Wednesday, December 31, 2008

Cinta????

Bila dengar pasal member2 aku yg merintih dan merungut sebab belum ditemukan jodoh, buatkan aku terpkr betapa mudahnya Allah temukan jodoh aku dengn suamiku....w.pun pd mulanya, hanya sbgai kawan satu sekolah, lost contact selama 3 tahun, akhirnya aku dengan dia juga.....mungkin doa mak aku agaknya bila setiap kali aku salam dia bila nak naik bas utk balik ke penang, dia selalu pesan kat aku...jangan cari orang sana tau....dah abis belajr, cari orang sini ( johor ) je....he he he...akhirnya doa mak aku tu makbul...w,pun smpai skrg aku tak pasti samada apa yg mak aku ucpkan tu hanya skadar gurauan atau pun mmg doa dia..tapi, mmg masinlah mulut mak aku tu..he hehe....


bila kenang2 balik sejarah dulu, 2 3 kali gaklah aku bawa "boipren" utk kenalkan ngn mak aku...tapi, ada je tak berapa kenan di mata dia...smpaikan, sebelum aku kenalkan husbnd aku ni, aku ckp dlm hati, kalau yg ni tak lulus gak, aku nak suruh mak aku pilihkan jelah...ha ha ha ha.....dah mmg jodoh, husbnd aku ni lulus pd pndngn kali pertama mak aku...w,pun mak aku ckp, husbnd aku ni lain patern ckt dr menantu laki dia yg lain...tapi, yg best lak, satu kebetulannya bila nama husbnd aku ni, sama ngn nama abg ipar aku..bezanya, nama husbnd aku MOHD ZAMRI BIN HUSSIN dan nama abg ipar aku lak ZAMRI BIN MOHD HASSAN....he he he he......apa pun, kalau dah ditulis di Luh Mahfuz, dah jodoh aku dgn dia, itulah jodoh aku...


cuma, bila sebut pasal jodoh ni, aku kawn2 yg tanya aku...mmglah bila kita kawin, kita dikatakn, dia jodoh kita...tapi, kalau berlaku penceraian ( Nauzubillah )....dikatakan dah tak der jodoh.....soalan mcm ni buat aku terkesima....aku pun tak berapa arif pasal tulah...cuma apa yg terlintas kat pkrn aku masa tu, aku cuma jawb, sebenarnya, ada jalan penyelesaian yg kita tak nampak.....mata kita dibutakan, hati kita ditutp dan telinga kita di tulikan...yg kita nampak masa tu, utk berpisah,,..mcm zaman2 bercinta, asal gaduh je nak putus, asal tak puas hati je nak clash...he he he....so, kalau ada sesiapa yg rasa jwnpan aku ni tak munasabah, bolh bg tak jwpn yg boleh buat member aku puashati ckt....


Dan bila sebut pasal cinta ni, ada yg jenis jatuh cinta pandang pertama,....ada gak yg dah bertahun2 berkawan, tak jatuh2 cinta pun....ada gak yg bertahun2 bercinta, tiba2 dah tak jatuh cinta lagi....sesungguhnya, hati dan perasaan hanyalah tuhan yg tahu....

p/s: KEKADANG, TUHAN BAGI KITA HUJAN DAN GURUH, DAN KITA ANGGAP, IANYA SATU MALAPETAKA PADA KITA, TAPI, SEBENARNYA, SELEPAS TU, DIA BERIKAN KITA PELANGI.....CANTIK PADA PANDANGAN KITA...so, sesungguhnya, apa yg kita rasa itu yg terbaik utk kita, tapi, hakikatnya Allah lebih mengetahuinya....kkdg, yg kita rasa tulah yg membuat kita menjadi seorang yang lupa dunia dan lupa dimana bumi dipijak dan dimana langit dijunjung......

Cinta????

Bila dengar pasal member2 aku yg merintih dan merungut sebab belum ditemukan jodoh, buatkan aku terpkr betapa mudahnya Allah temukan jodoh aku dengn suamiku....w.pun pd mulanya, hanya sbgai kawan satu sekolah, lost contact selama 3 tahun, akhirnya aku dengan dia juga.....mungkin doa mak aku agaknya bila setiap kali aku salam dia bila nak naik bas utk balik ke penang, dia selalu pesan kat aku...jangan cari orang sana tau....dah abis belajr, cari orang sini ( johor ) je....he he he...akhirnya doa mak aku tu makbul...w,pun smpai skrg aku tak pasti samada apa yg mak aku ucpkan tu hanya skadar gurauan atau pun mmg doa dia..tapi, mmg masinlah mulut mak aku tu..he hehe....


bila kenang2 balik sejarah dulu, 2 3 kali gaklah aku bawa "boipren" utk kenalkan ngn mak aku...tapi, ada je tak berapa kenan di mata dia...smpaikan, sebelum aku kenalkan husbnd aku ni, aku ckp dlm hati, kalau yg ni tak lulus gak, aku nak suruh mak aku pilihkan jelah...ha ha ha ha.....dah mmg jodoh, husbnd aku ni lulus pd pndngn kali pertama mak aku...w,pun mak aku ckp, husbnd aku ni lain patern ckt dr menantu laki dia yg lain...tapi, yg best lak, satu kebetulannya bila nama husbnd aku ni, sama ngn nama abg ipar aku..bezanya, nama husbnd aku MOHD ZAMRI BIN HUSSIN dan nama abg ipar aku lak ZAMRI BIN MOHD HASSAN....he he he he......apa pun, kalau dah ditulis di Luh Mahfuz, dah jodoh aku dgn dia, itulah jodoh aku...


cuma, bila sebut pasal jodoh ni, aku kawn2 yg tanya aku...mmglah bila kita kawin, kita dikatakn, dia jodoh kita...tapi, kalau berlaku penceraian ( Nauzubillah )....dikatakan dah tak der jodoh.....soalan mcm ni buat aku terkesima....aku pun tak berapa arif pasal tulah...cuma apa yg terlintas kat pkrn aku masa tu, aku cuma jawb, sebenarnya, ada jalan penyelesaian yg kita tak nampak.....mata kita dibutakan, hati kita ditutp dan telinga kita di tulikan...yg kita nampak masa tu, utk berpisah,,..mcm zaman2 bercinta, asal gaduh je nak putus, asal tak puas hati je nak clash...he he he....so, kalau ada sesiapa yg rasa jwnpan aku ni tak munasabah, bolh bg tak jwpn yg boleh buat member aku puashati ckt....


Dan bila sebut pasal cinta ni, ada yg jenis jatuh cinta pandang pertama,....ada gak yg dah bertahun2 berkawan, tak jatuh2 cinta pun....ada gak yg bertahun2 bercinta, tiba2 dah tak jatuh cinta lagi....sesungguhnya, hati dan perasaan hanyalah tuhan yg tahu....

p/s: KEKADANG, TUHAN BAGI KITA HUJAN DAN GURUH, DAN KITA ANGGAP, IANYA SATU MALAPETAKA PADA KITA, TAPI, SEBENARNYA, SELEPAS TU, DIA BERIKAN KITA PELANGI.....CANTIK PADA PANDANGAN KITA...so, sesungguhnya, apa yg kita rasa itu yg terbaik utk kita, tapi, hakikatnya Allah lebih mengetahuinya....kkdg, yg kita rasa tulah yg membuat kita menjadi seorang yang lupa dunia dan lupa dimana bumi dipijak dan dimana langit dijunjung......

