Wednesday, June 22, 2011

KENANGAN SEWAKTU BERSALIN

GIVE AWAY - KENANGAN SEWAKTU BERSALIN



Kali ni ku sajer nak join GA dari mamaqaireen @ dilla.....ceritanye pasal kenangan sewaktu bersalin.....ku nak cter pasal kenangan waktu bersalinkan mia...sbb tragis sgtt..ha ha ha...

Tarikh: 25/11/2007...

tarikh ni mmg aku ingt sbb tarikh ni, aku dah lbh 40 minggu "bawak" mia ke hulur hilir...semua petua org tua atau org2 ckp aku buat....kene gi makan kfclah, mkn pizzalah, semua aku makan..smpaikan, satu Plaza Angsana kt JB tu aku redah semata2 nak soh mia "keluar"..tp, x jalan juga....last2, tarikh ni aku serah diri kat PUteri...hu hu hu.....

kul 9 mlm, ku kene induce utk buat gesaan.....dlm kul 12 mlm, ku dah mula sakit2 pinggang....aduh..cm nak tercabut pinggang aku....tp, ntah nape aku x rasa mcm tu sakit nak bersalin.....padahal nurse dah ckp, kalau sakit je, terus panggil dia org....tp aku ttp bertahan smpai aku tertido......ha ah a..sakit2 pun boleh tertido...

26/11/2007...

8.oo am - doc panggil aku utk buat CTG....smbil buat ctg dia tanya"eh, mlm tadi x sakit ke?"....."erk...sakit gak..tp cm sakit biasa je...xlah sakit sgt"ceh.jwpn berlagak..ha haha...lpas tu, dia cek ve..katanyer baru buka 2cm...hah?>.baru 2cm..adeh...dan aku terpandangkan 2cm kat pembaris kat opis aku tu..ha hah....ha ha ha....
hasil ujian CTG, aku terus kene stay kt labaour room sbb jantung baby dah mula "slow"......

kul 8.30 am -induce kali kedua.....kali ni tmbh lg dos.....dan kul 9 aku dah mula sakit ssgt....dan aku tolak pelawaan nurse utk amik gas..sbb aku mmg teringin nak rasa betapa sakitnyer sewaktu bersalin.....nak merasa betapa susah payahnyer mak aku bersalinkan aku dah adik beradik yg lain....nak merasa "sakit" bersalin itu sndiri....

kul 10.30 am...doc dtg cek ve lg.....up ckt...dah buka 4cm...aku kira2, mau ptg baru aku bersalin ni......asben setia menanti di sisi aku...genggam erat tgn dia mgm x dpt aku lupakan....

kul 12.00 tghari - induce kali ketiga....sbb bby dah mula x bergerak......dan kali ni ku pujuk "mia" utk bg kerjesama......ku pujuk2 dia soh keluar sbb aku dah x tahan sakit dan tak tahan asyik kena seluk je ngn doc...hu hu hu.....

kul 3 ptg, aku merasa sakit yg amat sgt dan mesin CTG yg sntiasa terpasang kt perut aku mula menunjukkn yg bby bergerak aktif....mungkin nak kuar kot..he he he....kul 3.30 ptg, doc cek ve dan bukaan baru 5 cm dan doc dah dpt pegang rambut baby..Alhamdulillah...sukanyer........aduh.....kali ni, aku mmg dah menyerah....aku amik gas.....dan bila doc ckp, dlm kul 6 atau 7 ptg, aku baru bersalin, aduhai....cmm 6 7 tahun rasanyer...

kul 5 ptg, sesuatu yg tak terduga berlaku.....bukaan ve aku tertutup balik ke 3 cm....uwa...aku dah menangis dah masa tu...Ya Allah...kuatnyer Allah bg dugaan kt aku sebeblum dia kasi cahayamata kt aku....nangis ssgt...Asben dah kuar masuk, kuar masuk labour room...adik badik aku dan ipar dah mula kumpul......mesti diaorg agak aku dah bersalin...tp rupanyer masih belum bersalin..hu hu hu....

doc cadangkan tunggu smpai kul 7 ptg dan baru buat keputusan.....kul 6.30 ptg, asben aku srankan aku buat operation...tp aku x nak...aku ttp nak cuba bersalin normal...tp, nurse kt situ nasihatkan aku c-zer sbb bby dah menunjukkn tanda2 semakin lemah.......hu hu hu...dan aku pun dah penat dia takut ada komplikasi kt bby atau aku....dengan sadis, aku sign gak surat c-zer tu...hu hu hu....

kul 7.30 mlm, aku minta maaf kt asben aku ( alamk, dia nangis pulak)...hu hu hu...sedih2......mcm nak operation apa je..hu hu hu//minta maaf gak kt mak bapak aku, adik badik aku....sewaktu kene sorong masuk ke bilik bedah, aku tgok mak ngn akak aku nangis...alah...apalah diaorh ni...nangis2...aku lg nak nangis tau..hu hu hu.....

kul 8.00 mlm, doc siapkn aku utk pmbedahan.....sakitnyer kene inject kt tulang belakang...ku amik half bius sbb aku nak tgok dr cermin lampu tu cmne diaorh bedah..ha ha ha.....dn Doc bius tu mmg sgt baik hati..dia bacakn ayat2 Al-Quran diubun-ubun ku...sejuk je hatiku...tp mata ku ttp melingas tgok nurse2 dn doc pegang mcm2 pisaulah, alat torehlah..he he eh....dan part bila Doc kata dia nak mula tarik bby dr perut, buat aku rasa mcm perut ke kene seluk dan rasa senak ssgt.....

akhirnya, kul 8.30 mlm, kuarlah mia....Alhamdulillah......menangis aku masa tu..bersyukur sgt bbyku sihat...dan bila doc tunjuk baby kt aku, badan dia penuh ngn najis2.....kalau aku rasa lmbt lg bby dikeluarkan, mungkin dia akan lemas......maka, ku namakan dia NUR DAMIA MAISARAH....

smpai sini je ye kenangan ku......



my small shop :
-http://www.damiapitshop.com/
jom dapatkan produk shaklee di kedai saya:-
http://cergascerdasdamiapitshop.blogspot.com

2 comments:

  1. aduhai..dah buka 5cm boleh tutup jadi 3cm balik ye..adoiii sebarapa kali kena seluk tu..

    tp mcmn sakit pun..bila bby dh keluar, hilang semua sakit kan?heheeee..

    ReplyDelete
  2. ntah ek...dah 5 6 kali je kene seluk...yup betul....bila bby kuar, semua hilang sakit...tp sakit kt jahitan, still adalah..ha ha ha

    ReplyDelete