Saturday, December 10, 2011

MIA - SI MODEL CILIK





*abaikan iron board tu..x leh letak tmpat lain..zafran sibuk nak cuit....


Dah lama tak buat kek...dan dah lama mia request kek coklat dari aku....hmmm, kemalasan melanda diri...tp, akhrinya semalam baru smpt buatkn utk dia....dia x nak kek lain selain kek coklat....kali ni, ku amik resepi dari kak Izzah MUffin LOver.. sdap....manis x manis, tp mmg lembut....he ehhe..


RESEPI KEK COKLAT KUKUS MUNIRA


Bahan-bahan

Bahan A
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak masak

>> semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

Bahan C
4 biji telur - diblender

Cara-cara
  • Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk aje.
  • Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang yg digris dan dilapik kertas kalis minyak.
  • Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jgn buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jd mendap.

akhirnyaaaaaaaaaaaaaaaaa/.////.......siap jugak utk mia....
kunjungi kedai online saya :-http://www.damiapitshop.com/

MIA - SI MODEL CILIK





*abaikan iron board tu..x leh letak tmpat lain..zafran sibuk nak cuit....


Dah lama tak buat kek...dan dah lama mia request kek coklat dari aku....hmmm, kemalasan melanda diri...tp, akhrinya semalam baru smpt buatkn utk dia....dia x nak kek lain selain kek coklat....kali ni, ku amik resepi dari kak Izzah MUffin LOver.. sdap....manis x manis, tp mmg lembut....he ehhe..


RESEPI KEK COKLAT KUKUS MUNIRA


Bahan-bahan

Bahan A
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak masak

>> semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

Bahan C
4 biji telur - diblender

Cara-cara
  • Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk aje.
  • Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang yg digris dan dilapik kertas kalis minyak.
  • Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jgn buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jd mendap.

akhirnyaaaaaaaaaaaaaaaaa/.////.......siap jugak utk mia....
kunjungi kedai online saya :-http://www.damiapitshop.com/

Friday, December 9, 2011

AL-KISAH MIA DAN ZAFRAN


MUHAMMAD DAYYAN ZAFRAN



NUR DAMIA MAISARAH


Alkisah pasal putera dan puteri permata hatiku ini....dalm umur 30 tahun, aku tak sangka aku dah ada sepasang cahaya mata..he ehhe....Alhamdulillah....mmg rasa bersyukur sgt...

dah lama x cerita pasal anak-anak aku 2 orang ni....

bulan November lpas, MIa genap 4 tahun..zafran lak dah 1 tahun 5 bulan..kejap kan....dan part yg best, bila tengok diaorg bergaduh...aiks?..apa punya orglah suka tgok anak-anak bergaduh..he heh...

dulu selalu tgok adik adik gaduh sesama sndiri..tp skrg ni, tgok anak2 gaduh lain mcm lak rasanyer....dan yg part "hangin"nya, si zafran ni pandai berlakon..dia mmg suka kacau akak dia..kalau akak dia pegang buku, dia pun sibuk nak pegang buku yg sama.....bila akak dia x kasi, laju je tgn dia pukul akak dialah, cubit akak dialah.....akak dia ni lak mmg lah manja ssgt....terus je uwaaaaaaaaaaaaaaaaa.......yg adik dia dok gelak2 kan akak dia kan...bila aku atau laki aku tgok apa yg diaorg bergaduh,,,tetibe je zafran nangis....alih2 jekan...ha haha....

anak-anak..tp best time tgok bila dak berdua ni dok bersndar kt dinding....comel je...hik hik...... apa pun, bersyukur sgt dngn kurniaan ALlah..

dan apa yg aku perasan, masa ngandungkan mia, byk dugaan dan cubaan yng aku tempuhi....dari saat sah pregnant smpailah melahirkan..ada je dugaan..Alhamdulilah..menjaga mia, melihat dia membesar , bagaikan satu keajaiban yang tak mampu di luahkan...

masa zafran lak, dari saat sah pregnant, sampai melahirkan, semuanya berjalan lancar...tapi, mmbesarkannya bagaikan satu ujian penuh kesabaran yang harus aku tempuhi.....

apa pun, semoga anak-anak mama akan mmbesar dengan sihat, cergas dan cerdas dan sentiasa dalam nikmat iman dan ISlam...Amin.....

love your forerver my sweetheart..........