Monday, December 22, 2008

my dream jobs!!!!!!!!!!!!!!!!

my dream jobs.........masa sekolah2 rndh dulu, cita2 ada 3....
1) nak jadi cikgu ( admire giler kat cikgu sorang masa tu)
2) nak jadi peguam
3) nak jadi reporter......( minat giler kat Wan Zaleha Radzi dulu.....)


tapi, bila sekolah menengah, dah tukr pulak.............
1) nak jadi menteri MITI ( nak ganti Rafidah Aziz...he he he...)....
2) nak jadi peguam
3) nak jadi business women....( masa tu pkr, nak cepat kaya ).....



bila kat politeknik, lain pulak minat dan cita2nyer.....................
1) nak jadi business women ( sbb amik business studies )
2) nak jadi pendidik ( dah up ckt dr sekolah rndah )
3) nak jadi...........( itu je kot)........

la ni, bila aku dah keja ( yg 1 kat atas pun tak terkait langsung ngn aku .....he he he....):-
1) aku mula nak buka tadika
2) nak buka kedai kek atau roti
3) amik tempahan jahit langsir ngn baju.....
4) of courselah nak dok kat umah je...itupun kalau utang2 aku dah abis...he he


tapi, utk mncpai cta2 aku yg skrg ni, aku kena amik kursus pulak...lagi2 yg untuk tadika tuelah....tapi, bila aku pkr balik.....alah..lecehnya nak kena study balik...otak dah nak berkarat dah ni....so....mungkin, aku terus ke cita2 dia yg ke4 jelah...he he he....


tadi, aku dpt keputusan hasil dr temuduga utk jadi cikgu tadika...dan Alhamdulillah.....aku dpt jobs tu....cumanyerrrrrrrrrrrrrrrrr aku terpaksa menolak,,,....sebab utamanya, aku risaukan hubby aku ngn situasi di kilang dia....takperlah....harp2 ada hikmah di setiap kejadian tu....aku percaya akan Qadha dan Qadar dr Illahi...Insya Allah..................buat kawan2, doakan kebahagiaan aku dan family aku....aminnnnnnnn,.

my dream jobs!!!!!!!!!!!!!!!!

my dream jobs.........masa sekolah2 rndh dulu, cita2 ada 3....
1) nak jadi cikgu ( admire giler kat cikgu sorang masa tu)
2) nak jadi peguam
3) nak jadi reporter......( minat giler kat Wan Zaleha Radzi dulu.....)


tapi, bila sekolah menengah, dah tukr pulak.............
1) nak jadi menteri MITI ( nak ganti Rafidah Aziz...he he he...)....
2) nak jadi peguam
3) nak jadi business women....( masa tu pkr, nak cepat kaya ).....



bila kat politeknik, lain pulak minat dan cita2nyer.....................
1) nak jadi business women ( sbb amik business studies )
2) nak jadi pendidik ( dah up ckt dr sekolah rndah )
3) nak jadi...........( itu je kot)........

la ni, bila aku dah keja ( yg 1 kat atas pun tak terkait langsung ngn aku .....he he he....):-
1) aku mula nak buka tadika
2) nak buka kedai kek atau roti
3) amik tempahan jahit langsir ngn baju.....
4) of courselah nak dok kat umah je...itupun kalau utang2 aku dah abis...he he


tapi, utk mncpai cta2 aku yg skrg ni, aku kena amik kursus pulak...lagi2 yg untuk tadika tuelah....tapi, bila aku pkr balik.....alah..lecehnya nak kena study balik...otak dah nak berkarat dah ni....so....mungkin, aku terus ke cita2 dia yg ke4 jelah...he he he....


tadi, aku dpt keputusan hasil dr temuduga utk jadi cikgu tadika...dan Alhamdulillah.....aku dpt jobs tu....cumanyerrrrrrrrrrrrrrrrr aku terpaksa menolak,,,....sebab utamanya, aku risaukan hubby aku ngn situasi di kilang dia....takperlah....harp2 ada hikmah di setiap kejadian tu....aku percaya akan Qadha dan Qadar dr Illahi...Insya Allah..................buat kawan2, doakan kebahagiaan aku dan family aku....aminnnnnnnn,.

Saturday, December 20, 2008

Siti @ Nurie

he he he...aku akan citerkan apa bezanya nama panggilan aku ni...dlam blog aku ni, aku kena letak 2 2 nama utk mengelakkan kekeliruan yg membuatkan aku kkdg menyampah nak mnjwb.....he he he....


"SITI"
- Panggilan ini sbnrnya adalah khas utk orng2 dalm lingkungan pekerjaan aku jelah dan juga di kwasn sekitar perumahan aku...( maksudnya kat kulai or lg tepat, tmpt aku tinggal smntara ni...he he he ).....
- bermulanya panggilan ni bila aku minta keja kat PACOIl ni....akak HR yg masa tu dia malas nak panggil aku pelik2 atau buat dia susah nak ingt nama aku....so, bila dia kenalkn aku kat staff kilang aku, dia kenalkan dngn nama SITI....
so, aku pun seronoklah menggunakan nama SITI tu.....
- aku ni pelupa ngn suara kawn2 aku....so, kalau dioarg panggil aku SITI, maknanya aku taulah org tu kwn2 aku kat kilang....HA HA HA HA HA.......
- SITI ni gak digunakan untuk supplier2 aku dan transporter2 aku.,...


"NURIE"
- Panggilan dah sebati ngn aku dr aku kecik lagi....sekolah tadika, sekolh kebangsaan, sekolah menengah dan politeknik....
- Panggilan ni gak serasi sgt ngn family aku, sedara mara aku dan juga family mertua aku,,,,
he he he..


hubby aku ngn family aku dah fahm sgtlah...kalau dgr aku berbual gunakan nama SITI, maknanya org2 kerja akulah tu......

begitulah kisahnya,,...kenapa aku kena letak siti@nurie.....supaya kengkawan aku tahu yg menulis blog ini, atau dia terjumpa nama ni, dia org tahu saper empunya bdan.....

Siti @ Nurie

he he he...aku akan citerkan apa bezanya nama panggilan aku ni...dlam blog aku ni, aku kena letak 2 2 nama utk mengelakkan kekeliruan yg membuatkan aku kkdg menyampah nak mnjwb.....he he he....


"SITI"
- Panggilan ini sbnrnya adalah khas utk orng2 dalm lingkungan pekerjaan aku jelah dan juga di kwasn sekitar perumahan aku...( maksudnya kat kulai or lg tepat, tmpt aku tinggal smntara ni...he he he ).....
- bermulanya panggilan ni bila aku minta keja kat PACOIl ni....akak HR yg masa tu dia malas nak panggil aku pelik2 atau buat dia susah nak ingt nama aku....so, bila dia kenalkn aku kat staff kilang aku, dia kenalkan dngn nama SITI....
so, aku pun seronoklah menggunakan nama SITI tu.....
- aku ni pelupa ngn suara kawn2 aku....so, kalau dioarg panggil aku SITI, maknanya aku taulah org tu kwn2 aku kat kilang....HA HA HA HA HA.......
- SITI ni gak digunakan untuk supplier2 aku dan transporter2 aku.,...


"NURIE"
- Panggilan dah sebati ngn aku dr aku kecik lagi....sekolah tadika, sekolh kebangsaan, sekolah menengah dan politeknik....
- Panggilan ni gak serasi sgt ngn family aku, sedara mara aku dan juga family mertua aku,,,,
he he he..


hubby aku ngn family aku dah fahm sgtlah...kalau dgr aku berbual gunakan nama SITI, maknanya org2 kerja akulah tu......

begitulah kisahnya,,...kenapa aku kena letak siti@nurie.....supaya kengkawan aku tahu yg menulis blog ini, atau dia terjumpa nama ni, dia org tahu saper empunya bdan.....

keresahan fikiran!!!!!

aku kalau bolh, tak nak langsung menyentuh atau menulis hal2 yg berkaitan ngn family, family mertua atau kawan2 dlm blog aku ni....bukan apa...aku tak nak ada yg kecik hati ngn tulisan aku ni....tapi, aku rasa, kali ni mmg aku nak minta tolong kekwn aku yg memanggil aku "nurie" untuk bg pndpt kat aku....(nanti aku cterkn apa beza kwn aku yg memanggil aku "nurie" atau "siti")....


kkdg aku rasa bersalah kalau nak berterus terang ngn kwn aku kalau diaorg minta pdnpt...samada aku nak ckp hal yg sbrnar atau hanya kata2 yg gembirakan hati dia...tapi, bila dia minta pndpt pasal nak majukan diri dia, aku mmg sokong ssgt,,.sebab kalau dia still di tmpt yg sama, dia susah nak ke mana..except, dia dpt offer kuar dr sini,..so, aku galkkan dia utk cuba sesuatu yg baru...w.pun aku sdr dan aku tahu risiko di sana lg tinggi dr di sini,,...dan jauh di sudut hati aku, aku mula terasa yg aku ni bukan kwn yg baik...hati aku mcm nak halang dia dr pergi, tapi, pkran aku menggalakkan dia pergi...sebabnya, dia bolh bljr sesuatu yg baru....seuatu yg bolh pastikan dia ada post yg lagi baik, gaji yg baik ( tanpa kena ot ) dan masa keja yg lbh pendek dan fleksibel.....tapi.....aku risau kalau aku senaraikan risiko2 yg bakal dia hadapi, dia akan berpkrn negatif lak kat aku....


