Friday, January 30, 2009

Sempat Gak tu.....


smlm, aku amik half day...dan terbayng2 nak bake kek....mana tau, kalau mia tido lena, bolhlah buat projek...kena lak, smlm, aku tak yah nak masak utk makan mlm....so, sblum aku blik smlm, smpt gak aku meninjau blog mmber2 aku....mana tau ada resepi yg senang dan selesa mudah utk aku buat...he he he...


dan hasilnyer....aku memilih 2 resepi .....iaitu kek gula hngus....yg mana resepi nyer, aku rujuk dr mimi dan juga dr myresepi......eh, kek ni sama tak ngn nama KEK SARANG SEMUT?....


tapi, kek aku ni tak secntik yg kat blog tetuan resepi lah...sbbnyer :-
* - aku rasa, kek aku kureng "itam" coz masa buat gula hangus tu, tak berape kehitaman sgtlah warnanya....
*- kalau ikut, resepi, kena tunggu 3 - 4 jam, baru bolh kukus or bakar kek tu....tapi, disebbkan, keadaan yg tak berapa mengizinkn, aku hanya bertahn utk 1 jam stgh je.....he he he.......
*- aku rasa aku terlbih bikarbonatlah...ha ha ha ha..


apa pun, thank's kpd tetuan resepi.....saper2 yg nak resepinyer, gilah rerajinkan mata menjengok ke tetuannyer blog okies........layan picture's jelah....

Sempat Gak tu.....


smlm, aku amik half day...dan terbayng2 nak bake kek....mana tau, kalau mia tido lena, bolhlah buat projek...kena lak, smlm, aku tak yah nak masak utk makan mlm....so, sblum aku blik smlm, smpt gak aku meninjau blog mmber2 aku....mana tau ada resepi yg senang dan selesa mudah utk aku buat...he he he...


dan hasilnyer....aku memilih 2 resepi .....iaitu kek gula hngus....yg mana resepi nyer, aku rujuk dr mimi dan juga dr myresepi......eh, kek ni sama tak ngn nama KEK SARANG SEMUT?....


tapi, kek aku ni tak secntik yg kat blog tetuan resepi lah...sbbnyer :-
* - aku rasa, kek aku kureng "itam" coz masa buat gula hangus tu, tak berape kehitaman sgtlah warnanya....
*- kalau ikut, resepi, kena tunggu 3 - 4 jam, baru bolh kukus or bakar kek tu....tapi, disebbkan, keadaan yg tak berapa mengizinkn, aku hanya bertahn utk 1 jam stgh je.....he he he.......
*- aku rasa aku terlbih bikarbonatlah...ha ha ha ha..


apa pun, thank's kpd tetuan resepi.....saper2 yg nak resepinyer, gilah rerajinkan mata menjengok ke tetuannyer blog okies........layan picture's jelah....

Kesian Mia....






sian anak aku.....ni dr post aku yg ini, teruk giler dia kena chicken pox ni...satu badan naik...ngn muka2 sekali...kat kepala jgn cterlah...dah mcm kena kudis butalh...tang kesian bila time dia rasa gatal-gatal...mmg kesian sgt,....masuk hr ni dah hari ke 5.....dan semestinyerlah aku ngn husbd aku tak cukup tido...hu hu hu...


mlm tadi, suhu badan dia mncecah 40 celcius...dan buatkan aku kelam kabut menjelum bdan dia...ikutkn hati aku, mcm nak je mandikan dia pepagi buta...tapi memandangkan, hanya aku berdua je ngn mia yg tinggl mlm tadi, buatkan aku pkr byk kali...kang jadi pa pe kang, aku yg kelam kabut....tapi, nak menitis airmata aku tgok keadaan dia....ngn merengeknyer, ngn gatalnyer, nampak lemah ssgtlah anak aku tu.....sian ssgt.....


aku harp, dia pulih cepatlah...tapi, dlm aku smpai hati sesungguh jaga dia time sakit ni, kkdg mcm geram gak ngn dia ni...bila dia nangis je, atau tersedar dr tidor, mesti dia jerit.....ayah!!!ayah!!!,,,ish,,pdhal, aku depan mata dia tu....ish ish....anak ayah...anak ayah.....

Kesian Mia....






sian anak aku.....ni dr post aku yg ini, teruk giler dia kena chicken pox ni...satu badan naik...ngn muka2 sekali...kat kepala jgn cterlah...dah mcm kena kudis butalh...tang kesian bila time dia rasa gatal-gatal...mmg kesian sgt,....masuk hr ni dah hari ke 5.....dan semestinyerlah aku ngn husbd aku tak cukup tido...hu hu hu...


mlm tadi, suhu badan dia mncecah 40 celcius...dan buatkan aku kelam kabut menjelum bdan dia...ikutkn hati aku, mcm nak je mandikan dia pepagi buta...tapi memandangkan, hanya aku berdua je ngn mia yg tinggl mlm tadi, buatkan aku pkr byk kali...kang jadi pa pe kang, aku yg kelam kabut....tapi, nak menitis airmata aku tgok keadaan dia....ngn merengeknyer, ngn gatalnyer, nampak lemah ssgtlah anak aku tu.....sian ssgt.....


aku harp, dia pulih cepatlah...tapi, dlm aku smpai hati sesungguh jaga dia time sakit ni, kkdg mcm geram gak ngn dia ni...bila dia nangis je, atau tersedar dr tidor, mesti dia jerit.....ayah!!!ayah!!!,,,ish,,pdhal, aku depan mata dia tu....ish ish....anak ayah...anak ayah.....

Akhirnya ku temui jua....

DAh lama aku cuba menjejak seseorang ni...bukan sebb nak mnjejak kasih..cuma nak tau apa perkmbgn member aku yg sorang ni...rasanyer hmpir 7 thun lost contact ngn dia....mula2 mmg takder rasa nak mncari dia pun....tapi...bila setiap kali aku lalu depan umah dia, mmbuatkan aku tertanya2 mana penghuni rumah tu...ngn semak samun keliling umah, pokok2 bunga yg terjaga, buatkan aku terasa nak mencari dia...he he he...


akhirnya, 2 hari lpas, ku temui dia jua...tapi taklah secara face to face..........aku terjumpa dia dlm facebook stlth hmpir stgh tahun aku try cari dia kat tagged ngn friendster...he he he....la ni, baru aku tahu, sebb dan asbb kenapa dia jarng balik kg dan kenapa umah org tuanyer terbiar............akhirnyer, persoalan aku terjwb sudah....

Akhirnya ku temui jua....

DAh lama aku cuba menjejak seseorang ni...bukan sebb nak mnjejak kasih..cuma nak tau apa perkmbgn member aku yg sorang ni...rasanyer hmpir 7 thun lost contact ngn dia....mula2 mmg takder rasa nak mncari dia pun....tapi...bila setiap kali aku lalu depan umah dia, mmbuatkan aku tertanya2 mana penghuni rumah tu...ngn semak samun keliling umah, pokok2 bunga yg terjaga, buatkan aku terasa nak mencari dia...he he he...


akhirnya, 2 hari lpas, ku temui dia jua...tapi taklah secara face to face..........aku terjumpa dia dlm facebook stlth hmpir stgh tahun aku try cari dia kat tagged ngn friendster...he he he....la ni, baru aku tahu, sebb dan asbb kenapa dia jarng balik kg dan kenapa umah org tuanyer terbiar............akhirnyer, persoalan aku terjwb sudah....