AL-KISAH MIA DAN ZAFRAN


MUHAMMAD DAYYAN ZAFRAN



NUR DAMIA MAISARAH


Alkisah pasal putera dan puteri permata hatiku ini....dalm umur 30 tahun, aku tak sangka aku dah ada sepasang cahaya mata..he ehhe....Alhamdulillah....mmg rasa bersyukur sgt...

dah lama x cerita pasal anak-anak aku 2 orang ni....

bulan November lpas, MIa genap 4 tahun..zafran lak dah 1 tahun 5 bulan..kejap kan....dan part yg best, bila tengok diaorg bergaduh...aiks?..apa punya orglah suka tgok anak-anak bergaduh..he heh...

dulu selalu tgok adik adik gaduh sesama sndiri..tp skrg ni, tgok anak2 gaduh lain mcm lak rasanyer....dan yg part "hangin"nya, si zafran ni pandai berlakon..dia mmg suka kacau akak dia..kalau akak dia pegang buku, dia pun sibuk nak pegang buku yg sama.....bila akak dia x kasi, laju je tgn dia pukul akak dialah, cubit akak dialah.....akak dia ni lak mmg lah manja ssgt....terus je uwaaaaaaaaaaaaaaaaa.......yg adik dia dok gelak2 kan akak dia kan...bila aku atau laki aku tgok apa yg diaorg bergaduh,,,tetibe je zafran nangis....alih2 jekan...ha haha....

anak-anak..tp best time tgok bila dak berdua ni dok bersndar kt dinding....comel je...hik hik...... apa pun, bersyukur sgt dngn kurniaan ALlah..

dan apa yg aku perasan, masa ngandungkan mia, byk dugaan dan cubaan yng aku tempuhi....dari saat sah pregnant smpailah melahirkan..ada je dugaan..Alhamdulilah..menjaga mia, melihat dia membesar , bagaikan satu keajaiban yang tak mampu di luahkan...

masa zafran lak, dari saat sah pregnant, sampai melahirkan, semuanya berjalan lancar...tapi, mmbesarkannya bagaikan satu ujian penuh kesabaran yang harus aku tempuhi.....

apa pun, semoga anak-anak mama akan mmbesar dengan sihat, cergas dan cerdas dan sentiasa dalam nikmat iman dan ISlam...Amin.....

love your forerver my sweetheart..........

Saturday, November 26, 2011

SALAM MAAL HIJRAH & HEPY BESDAY MIA

Salam Maal Hijrah...aduhai...sekejap je masa berlalu kan....,..pejam celik, pejam celik dah masuk tahun baru....

dan yang pasti, tahun ni, aku smbung azam tahun lepas dan juga ada azam-azam yang lain yg harus aku perbaiki dan tambah......dan yang pasti gak, azam-azam tu bukan hanya utk kepentingan diri sendiri, tpi juga utk kepentingan rumah tangga, anak-anak dan perhubungan aku ngn orang-orang sekeliling aku...

oh ya....

hari ni, hari besday mia.....happy besday my chenta hati...dah besar dah anak mama....dah pandai mengkomplen mama dia...hu hu hu...


rindu saat-saat dia masa kecik....

4 tahun menjaga mia, time dia sakit, time dia marah, dia sihat, dia nangis, dia gembira buat aku rasa x puas nak tgok dia kecik....tahun depan dah mula sekolah...dah pandai berkawan.....apa pun, mama doakan mia agar jadik anak yang solehah, menjadik hamba yang dekat dengan -Nya, anak yang dengar ckp org tua, tetap dlm nikmat iman dan islam.....dan yang pasti, semoga hati mia tetap dengan mama dan ayah.....

Amin....



SALAM MAAL HIJRAH & HEPY BESDAY MIA

Salam Maal Hijrah...aduhai...sekejap je masa berlalu kan....,..pejam celik, pejam celik dah masuk tahun baru....

dan yang pasti, tahun ni, aku smbung azam tahun lepas dan juga ada azam-azam yang lain yg harus aku perbaiki dan tambah......dan yang pasti gak, azam-azam tu bukan hanya utk kepentingan diri sendiri, tpi juga utk kepentingan rumah tangga, anak-anak dan perhubungan aku ngn orang-orang sekeliling aku...

oh ya....

hari ni, hari besday mia.....happy besday my chenta hati...dah besar dah anak mama....dah pandai mengkomplen mama dia...hu hu hu...


rindu saat-saat dia masa kecik....