aku tak jeles kalau dia dpt naik gaji dan lbh dr aku...sebab aku sedar : -
- dah mmg rezeki dia utk naik gaji
- kenalah ngn tugsan dan risiko yg dia hadapi
- dia patut dpt gaji tu....


cumanya, sebgai seorang kawan dan seorang "akak" yg tmpt selalu dia luahkan perasaan dn minta pndpt, aku sememangnya risau akan dia.....cara keja dia, cara pikiran dia, aku risau sesgt.....pedulilah apa org kata.............yg pasti aku mmg risau akan dia...


apa pun,aku ucapkan semoga dia berjaya dalam apa jua bidang yg dia ceburi......

tapinyer....aku terkilan sesgt ngn cara dia skrg ni............

keresahan fikiran!!!!!

aku kalau bolh, tak nak langsung menyentuh atau menulis hal2 yg berkaitan ngn family, family mertua atau kawan2 dlm blog aku ni....bukan apa...aku tak nak ada yg kecik hati ngn tulisan aku ni....tapi, aku rasa, kali ni mmg aku nak minta tolong kekwn aku yg memanggil aku "nurie" untuk bg pndpt kat aku....(nanti aku cterkn apa beza kwn aku yg memanggil aku "nurie" atau "siti")....


kkdg aku rasa bersalah kalau nak berterus terang ngn kwn aku kalau diaorg minta pdnpt...samada aku nak ckp hal yg sbrnar atau hanya kata2 yg gembirakan hati dia...tapi, bila dia minta pndpt pasal nak majukan diri dia, aku mmg sokong ssgt,,.sebab kalau dia still di tmpt yg sama, dia susah nak ke mana..except, dia dpt offer kuar dr sini,..so, aku galkkan dia utk cuba sesuatu yg baru...w.pun aku sdr dan aku tahu risiko di sana lg tinggi dr di sini,,...dan jauh di sudut hati aku, aku mula terasa yg aku ni bukan kwn yg baik...hati aku mcm nak halang dia dr pergi, tapi, pkran aku menggalakkan dia pergi...sebabnya, dia bolh bljr sesuatu yg baru....seuatu yg bolh pastikan dia ada post yg lagi baik, gaji yg baik ( tanpa kena ot ) dan masa keja yg lbh pendek dan fleksibel.....tapi.....aku risau kalau aku senaraikan risiko2 yg bakal dia hadapi, dia akan berpkrn negatif lak kat aku....


aku tak jeles kalau dia dpt naik gaji dan lbh dr aku...sebab aku sedar : -
- dah mmg rezeki dia utk naik gaji
- kenalah ngn tugsan dan risiko yg dia hadapi
- dia patut dpt gaji tu....


cumanya, sebgai seorang kawan dan seorang "akak" yg tmpt selalu dia luahkan perasaan dn minta pndpt, aku sememangnya risau akan dia.....cara keja dia, cara pikiran dia, aku risau sesgt.....pedulilah apa org kata.............yg pasti aku mmg risau akan dia...


apa pun,aku ucapkan semoga dia berjaya dalam apa jua bidang yg dia ceburi......

tapinyer....aku terkilan sesgt ngn cara dia skrg ni............

Friday, December 19, 2008

Sejukkkkkkk hati!!!!!!!

Ni bukanlah pasal apa pun....cuma sejak dah 7 kali kerajaan turunkan harga minyak ni, buat aku rasa sedap hati sesgt....memandangkan aku ni gi keja naik perdana ( ni keta hubby ye kekawan, keta eden cuma kancil je )....jadinyer, bila minyak naik harga tu, terasalah juga kesannya kat aku....w.pun jarak dr umah aku ke umah bbstter ke tmpat kerja dan patah balik ptgnya dlm 20-25 km je, aku tetap rasa kesannya,.....dulu2, kalau isi rm40, aku bolh guna sampai seminggu..ngam2 smpai hr sabtu ( ngn syart, tghari atau mlmnya, aku tak gi memana guna keta ni lah ).....tapi, bila naik je hr tu sampai rm1.70 tu, terasa sessgtlah...rm30 hanya utk 3 hr sajer...mmg pkr byk2 kalilah kalau nak kuar masuk, kuar masuk opis tu....


then, hubby aku pun, terasa gak...bila dia yg travel everdy from kulai to ulu tiram ( jarak perjalnan aku tak pasti, tapi dlm 1 jam lah ), rm10 utk satu hari...fuh....seram gak nak manage duit gaji betul2.....la ni, rm10 bolh jejak 2 hari atau 2 hari stgh.....dan selepas penurunan harga minyak pertama hingga ke 6, aku tak excitd sgt nak tgok berapa lama aku bolh guna ngn rm30 ( sebab guna credt card, he he he ), pg ni, ngn berbekalkan cash money, aku nak tgok sejauh mana aku bolh dpt...he he eh..../jeng jeng jeng.....hasilnya.............aku tgok meter minyak tu ngn penuh perasaan anddddddddddddddddddddd............yeah yeah yeah....meter tu menunjukkn 2 bar ataup pun stgh petak dr full tank....sejukkkkkkkkkkkkk mata eden melihat meter tu...he he he he.......


sesungguhhya, ada rahmat di sebalik kejadian yg berlaku...dan salah satu rahmat atas kemelesetan ekonomi, harga minyak makin jatuh dan jatuh....he he he...

Sejukkkkkkk hati!!!!!!!

Ni bukanlah pasal apa pun....cuma sejak dah 7 kali kerajaan turunkan harga minyak ni, buat aku rasa sedap hati sesgt....memandangkan aku ni gi keja naik perdana ( ni keta hubby ye kekawan, keta eden cuma kancil je )....jadinyer, bila minyak naik harga tu, terasalah juga kesannya kat aku....w.pun jarak dr umah aku ke umah bbstter ke tmpat kerja dan patah balik ptgnya dlm 20-25 km je, aku tetap rasa kesannya,.....dulu2, kalau isi rm40, aku bolh guna sampai seminggu..ngam2 smpai hr sabtu ( ngn syart, tghari atau mlmnya, aku tak gi memana guna keta ni lah ).....tapi, bila naik je hr tu sampai rm1.70 tu, terasa sessgtlah...rm30 hanya utk 3 hr sajer...mmg pkr byk2 kalilah kalau nak kuar masuk, kuar masuk opis tu....


then, hubby aku pun, terasa gak...bila dia yg travel everdy from kulai to ulu tiram ( jarak perjalnan aku tak pasti, tapi dlm 1 jam lah ), rm10 utk satu hari...fuh....seram gak nak manage duit gaji betul2.....la ni, rm10 bolh jejak 2 hari atau 2 hari stgh.....dan selepas penurunan harga minyak pertama hingga ke 6, aku tak excitd sgt nak tgok berapa lama aku bolh guna ngn rm30 ( sebab guna credt card, he he he ), pg ni, ngn berbekalkan cash money, aku nak tgok sejauh mana aku bolh dpt...he he eh..../jeng jeng jeng.....hasilnya.............aku tgok meter minyak tu ngn penuh perasaan anddddddddddddddddddddd............yeah yeah yeah....meter tu menunjukkn 2 bar ataup pun stgh petak dr full tank....sejukkkkkkkkkkkkk mata eden melihat meter tu...he he he he.......


sesungguhhya, ada rahmat di sebalik kejadian yg berlaku...dan salah satu rahmat atas kemelesetan ekonomi, harga minyak makin jatuh dan jatuh....he he he...

Friday, December 12, 2008

Hari Raya Aidiladha



Hari Raya Aidiladha, baru saja berlalu seminggu yang lepas...w,pun, kat area aku time hari raya tu, ujan turun, tapi kitaorg tetap sambut dengan raya bersyukur...tahun ni, aku raya kat umah mak aku...tapi, tghari tu dah balik umah mertualah...sebab, masing2 nak gi ke rumah mertua masing2 lak...untungnya aku, kitaorg tak mengejar masa dan tak yah nak pkr tersangkut kat jem, sebab jarak dr umah aku ke umah mertua aku, dlm lingkungn 15-20 km je....so, di saat adik ngn kakak aku sibuk membungkus apa2 mknan utk dibawa ke umah mertua masing2, aku still bolh membantu mak aku mengemas umah....


gambar ni, aku amik masa mia nak tido slepas kepenatan bermain2 ngn sepupu2, atok, nenek dan ibu2 sedara dia...dan dia mmg pantang kalau tgok ayah dia tido..dia mmg suka tido kat lengan ayah dia..( oooo....suka amik port ibu yeark?)......dan laps tu, dia akan tido lena sesgtnya....kena lak, hr tu tgh ujan lebat.....mmg best tido....


apa pun, hajat aku nak buat korban untuk mia tahun ni, tak kesampaian...Insya Allah, aku cuma tunaikannya tahun depan..semoga Allah akan memberkati hajat dan memberi laluan dan ruang untuk aku tunaikannya...Amin.....