Thursday, January 29, 2009

cuti type blog

minggu ni rasanyer aku malas nak taip blog sbbbb....otak aku bercelaru dan tensen tensen....


tensen sebb, 1) gaji tak masuk lg...uwa uwa uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa...................
2) anak eden kena chicken pox...hu hu hu....


jadinyer, aku takder mood nak tulis apa apa...aku nak baliklah...jaga si mia..sian dia kena chicken pox.....bye bye..

cuti type blog

minggu ni rasanyer aku malas nak taip blog sbbbb....otak aku bercelaru dan tensen tensen....


tensen sebb, 1) gaji tak masuk lg...uwa uwa uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa...................
2) anak eden kena chicken pox...hu hu hu....


jadinyer, aku takder mood nak tulis apa apa...aku nak baliklah...jaga si mia..sian dia kena chicken pox.....bye bye..

Saturday, January 24, 2009

mainan mia yg kedua




si Mia ni, rupernyer peminat keta....bila masa nak beli mainan dia ni, aku kasi dia pilihan samada anak patung atau pun keta...hasilnyer, dia pilih yg nielah....mcm anak lelaki lak...ada ke tak suka ngn anak patung...tapi, aku layan kan jelah...
bak kata suami aku...ler, biarlah yang...kan masa ayg pregnantkan dia, kita selalu gi tgok autoshow ngn tgok drift...tu yg dia terkenan ngn keta tu agaknyer....itu kata huby aku ler.....tapi bila pkr2 balik, dia ni mcm mmg minat ketalah....sebb, bila ayah dia buka channel sport dan ada formula 1, dia akan tekun ngadap tv....tak pun, ada GP....ish ish ish...



mainan mia yg kedua




si Mia ni, rupernyer peminat keta....bila masa nak beli mainan dia ni, aku kasi dia pilihan samada anak patung atau pun keta...hasilnyer, dia pilih yg nielah....mcm anak lelaki lak...ada ke tak suka ngn anak patung...tapi, aku layan kan jelah...
bak kata suami aku...ler, biarlah yang...kan masa ayg pregnantkan dia, kita selalu gi tgok autoshow ngn tgok drift...tu yg dia terkenan ngn keta tu agaknyer....itu kata huby aku ler.....tapi bila pkr2 balik, dia ni mcm mmg minat ketalah....sebb, bila ayah dia buka channel sport dan ada formula 1, dia akan tekun ngadap tv....tak pun, ada GP....ish ish ish...



Sokongan Moral....

Tajuk kat atas ni tak kena mengena ngn sesape pun...cuma aku ni kira bg sokongan moral kat hubby aku...bukanlah kerana kilang dia shutdown atau pun sbb apa yg perlukan sokongan...cumanyer, hari ni, dia berserta kawn2 sekilang dia, plan nak gi mancing beramai-ramai.....dan disebbkan itu, diaorg dah plan reramai utk bawa bekal, dan dibhagi2kn kerja tu kepada setiap org...akunyer part kena buat mee goreng...x kisalh mee goreng apa,....tapi bila memikirkan masa memancing tu akan amik masa yg lama, so aku decide utk buat mee hoon goreng je..kalau kena gayanya, Insya Allah akan smpai ke ptg mee tu...


so, mlm tadi, aku gielah mencari bahan2 utk membuat mee goreng tu,.sbbnyer, aku dah perabihkan bahn2 mnth dlm peti sejuk tu kan...hubby aku ni mmg bukn jenis yg suka plan awal2...cnfirm tak jadi..kalau plan mengejut, cnfirm jadi..he he he....dlm2 mencari bhn tu, tetiba aku terpkr..muat ke kuali kat umah aku tu utk masak 15 org nyer mkan?ish...mcm tak muat...utk pengetahuan, mmndngkan aku hanya tinggal bertiga ngn si mia tu, jadinyer segala kelengkapan dapur aku tu, mmglah sesuai bentuknya utk kegunaan kami bertiga...jadinya, aku rasa, aku kena masak 2 kalilah....


pg tadi, bila rendam mee hoon tu, aku mmg tau, kuali aku tak muat...ler....tetiba je dtg idea aku utk buat 2 jenis mee hoon...1 mee hoon goreng smbal dan lg 1, mee hoon greng black pepper...he he he...nsaib baik muat kuali aku tu....


so, for my hubby, take care tau time memnacing....bawa balik ikan yg besor2 tau...tapi, jgn lupa siang sekali ikan tu...Ayang phobia darah...ha ha ha ha.....

Sokongan Moral....

Tajuk kat atas ni tak kena mengena ngn sesape pun...cuma aku ni kira bg sokongan moral kat hubby aku...bukanlah kerana kilang dia shutdown atau pun sbb apa yg perlukan sokongan...cumanyer, hari ni, dia berserta kawn2 sekilang dia, plan nak gi mancing beramai-ramai.....dan disebbkan itu, diaorg dah plan reramai utk bawa bekal, dan dibhagi2kn kerja tu kepada setiap org...akunyer part kena buat mee goreng...x kisalh mee goreng apa,....tapi bila memikirkan masa memancing tu akan amik masa yg lama, so aku decide utk buat mee hoon goreng je..kalau kena gayanya, Insya Allah akan smpai ke ptg mee tu...


so, mlm tadi, aku gielah mencari bahan2 utk membuat mee goreng tu,.sbbnyer, aku dah perabihkan bahn2 mnth dlm peti sejuk tu kan...hubby aku ni mmg bukn jenis yg suka plan awal2...cnfirm tak jadi..kalau plan mengejut, cnfirm jadi..he he he....dlm2 mencari bhn tu, tetiba aku terpkr..muat ke kuali kat umah aku tu utk masak 15 org nyer mkan?ish...mcm tak muat...utk pengetahuan, mmndngkan aku hanya tinggal bertiga ngn si mia tu, jadinyer segala kelengkapan dapur aku tu, mmglah sesuai bentuknya utk kegunaan kami bertiga...jadinya, aku rasa, aku kena masak 2 kalilah....


pg tadi, bila rendam mee hoon tu, aku mmg tau, kuali aku tak muat...ler....tetiba je dtg idea aku utk buat 2 jenis mee hoon...1 mee hoon goreng smbal dan lg 1, mee hoon greng black pepper...he he he...nsaib baik muat kuali aku tu....


so, for my hubby, take care tau time memnacing....bawa balik ikan yg besor2 tau...tapi, jgn lupa siang sekali ikan tu...Ayang phobia darah...ha ha ha ha.....

Friday, January 23, 2009

Ayam Masak Merah & Sayur Bayam



Lauk ni eden masak mlm tadi..sbrnya, 2 3 hr ni, proses utk perabihkan lauk mauk bhn mentah di dlm peti sejuk tu...he he he..tujuannya, aku tgh proses menjimatkn kos elektrik..sbb setahu akulah, kalau bil kita kurang dr rm20, kita x yah bayar...he he he...jadinye, smpena raya cina ni, aku mmg cuti dan dok blk umah mertua dan mak aku, so, kitaorg bercdg utk off je suis peti sejuk tu...agree tak ngn aku?...
ni resepi utk ayam mask merahlah...ni resepi aku yg kkdg aku mmg kelam kabut nak masak...
Bahan:-
* Lada kering ( aku rebus dulu bru blnder -utk kurengkan pedas)
* bawang putih, bwg merah, ikan blis..cmpurkan semua masa blnder lada
*ayam - digoreng bash..(jgn garing sgt)
*bawang besar - dihiris
*sos tomato, sos tiram, sos cili
*Daun bawang...utk hiasan.
* kentang - kalau sukerlah
Cara-caranya :-
*tumis lada yg dah diblnder ...emm ltak asam keping sekeping.tunggu sampai agak2 dah masak.....kena selalu kacau2, nanti geseng...
*bila agak2 dah masak, masukkn sesudu sos tomato, sos cili dan sos tiram...emmm yg ni ikut berapa byk lada yg di tumis...
*bila dah rasa ok, masukkn ayam dan kentng yg dah digoreng...jgn masukkn garam atau perasa dulu, sbb masa goreng ayam tadikan, dah ltk grm kat ayam tu kan...takut termasin lak..
* Dah siap dah...cuma sesape yg tak suka bwg besar mtah, bolh masukkn sebelum dimatikn api.....dan daun bwg tu utk hiasan je....he he he....
******yg sayur bayam tu, biasa jelah kan masaknyer....