4 tahun menjaga mia, time dia sakit, time dia marah, dia sihat, dia nangis, dia gembira buat aku rasa x puas nak tgok dia kecik....tahun depan dah mula sekolah...dah pandai berkawan.....apa pun, mama doakan mia agar jadik anak yang solehah, menjadik hamba yang dekat dengan -Nya, anak yang dengar ckp org tua, tetap dlm nikmat iman dan islam.....dan yang pasti, semoga hati mia tetap dengan mama dan ayah.....

Amin....



Friday, October 7, 2011

KESEDIHAN MENYELUBUNGI

Wah..lama giler tak update blog ni..ish...bersawang-sawang,......

nak cter dan saje nak kongsi cerita...

mungkin disebabkan kestressan dan kepenatan melanda aku, susu aku pun dok merajuk nak keluar.....smpai satu tahap aku rasa mcm nak stop bf dan kasi susu fomula...

tapi, bila aku dok melangut kt depan deretan susu yag bermacam-macam jenis dan brand.....satu2 aku belek tin susu tu....kejap aku pegang, kejap aku ltk....
lpas tu aku pegang yg lain...tp mata tgok yg lain....uawaaaaaaaaaaaaa aku rasa mcm nak menangis je...

dan yang pasti, aku rasa satu ketewasan buat diri aku hanya sbb aku cept menyerah kalah...

akhirnya......

AKU KELUAR DARI KEDAI DENGAN SEPAKET MILO DAN HORLICK DI TANGAN AKU KHAS UTK ANAKKU....hu hu hu

maaf kan mama dik...mama akan usaha terbaik dan berikan yang terbaik utnuk anak-anak mama.....

"Kawan-kawan...doakan saya akan dpat teruskan penyusuan ini ye...Amin...."
kunjungi kedai online saya :-http://www.damiapitshop.com/

KESEDIHAN MENYELUBUNGI

Wah..lama giler tak update blog ni..ish...bersawang-sawang,......

nak cter dan saje nak kongsi cerita...

mungkin disebabkan kestressan dan kepenatan melanda aku, susu aku pun dok merajuk nak keluar.....smpai satu tahap aku rasa mcm nak stop bf dan kasi susu fomula...

tapi, bila aku dok melangut kt depan deretan susu yag bermacam-macam jenis dan brand.....satu2 aku belek tin susu tu....kejap aku pegang, kejap aku ltk....
lpas tu aku pegang yg lain...tp mata tgok yg lain....uawaaaaaaaaaaaaa aku rasa mcm nak menangis je...

dan yang pasti, aku rasa satu ketewasan buat diri aku hanya sbb aku cept menyerah kalah...

akhirnya......

AKU KELUAR DARI KEDAI DENGAN SEPAKET MILO DAN HORLICK DI TANGAN AKU KHAS UTK ANAKKU....hu hu hu

maaf kan mama dik...mama akan usaha terbaik dan berikan yang terbaik utnuk anak-anak mama.....

"Kawan-kawan...doakan saya akan dpat teruskan penyusuan ini ye...Amin...."
kunjungi kedai online saya :-http://www.damiapitshop.com/

Tuesday, August 9, 2011

RAHSIA TINGKATKAN PENGHASILAN SUSU

Bagi ibu-ibu yang risau akan susu semakin berkurangan, ada tips bagi meningkatkan penghasilan susu ibu.....jom kita baca artikel dari majalah pa & ma keluaran JUlai 2011.



1) KERAPKAN MENYUSU.

- susukan bayi sekurang-kurangnya setiap 3 jam pada siang hari. Jika bayi tidur lebih daripada 3 jam, kejutkan dia untuk menyusu. Pada waktu malam kejutkan bayi untuk menyusu tambahan terutamanya jika dia tidur lebih daripada 4 - 5 jam.



2) JANGAN TUNGGU PAYU DARA PENUH

- ada ssetengah wanita suka menjadikan payu dara penuh sebagai petunjuk bahwa bayinya perlu disusukan. Itu salah!. Yakinlah bahawa payudara sentiasa mengandungi susu dan apabila bayi disusukan, ia akan bekerja keras untuk menghasilkan lebih banyak susu. Kajian menunjukkan bahwa tahap lemak dalam susu adalah lebih tinggi apabila tempoh antara satu penyusuan dengan yang lain singkat.

