Saturday, September 26, 2015

RESEPI SAMBAL GORENG

Hah.. akak nak share resepi sambal goreng akak yang memang ramai dah tahu. Sebab? Sambal goreng ni memang biasa dah orang buat. Lagi lagi masa hari raya. Tapi resepi akak ni resepi orang yang memilih makanan. Ha ha ha. Sebab apa? Sebab akak tak makan fucuk. Jadinya akak memang tak letak fucuk dalam resepi sambal goreng akak ni.
resepi sambal goreng


Resepi sambal goreng.

Bahan bahannya :-
* kentang dalam 3 biji dihiris kecil- ikut berapa banyak nak di masak
* tempe dalam 3 biji/plastik- dihiris nipis juga
*3 biji tauhu - dihiris nipis juga.

3 3 bahan ni selepas dihiris perlulah digoreng terlebih dahulu. Jangan garing sangat. Nanti jadi terlalu kering.

* 3 biji bawang kecil
* 3 biji bawang putih
* sedikit ikan bilis
## bahan ini pula ditumbuk bersama sehingga lumat.

* kacang panjang dihiris nipis/ kecil.
* suhun di rendam untuk melembutkannya.
* sedikit kicap manis
* sedikit garam dan perisa.

CARA CARANYA-
- tumis bahan yang ditumbuk sehingga keluar bau wangi, masukkan kacang panjang.
- tunggu sehingga kacang agak lembut dan masak.
- boleh letak sedikit air utk jadikan kacang cepat lembut.
- masukkan pula bahan bahan yang sudah digoreng dan gaulkan sebati dengan kacang panjang.
- masukkan pula suhun atau fucuk yang sudah direndam. Tunggu suhun atau fucuk lembut.
- masukkan kicap, garam dan perisa. Gaulkan sehingga sebati.
SIAP!!!!

Hah..senangkan resepi sambal goreng akak.main campak campak je tau...


Makan dengan nasi panas..fuh!!!!!!!

Wednesday, September 9, 2015

RESEPI PAU GEBU

Assalamualaikum dan Selamat Pagi semua. Hai Hai..ada yang merindui akak? ha ha ha. maaflah, line internet ni tak kawan dengan akak agaknya. line slow melow. Tapi takpe. Akak cuba usahakan juga untuk update blog akak yang ni. Hari ni akak nak share 1 resepi pau gebu yang gebulah macam akak ni. resepi ni akak ambil dari blog akak manis http://yatiememories.blogspot.my/.  resepi pau gebu ni memang simple dan bahan bahanya pun mudah untuk dicari. Jadi akak pun cubalah resepi pau gebu yang sememangnya gebu.



pau ni tak sempat nak gebu. sebab akak excitedn nak kukus. patutnya lepas letak inti dalam doh tu, kena rehatkan sekejap kasi dia gebu baru kukus. hik hik hik. nilah penangan orang baru 1stt time buat pau. tu yang tak sabar nak cari resepi pau gebu.


hah, ni dah masukkn inti, kena rehatkan dulu tau kalau nak dapatkan pau yang gebu,. BUkan salah resepi, tapi salah akak yang terburu buru. ha ha ha.. okey, ni resepi pau gebu.

RESEPI PAU GEBU :-

Bahan-Bahan
1 kg tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*(bahan bertanda * diayak bersama)

BAHAN DILARUT BERSAMA
1 sudu teh garam
1/2 cwn minyak masak
2 1/4 cwn air
11 gm yis
1 sudu  makan gula
2 sudu makan susu pekat manis
1 biji telur
**Inti pilihan anda

Cara-caranya :-
- Dalam mangkuk besar, ayakkan bersama tepung dan baking powder.
Kacau bhn diatas hingga gula larut.
- Tuangkan sedikit sedikit ke dlm tepung hingga menjadi doh tak melekat ditangan. Biarkan 5 minit.
- Ambil sedikit doh, leperkan & masukan inti pilihan, kemaskan dan alaskan dngn plastik/kertas minyak yg di potong kecil. Susun dlm loyang dan jarak2kan sedikit.
- Biar hingga doh naik 1 kali gnda (jngn terlalu naik, dah penuh 2 loyang pengukus saya mula mengukus)
- Kukus 7-10 minit (saya kukus 7 minit shj) balut tudung pengukus
Buka tudung pengukus dan angkat kuih pau. Sejukkan di redai kek dan bolehlah di makan.

***Pastikan air betul2 mendidih bila hendak mengukus kuih pau. Balut penutup kukus dngn kain supaya air tak menitis di permukaan kuih. 


hah, inilah dia RESEPI PAU GEBU!!..

selamat mencuba