Wednesday, July 22, 2009

TAK KENAL JIRAN

idea n3 pasal jiran ni lps aku bca kat blog mimi. yg mana, dia belum lg nak menegur jiran di rumah barunyer tu..

skrg ni, hobi baru mia adalah berjalan2 dan berkenal2an dgn anjing jiran2 aku...selalunyer, lepsa je azan mghrib, dia dh sibuk nak kuar dr umah...so, laps je siap smbhyg, kkdg tak smpt mandi pun, dia dah sibuk nak gi jalan2....so, aku temaknlh dia berjlan smbilbersenam. jalan kaki je tau..dia akan merayau2 sepjang jalan tu......mcm tuleh setiap mlm...bila dah penat, dia akan jalan balik ke umah semula....smbil2 jalan tu, dia sibuklah cuit petik bunga kat umah2 jiran tu..kkdg dia kejo anjing...dia tau yg kejo...bukan anjing yg kejo dia.,,,aku lak yg takut,,,...

adalah sekali tu, tgh teman dia jaln2, ada selang 3 rumah dr umah aku tu, pintu pagar dia terbuka...si mia ni bolh pulak terus masuk umah jiran aku tu...kelam kabut aku mengejar mia...dia ngn selamber je jengah umah org tu...untie tu pun kuar...smbil cuit cubit pipi mia....smbil tu, aku minta maaf bebyk kat untie tu...

"eh, you duduk mana..tak pernah nmapk pun?'
"erk, selang tiga pintu je untie..umah yg ada kancil tu"...( dlm hati, nmpak sgt aku ni kenal jiran)...
ha ha ha.....

moralnyer, rajin2lah kenal jiran sndiri...kueng kueng kueng,,,

9 comments:

  1. masaelahnye..hernee ni jirn menyombong..cmano???mcm snyum dgn dinding umah die..

    ReplyDelete
  2. kekeke...camno nak buat tu yer..jiran tengok kita pakai baju kilang macam tak minat je nak senyum kat kita?

    ReplyDelete
  3. Jiran2 kak tirana semua kerja..so jumpa diorang kat parking lot aje la..kak tirana balik dari hantar anak2 sekolah selalu bertembung dengan diorang yang baru nak pi kerja..Alhamdulillah..semuanya peramah..

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. hernee>>>>itulah..kkdg bila kita dah terniat nak negur, org tu lak buat derk....terus hilang minat.

    mimi>>>jiran mimi tu tak tpkr ke, mimi pakai baju kilang tapi leh dok umah besaor?..buta hati betul...he he he...

    kak tirana>>>Alhamdulillah dpt jiran2 cmtu...jiran sblh kanan umah siti, india (janda), yg belah kiri lak duda..hu hu hu,...

    ReplyDelete
  6. Ti...caya tak kalau akak kata, Ajay yg rajin menegur dan sembang dengan jiran kitaorg? Akak lak prefer senyum2 jek, paling2 pun sekadar tanya dah makan atau dari mana......pastu terus masuk rumah. Bukan menyombong, tapi tak tau nak sembang apa.....

    ReplyDelete
  7. yatie>>>kalau mu, ku mmg percaya...hik hik hik....hmm, ntah, siti sbnrya ok je kalau jiran tu ok...mcm jiran seblum ni, suami isteri..melayulah..bila balik je, wife dia ajak menymbang,,tapi, lbh je 5 minit, mr hubby dah panggil masuk...ha ha ha ha

    ReplyDelete
  8. ala kak..biase ar tu lau dok tmn..mmg mcm tu ar..kite pn same..len ar lau dok kg...satu kg tu wajib knl..hehehe..so,berkenalan dan beramah mesra lah gn jiran anda ea...

    ReplyDelete