Ini bererti, jika anda menyusukan bayi beberapa minit selepas selesai menyusukan bayi ( ketika anda beranggapan payu dara "kosong"), dia akan memperoleh susu tinggi kandungan lemak yang dapat membantunya menambah berat.



3) MENYUSU LEBIH LAMA

- jangan hadkan masa setiap kali menyusukan bayi di sbelah payu dara. biarkan dia menyusu sebelah bahagian sehingga puas sebelum menawarkannya menyusu di bahagian payu dara yang lain. Ini akan memberinya peluang untuk mendapatkan susu berlemak tinggi ( hindmilk )>

- jika anda terlalu cepat menawarkan payu dara sebelah lagi, dia hanya mendapat foremlik, di mana hanya perutnya sahaja penuh tetapi tidak memberi kalori mencukupi untuk tumbesaran.



4) PENYUSUAN DUA KALI

- Selepas anda menyusukan bayi, sendawakan dia. Langkah ini menjurus ruang di dalam perutnya untuk memuatkan lebih banyak susu. Kemudia susukan dia kembali. Cara ini turut merangsang payu dara untuk menghasilkan lebih banyak susu.



5) BOGELKAN BAYI

- Sewaktu menyusu, bogelkan bayi ( kecuali lampinnya ). Sentuhan kulit ke kulit membanu bayi kekal sedar daripada lena. Untuk memaksimumkan sentuan kulit, buka coli dan pakai baju yang mempunyai butang di bahagian hadapan. Bagi mengelakkan bayi kesejukan pula, selimutkan dia ketika menyusu.



6) PENYUSUAN MALAM

- amalan menyuskan bayi di waktu malam sangat bagus kerana ia merangsang peningkatan susu. Ini kerana, di waktu malam, anda berdua lebih relaks lalu membolehkan bayi menysu lebih lama dan kerap. penyusuan malam turut merangsang hormon prolaktin yang memainkan peranannya menghasilkan lebih banyak susu.



7) PENYUSUAN BABY SLING

- bayi memang suka jika berada dekat dengan anda. Secara tidak langsung, ia boleh merangsang dia untuk kerap menyusu. jadi, gunakan baby sling di antara waktu penysuan walaupun ketika itu dia sedang tidur,..pasti anda terkejut apabila mendapati dengan cara ini, dia menyusu dengan lebih baik.



8) FIKIR BAYI, FIKIR SUSU

- ketika menysu, belailah bayi, amalan ini di kenali sebagai grooming.... langkah ini tanpa disedari merangsang penghasilan susu. antara lain, di antara waktu penyusuan dan sejurus sebelum sesi penyusuan bayangkan bayi sedang menyusu di payudara anda, cara ini akan merangsang payu dara untuk mengeluarkan lebih banyak susu.



9) URUTAN

- Teknik urutan payudara yang betul akan membantu susu mengalir dengan lancar. apatah lagi sewaktu anda mengalami bengkak susu ataupun sakit puting. untuk itu, anda perlu menuam payu dara dengan tuala yanLinkg telah direndam di dalam air suam.



10) MINUM AIR

- pastikan anda minum banyak air sepanjang tempoh penyusuan amahupun pemerahan susu, anda di gallakn minum 3.1 liter air iaitu kira-kira 13 cawan setiap hari.



credit



RAHSIA TINGKATKAN PENGHASILAN SUSU

Bagi ibu-ibu yang risau akan susu semakin berkurangan, ada tips bagi meningkatkan penghasilan susu ibu.....jom kita baca artikel dari majalah pa & ma keluaran JUlai 2011.

1) KERAPKAN MENYUSU.
- susukan bayi sekurang-kurangnya setiap 3 jam pada siang hari. Jika bayi tidur lebih daripada 3 jam, kejutkan dia untuk menyusu. Pada waktu malam kejutkan bayi untuk menyusu tambahan terutamanya jika dia tidur lebih daripada 4 - 5 jam.