Ayam Masak Merah & Sayur Bayam



Lauk ni eden masak mlm tadi..sbrnya, 2 3 hr ni, proses utk perabihkan lauk mauk bhn mentah di dlm peti sejuk tu...he he he..tujuannya, aku tgh proses menjimatkn kos elektrik..sbb setahu akulah, kalau bil kita kurang dr rm20, kita x yah bayar...he he he...jadinye, smpena raya cina ni, aku mmg cuti dan dok blk umah mertua dan mak aku, so, kitaorg bercdg utk off je suis peti sejuk tu...agree tak ngn aku?...
ni resepi utk ayam mask merahlah...ni resepi aku yg kkdg aku mmg kelam kabut nak masak...
Bahan:-
* Lada kering ( aku rebus dulu bru blnder -utk kurengkan pedas)
* bawang putih, bwg merah, ikan blis..cmpurkan semua masa blnder lada
*ayam - digoreng bash..(jgn garing sgt)
*bawang besar - dihiris
*sos tomato, sos tiram, sos cili
*Daun bawang...utk hiasan.
* kentang - kalau sukerlah
Cara-caranya :-
*tumis lada yg dah diblnder ...emm ltak asam keping sekeping.tunggu sampai agak2 dah masak.....kena selalu kacau2, nanti geseng...
*bila agak2 dah masak, masukkn sesudu sos tomato, sos cili dan sos tiram...emmm yg ni ikut berapa byk lada yg di tumis...
*bila dah rasa ok, masukkn ayam dan kentng yg dah digoreng...jgn masukkn garam atau perasa dulu, sbb masa goreng ayam tadikan, dah ltk grm kat ayam tu kan...takut termasin lak..
* Dah siap dah...cuma sesape yg tak suka bwg besar mtah, bolh masukkn sebelum dimatikn api.....dan daun bwg tu utk hiasan je....he he he....
******yg sayur bayam tu, biasa jelah kan masaknyer....

Nike!!!!



ni aku sajer nak tunjuk kasut anak aku okies...bukan tunjuk sport rim tau...he he he..kasut ni kalau nak tahu, kasut yg ke 4 sejak dia dah mula berjalan....walhal, waku rasa, x smpai 3 bulan pun dia pandai jalan ni....sesungguhnya, anak aku ni mmg rajin berjalan....kasut ni, aku beli yg besor ckt...sbb bentuk muka kaki mia ni, tmbam ckt...so, kalau beli ikut size tapak kaki dia, confirm tak muat...

kasut2 dia yg lama, buknlah tak muat...cumanyer setiap kasut dia tu, ada yg koyak kat tapak kakilh, kat hujung jarilah...dan disebbkan itulah aku selalu belek kasut dia waktu aku amik dia dr umah bbyster...he he he

Nike!!!!



ni aku sajer nak tunjuk kasut anak aku okies...bukan tunjuk sport rim tau...he he he..kasut ni kalau nak tahu, kasut yg ke 4 sejak dia dah mula berjalan....walhal, waku rasa, x smpai 3 bulan pun dia pandai jalan ni....sesungguhnya, anak aku ni mmg rajin berjalan....kasut ni, aku beli yg besor ckt...sbb bentuk muka kaki mia ni, tmbam ckt...so, kalau beli ikut size tapak kaki dia, confirm tak muat...

kasut2 dia yg lama, buknlah tak muat...cumanyer setiap kasut dia tu, ada yg koyak kat tapak kakilh, kat hujung jarilah...dan disebbkan itulah aku selalu belek kasut dia waktu aku amik dia dr umah bbyster...he he he

Thursday, January 22, 2009

Gawat!!!Gawat!!!!

ni lanjutn dr post aku hari tu dan yg macamana erk ......mlm tadi aku berdiskusi ngn hubby aku mengenai cara2 utk menangani mslh2 yg bakal (hrp2 tak lah ) menimpa aku dan dia.....

kilang hubby dah semakin menunjukkn tanda2 ke arah potensi yg agak menakutkan...yg mana, selama ini, kebanyakn pekerja akan dicutikan...dan smpena hari raya cina ini, semua pekerjanya di cutikn selama 2 minggu..dan mulai bulan depan, semua pekerja hanya bekerja 4 hr seminggu..yg mmbwa makna, dlm sebulan ada 4 hr dicutikan..dan 2 hr darinya dikira unpaid...sih...aku gak yg termenung bila my hubby cter....


so, inilah plan kitaorang....

PLAN A :-
* aku akan terus kerja di PACOIL ni dan my hubby akan cuba cari keja di kawsn ni dan cuba bertahn sehingga mana yg mampu...
* keta kncil aku dah nak abis byr dan aku hrp kilang hubby aku berthn hingga ke masa itu....
* my hubby akan jadi surirumah buat smntra waktu ( jimtkn kos minyak, kos bbyster)
*EGO jual keta my hubby ( sbb keta dia byk utang lg)...


PLAN B :-
* Dok kampung ...he he he....
* seminggu umah mertua, seminggu umah mak aku...
* my hubby cari keja dan aku tolong mak aku niaga....
* maybe masa ni, keta my hubby dah kena tarik dan keta kncil aku dah abis byr...
* kat sini, dah mmg save gilerlah...dan kalau tlong mak aku, dpt upah hari...dlm sebulan leh dpt rm450-rm600 gak...
bolh buat saving...

ok tak plan aku?...atau ada cdgn yg lg ok?


dan nak tanya pndpt...la ni, aku n my hubby ada takaful yg mana monthly dlm rm188...nak teruskan atau nak stop je...sbb, kalau teruskan pun, amounnyer x byk dan kira bolh jadi saving gakkan kalau x jadi pa per?...idea idea...tolong....tlong...bg pndpt...

Gawat!!!Gawat!!!!

ni lanjutn dr post aku hari tu dan yg macamana erk ......mlm tadi aku berdiskusi ngn hubby aku mengenai cara2 utk menangani mslh2 yg bakal (hrp2 tak lah ) menimpa aku dan dia.....

kilang hubby dah semakin menunjukkn tanda2 ke arah potensi yg agak menakutkan...yg mana, selama ini, kebanyakn pekerja akan dicutikan...dan smpena hari raya cina ini, semua pekerjanya di cutikn selama 2 minggu..dan mulai bulan depan, semua pekerja hanya bekerja 4 hr seminggu..yg mmbwa makna, dlm sebulan ada 4 hr dicutikan..dan 2 hr darinya dikira unpaid...sih...aku gak yg termenung bila my hubby cter....


so, inilah plan kitaorang....

PLAN A :-
* aku akan terus kerja di PACOIL ni dan my hubby akan cuba cari keja di kawsn ni dan cuba bertahn sehingga mana yg mampu...
* keta kncil aku dah nak abis byr dan aku hrp kilang hubby aku berthn hingga ke masa itu....
* my hubby akan jadi surirumah buat smntra waktu ( jimtkn kos minyak, kos bbyster)
*EGO jual keta my hubby ( sbb keta dia byk utang lg)...


PLAN B :-
* Dok kampung ...he he he....
* seminggu umah mertua, seminggu umah mak aku...
* my hubby cari keja dan aku tolong mak aku niaga....
* maybe masa ni, keta my hubby dah kena tarik dan keta kncil aku dah abis byr...
* kat sini, dah mmg save gilerlah...dan kalau tlong mak aku, dpt upah hari...dlm sebulan leh dpt rm450-rm600 gak...
bolh buat saving...

ok tak plan aku?...atau ada cdgn yg lg ok?


dan nak tanya pndpt...la ni, aku n my hubby ada takaful yg mana monthly dlm rm188...nak teruskan atau nak stop je...sbb, kalau teruskan pun, amounnyer x byk dan kira bolh jadi saving gakkan kalau x jadi pa per?...idea idea...tolong....tlong...bg pndpt...

