Thursday, June 23, 2011

GANTI POSE?>..DAH GANTI?

Hari ni dah 20 Rejab,,,lg sepuluh hari dah bulan SYaaban, lpas tu Ramadhan...hu hu hu...dah ganti pose dah?>..dah?....belum abis?....hu hu hu...ku pun belum habis....tak taulah nape kali ni, bila masih menyusukan, ku x larat nak ganti pose....pukul 10 je dah menyusuk-nyusk kelaparan...he he ...ayat x boleh blah...h ah a.....tp, ALhamdulillah, dgn tips2 yang aku amalkan, ku berjaya gak pose 4 hari berturt2 dan Alhamdulillah juga, susu ku tidak berkurangan......suka ssgt....bg2 ibu-ibu yang menyusu, pasti risau kalau bila sesi mengepam akan dpt hasil yang mengecewakan.......Insya Allah, jika kita ttp ikut tips, ikut amalan2 tertentu,Allah akan ttp kurniakan susu pada kita....seperti dalam Ayt Al-Quran :-





Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya; dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). kemudian jika keduanya (suami isteri mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan. (Al-Baqarah 2:233)

tapi ada benarnya dan ada berlakunya sesorang ibu itu tidak mampu meneruskan penyusuan itu..itu tidak mengapa..kerana ALlah tu sendiri tidak membebankan hamba-NYa.....

tp, bg ibu2 yag berusha utk meneruskan sehingga 2 tahun, saya begitu salute atas kegigihan mereka2 ini.....wa,pun penyusuan itu satu cabaran, mereka tetap berusha dan meneruskannay......dan saya?>..akan cuba sedaya upaya saya....tp, sebelum saya melangkah ke 2 tahun penyusuan, saya uruskan dulu "hutang" puasa saya dengan Allah....

he he he...

ini tips yang saya amalkan:-

Sahur - saya amik 5 6 bijik kurma plus sesudu madu
- air milo panas/ horlick..
- nasi panas, sayur2, ikan/ayam
- amik vitamin
- air masak dlm 1 liter/ lbh.....


buka pose - amik 5 6 bijik kurma
- air milo/ horlicks panas
- mkn kuih ckt2...

lpas solat Maghrib, saya makan nasi, lauk2 dan ikan/ayam....smbil tu, saya amik vitamin lg...dan saya perbanyyakn minum air masak..sbb, bila saya pam susu, saya perlukan air dlm tubuh badan saya...

oh ya,...saya masih membuat 2 @ 3 sesi pengepaman ni tmpt keje...he he he...sbb, anak saya kuat minum..8 jam di umah bbyster, leh abis smpai 24-30oz...he he he,,,



my small shop :-
http://www.damiapitshop.com

jom dapatkan trial pack shaklee di kedai saya:-
http://cergascerdasdamiapitshop.blogspot.com

6 comments:

  1. Saya baru first day ganti pose huhu ni kepala dah pening2, tangan dah sejuk harap dapat habiskan posa hari ni :)

    ReplyDelete
  2. kasih kita>>he he he..kene kuatkn semangat..yg penting jgn layankan sgt perut...tp, semgt merundum bila time sesi pam ke dua...hu hu hu

    ReplyDelete
  3. Akak ada 7 hari lagi ni!! Tension sebab period mula tak menentu lagi...huhuuu....

    ReplyDelete
  4. siti masih mengepam?? chaiyok2..bagusla siti..aju tak tinggal pose last month coz fully BF so 'kawan baik' lum muncul lagi hehehe

    selamat berpose ye

    ReplyDelete
  5. yatie>>uwaaa....ku ada lg 15 hari...hu hu hu...

    ReplyDelete
  6. ajumohit>>>Alhamdulillah....masih lg mengepam,..dan masih ada hasil..ha ha ha...

    ReplyDelete