2) JANGAN TUNGGU PAYU DARA PENUH
- ada ssetengah wanita suka menjadikan payu dara penuh sebagai petunjuk bahwa bayinya perlu disusukan. Itu salah!. Yakinlah bahawa payudara sentiasa mengandungi susu dan apabila bayi disusukan, ia akan bekerja keras untuk menghasilkan lebih banyak susu. Kajian menunjukkan bahwa tahap lemak dalam susu adalah lebih tinggi apabila tempoh antara satu penyusuan dengan yang lain singkat.
Ini bererti, jika anda menyusukan bayi beberapa minit selepas selesai menyusukan bayi ( ketika anda beranggapan payu dara "kosong"), dia akan memperoleh susu tinggi kandungan lemak yang dapat membantunya menambah berat.

3) MENYUSU LEBIH LAMA
- jangan hadkan masa setiap kali menyusukan bayi di sbelah payu dara. biarkan dia menyusu sebelah bahagian sehingga puas sebelum menawarkannya menyusu di bahagian payu dara yang lain. Ini akan memberinya peluang untuk mendapatkan susu berlemak tinggi ( hindmilk )>
- jika anda terlalu cepat menawarkan payu dara sebelah lagi, dia hanya mendapat foremlik, di mana hanya perutnya sahaja penuh tetapi tidak memberi kalori mencukupi untuk tumbesaran.

4) PENYUSUAN DUA KALI
- Selepas anda menyusukan bayi, sendawakan dia. Langkah ini menjurus ruang di dalam perutnya untuk memuatkan lebih banyak susu. Kemudia susukan dia kembali. Cara ini turut merangsang payu dara untuk menghasilkan lebih banyak susu.

5) BOGELKAN BAYI
- Sewaktu menyusu, bogelkan bayi ( kecuali lampinnya ). Sentuhan kulit ke kulit membanu bayi kekal sedar daripada lena. Untuk memaksimumkan sentuan kulit, buka coli dan pakai baju yang mempunyai butang di bahagian hadapan. Bagi mengelakkan bayi kesejukan pula, selimutkan dia ketika menyusu.

6) PENYUSUAN MALAM
- amalan menyuskan bayi di waktu malam sangat bagus kerana ia merangsang peningkatan susu. Ini kerana, di waktu malam, anda berdua lebih relaks lalu membolehkan bayi menysu lebih lama dan kerap. penyusuan malam turut merangsang hormon prolaktin yang memainkan peranannya menghasilkan lebih banyak susu.

7) PENYUSUAN BABY SLING
- bayi memang suka jika berada dekat dengan anda. Secara tidak langsung, ia boleh merangsang dia untuk kerap menyusu. jadi, gunakan baby sling di antara waktu penysuan walaupun ketika itu dia sedang tidur,..pasti anda terkejut apabila mendapati dengan cara ini, dia menyusu dengan lebih baik.

8) FIKIR BAYI, FIKIR SUSU
- ketika menysu, belailah bayi, amalan ini di kenali sebagai grooming.... langkah ini tanpa disedari merangsang penghasilan susu. antara lain, di antara waktu penyusuan dan sejurus sebelum sesi penyusuan bayangkan bayi sedang menyusu di payudara anda, cara ini akan merangsang payu dara untuk mengeluarkan lebih banyak susu.

9) URUTAN
- Teknik urutan payudara yang betul akan membantu susu mengalir dengan lancar. apatah lagi sewaktu anda mengalami bengkak susu ataupun sakit puting. untuk itu, anda perlu menuam payu dara dengan tuala yanLinkg telah direndam di dalam air suam.

10) MINUM AIR
- pastikan anda minum banyak air sepanjang tempoh penyusuan amahupun pemerahan susu, anda di gallakn minum 3.1 liter air iaitu kira-kira 13 cawan setiap hari.

credit

Thursday, July 14, 2011

GIVE AWAY 1ST......MEMORI ANAK PERTAMA




SYARAT-SYARATNYA ;-

1) menjadi follower www.damiapitshop.com dan nuriezam.blogspot.com
2) menjadi rakan di fb SITI NORIZA SALEH
3) link kan post ini di blog anda
4) sila tinggalkan url dan id anda di entry ini
5) ceritakan maksud di sebalik nama anak anda dan ceritakan kenapa anda memilih nama itu.......




