemudian masukkan ovallate dan putar lagi sehingga kembang.
* masukkan tepung berselang seli dengan susu cair dan minyak jagung.
* akhir sekali masukkan kacang yang dibakar.
* Masukkan ke dalam acuan dan bakar/kukus...



nak beli cloth diaper?.
my small shop :-http://www.damiapitshop.com

jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-
http://shakleeatdamiapitshop.blogspot.com

Thursday, June 2, 2011

2 BERADIK BILA DAH PENAT

gmbr ni aku amik time pg tadi.....best je tgok diaorg ni tido sama2....tp time besar x leh eh tido sama2...no..no..no..he hehe..layankan dulugmbr ni...esok smbung cter blik....ta ta ta ta









my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-http://shakleeatdamiapitshop.blogspot.com

2 BERADIK BILA DAH PENAT

gmbr ni aku amik time pg tadi.....best je tgok diaorg ni tido sama2....tp time besar x leh eh tido sama2...no..no..no..he hehe..layankan dulugmbr ni...esok smbung cter blik....ta ta ta ta









my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-http://shakleeatdamiapitshop.blogspot.com