Wednesday, August 18, 2010

MINGGU PERTAMA

Dalam minggu ini, si ibu perlu mengelakkan diri dari terbabit dengan alkohol, dadah dan ubat-ubatan serta produk tembakau. Bahan-bahan ini boleh menyebabkan gangguang pada kelahiran, sindrom fetus alkohol, maslah pernafasan, kurang berat badan dan masalah kesihatan lain.

Berbincanglah bersama dengan doktor tentang sebarang ubat-ubatan yang anda ambil. anda juga perlu mengambil langkah berjaga-jaga dengan perubatan kerana byk ubat-ubatan yang didapati di klinik-klinik atau farmasi boleh menyebabkan janin terjejas.

kekalkan diet yang mengandungi jumlah vitamin yang mencukupi, terutama sekali asid folik. Wanita yang cuba hamil perlu mengambil sekurang-kurangnya 3 bulan dr tarikh kehamilan. asid folik yang mencukupo dpat mengurangkan risiko gangguan pada kelahiran yang disebabkan perkembangan otak dan saraf yang tidak sempurna.

No comments:

Post a Comment

FULL PAYING PATIENT ( FPP ) DI HOSPITAL SULTAN ISMAIL, JOHOR BAHRU

Hai semua. Lama tak dah kak ct tak update blog ni kan?  Dia bila dah dating idea menulis tu, laju je nak menulis. Tapi bila idea tu dating,...