HADIAHNYA :-

HADIAH UTAMA :-

2 CD SUNNY BABY BERNILAI RM54.00


HADIAH KE DUA ;-

EUPHORIA TRIAL PACK SET A


TARIKH TUTUP : SEHINGGA 15 OGOS 2011



my small shop :-http://www.damiapitshop.com/jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-http://shakleeatdamiapitshop.blogspot.com

GIVE AWAY 1ST......MEMORI ANAK PERTAMA




SYARAT-SYARATNYA ;-

1) menjadi follower www.damiapitshop.com dan nuriezam.blogspot.com
2) menjadi rakan di fb SITI NORIZA SALEH
3) link kan post ini di blog anda
4) sila tinggalkan url dan id anda di entry ini
5) ceritakan maksud di sebalik nama anak anda dan ceritakan kenapa anda memilih nama itu.......




HADIAHNYA :-

HADIAH UTAMA :-

2 CD SUNNY BABY BERNILAI RM54.00


HADIAH KE DUA ;-

EUPHORIA TRIAL PACK SET A


TARIKH TUTUP : SEHINGGA 15 OGOS 2011



my small shop :-http://www.damiapitshop.com/jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-http://shakleeatdamiapitshop.blogspot.com

Thursday, June 23, 2011

GANTI POSE?>..DAH GANTI?

Hari ni dah 20 Rejab,,,lg sepuluh hari dah bulan SYaaban, lpas tu Ramadhan...hu hu hu...dah ganti pose dah?>..dah?....belum abis?....hu hu hu...ku pun belum habis....tak taulah nape kali ni, bila masih menyusukan, ku x larat nak ganti pose....pukul 10 je dah menyusuk-nyusk kelaparan...he he ...ayat x boleh blah...h ah a.....tp, ALhamdulillah, dgn tips2 yang aku amalkan, ku berjaya gak pose 4 hari berturt2 dan Alhamdulillah juga, susu ku tidak berkurangan......suka ssgt....bg2 ibu-ibu yang menyusu, pasti risau kalau bila sesi mengepam akan dpt hasil yang mengecewakan.......Insya Allah, jika kita ttp ikut tips, ikut amalan2 tertentu,Allah akan ttp kurniakan susu pada kita....seperti dalam Ayt Al-Quran :-





Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya; dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). kemudian jika keduanya (suami isteri mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan. (Al-Baqarah 2:233)

tapi ada benarnya dan ada berlakunya sesorang ibu itu tidak mampu meneruskan penyusuan itu..itu tidak mengapa..kerana ALlah tu sendiri tidak membebankan hamba-NYa.....

tp, bg ibu2 yag berusha utk meneruskan sehingga 2 tahun, saya begitu salute atas kegigihan mereka2 ini.....wa,pun penyusuan itu satu cabaran, mereka tetap berusha dan meneruskannay......dan saya?>..akan cuba sedaya upaya saya....tp, sebelum saya melangkah ke 2 tahun penyusuan, saya uruskan dulu "hutang" puasa saya dengan Allah....

he he he...

ini tips yang saya amalkan:-

Sahur - saya amik 5 6 bijik kurma plus sesudu madu
- air milo panas/ horlick..
- nasi panas, sayur2, ikan/ayam
- amik vitamin
- air masak dlm 1 liter/ lbh.....


buka pose - amik 5 6 bijik kurma
- air milo/ horlicks panas
- mkn kuih ckt2...

lpas solat Maghrib, saya makan nasi, lauk2 dan ikan/ayam....smbil tu, saya amik vitamin lg...dan saya perbanyyakn minum air masak..sbb, bila saya pam susu, saya perlukan air dlm tubuh badan saya...

oh ya,...saya masih membuat 2 @ 3 sesi pengepaman ni tmpt keje...he he he...sbb, anak saya kuat minum..8 jam di umah bbyster, leh abis smpai 24-30oz...he he he,,,



my small shop :-
http://www.damiapitshop.com

jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-
http://cergascerdasdamiapitshop.blogspot.com

GANTI POSE?>..DAH GANTI?