Tuesday, January 20, 2009

Plan, plan dan planning.....

ni lanjutn dr post aku yang kemaruk pasal hubby aku yg excitd ngn projek memancingnyer...mlm tadi akak aku ngn hubby dia dtg umah aku...saje jelah berjaln smbil buat "ketupat"...he heh..disebabkn umur aku ngn aku tak jauh sgt beza ( akak aku umur 31thn), jadinyer kitarog ni rapt ssgtlah...nak citer apa pun, kitaorg x kisah....smbil2 aku buat ketupat ngn akak aku, my hubby seronok berbual ngn hubby dia...
aku curi2 dgrlah apa yg diaorg cter....eh, smbil tu,aku hidangkan ikan masak asam pedas..yg mana ikan tu adalah hsil tngkapn dr my hubby yg mana, bolh buat stok lauk selama seminggu...byk tu..tapi, aku sruh dia yg siang ikan tu...


BIL : eh zam, mana ko mancing dpt ikan kerapu ni?

hubby:arie ahad hr tu,,mancing kat rompin..itu anak ikan tu...mcm nak gi lagi je..

BIL : best ni..kalau dpt bapak kerapu, peh..mmg best..eh..bila ko nak gi lagi?..bolh set time ni...

hubby:.ishhhh...boleh je..raya cina ni cuti seminggu...nak bawa family pun mmg cantik..tmpt dia ada chalet tu...yg bestnyer, tak der nyamuk ngn agas...best je mancing...

BIL; peh...best tu...cnatiklah...nanti set timelah..bgtau abg ngah,....dah lama tak gi sana tu...dpt semua kerapu best gak..


ni jelah yg aku dpt dgr...sbb lpas tu, ada dah psg telinga aku kat akak aku yg berckp x hnti2..( dia ni dulu nak sgt jadi peguam syariah)...he he he/...


siap je makan, my hubby ngn BIL ni, kuar dr umah..sbb BIL nak smoking...aku mmg buat pntg larang kat umah aku..x leh nak smoke dlm umah aku..he hehe...sambil2 berbual tu, aku ttp dgr dia berdua sibuk plan nak gi mncing...ler x abis lagi tu.....gielah yang..selagi bolh gi mancing...dah ekonomi dah pulih, dah kena keja je, dah x leh nak laps gian lagi..kena lak dpt mmber kaki mancing...hmmm..nasiblah

Plan, plan dan planning.....

ni lanjutn dr post aku yang kemaruk pasal hubby aku yg excitd ngn projek memancingnyer...mlm tadi akak aku ngn hubby dia dtg umah aku...saje jelah berjaln smbil buat "ketupat"...he heh..disebabkn umur aku ngn aku tak jauh sgt beza ( akak aku umur 31thn), jadinyer kitarog ni rapt ssgtlah...nak citer apa pun, kitaorg x kisah....smbil2 aku buat ketupat ngn akak aku, my hubby seronok berbual ngn hubby dia...
aku curi2 dgrlah apa yg diaorg cter....eh, smbil tu,aku hidangkan ikan masak asam pedas..yg mana ikan tu adalah hsil tngkapn dr my hubby yg mana, bolh buat stok lauk selama seminggu...byk tu..tapi, aku sruh dia yg siang ikan tu...


BIL : eh zam, mana ko mancing dpt ikan kerapu ni?

hubby:arie ahad hr tu,,mancing kat rompin..itu anak ikan tu...mcm nak gi lagi je..

BIL : best ni..kalau dpt bapak kerapu, peh..mmg best..eh..bila ko nak gi lagi?..bolh set time ni...

hubby:.ishhhh...boleh je..raya cina ni cuti seminggu...nak bawa family pun mmg cantik..tmpt dia ada chalet tu...yg bestnyer, tak der nyamuk ngn agas...best je mancing...

BIL; peh...best tu...cnatiklah...nanti set timelah..bgtau abg ngah,....dah lama tak gi sana tu...dpt semua kerapu best gak..


ni jelah yg aku dpt dgr...sbb lpas tu, ada dah psg telinga aku kat akak aku yg berckp x hnti2..( dia ni dulu nak sgt jadi peguam syariah)...he he he/...


siap je makan, my hubby ngn BIL ni, kuar dr umah..sbb BIL nak smoking...aku mmg buat pntg larang kat umah aku..x leh nak smoke dlm umah aku..he hehe...sambil2 berbual tu, aku ttp dgr dia berdua sibuk plan nak gi mncing...ler x abis lagi tu.....gielah yang..selagi bolh gi mancing...dah ekonomi dah pulih, dah kena keja je, dah x leh nak laps gian lagi..kena lak dpt mmber kaki mancing...hmmm..nasiblah

Award!!!!

he he he...nilah TAG pertama aku...mcm excitd nak buat lak..ha ha ha ha...aku amik dngn muka x malunyer dr mimi....


The rules of this award are:-

1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda

2. Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda

- award ni diberikn olh mimi
yg aku kenal mula2 melalui blog, then berjumpa scara direct smasa open house raya dirumahnya, dan adiknya keja di tmpt aku....

3.Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih pemenang seterusnya .........


1.merupakn seorang isteri dan ibu kepada seorang anak pompuan ( NUR DAMIA MAISARAH).

2.Dulu2 pengumpul setia novel2 terbaru di pasaran...tapi, sejak kahwin, hobi terpaksa diberhentikan atas faktor tertentu.

3. Tak minat dan tak suka makan sayur2an, tapi sejak pregnant, aku terpaksa menelan semua tu dan terus hinggalh ke hr ni....

4.aku ni di kategorikan olh "adik2" tmpt keja aku ni, sbgai "akak yg x cmpur org" dan "penyenyap".

5. Ada ipar pompuan seramai 9 org dan biras lelaki seramai 7 org ( belah husband) dan ipar lelaki seramai 2 org dan 2 org ipar pompuan ( di sblh aku ).

6.aku mmg suka tgok bola ngn laki aku, sbb dia suka tgok bola sambil mulutnya x ubah mcm coach pasukan tu...dan aku suka kutuk dia kalau team dia kalah...ha ha ha ha....

7.Ada bos yg paling baik aku rasa...dan dia suka gigit jari....

8. Suka bg present kat org2 keliling aku, espeacially adik beradik, ipar duai, kawan2 ( ni aku pilh2 )....

9. Teringin nak terror buat kek dan apa jua berkaitan masakan.

10. suka kacau Mia tido, sbb aku suka tgok dia marah...ha ha ha ha...

Award!!!!

he he he...nilah TAG pertama aku...mcm excitd nak buat lak..ha ha ha ha...aku amik dngn muka x malunyer dr mimi....


The rules of this award are:-

1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda

2. Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda

- award ni diberikn olh mimi
yg aku kenal mula2 melalui blog, then berjumpa scara direct smasa open house raya dirumahnya, dan adiknya keja di tmpt aku....

3.Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih pemenang seterusnya .........


1.merupakn seorang isteri dan ibu kepada seorang anak pompuan ( NUR DAMIA MAISARAH).

2.Dulu2 pengumpul setia novel2 terbaru di pasaran...tapi, sejak kahwin, hobi terpaksa diberhentikan atas faktor tertentu.

3. Tak minat dan tak suka makan sayur2an, tapi sejak pregnant, aku terpaksa menelan semua tu dan terus hinggalh ke hr ni....

4.aku ni di kategorikan olh "adik2" tmpt keja aku ni, sbgai "akak yg x cmpur org" dan "penyenyap".

5. Ada ipar pompuan seramai 9 org dan biras lelaki seramai 7 org ( belah husband) dan ipar lelaki seramai 2 org dan 2 org ipar pompuan ( di sblh aku ).