Hari Raya Aidiladha



Hari Raya Aidiladha, baru saja berlalu seminggu yang lepas...w,pun, kat area aku time hari raya tu, ujan turun, tapi kitaorg tetap sambut dengan raya bersyukur...tahun ni, aku raya kat umah mak aku...tapi, tghari tu dah balik umah mertualah...sebab, masing2 nak gi ke rumah mertua masing2 lak...untungnya aku, kitaorg tak mengejar masa dan tak yah nak pkr tersangkut kat jem, sebab jarak dr umah aku ke umah mertua aku, dlm lingkungn 15-20 km je....so, di saat adik ngn kakak aku sibuk membungkus apa2 mknan utk dibawa ke umah mertua masing2, aku still bolh membantu mak aku mengemas umah....


gambar ni, aku amik masa mia nak tido slepas kepenatan bermain2 ngn sepupu2, atok, nenek dan ibu2 sedara dia...dan dia mmg pantang kalau tgok ayah dia tido..dia mmg suka tido kat lengan ayah dia..( oooo....suka amik port ibu yeark?)......dan laps tu, dia akan tido lena sesgtnya....kena lak, hr tu tgh ujan lebat.....mmg best tido....


apa pun, hajat aku nak buat korban untuk mia tahun ni, tak kesampaian...Insya Allah, aku cuma tunaikannya tahun depan..semoga Allah akan memberkati hajat dan memberi laluan dan ruang untuk aku tunaikannya...Amin.....

jalan-jalan waktu petang.....










sekarang ni, aktiviti waktu petang atau ujung2 minggu, husbnd aku suka bawa anak aku gi jejaln kat taman permainan...dia suka nak memanjat tangga atau cuba capai tiang2 yg ada kat permainan tu...lagi satu, si mia ni suka dikelilingi ngn org ramai..dia rasa excited kalau ramai kawan....
tapi, memandangkan kat taman perumahan aku ni, takder taman permainan, so aku kena gi taman permainan kat Bukit Cahaya, Kulaijaya,...itulah yg paling dekat dan jauh dari kesibukan....so, inilah keja si mia ni...( dia ni mmg "lekat" ngn ayah dia dr aku )...so, gmbr dia bykalah ngn ayah dia.....





jalan-jalan waktu petang.....










sekarang ni, aktiviti waktu petang atau ujung2 minggu, husbnd aku suka bawa anak aku gi jejaln kat taman permainan...dia suka nak memanjat tangga atau cuba capai tiang2 yg ada kat permainan tu...lagi satu, si mia ni suka dikelilingi ngn org ramai..dia rasa excited kalau ramai kawan....
tapi, memandangkan kat taman perumahan aku ni, takder taman permainan, so aku kena gi taman permainan kat Bukit Cahaya, Kulaijaya,...itulah yg paling dekat dan jauh dari kesibukan....so, inilah keja si mia ni...( dia ni mmg "lekat" ngn ayah dia dr aku )...so, gmbr dia bykalah ngn ayah dia.....





Friday, December 5, 2008

Siannyer my hubby,,.....

aku nak citer pasal my hubby lak...bukan sebab nak mengata atau mengumpat dia tau...cuma aku kesiankan dia je..aku berani citer kat sini sebab dia tak bacanyer blog aku ni..he he he...kalau terbaca, Minta maaf ye bang,....he he he...


sejak ekonomi agak goyah ni, company tempt dia keja, terkena gak tempiasnyer...dan kesan dr tu, dia dan ada beberapa kawan dia, dicutikan dr keja...maknanya, kalau sesiapa yg takder annual leave tu, terpaksalah di potong gaji,...dan kalau tak dipotong gaji pun, maknanya, takder overtime lah...tang tu yg aku sian sgt..sebab, setahu aku, mmg kebanyakkan org lelaki ( lagi2 yg bergelar suami) yg bekerja kat kilang ni, mmg mengharapkan ot utk memastikan keperluan dan kehendak isteri dan anak2 cukup....jadinyer, bila kena potong gaji ngn ot ni, masing2 dah mula risau dan tak tentu arah..dan hubby aku w,pun muka dia sntiasa nampk tenang, tapi aku tahu, dia berada dlm situasi yg begitu tak tenteram....

dan paling kesian, bila dia dah mula cuti, dia tak tahu lak nak buat apa...nak jumpa kawan2, setahu akulah, dia tak der kwn lak kat kulai ni..taknnlah semata-mata nak gi tiram, utk jumpa kawan2 lak...last2, dia jadilah suri rumah tangga sekejap....basuh kain, kemas umah, basuh pinggan..dan apa2lah yg bolh menghilangkan keboringan nyer tu..dan nasib baik, umah aku baru pasang astro...kalau tak...lagilah menangis hubby aku...he he he he....dan aku lak, minggu2 pertama bulan ni, mmg susah sesgt nak cuti...lagi2 nak cuti raya ni..he he he...

kalau pompuan yg dicutikan, aku rasa, mungkin diaorg tak kisah kot nak dok umah lama2...bolh baca buku, rehatkan2 badan, minda, tgok tv, main-main ngn anak2....tapi, hubby aku lebih suka gi mancing...oklah..dia pun dah lama tak gi mancing....cuma aku berharap, ekonomi akan pulih secepatnyer dan hubby aku dpt kerja mcm biasa....dan bila ekonomi pulih, bukan saja family aku rasa safety, tapi aku rasa family lain pun akan turut bersyukur atas kesan dr pemulihan ekonomi tu...

Siannyer my hubby,,.....

aku nak citer pasal my hubby lak...bukan sebab nak mengata atau mengumpat dia tau...cuma aku kesiankan dia je..aku berani citer kat sini sebab dia tak bacanyer blog aku ni..he he he...kalau terbaca, Minta maaf ye bang,....he he he...


sejak ekonomi agak goyah ni, company tempt dia keja, terkena gak tempiasnyer...dan kesan dr tu, dia dan ada beberapa kawan dia, dicutikan dr keja...maknanya, kalau sesiapa yg takder annual leave tu, terpaksalah di potong gaji,...dan kalau tak dipotong gaji pun, maknanya, takder overtime lah...tang tu yg aku sian sgt..sebab, setahu aku, mmg kebanyakkan org lelaki ( lagi2 yg bergelar suami) yg bekerja kat kilang ni, mmg mengharapkan ot utk memastikan keperluan dan kehendak isteri dan anak2 cukup....jadinyer, bila kena potong gaji ngn ot ni, masing2 dah mula risau dan tak tentu arah..dan hubby aku w,pun muka dia sntiasa nampk tenang, tapi aku tahu, dia berada dlm situasi yg begitu tak tenteram....

dan paling kesian, bila dia dah mula cuti, dia tak tahu lak nak buat apa...nak jumpa kawan2, setahu akulah, dia tak der kwn lak kat kulai ni..taknnlah semata-mata nak gi tiram, utk jumpa kawan2 lak...last2, dia jadilah suri rumah tangga sekejap....basuh kain, kemas umah, basuh pinggan..dan apa2lah yg bolh menghilangkan keboringan nyer tu..dan nasib baik, umah aku baru pasang astro...kalau tak...lagilah menangis hubby aku...he he he he....dan aku lak, minggu2 pertama bulan ni, mmg susah sesgt nak cuti...lagi2 nak cuti raya ni..he he he...

kalau pompuan yg dicutikan, aku rasa, mungkin diaorg tak kisah kot nak dok umah lama2...bolh baca buku, rehatkan2 badan, minda, tgok tv, main-main ngn anak2....tapi, hubby aku lebih suka gi mancing...oklah..dia pun dah lama tak gi mancing....cuma aku berharap, ekonomi akan pulih secepatnyer dan hubby aku dpt kerja mcm biasa....dan bila ekonomi pulih, bukan saja family aku rasa safety, tapi aku rasa family lain pun akan turut bersyukur atas kesan dr pemulihan ekonomi tu...