Hari ni dah 20 Rejab,,,lg sepuluh hari dah bulan SYaaban, lpas tu Ramadhan...hu hu hu...dah ganti pose dah?>..dah?....belum abis?....hu hu hu...ku pun belum habis....tak taulah nape kali ni, bila masih menyusukan, ku x larat nak ganti pose....pukul 10 je dah menyusuk-nyusk kelaparan...he he ...ayat x boleh blah...h ah a.....tp, ALhamdulillah, dgn tips2 yang aku amalkan, ku berjaya gak pose 4 hari berturt2 dan Alhamdulillah juga, susu ku tidak berkurangan......suka ssgt....bg2 ibu-ibu yang menyusu, pasti risau kalau bila sesi mengepam akan dpt hasil yang mengecewakan.......Insya Allah, jika kita ttp ikut tips, ikut amalan2 tertentu,Allah akan ttp kurniakan susu pada kita....seperti dalam Ayt Al-Quran :-





Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya; dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). kemudian jika keduanya (suami isteri mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan. (Al-Baqarah 2:233)

tapi ada benarnya dan ada berlakunya sesorang ibu itu tidak mampu meneruskan penyusuan itu..itu tidak mengapa..kerana ALlah tu sendiri tidak membebankan hamba-NYa.....

tp, bg ibu2 yag berusha utk meneruskan sehingga 2 tahun, saya begitu salute atas kegigihan mereka2 ini.....wa,pun penyusuan itu satu cabaran, mereka tetap berusha dan meneruskannay......dan saya?>..akan cuba sedaya upaya saya....tp, sebelum saya melangkah ke 2 tahun penyusuan, saya uruskan dulu "hutang" puasa saya dengan Allah....

he he he...

ini tips yang saya amalkan:-

Sahur - saya amik 5 6 bijik kurma plus sesudu madu
- air milo panas/ horlick..
- nasi panas, sayur2, ikan/ayam
- amik vitamin
- air masak dlm 1 liter/ lbh.....


buka pose - amik 5 6 bijik kurma
- air milo/ horlicks panas
- mkn kuih ckt2...

lpas solat Maghrib, saya makan nasi, lauk2 dan ikan/ayam....smbil tu, saya amik vitamin lg...dan saya perbanyyakn minum air masak..sbb, bila saya pam susu, saya perlukan air dlm tubuh badan saya...

oh ya,...saya masih membuat 2 @ 3 sesi pengepaman ni tmpt keje...he he he...sbb, anak saya kuat minum..8 jam di umah bbyster, leh abis smpai 24-30oz...he he he,,,



my small shop :-
http://www.damiapitshop.com

jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-
http://cergascerdasdamiapitshop.blogspot.com

Wednesday, June 22, 2011

KENANGAN SEWAKTU BERSALIN

GIVE AWAY - KENANGAN SEWAKTU BERSALIN



Kali ni ku sajer nak join GA dari mamaqaireen @ dilla.....ceritanye pasal kenangan sewaktu bersalin.....ku nak cter pasal kenangan waktu bersalinkan mia...sbb tragis sgtt..ha ha ha...

Tarikh: 25/11/2007...

tarikh ni mmg aku ingt sbb tarikh ni, aku dah lbh 40 minggu "bawak" mia ke hulur hilir...semua petua org tua atau org2 ckp aku buat....kene gi makan kfclah, mkn pizzalah, semua aku makan..smpaikan, satu Plaza Angsana kt JB tu aku redah semata2 nak soh mia "keluar"..tp, x jalan juga....last2, tarikh ni aku serah diri kat PUteri...hu hu hu.....

kul 9 mlm, ku kene induce utk buat gesaan.....dlm kul 12 mlm, ku dah mula sakit2 pinggang....aduh..cm nak tercabut pinggang aku....tp, ntah nape aku x rasa mcm tu sakit nak bersalin.....padahal nurse dah ckp, kalau sakit je, terus panggil dia org....tp aku ttp bertahan smpai aku tertido......ha ah a..sakit2 pun boleh tertido...

26/11/2007...