6.aku mmg suka tgok bola ngn laki aku, sbb dia suka tgok bola sambil mulutnya x ubah mcm coach pasukan tu...dan aku suka kutuk dia kalau team dia kalah...ha ha ha ha....

7.Ada bos yg paling baik aku rasa...dan dia suka gigit jari....

8. Suka bg present kat org2 keliling aku, espeacially adik beradik, ipar duai, kawan2 ( ni aku pilh2 )....

9. Teringin nak terror buat kek dan apa jua berkaitan masakan.

10. suka kacau Mia tido, sbb aku suka tgok dia marah...ha ha ha ha...

Macamana Erk?

Semalam, aku tak anto mia kat umah bbstter dia...aku anto dia kat umah sepupu aku....bbster dia gi check up kat Pakar Puteri...aku dah mula risau gak...sebb makcik tu kata, mungkin seminggu dia x leh nak jaga mia...


ptgnya, masa aku pick up mia, makcik tu ada skali..dan aku berbasa basilah ngn dia...tanya apa cter, apa maslahnya...dia ckp...kemungkinan dia disyaki menghadapi KANSER PANGKAL RAHIM...erk..terkejutnya aku..sebb tu salah satu penyakit yg serius utk seorang wanita...tapi, masa dia ckp tu, otak aku yg berpkrn negatif ni, terus tpkr, alamk, saper nak jaga mia ni...ish ish...patutnya aku kena tanya kesihtn dia..iyelah..dia dah berkorban tenaga nak jaga anak aku yg lasak giler tu dan aku langsung x risaukan makcik tu..Allah hai..teruknya aku...dlm keta, baru aku tpkr, siannyer makcik tu....w,pun, aku still lagi ligat bpkr kat mana nak anto mia...hu hu hu...


mlmnyer, aku cter ngn hubby aku psl makcik tu dan keadaannya...dan tanya pndpt dia berkenaan mialah...emmmm ngn muka selambernyer dia ckp...........
































"Yang, Allah dah kasi hint kat ayg tu, supaya dok umah je..jaga mia...dia kan anak ayg..ayg yg kena didik dia...jgn harap kat org lain,..mia tu kan amanah"....


erk, terkedu eden...sbrnya, my hubby mmg lg suka aku dok umah dan ikut perjnnjian, aku akan berhnti keja bila aku bersalin...aku tunda, tunda dan tunda hinggalah ke hari ni...he he he....so, what must i do?...

Macamana Erk?

Semalam, aku tak anto mia kat umah bbstter dia...aku anto dia kat umah sepupu aku....bbster dia gi check up kat Pakar Puteri...aku dah mula risau gak...sebb makcik tu kata, mungkin seminggu dia x leh nak jaga mia...


ptgnya, masa aku pick up mia, makcik tu ada skali..dan aku berbasa basilah ngn dia...tanya apa cter, apa maslahnya...dia ckp...kemungkinan dia disyaki menghadapi KANSER PANGKAL RAHIM...erk..terkejutnya aku..sebb tu salah satu penyakit yg serius utk seorang wanita...tapi, masa dia ckp tu, otak aku yg berpkrn negatif ni, terus tpkr, alamk, saper nak jaga mia ni...ish ish...patutnya aku kena tanya kesihtn dia..iyelah..dia dah berkorban tenaga nak jaga anak aku yg lasak giler tu dan aku langsung x risaukan makcik tu..Allah hai..teruknya aku...dlm keta, baru aku tpkr, siannyer makcik tu....w,pun, aku still lagi ligat bpkr kat mana nak anto mia...hu hu hu...


mlmnyer, aku cter ngn hubby aku psl makcik tu dan keadaannya...dan tanya pndpt dia berkenaan mialah...emmmm ngn muka selambernyer dia ckp...........
































"Yang, Allah dah kasi hint kat ayg tu, supaya dok umah je..jaga mia...dia kan anak ayg..ayg yg kena didik dia...jgn harap kat org lain,..mia tu kan amanah"....


erk, terkedu eden...sbrnya, my hubby mmg lg suka aku dok umah dan ikut perjnnjian, aku akan berhnti keja bila aku bersalin...aku tunda, tunda dan tunda hinggalah ke hari ni...he he he....so, what must i do?...

Saturday, January 17, 2009

Mcm kena massage....

Semalam, aku gi anto Mia urut...mana tau dia serasi ngn tgn makcik tu, dan dgn izin Allah, semput dia akan pulih...ni perbualan aku ngn wak ( aku panggil dia wak, sbb dia bhasakan diri dia wak...he he he).kebetulan, wak ni kenal mia, sbb bbyster mia rajin ssgt bawa mia berjalan2....he he he.aku je tak cmpur org...

wak : alah mia...kenapalah ko ni....semput rupnyer...aku tgok ko lasak ler ssgt...

aku: tuelh wak...sakit, tapi mcm tak sakit....cubalah wak urut2kan dia...

wak : meh sini...aku usaha urutkan..harap2 lepas ni dia eloklah..budak tgh lasak ni, semput lak...ish ish...(sambil tgn dia buka pakaian mia..si mia ni lak leh tgok je muka wak tu.....)

aku tgok mia mcm best je kena urut....aku risau gak kalau dia nangs...ni diam je...siap pejam2 mata lagi..peh...mcm kena massage je kat spa...


wak : ish budak ni..aku urut kok diam je...x nangis pulak...

aku : dia mmg mcm tu wak..kalau x kena tang sakit nyer, mmg tak nangis ( dlm hati: cnfirm laps ni dia nangis )...

tetiba je, ada pulak kucing tuan umah tu lalu...mulalh si mia ni nak kejo ( anak eden ni mmg pantang tgok binantang..w,pun semut )...

wak : ni, kasi si mia ni coklt ni...aku nak urut dia susah ni...nak kejo kucing lak dia ( dia ckp ngn anak dia )

dah si mia, smbil makan coklat, smbil kena urut...peh...mmg best giler...dlm hati aku...bestnyer kalau aku kena urut..dah lama tak urut badan sejak lpas pantang dulu...he he he....

wak :baguslah anak ko ni...x nak nangis langsung....susah nak jumpa budak mcm ni...dahlah tak takut org....bagusnyer...agaknya kalau budak dah biasa kena tinggall, mcm nilh gayanyer...senang nak bela..


aku : Alhamdulillah lah wak...senang nak bela dia..jgn dah besar, buat perangai, sudah...haru gak.. ( dlm hati, ish,,,berbunga2 kena puji ...erk...aku tak riak okie....saje je ckp mcm tu...ha haha...sebb akt x susah payh nak pegang dia time dia kena urut).......

selesai je sesi ngurut tu, aku baliklh...dan hasilnya...Alhamdullilah, semput dia dah kurang ssgt dan aku tgok dia tido ngn lenanya smpaii pg tadi aku angkt dia dlm keta pun,dia still tido lagi...so, laps ni, aku dah tau kat mana aku boleh "massage" diri aku menggunkan jari jemari org lama....

Mcm kena massage....