Muntah-muntah!!!!!!

minggu lepas, mia kena muntah-muntah lagi..kali ni tak teruk sgt mcm sebelumnyer yang membuatkan dia terus melepek dan tak larat nak main-main....cuma kali ni, makcik tu ckp, dia muntah sekali masa waktu pagi....makcik tu kalut gak..sebab dia kata, lepas je dia kasi minum air kosong, mia terus muntah...ish....takkanlah sebab air kosong lak..tak logik-logik...tapi , bila tgok mia, memang dah muka lesu dah....then dalam keta on the way balik umah tu, dia duduk tersandar je kat kerusi keta tu...diam je...sian lak tgok muka dia...kalau tak, sibuk dia melambai orang spnjang jalan nak balik umah tu.....

lg 500meter nak smpai umah aku, dia muntah lagi sekali...kali ni, aku lak jadi mangsa...abis tudung dan baju aku kena muntah dia....nasib baik dah dkt ngn umah...adik sebelah umah aku tu pelik lak tgok aku "mandi" kat luar..( aku siram badan aku kat luar umah je sambil berpakaian)..he he he....dan aku turut mandikan mia kat luar gaklah....masuk dlm rumah, dia terus tido...dan suhu badan dia naik mendadak lak....aku standby ubat demam gaklah..tapi bila tgok dia tgh tido, tak jadi nak kasi dia ubat tido....

mlmnyer, hubby aku ajak gi bank utk settlekan utang piutang....mula2 tak nak gi gaklah..sebab tgok mia mcm tak larat je...tapi, bila dia dengar je suara ayah dia, dia terus bgun dan meluru gi tnpat ayah dia...sambil ltakkan kepala kat peha ayah dia..peh..manja giler...tu nak bgtau ayah dia lah tu yg dia tak sihat....hu hu hu....bila tgok dia dah boleh makan nasi, ok kot...so, kitaorng gi lah bank....kebtulan lak, bila je aku suruh hubby aku pegangkan mia, dia muntah lak kat ayah dia...he he he..so, patah baliklah.....sampai umah, aku terus kasi ubat muntah2 ngn demam....lena gaklah dia tido...dan aku ngn hubby dok pkr, sebab apa dia muntah2..takkan susu lagi lak...sebab seblum ni, dia ok bila aku guna jenama yg sebelum kejadian hr tu....bila pkr2 balik, dia kembung sebab minum air teh ker?...sebab hujung minggu lepas, bila aku balik kota, aku kasi dia minum teh...sebab dia sibuk nak minum gak apa yg aku minum....sebab teh kot?...takkan sebab air kosong?.. iyerlah..cnfirmlah aku rasa,,,...sebab air teh...


la ni, dia dah ok dan dah mula makan lagi...dia mmglah kuat makan...aku rasa dia nak lawan akulah,,,nak tgok saper lg tembam agaknyer....he he he....

Muntah-muntah!!!!!!

minggu lepas, mia kena muntah-muntah lagi..kali ni tak teruk sgt mcm sebelumnyer yang membuatkan dia terus melepek dan tak larat nak main-main....cuma kali ni, makcik tu ckp, dia muntah sekali masa waktu pagi....makcik tu kalut gak..sebab dia kata, lepas je dia kasi minum air kosong, mia terus muntah...ish....takkanlah sebab air kosong lak..tak logik-logik...tapi , bila tgok mia, memang dah muka lesu dah....then dalam keta on the way balik umah tu, dia duduk tersandar je kat kerusi keta tu...diam je...sian lak tgok muka dia...kalau tak, sibuk dia melambai orang spnjang jalan nak balik umah tu.....

lg 500meter nak smpai umah aku, dia muntah lagi sekali...kali ni, aku lak jadi mangsa...abis tudung dan baju aku kena muntah dia....nasib baik dah dkt ngn umah...adik sebelah umah aku tu pelik lak tgok aku "mandi" kat luar..( aku siram badan aku kat luar umah je sambil berpakaian)..he he he....dan aku turut mandikan mia kat luar gaklah....masuk dlm rumah, dia terus tido...dan suhu badan dia naik mendadak lak....aku standby ubat demam gaklah..tapi bila tgok dia tgh tido, tak jadi nak kasi dia ubat tido....

mlmnyer, hubby aku ajak gi bank utk settlekan utang piutang....mula2 tak nak gi gaklah..sebab tgok mia mcm tak larat je...tapi, bila dia dengar je suara ayah dia, dia terus bgun dan meluru gi tnpat ayah dia...sambil ltakkan kepala kat peha ayah dia..peh..manja giler...tu nak bgtau ayah dia lah tu yg dia tak sihat....hu hu hu....bila tgok dia dah boleh makan nasi, ok kot...so, kitaorng gi lah bank....kebtulan lak, bila je aku suruh hubby aku pegangkan mia, dia muntah lak kat ayah dia...he he he..so, patah baliklah.....sampai umah, aku terus kasi ubat muntah2 ngn demam....lena gaklah dia tido...dan aku ngn hubby dok pkr, sebab apa dia muntah2..takkan susu lagi lak...sebab seblum ni, dia ok bila aku guna jenama yg sebelum kejadian hr tu....bila pkr2 balik, dia kembung sebab minum air teh ker?...sebab hujung minggu lepas, bila aku balik kota, aku kasi dia minum teh...sebab dia sibuk nak minum gak apa yg aku minum....sebab teh kot?...takkan sebab air kosong?.. iyerlah..cnfirmlah aku rasa,,,...sebab air teh...


la ni, dia dah ok dan dah mula makan lagi...dia mmglah kuat makan...aku rasa dia nak lawan akulah,,,nak tgok saper lg tembam agaknyer....he he he....

Mia Mia Mia!!!!!!!

semalam, aku ngn hubby sambut besday mia kat pizza hut...w,pun yang hakikat sebenarnya, ibu ngn ayah dia yang excited nak makan,.,..he he he...sebelum tu, kitaorang carikan mia ni kasut sebab kasut dia yang lama tu hilang sebelah....dia ni jenis bila merajuk ngn marah, suka cmpak2 barang...tu yg dah berapa kali puting kopek dia ilang dan kasut dia ilang....nak mrah pun, budak kecik..so biarkan jelah....2 hari lepas, mak kat kampung call dan ckp dia dah jumpa kasut mia yang sebelah tu kat umah dia..so, aku pkr, tak yah belilah...tunggu hujung minggu ni balik umah mak...tapi, bila makcik yang jaga dia tu ckp, mia meronta2 nak berjalan dan join budak2 kat situ main, menyebabkan aku belikan gaklah....lepas belikan ( tak smpt byr lg dia dah pakai kasut tu ), kitaorng gi Giant jap....jenuh gaklah mengejar dia yg sibuk nak mencapai apa jua brg yg ada kat situ...last2 aku dokong dia gak..tapi, sambil tangan dia sibuk menarik tudung2 aku minta dilepaskan....dah kuar dari Giant baru aku lepaskan dia ...tapi agaknya dia tgok ramai org yg sibuk menolak troli, dia tak jadi nak jalan...he he he....


then, kitaorng gi pizza...smntara tunggu order smpai, dia sibuklah mengetuk sudu ngn garfu kat pinggan tu....dan yg buat muka aku jadi merah bila dia nmapk je waitress tu bawa air, dia dah mengetuk2 meja ...malu gak sebab org tgok je...dan dia excited nak hirup air tu..hubby aku kasi gaklah sebab siankan dia dah mula nendang2 meja sebab aku tak kasi dia minum air tu...air coke tu...peh....dan bila sup sampai, aku kasi dia hirup sup lak...he he he....lpas dia nmapk makanan lain, dia sibuk gak nak cuba semua mknan yg ada/...Mia mia....manalah tak makin tembam...kuat makan betul....

dan apa lagi, bergaduhlah dia ngn hubby aku..sorang tarik, sorang cmpak...em...ibu dia gak yg kenyang makan...he he he....tapi aku rsa, lpas ni aku kena pkr byk kalilah kalau nak makan kat luar..mesti kalut nak menjaga dia, nak makan,...ish ish....last2-last, aku ngn hubby sempt makan 2 keping je...yg lain, tapau jelah...dah tak leh nak control dah anak dara aku yg sorang ni...itu belum bolh berlari lg tu..kalau dah bolh, peh...mmg aku kena pakai suar jelah kalau nak gi shopping...he he he...