8.oo am - doc panggil aku utk buat CTG....smbil buat ctg dia tanya"eh, mlm tadi x sakit ke?"....."erk...sakit gak..tp cm sakit biasa je...xlah sakit sgt"ceh.jwpn berlagak..ha haha...lpas tu, dia cek ve..katanyer baru buka 2cm...hah?>.baru 2cm..adeh...dan aku terpandangkan 2cm kat pembaris kat opis aku tu..ha hah....ha ha ha....
hasil ujian CTG, aku terus kene stay kt labaour room sbb jantung baby dah mula "slow"......

kul 8.30 am -induce kali kedua.....kali ni tmbh lg dos.....dan kul 9 aku dah mula sakit ssgt....dan aku tolak pelawaan nurse utk amik gas..sbb aku mmg teringin nak rasa betapa sakitnyer sewaktu bersalin.....nak merasa betapa susah payahnyer mak aku bersalinkan aku dah adik beradik yg lain....nak merasa "sakit" bersalin itu sndiri....

kul 10.30 am...doc dtg cek ve lg.....up ckt...dah buka 4cm...aku kira2, mau ptg baru aku bersalin ni......asben setia menanti di sisi aku...genggam erat tgn dia mgm x dpt aku lupakan....

kul 12.00 tghari - induce kali ketiga....sbb bby dah mula x bergerak......dan kali ni ku pujuk "mia" utk bg kerjesama......ku pujuk2 dia soh keluar sbb aku dah x tahan sakit dan tak tahan asyik kena seluk je ngn doc...hu hu hu.....

kul 3 ptg, aku merasa sakit yg amat sgt dan mesin CTG yg sntiasa terpasang kt perut aku mula menunjukkn yg bby bergerak aktif....mungkin nak kuar kot..he he he....kul 3.30 ptg, doc cek ve dan bukaan baru 5 cm dan doc dah dpt pegang rambut baby..Alhamdulillah...sukanyer........aduh.....kali ni, aku mmg dah menyerah....aku amik gas.....dan bila doc ckp, dlm kul 6 atau 7 ptg, aku baru bersalin, aduhai....cmm 6 7 tahun rasanyer...

kul 5 ptg, sesuatu yg tak terduga berlaku.....bukaan ve aku tertutup balik ke 3 cm....uwa...aku dah menangis dah masa tu...Ya Allah...kuatnyer Allah bg dugaan kt aku sebeblum dia kasi cahayamata kt aku....nangis ssgt...Asben dah kuar masuk, kuar masuk labour room...adik badik aku dan ipar dah mula kumpul......mesti diaorg agak aku dah bersalin...tp rupanyer masih belum bersalin..hu hu hu....

doc cadangkan tunggu smpai kul 7 ptg dan baru buat keputusan.....kul 6.30 ptg, asben aku srankan aku buat operation...tp aku x nak...aku ttp nak cuba bersalin normal...tp, nurse kt situ nasihatkan aku c-zer sbb bby dah menunjukkn tanda2 semakin lemah.......hu hu hu...dan aku pun dah penat dia takut ada komplikasi kt bby atau aku....dengan sadis, aku sign gak surat c-zer tu...hu hu hu....

kul 7.30 mlm, aku minta maaf kt asben aku ( alamk, dia nangis pulak)...hu hu hu...sedih2......mcm nak operation apa je..hu hu hu//minta maaf gak kt mak bapak aku, adik badik aku....sewaktu kene sorong masuk ke bilik bedah, aku tgok mak ngn akak aku nangis...alah...apalah diaorh ni...nangis2...aku lg nak nangis tau..hu hu hu.....

kul 8.00 mlm, doc siapkn aku utk pmbedahan.....sakitnyer kene inject kt tulang belakang...ku amik half bius sbb aku nak tgok dr cermin lampu tu cmne diaorh bedah..ha ha ha.....dn Doc bius tu mmg sgt baik hati..dia bacakn ayat2 Al-Quran diubun-ubun ku...sejuk je hatiku...tp mata ku ttp melingas tgok nurse2 dn doc pegang mcm2 pisaulah, alat torehlah..he he eh....dan part bila Doc kata dia nak mula tarik bby dr perut, buat aku rasa mcm perut ke kene seluk dan rasa senak ssgt.....

akhirnya, kul 8.30 mlm, kuarlah mia....Alhamdulillah......menangis aku masa tu..bersyukur sgt bbyku sihat...dan bila doc tunjuk baby kt aku, badan dia penuh ngn najis2.....kalau aku rasa lmbt lg bby dikeluarkan, mungkin dia akan lemas......maka, ku namakan dia NUR DAMIA MAISARAH....

smpai sini je ye kenangan ku......



my small shop :
-http://www.damiapitshop.com/
jom dapatkan produk shaklee di kedai saya:-
http://cergascerdasdamiapitshop.blogspot.com