Semalam, aku gi anto Mia urut...mana tau dia serasi ngn tgn makcik tu, dan dgn izin Allah, semput dia akan pulih...ni perbualan aku ngn wak ( aku panggil dia wak, sbb dia bhasakan diri dia wak...he he he).kebetulan, wak ni kenal mia, sbb bbyster mia rajin ssgt bawa mia berjalan2....he he he.aku je tak cmpur org...

wak : alah mia...kenapalah ko ni....semput rupnyer...aku tgok ko lasak ler ssgt...

aku: tuelh wak...sakit, tapi mcm tak sakit....cubalah wak urut2kan dia...

wak : meh sini...aku usaha urutkan..harap2 lepas ni dia eloklah..budak tgh lasak ni, semput lak...ish ish...(sambil tgn dia buka pakaian mia..si mia ni lak leh tgok je muka wak tu.....)

aku tgok mia mcm best je kena urut....aku risau gak kalau dia nangs...ni diam je...siap pejam2 mata lagi..peh...mcm kena massage je kat spa...


wak : ish budak ni..aku urut kok diam je...x nangis pulak...

aku : dia mmg mcm tu wak..kalau x kena tang sakit nyer, mmg tak nangis ( dlm hati: cnfirm laps ni dia nangis )...

tetiba je, ada pulak kucing tuan umah tu lalu...mulalh si mia ni nak kejo ( anak eden ni mmg pantang tgok binantang..w,pun semut )...

wak : ni, kasi si mia ni coklt ni...aku nak urut dia susah ni...nak kejo kucing lak dia ( dia ckp ngn anak dia )

dah si mia, smbil makan coklat, smbil kena urut...peh...mmg best giler...dlm hati aku...bestnyer kalau aku kena urut..dah lama tak urut badan sejak lpas pantang dulu...he he he....

wak :baguslah anak ko ni...x nak nangis langsung....susah nak jumpa budak mcm ni...dahlah tak takut org....bagusnyer...agaknya kalau budak dah biasa kena tinggall, mcm nilh gayanyer...senang nak bela..


aku : Alhamdulillah lah wak...senang nak bela dia..jgn dah besar, buat perangai, sudah...haru gak.. ( dlm hati, ish,,,berbunga2 kena puji ...erk...aku tak riak okie....saje je ckp mcm tu...ha haha...sebb akt x susah payh nak pegang dia time dia kena urut).......

selesai je sesi ngurut tu, aku baliklh...dan hasilnya...Alhamdullilah, semput dia dah kurang ssgt dan aku tgok dia tido ngn lenanya smpaii pg tadi aku angkt dia dlm keta pun,dia still tido lagi...so, laps ni, aku dah tau kat mana aku boleh "massage" diri aku menggunkan jari jemari org lama....

kemaruk!!!!!!!!

Ni, aku nak citer pasal my hubby yg dah mula kemaruk memancing....utk pengetahuan, dia ni mmg kaki pancing sejak zamn muda remaja lagi dan aku mmg tahu akan kemarukkn dia tang yg satu ni......dan kkdg, masa zmn2 dating dulu, aku penah gak ikut dia gi mancing,,(mak eden x tau pasl ni tau...shhhhhhhh)....


la ni,sejak kilang dia dah mula shutdown ni, dia and the gang memulakan semula xtvt ini...mula2 dia mancing kat sungai2 area umah mak aku je....kat jeti je....lpas tu, next step,....memancing kat kelong lak..(yg ni gi ngn a.ipar aku...oh..yerh..utk info, adik beradik laki aku x minat sgt memancing, ttpi, adik beradik ipar lelaki aku, mmg kaki mmncing),....la ni...step dia yg paling jauh....dia nak gi mancing kat rompin lak....ish ish...pantang kasi peluang...laju je susun jadual dia...


tapi, aku fahmlah..dia gi mancing pun sbb nak lepaskn tensen mmikrkn kilang yg dah lama shutdown n nmapk agak "teruk" gak...dan sejak dr mula kawin smpai la ni, dia jarang gi mancing sebab nak "melekat" ngn aku...ha ha ha.....

kemaruk!!!!!!!!

Ni, aku nak citer pasal my hubby yg dah mula kemaruk memancing....utk pengetahuan, dia ni mmg kaki pancing sejak zamn muda remaja lagi dan aku mmg tahu akan kemarukkn dia tang yg satu ni......dan kkdg, masa zmn2 dating dulu, aku penah gak ikut dia gi mancing,,(mak eden x tau pasl ni tau...shhhhhhhh)....


la ni,sejak kilang dia dah mula shutdown ni, dia and the gang memulakan semula xtvt ini...mula2 dia mancing kat sungai2 area umah mak aku je....kat jeti je....lpas tu, next step,....memancing kat kelong lak..(yg ni gi ngn a.ipar aku...oh..yerh..utk info, adik beradik laki aku x minat sgt memancing, ttpi, adik beradik ipar lelaki aku, mmg kaki mmncing),....la ni...step dia yg paling jauh....dia nak gi mancing kat rompin lak....ish ish...pantang kasi peluang...laju je susun jadual dia...


tapi, aku fahmlah..dia gi mancing pun sbb nak lepaskn tensen mmikrkn kilang yg dah lama shutdown n nmapk agak "teruk" gak...dan sejak dr mula kawin smpai la ni, dia jarang gi mancing sebab nak "melekat" ngn aku...ha ha ha.....

Tuesday, January 13, 2009

Kena Lagi!!!

semalamnya, mia mula selsema ngn batuk2....aku rasa mungkin kesan dr ikut memancing hubby aku....makcik yg jaga mia tu pun, mia selsema...malamnya, mia dah mula batuk2...tapi, bila tgh malam, batuk dia makin teruk...dan setiap kali dia batuk, dia mesti muntah...aku ngn hubby dah kelam kabut gaklah...dan spnjng malamlah, dia tido ngn rasa yg tak selesa sgt...skjp2 dia nangis, skjp2 dia nangis lagi..ingtkn dia haus atau pampers dia basah...tapi, bila buatkan air, dia tak nak...sapukan gak bby oil kat perut dia...mana tau dia x sdp perut atau kembung ke.....tapi, pernfsan dia mcm terskt2...


ptg smlm, bila aku tgok keadaan dia smkin teruk,aku ajak hubby aku anto mia gi klinik...dan ,....JANGKAAN AKU MMG TEPAT.......dia kena lelah....dan .....terpaksalah dia menghidu gas..( aku x tau nama dia..he he he).....nasib baik anak ku ni jenis yg tak meronta bila setiap kali kena hisap gas.... dan mlm tadi, ngn aku meriba mia, nurse tu pegang tiub gas tu, hubby aku lak membuat lawak supaya mia tak nangis ( thank's honey), dan doktor tu lah...veryhelpful guy.....dia sanggup buat lakonan sambil mmegang anak patung...he he he....akhirnya, mia habiskan juga gas tu.....


aku dibekalkan ngn 3 jenis ubat...ubat alahan, ubat batuk ngn ubat lelah...dan si mia ni lak, tak sabar2 nak makan ubat2 tu.....smpai je umah, aku masukkn ubat2 tu dlm picagari, dan kasi mia pegang sndiri....hasilnya, dia mmg suka menghisap picagari tu smpai habis...begitulah utk ketiga2 jenis ubat tue......he he he...aku harp, mia akan cept smbuh...Aminnn....

p/s: doktor ni kasi aku panduan.....kalau mia dpt selsema, batuk dan kemudian lelah , tandanya = lelah akut/selsema akut.....
kalau selsema,batuk,demam dan lelah = jangkitan kuman, bakteria...