Mia Mia Mia!!!!!!!

semalam, aku ngn hubby sambut besday mia kat pizza hut...w,pun yang hakikat sebenarnya, ibu ngn ayah dia yang excited nak makan,.,..he he he...sebelum tu, kitaorang carikan mia ni kasut sebab kasut dia yang lama tu hilang sebelah....dia ni jenis bila merajuk ngn marah, suka cmpak2 barang...tu yg dah berapa kali puting kopek dia ilang dan kasut dia ilang....nak mrah pun, budak kecik..so biarkan jelah....2 hari lepas, mak kat kampung call dan ckp dia dah jumpa kasut mia yang sebelah tu kat umah dia..so, aku pkr, tak yah belilah...tunggu hujung minggu ni balik umah mak...tapi, bila makcik yang jaga dia tu ckp, mia meronta2 nak berjalan dan join budak2 kat situ main, menyebabkan aku belikan gaklah....lepas belikan ( tak smpt byr lg dia dah pakai kasut tu ), kitaorng gi Giant jap....jenuh gaklah mengejar dia yg sibuk nak mencapai apa jua brg yg ada kat situ...last2 aku dokong dia gak..tapi, sambil tangan dia sibuk menarik tudung2 aku minta dilepaskan....dah kuar dari Giant baru aku lepaskan dia ...tapi agaknya dia tgok ramai org yg sibuk menolak troli, dia tak jadi nak jalan...he he he....


then, kitaorng gi pizza...smntara tunggu order smpai, dia sibuklah mengetuk sudu ngn garfu kat pinggan tu....dan yg buat muka aku jadi merah bila dia nmapk je waitress tu bawa air, dia dah mengetuk2 meja ...malu gak sebab org tgok je...dan dia excited nak hirup air tu..hubby aku kasi gaklah sebab siankan dia dah mula nendang2 meja sebab aku tak kasi dia minum air tu...air coke tu...peh....dan bila sup sampai, aku kasi dia hirup sup lak...he he he....lpas dia nmapk makanan lain, dia sibuk gak nak cuba semua mknan yg ada/...Mia mia....manalah tak makin tembam...kuat makan betul....

dan apa lagi, bergaduhlah dia ngn hubby aku..sorang tarik, sorang cmpak...em...ibu dia gak yg kenyang makan...he he he....tapi aku rsa, lpas ni aku kena pkr byk kalilah kalau nak makan kat luar..mesti kalut nak menjaga dia, nak makan,...ish ish....last2-last, aku ngn hubby sempt makan 2 keping je...yg lain, tapau jelah...dah tak leh nak control dah anak dara aku yg sorang ni...itu belum bolh berlari lg tu..kalau dah bolh, peh...mmg aku kena pakai suar jelah kalau nak gi shopping...he he he...

Wednesday, November 26, 2008

Heppy Besday Mia!!!!!!!!!!!!!!




HAPPY BIRTHDAY DAMIA!!!!!




Hari ni genap setahun anak aku ni...sekejap je aku rasa masa berlalu.mcm tak puasa lagi kendong dia dlam pelukan aku...kalau nak kendong skarang ni, dah tak larat dah....tadi aku anto dia gi check up...berat dia 8.9kg....fuh...tak larat gak aku nak dokong...tapi di sebabkan, bila ngn aku dia tak suka berjalan, terpaksa gaklah aku dokong dia...dan lagi terasa bila aku kena dokong dia untuk panjat tingkat 2 umah pengasuh dia...aduh...terasa sengal gak tangan aku......



apa pun, ibu hargai setiap masa dan detik sewaktu bersama mia w.pun perkataan pertama yg mia ucap adalah ayah...hu hu hu..memang anak ayah lah mia ni....tapi, la ni dia dah mula ckp, ibu,...bestnyer....mcm nak suruh dia cepat ckp je...best ckt..bolh tahu apa yg dia nak dan apa yg dia tak nak. ( aku ni cth ibu2 yg tak sabor nak tgok anak dia membesar)...he he he.....tapi, apa pun yg dia boleh lakukan, aku tetap sayang kat dia,,...


Bila dia dah menginjak setahun ni, perangai dia juga mula berubah...dah pandai tunjukkn perasaan marah dia...baling2 barang, tendang2 kaki...fuh..kekdang menyirap gak kesabaran tu...dan bila lak, kita nak amik dia dr umah pengasuh dan dia tak nak balik ....( umah makcik tu penuh ngn bebudak ...jadinyer dia syok main dan dia tahu kalau balik umah, dia kena main sesorang)...he he he...dan kekdg terpaksa lah aku dok berchit chat dulu ngn makcik tu semntara mia puaskan bermain dia tu.,...tu yg kekdg, ww.pun aku kuar dr opis sharp kul 5, tak semestinya aku smpai umah awal...dan adakalanya, hubby aku yg sampai dulu....itu belum kira lagi yang dia mengamuk dlm keta sebab tak dpt pegang stereng keta...dah kena parking kat mana2 untuk dia merasa pegang stereng dulu,....boring...boring....

sekarang ni, dia dah mula nak berckp...tapi...ayat pertama yang kuar dari mulut dia ialah ....AYAH.....hmmm...nampak sgt mmg anak ayah...nak sbut ibu, punyerlah susah....la ni lak, dia sibuk praktis nak ckp "ADIK"....he he he,...dah nak adik ker?...kueng kueng....nantilah dulu...kasi ibu berehat dulu...kalau yg 2nd confrim tak kena operate, ibu ok je...he he he he....

Heppy Besday Mia!!!!!!!!!!!!!!




HAPPY BIRTHDAY DAMIA!!!!!




Hari ni genap setahun anak aku ni...sekejap je aku rasa masa berlalu.mcm tak puasa lagi kendong dia dlam pelukan aku...kalau nak kendong skarang ni, dah tak larat dah....tadi aku anto dia gi check up...berat dia 8.9kg....fuh...tak larat gak aku nak dokong...tapi di sebabkan, bila ngn aku dia tak suka berjalan, terpaksa gaklah aku dokong dia...dan lagi terasa bila aku kena dokong dia untuk panjat tingkat 2 umah pengasuh dia...aduh...terasa sengal gak tangan aku......



apa pun, ibu hargai setiap masa dan detik sewaktu bersama mia w.pun perkataan pertama yg mia ucap adalah ayah...hu hu hu..memang anak ayah lah mia ni....tapi, la ni dia dah mula ckp, ibu,...bestnyer....mcm nak suruh dia cepat ckp je...best ckt..bolh tahu apa yg dia nak dan apa yg dia tak nak. ( aku ni cth ibu2 yg tak sabor nak tgok anak dia membesar)...he he he.....tapi, apa pun yg dia boleh lakukan, aku tetap sayang kat dia,,...


Bila dia dah menginjak setahun ni, perangai dia juga mula berubah...dah pandai tunjukkn perasaan marah dia...baling2 barang, tendang2 kaki...fuh..kekdang menyirap gak kesabaran tu...dan bila lak, kita nak amik dia dr umah pengasuh dan dia tak nak balik ....( umah makcik tu penuh ngn bebudak ...jadinyer dia syok main dan dia tahu kalau balik umah, dia kena main sesorang)...he he he...dan kekdg terpaksa lah aku dok berchit chat dulu ngn makcik tu semntara mia puaskan bermain dia tu.,...tu yg kekdg, ww.pun aku kuar dr opis sharp kul 5, tak semestinya aku smpai umah awal...dan adakalanya, hubby aku yg sampai dulu....itu belum kira lagi yang dia mengamuk dlm keta sebab tak dpt pegang stereng keta...dah kena parking kat mana2 untuk dia merasa pegang stereng dulu,....boring...boring....

sekarang ni, dia dah mula nak berckp...tapi...ayat pertama yang kuar dari mulut dia ialah ....AYAH.....hmmm...nampak sgt mmg anak ayah...nak sbut ibu, punyerlah susah....la ni lak, dia sibuk praktis nak ckp "ADIK"....he he he,...dah nak adik ker?...kueng kueng....nantilah dulu...kasi ibu berehat dulu...kalau yg 2nd confrim tak kena operate, ibu ok je...he he he he....

Friday, November 21, 2008

Kenangan Yang Mencemaskan!!!

hari ni ada jengok2 blog orang lain..dan ada cerita yang buat aku pun nak berkongsi citer pasal aku lak. Subjek utamanya, apabila anak atau bayi yang kita hantar ke taska atau pengasuh dengan baiknya, dan tiba2 ada sesuatu yang tak terduga berlaku pada anak atau bayi kita.
masa tu, mia masih lagi berumur 3 bulan lebihlah.dan aku perasan yg ptg aku amik dia dr taska tempat aku hntr dia, dia dah mula rengek2...tapi badan tak panas...mungkin dia penat kot.sebab masa tu seingat aku, mia dah mula nak cuba golekkan badan dia...mlmnyer dia still merengek2 gak...paginyer aku tukarkan baju dia sebab aku rasa badan dia mcm panas...dan bila aku angkat tangan kiri dia, dia makin kuat nangis..tapi aku masih tak perasanlah..bila sampai kat taska tu, aku tanyalh mia ada nangis atau tak masa kat taska..dengan confidentnyer akak tu ckp, mia ok..tak nangis2...
ptgnya, aku dpt call dr akak tu ckp mia demam..oh..mungkin sebab dia nak demam tu yg dia merengek2 je kot..aku think positiflah.aku amik dia laps aku balik keja dan mmg sah dia demam...bawa gi klinik dan amik ubat demamlah...mlmnya, aku ngn hubby aku gilir2 jaga dia sebab kitaorang terlalu risau kalau dia demam..( anak pertamakan)...nerves gaklah...dlm kul 11, bila aku tgok dia dah tido lena laps makan ubat, aku amik turn tido lak....kul 2 pagi, dia merengek2...aku diam kan je sebab aku perasan hubby aku bangun utk dodoikn dia...tapi, aku perasan, rengek dia lain mcm...dlam sedar tak sedar, hubby aku kejut aku suruh aku tkr baju..aku dlm mamai2 tu, bngun gaklah..tapi still tak tahu apa yg berlaku,,..bila hubby aku tgok aku ni lambt sgt nak tkr baju, baru dia jerit "cepat yang, mia mcm kena sawan"..aku apalgilah, capai je tudung tanpa smpt pakai skarf..dan bila hubby aku serahkan mia kat aku..Ya Allah, mata dia dah ke atas dan dah tak nmpak mata hitam dia lagi....
Aku selawat byk2 dan risau ssgt...nasib baik jarak umah aku ngn hospital kulai ni tak jauh...tapi, hubby aku dah kelam kabut, dia langgar je lmpu merah...dan masa tu aku takleh nak pkr apa2lah..aku masukkn jari aku dlm mulut mia sebab takut dia kancing gigi (masa tu aku tak teringt lak yg mia ni tak der gigi lagi)....smpai mulut aku suruh hubby aku drive cepat2...
sampai kat spital, aku terus ke kecemasan dan doktor India tu pun kelam kabut bila tgok mia mcm tu..dah feed sesgt....dioarg try bagi pernafasan tapi, hidung dia tersumbat lak...doktor masukkan wayar ( tiub ) utk kosongkan laluan pernafasan mia..aku dah tak tentu arah..nasib baik aku dibenarkan masuk untuk tgok mia...aku dah nangis2 gak masa tu...Alhamdulillah, bila mia dah tak kenjang dan dah boleh bernafas, aku turut lega dan turut terduduk di lantai spital tu...sambil tersedu-sedu gaklah...akak nurse tu yg pujuk aku...(malu gak sbrnya )....so, mia kena tahan wadlah...bila kat wad, nurse tu perasan yang tgn kiri mia dah mula pucat dan biru..mcm patah....dia check kat satu bilik yg mana aku takleh nak masuk w,pun aku merayu2 nak tgok mia...hubby aku pun dah tak tentu arah,...bila nurse tu kuar dari bilik tu, dia tanya aku samada mia ada jatuh atau tak....aku jawb confirm tak der....nurse tu suruh aku call taska tu pg tu tanya samada mia ada jatuh atau tak masa kat sana...aku tgok jam masa tu pukul 6.30 pagi...aku terus call akak tu dan tanya....bersungguh2 dia menafikan yg mia pernah jatuh...dia kata dia jaga mia ngn hati2...
aku minta nurse tu buat x-ray kat anak aku dan nurse tu sndiri risau kalau mia patah tangan....masa menunggu untuk bawa ke x-ray, aku dibenarkan untuk dokong mia...sedih dan pilunyer hati aku tgok keadaan mia mcm tu...dengan tangan kirinya yg biru dan pucat dari bahu hingga ke jari-jemari, buatkan aku tak dpt nak tahan air mata aku...dlm aku berkata : smpai hati akak tu buat anak aku mcm ni......Alhamdulillh...keptusan dr x-ray tu, mia cuma terkehel ...dan paling mengejutkan aku, kawsn yg terkehel tu, dah lembam menunjukkn perkara tu dah lama terjadi..mybe dlm seminggu lbh...sebak hati aku...2 hari gaklah mia kena thn wad...hari terakhir kat wad, aku nekad nak mencari bbyster yg hanya jaga anak aku je...aku memujuk ibu mertua sedara aku untuk jaga mia...aku mmg tak nak hntr mia kat org yg aku tak kenali mahupun taska....sampai sekarang pun, hubby aku "ban" taska utk mia..dia kata, tunggu mia pandai ckp baru dia akan hntr mia ke taska....
sebab tuelah, kalau aku baca atau dgr2 cerita pasal baby yg ditimpa bencana semasa di taska atau nursery, buatkan aku terkenang cerita lama....sehingga sekarang, kalau mia demam je, aku akan mula peratikan dia sebab dia ada potensi utk kena sawan lagi.....

Kenangan Yang Mencemaskan!!!

hari ni ada jengok2 blog orang lain..dan ada cerita yang buat aku pun nak berkongsi citer pasal aku lak. Subjek utamanya, apabila anak atau bayi yang kita hantar ke taska atau pengasuh dengan baiknya, dan tiba2 ada sesuatu yang tak terduga berlaku pada anak atau bayi kita.
masa tu, mia masih lagi berumur 3 bulan lebihlah.dan aku perasan yg ptg aku amik dia dr taska tempat aku hntr dia, dia dah mula rengek2...tapi badan tak panas...mungkin dia penat kot.sebab masa tu seingat aku, mia dah mula nak cuba golekkan badan dia...mlmnyer dia still merengek2 gak...paginyer aku tukarkan baju dia sebab aku rasa badan dia mcm panas...dan bila aku angkat tangan kiri dia, dia makin kuat nangis..tapi aku masih tak perasanlah..bila sampai kat taska tu, aku tanyalh mia ada nangis atau tak masa kat taska..dengan confidentnyer akak tu ckp, mia ok..tak nangis2...
ptgnya, aku dpt call dr akak tu ckp mia demam..oh..mungkin sebab dia nak demam tu yg dia merengek2 je kot..aku think positiflah.aku amik dia laps aku balik keja dan mmg sah dia demam...bawa gi klinik dan amik ubat demamlah...mlmnya, aku ngn hubby aku gilir2 jaga dia sebab kitaorang terlalu risau kalau dia demam..( anak pertamakan)...nerves gaklah...dlm kul 11, bila aku tgok dia dah tido lena laps makan ubat, aku amik turn tido lak....kul 2 pagi, dia merengek2...aku diam kan je sebab aku perasan hubby aku bangun utk dodoikn dia...tapi, aku perasan, rengek dia lain mcm...dlam sedar tak sedar, hubby aku kejut aku suruh aku tkr baju..aku dlm mamai2 tu, bngun gaklah..tapi still tak tahu apa yg berlaku,,..bila hubby aku tgok aku ni lambt sgt nak tkr baju, baru dia jerit "cepat yang, mia mcm kena sawan"..aku apalgilah, capai je tudung tanpa smpt pakai skarf..dan bila hubby aku serahkan mia kat aku..Ya Allah, mata dia dah ke atas dan dah tak nmpak mata hitam dia lagi....
Aku selawat byk2 dan risau ssgt...nasib baik jarak umah aku ngn hospital kulai ni tak jauh...tapi, hubby aku dah kelam kabut, dia langgar je lmpu merah...dan masa tu aku takleh nak pkr apa2lah..aku masukkn jari aku dlm mulut mia sebab takut dia kancing gigi (masa tu aku tak teringt lak yg mia ni tak der gigi lagi)....smpai mulut aku suruh hubby aku drive cepat2...
sampai kat spital, aku terus ke kecemasan dan doktor India tu pun kelam kabut bila tgok mia mcm tu..dah feed sesgt....dioarg try bagi pernafasan tapi, hidung dia tersumbat lak...doktor masukkan wayar ( tiub ) utk kosongkan laluan pernafasan mia..aku dah tak tentu arah..nasib baik aku dibenarkan masuk untuk tgok mia...aku dah nangis2 gak masa tu...Alhamdulillah, bila mia dah tak kenjang dan dah boleh bernafas, aku turut lega dan turut terduduk di lantai spital tu...sambil tersedu-sedu gaklah...akak nurse tu yg pujuk aku...(malu gak sbrnya )....so, mia kena tahan wadlah...bila kat wad, nurse tu perasan yang tgn kiri mia dah mula pucat dan biru..mcm patah....dia check kat satu bilik yg mana aku takleh nak masuk w,pun aku merayu2 nak tgok mia...hubby aku pun dah tak tentu arah,...bila nurse tu kuar dari bilik tu, dia tanya aku samada mia ada jatuh atau tak....aku jawb confirm tak der....nurse tu suruh aku call taska tu pg tu tanya samada mia ada jatuh atau tak masa kat sana...aku tgok jam masa tu pukul 6.30 pagi...aku terus call akak tu dan tanya....bersungguh2 dia menafikan yg mia pernah jatuh...dia kata dia jaga mia ngn hati2...
aku minta nurse tu buat x-ray kat anak aku dan nurse tu sndiri risau kalau mia patah tangan....masa menunggu untuk bawa ke x-ray, aku dibenarkan untuk dokong mia...sedih dan pilunyer hati aku tgok keadaan mia mcm tu...dengan tangan kirinya yg biru dan pucat dari bahu hingga ke jari-jemari, buatkan aku tak dpt nak tahan air mata aku...dlm aku berkata : smpai hati akak tu buat anak aku mcm ni......Alhamdulillh...keptusan dr x-ray tu, mia cuma terkehel ...dan paling mengejutkan aku, kawsn yg terkehel tu, dah lembam menunjukkn perkara tu dah lama terjadi..mybe dlm seminggu lbh...sebak hati aku...2 hari gaklah mia kena thn wad...hari terakhir kat wad, aku nekad nak mencari bbyster yg hanya jaga anak aku je...aku memujuk ibu mertua sedara aku untuk jaga mia...aku mmg tak nak hntr mia kat org yg aku tak kenali mahupun taska....sampai sekarang pun, hubby aku "ban" taska utk mia..dia kata, tunggu mia pandai ckp baru dia akan hntr mia ke taska....
sebab tuelah, kalau aku baca atau dgr2 cerita pasal baby yg ditimpa bencana semasa di taska atau nursery, buatkan aku terkenang cerita lama....sehingga sekarang, kalau mia demam je, aku akan mula peratikan dia sebab dia ada potensi utk kena sawan lagi.....