Kena Lagi!!!

semalamnya, mia mula selsema ngn batuk2....aku rasa mungkin kesan dr ikut memancing hubby aku....makcik yg jaga mia tu pun, mia selsema...malamnya, mia dah mula batuk2...tapi, bila tgh malam, batuk dia makin teruk...dan setiap kali dia batuk, dia mesti muntah...aku ngn hubby dah kelam kabut gaklah...dan spnjng malamlah, dia tido ngn rasa yg tak selesa sgt...skjp2 dia nangis, skjp2 dia nangis lagi..ingtkn dia haus atau pampers dia basah...tapi, bila buatkan air, dia tak nak...sapukan gak bby oil kat perut dia...mana tau dia x sdp perut atau kembung ke.....tapi, pernfsan dia mcm terskt2...


ptg smlm, bila aku tgok keadaan dia smkin teruk,aku ajak hubby aku anto mia gi klinik...dan ,....JANGKAAN AKU MMG TEPAT.......dia kena lelah....dan .....terpaksalah dia menghidu gas..( aku x tau nama dia..he he he).....nasib baik anak ku ni jenis yg tak meronta bila setiap kali kena hisap gas.... dan mlm tadi, ngn aku meriba mia, nurse tu pegang tiub gas tu, hubby aku lak membuat lawak supaya mia tak nangis ( thank's honey), dan doktor tu lah...veryhelpful guy.....dia sanggup buat lakonan sambil mmegang anak patung...he he he....akhirnya, mia habiskan juga gas tu.....


aku dibekalkan ngn 3 jenis ubat...ubat alahan, ubat batuk ngn ubat lelah...dan si mia ni lak, tak sabar2 nak makan ubat2 tu.....smpai je umah, aku masukkn ubat2 tu dlm picagari, dan kasi mia pegang sndiri....hasilnya, dia mmg suka menghisap picagari tu smpai habis...begitulah utk ketiga2 jenis ubat tue......he he he...aku harp, mia akan cept smbuh...Aminnn....

p/s: doktor ni kasi aku panduan.....kalau mia dpt selsema, batuk dan kemudian lelah , tandanya = lelah akut/selsema akut.....
kalau selsema,batuk,demam dan lelah = jangkitan kuman, bakteria...

Monday, January 12, 2009

Gi Mancing

Semalam, aku join hubby aku gi mcing...dan kali ni, aku bawa mia sekali...he he he he,...aku gi ngn akak aku,abg ipar aku serta adik aku dan kawn dia....kali ni lokasi kitaorg kat empangan sembrong, air hitam....


Aku tak tepkr pun mula2 nak ikut hubby aku ni...sebab planningnyer, hubby aku nak ltk aku kat umah akk aku...tapi, mmndngkn, aku tak selesa nak port kt umah akak aku ( coz ayah mertua dia ada), so aku ajaklah skali akak aku ikut....he he hehe....so, kitaorg geraklah ke lokasi berkenaan,,,..dan aku dah tpkr nak try buat 2 3 balingan pancing tu, mana tau, ada rezeki...tapi, malanglah ssgt,...bila dah smpai sana.....si mia tak nak tdor langsung...dia syok agaknya tgok air kat empgn tu....sekjp tgok kanan, skjp tgok kri, skjp tunjuk2 kat burung yg terbang2 kat empangn tu....so, aku tgok jelah org lain mmcning...ish ish...kena lak, akak aku bolh pulak dia tido lpas dah dipasangkan khemah...ish..mcm hmpeh je....


cumanyer, yg x bestnyer, hujan turun ptg smlm, memaksa aku, akak aku, mia dan anak akak aku, duduk dlm khemah...dan khemah tu lak, senipis2 kain...so, mcm salji turunlah....dan hubby aku ngn a.ipar aku, sibuk cari kanvas utk tutup khemah kitaorg...mesti dlm hati diaorg, nilah yg lecehnya bawa pompuan...nak jaga dia, nak jaga pancing....he he he he../...nasib baik ujan tu tak lama...so, bolh lah tgok suasana kat empangan tu...best...angin yg sepoi2 bhasa, ngn burung berterbangan...anak sdara aku tanya, apa nama burung tu, aku pun ckplah...ntahlah..cik uda tak der bljar pulak nama 2 burung....ha ha ha ha....


so, dr dlm kul 6 ptg, kitaorg gerak baliklah...sebab:-
- anak akak kena chiken pox ( dah mula tumbh kat muka)
-mia dah ngantuk ssgt..
-yg lelaki2 nyer dah boring giler sebb tak dpt hasil langsung...ha ha ha

Gi Mancing

Semalam, aku join hubby aku gi mcing...dan kali ni, aku bawa mia sekali...he he he he,...aku gi ngn akak aku,abg ipar aku serta adik aku dan kawn dia....kali ni lokasi kitaorg kat empangan sembrong, air hitam....


Aku tak tepkr pun mula2 nak ikut hubby aku ni...sebab planningnyer, hubby aku nak ltk aku kat umah akk aku...tapi, mmndngkn, aku tak selesa nak port kt umah akak aku ( coz ayah mertua dia ada), so aku ajaklah skali akak aku ikut....he he hehe....so, kitaorg geraklah ke lokasi berkenaan,,,..dan aku dah tpkr nak try buat 2 3 balingan pancing tu, mana tau, ada rezeki...tapi, malanglah ssgt,...bila dah smpai sana.....si mia tak nak tdor langsung...dia syok agaknya tgok air kat empgn tu....sekjp tgok kanan, skjp tgok kri, skjp tunjuk2 kat burung yg terbang2 kat empangn tu....so, aku tgok jelah org lain mmcning...ish ish...kena lak, akak aku bolh pulak dia tido lpas dah dipasangkan khemah...ish..mcm hmpeh je....


cumanyer, yg x bestnyer, hujan turun ptg smlm, memaksa aku, akak aku, mia dan anak akak aku, duduk dlm khemah...dan khemah tu lak, senipis2 kain...so, mcm salji turunlah....dan hubby aku ngn a.ipar aku, sibuk cari kanvas utk tutup khemah kitaorg...mesti dlm hati diaorg, nilah yg lecehnya bawa pompuan...nak jaga dia, nak jaga pancing....he he he he../...nasib baik ujan tu tak lama...so, bolh lah tgok suasana kat empangan tu...best...angin yg sepoi2 bhasa, ngn burung berterbangan...anak sdara aku tanya, apa nama burung tu, aku pun ckplah...ntahlah..cik uda tak der bljar pulak nama 2 burung....ha ha ha ha....


so, dr dlm kul 6 ptg, kitaorg gerak baliklah...sebab:-
- anak akak kena chiken pox ( dah mula tumbh kat muka)
-mia dah ngantuk ssgt..
-yg lelaki2 nyer dah boring giler sebb tak dpt hasil langsung...ha ha ha

Wednesday, January 7, 2009

My Konvokesyen




gambar masa konvo aku kat Politeknik Seberang Perai, Pulau Pinang....tak clear sebab, masa tu tak guna kamera digital..so, aku amik gmbr ni dr album gmbr aku..ha ha ha ha....mcm tak betul lak aku...dah takder keja sgtlah kat umah tu....ni mmeber aku masa kat poli..bestpren tau...smpai la ni, still contact lg...aku konvo tahun 2003 kot..kalau aku tak salahlah....
Bilalah aku nak konvo utk next study eark...impian impian....ntah bila nak jadi kenyataan....

My Konvokesyen




gambar masa konvo aku kat Politeknik Seberang Perai, Pulau Pinang....tak clear sebab, masa tu tak guna kamera digital..so, aku amik gmbr ni dr album gmbr aku..ha ha ha ha....mcm tak betul lak aku...dah takder keja sgtlah kat umah tu....ni mmeber aku masa kat poli..bestpren tau...smpai la ni, still contact lg...aku konvo tahun 2003 kot..kalau aku tak salahlah....
Bilalah aku nak konvo utk next study eark...impian impian....ntah bila nak jadi kenyataan....

Ayam Bakar BBQ & Kailan Ikan Masin






Lauk mkn malam aku..Ayam Bakar BBQ ngn sayur Kailan Ikan Masin....aku tetiba je nak buat ayam bakar ni, sebab aku baru je beli tmpt pembakar tu...tu yg excitd nak bakar ayam..he he he...dah lama nak buat msakn yg bakr membakr ni...tapi, kat umah aku cuma ada aven je, so mcm susah ler aku nak membelk ayam tu dah masak ke belum...keterujaan aku nak bakar ayam ni mmg takleh nak digmbrkanlah.....2 hari aku perap ayam ni....dan resepi, mcm biasalah, aku kopies dr lamn web masak memasak....