Thursday, November 20, 2008

Sekilas Senyuman Mu

Tingginya pendakian
Jauhnya perjalanan
Mencari sinar cahayamu
Di setiap penjuru
Di simpang yang berliku
Tergambar senyum tawamu
Akulah sang pemburu
Mencari sesuatu
Berbekal cinta di dadaku
Tunjukkanlah petanda
Berikan ku cahaya
Di jalan yang gelita oh...
Di dalam kesunyian
Di dalam kekosongan
Tak mampu untukku bertahan
Detik masa berlalu
Ku rasakan berkurun
Sehingga tak bisa ku hitung
Pabila kau menjelma
Kurasakan terbuka
Dengan panorama yang indah
Sekilas senyumanmu
Memberi laluanku
Menjadi nada merduOh... oh...
Senyummu membuka langkah pertamaOh... oh...
Marilah kita dendang segalanya bersama
Ingin daku berlagu
Seriang burung
Pabila kau tersenyum
Ingin daku menari
Di dahan tinggi
Bersama meniti... oh...

Sekilas Senyuman Mu

Tingginya pendakian
Jauhnya perjalanan
Mencari sinar cahayamu
Di setiap penjuru
Di simpang yang berliku
Tergambar senyum tawamu
Akulah sang pemburu
Mencari sesuatu
Berbekal cinta di dadaku
Tunjukkanlah petanda
Berikan ku cahaya
Di jalan yang gelita oh...
Di dalam kesunyian
Di dalam kekosongan
Tak mampu untukku bertahan
Detik masa berlalu
Ku rasakan berkurun
Sehingga tak bisa ku hitung
Pabila kau menjelma
Kurasakan terbuka
Dengan panorama yang indah
Sekilas senyumanmu
Memberi laluanku
Menjadi nada merduOh... oh...
Senyummu membuka langkah pertamaOh... oh...
Marilah kita dendang segalanya bersama
Ingin daku berlagu
Seriang burung
Pabila kau tersenyum
Ingin daku menari
Di dahan tinggi
Bersama meniti... oh...

Fauziah Latiff - Dia

Dia insan pertama yang bertahta
Dia insan pertama yang ku cinta
Dia pernah membuat ku bahagia
Dia yang mengajarku
Tentang erti rindu
Dia yang dulu pernah ku sanjungi
Pergi sehingga kini tak berganti
Hilang dari pandangan hidup ini
Membawa luka pedih tak terperi
Tiada ku duga
Permulaan yang jernih
Menjadi keruh dengan tiba-tiba
Bisa rintangan antaraku dan dia
Cinta terlarang oleh orang tua
Kini terkilan sungguh rasa hati
Dia tak pernah lagi ku temui
Dia ku abadikan dalam jiwa
Terima kasih atas segalanya

Fauziah Latiff - Dia

Dia insan pertama yang bertahta
Dia insan pertama yang ku cinta
Dia pernah membuat ku bahagia
Dia yang mengajarku
Tentang erti rindu
Dia yang dulu pernah ku sanjungi
Pergi sehingga kini tak berganti
Hilang dari pandangan hidup ini
Membawa luka pedih tak terperi
Tiada ku duga
Permulaan yang jernih
Menjadi keruh dengan tiba-tiba
Bisa rintangan antaraku dan dia
Cinta terlarang oleh orang tua
Kini terkilan sungguh rasa hati
Dia tak pernah lagi ku temui
Dia ku abadikan dalam jiwa
Terima kasih atas segalanya

Fauziah Latiff - Gubahan Rindu Puisi Syahdu

Hadir dirinya di antara kita
Membuai resah penekanan jiwa
Dikau berubah setelah ia tiba
Menghanyutkan cinta suci kita
Walaupun kini dikau tiada
Daku melangkah mengharunginya
Melepaskan dikau kekasih di jiwa
Semoga kau tetap berbahagia
Hati ini walaupun telah dilukai
Namun diri tabah jua menghadapi
Dikau pergi tinggalkan daku sendiri
Oh menyepi nan sebuah hati
Yang luka ini
Kasih dan sayang tetap bersemi
Ku meratapi sehingga kini
Cintai dirinya walau apa terjadi
Jangan kau hancuri cinta suci
Dengarlah sayang coretan hati
Gubahan rindu puisi shahdu
Senyuman tawamu masih ku rindu
Walau dikau telah lama pergi

Fauziah Latiff - Gubahan Rindu Puisi Syahdu

Hadir dirinya di antara kita
Membuai resah penekanan jiwa
Dikau berubah setelah ia tiba
Menghanyutkan cinta suci kita
Walaupun kini dikau tiada
Daku melangkah mengharunginya
Melepaskan dikau kekasih di jiwa
Semoga kau tetap berbahagia
Hati ini walaupun telah dilukai
Namun diri tabah jua menghadapi
Dikau pergi tinggalkan daku sendiri
Oh menyepi nan sebuah hati
Yang luka ini
Kasih dan sayang tetap bersemi
Ku meratapi sehingga kini
Cintai dirinya walau apa terjadi
Jangan kau hancuri cinta suci
Dengarlah sayang coretan hati
Gubahan rindu puisi shahdu
Senyuman tawamu masih ku rindu
Walau dikau telah lama pergi

Fauziah Latiff - Aku Sebutir Pasir

Senandung rindu mendayu
Mengiring langkah yang makin tersungkur
Terlalu jauh pendakian
Begitu tingginya harapan
Bermusim lama mencari
Tak ku temui sampai kini
Tak henti jiwa dipalu
Dugaan demi dugaan menguji
Rebah dan bangun sendirian
Mencari bumbung perteduhan
Mereka riang tertawa
Aku hanya sebatang kara
( korus )
Perjalanan masa
Mengajar hatiSemakin tabah kini
Di dalam kemarau dan gerimis
Aku tetap tabah mengharungi
Tuhan
Aku bagaikan sebutir pasir
Yang lemah lagi kerdil
Teguhkan keimanan jiwaku
Agar tidak terpesong darimu
Beribu teman ketawa
Payah ku temu
Yang sanggup bersatu
Di dalam susah dalam senang
Yang hadir cuma kepalsuaan
Dugaan demi dugaan
Aku pasrah menadah tangan