Bahan-bahan ( 5-6 orang )
2.0kg ayam
1 biji bawang besar (kalau bawang tu bersaiz kecil, guna 2 biji)
5 ulas bawang putih
2 cm halia
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil garam
1 cawan gula
Cara-cara
Potong ayam mengikut kesukaan anda. Jika potongan tersebut besar-besar, kelar-kelar sedikit supaya ayam cepat masak. kemudian, bersih dan tos ayam tersebut.
Kisar semua bahan-bahan di atas sehingga hancur.
Masukkan bahan-bahan kisar tersebut ke dalam bekas dan campurkan dengan ayam.
Perap ayam tersebut 1 malam atau 2-3 malam di dalam peti ais.(lagi lama perap lagi sedap!)
Bakar ayam di atas bara api atau dapur gas sehingga masak.
Nie lak utk Kailan Ikan Masin...

Bahan-bahan ( untuk 2 org )
sayur kailan-dipotong
1 keping ikan tenggiri masin(yang dijeruk dlm botol)-potong kecik2
1 sd(k) air dr botol ikan masin td
1 bj bwg besar-dimayang bulat
1 inci halia-diketuk
bwg putih-diketuk
1 sd(b) sos tiram
1 sd(b) sos ikan
sedikit air asam limau nipis
myk untuk menggoreng
Cara-cara
panaskan myk.tumis ikan masin tenggiri td hingga naik bau
kemudian tumis bwg putih,bwg besar dan halia.masukan sos tiram.
masukkan sayur dan tambah air dr botol ikan masin td,masukkan sos ikan kacau rata.
masukkan sdkt air-2 sd(b).biarkan seketika.angkat
dlm pinggan tabur sdkt lada sulam dan perah air asam limau td
So, SELAMAT MENCUBA.....

Ayam Bakar BBQ & Kailan Ikan Masin






Lauk mkn malam aku..Ayam Bakar BBQ ngn sayur Kailan Ikan Masin....aku tetiba je nak buat ayam bakar ni, sebab aku baru je beli tmpt pembakar tu...tu yg excitd nak bakar ayam..he he he...dah lama nak buat msakn yg bakr membakr ni...tapi, kat umah aku cuma ada aven je, so mcm susah ler aku nak membelk ayam tu dah masak ke belum...keterujaan aku nak bakar ayam ni mmg takleh nak digmbrkanlah.....2 hari aku perap ayam ni....dan resepi, mcm biasalah, aku kopies dr lamn web masak memasak....


Bahan-bahan ( 5-6 orang )
2.0kg ayam
1 biji bawang besar (kalau bawang tu bersaiz kecil, guna 2 biji)
5 ulas bawang putih
2 cm halia
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil garam
1 cawan gula
Cara-cara
Potong ayam mengikut kesukaan anda. Jika potongan tersebut besar-besar, kelar-kelar sedikit supaya ayam cepat masak. kemudian, bersih dan tos ayam tersebut.
Kisar semua bahan-bahan di atas sehingga hancur.
Masukkan bahan-bahan kisar tersebut ke dalam bekas dan campurkan dengan ayam.
Perap ayam tersebut 1 malam atau 2-3 malam di dalam peti ais.(lagi lama perap lagi sedap!)
Bakar ayam di atas bara api atau dapur gas sehingga masak.
Nie lak utk Kailan Ikan Masin...

Bahan-bahan ( untuk 2 org )
sayur kailan-dipotong
1 keping ikan tenggiri masin(yang dijeruk dlm botol)-potong kecik2
1 sd(k) air dr botol ikan masin td
1 bj bwg besar-dimayang bulat
1 inci halia-diketuk
bwg putih-diketuk
1 sd(b) sos tiram
1 sd(b) sos ikan
sedikit air asam limau nipis
myk untuk menggoreng
Cara-cara
panaskan myk.tumis ikan masin tenggiri td hingga naik bau
kemudian tumis bwg putih,bwg besar dan halia.masukan sos tiram.
masukkan sayur dan tambah air dr botol ikan masin td,masukkan sos ikan kacau rata.
masukkan sdkt air-2 sd(b).biarkan seketika.angkat
dlm pinggan tabur sdkt lada sulam dan perah air asam limau td
So, SELAMAT MENCUBA.....

Mainan Mia yg Pertama






Inielah permainan Mia yg pertama kali aku ngn hubby aku belikan utk Mia...konon2nyer nak tingkatkn kualiti dan kemahiran Mia utk berpkr menggunakn otak kanannyer...tapi...otak kanan ibu & ayah dia yg meningkt..he he he...sebabnya, ayah & ibu dia yg main benda alah ni...he he he...

Tapi pun, jarang gak mia main benda alah ni,.sebab, dia cuma bermint pd warna2 benda tu je...bila kitaorg psang, dia lak yg leraikn...hu hu hu.....takpe, nanti ibu belikn mia yg lain yerk...



Mainan Mia yg Pertama






Inielah permainan Mia yg pertama kali aku ngn hubby aku belikan utk Mia...konon2nyer nak tingkatkn kualiti dan kemahiran Mia utk berpkr menggunakn otak kanannyer...tapi...otak kanan ibu & ayah dia yg meningkt..he he he...sebabnya, ayah & ibu dia yg main benda alah ni...he he he...

Tapi pun, jarang gak mia main benda alah ni,.sebab, dia cuma bermint pd warna2 benda tu je...bila kitaorg psang, dia lak yg leraikn...hu hu hu.....takpe, nanti ibu belikn mia yg lain yerk...



Cake Chocolate




Nilah rupe kek aku yg hari tu...he he he he he,,,...kali ni aku nak letak resepi kek ni...resepi ni aku kopies dr web mimi..............cuba tau...jgn tak cuba....
*2 biji telur
*2 cawan gula halus ( gula kastor pun ok gak...kureng manis)
*2 cawan tepung naik sndiri (bluekey)
*1 cawan susu cair
*1 cawan minyak jagung
*1 cawan air panas (didih)
*1 cawan koko
*1 camca teh bikarbonat
*1 camca teh esen vanilla
*1 bar besar coklat masakan
*hiasan -anyting yg nampak cntik dan comel...
Cara-caranyerrrrrr
- Pukul telur dan gula sampai kembang,
masukkn susu cair & minyak, gaulkan semuanya...
-masukkn tepung, koko, bikarbonat, esen vanilla....
tuang air panas..Bakar/kukus kek selama 45 minit.
siap...
kalau nak buat topping tu, tunggu kek tu sejuk ssgt tau...
-utk buat topping, buat secara double boiler,,,
( panaskan periuk ngn air, dan masukkn coklat masakn
dlm periuk kecik, dn ltk dlm periuk yg isi air tu)....
-bila coklat dah cair, sapu & ratakn ke atas kek..

Cake Chocolate




Nilah rupe kek aku yg hari tu...he he he he he,,,...kali ni aku nak letak resepi kek ni...resepi ni aku kopies dr web mimi..............cuba tau...jgn tak cuba....
*2 biji telur
*2 cawan gula halus ( gula kastor pun ok gak...kureng manis)
*2 cawan tepung naik sndiri (bluekey)
*1 cawan susu cair
*1 cawan minyak jagung
*1 cawan air panas (didih)
*1 cawan koko
*1 camca teh bikarbonat
*1 camca teh esen vanilla
*1 bar besar coklat masakan
*hiasan -anyting yg nampak cntik dan comel...
Cara-caranyerrrrrr
- Pukul telur dan gula sampai kembang,
masukkn susu cair & minyak, gaulkan semuanya...
-masukkn tepung, koko, bikarbonat, esen vanilla....
tuang air panas..Bakar/kukus kek selama 45 minit.
siap...
kalau nak buat topping tu, tunggu kek tu sejuk ssgt tau...
-utk buat topping, buat secara double boiler,,,
( panaskan periuk ngn air, dan masukkn coklat masakn
dlm periuk kecik, dn ltk dlm periuk yg isi air tu)....
-bila coklat dah cair, sapu & ratakn ke atas kek..