Thursday, March 31, 2011

LOKASI PUMPING - agak x terurus, tapi sesuai utk aku

Hari ni hasil susuanku utk sesi pam yg pertama jam 11 pg tadi...Alhamdulillah...byk rezeki Zafran hr ni...tp hari ni bukan nak cter pasal hasil tenusuku, tp nak cter di mana aku mengepam...he he he...jom......


botol pun dah x nmapk no oz dah...ha ha ha



dalam 8-9 oz gitu kot.....



nielah peti sejuk yg ada dlm pantry kt opis aku..Alhamdulillah...senang ckt ada peti sejuk comel ni....x yah aku nak angkut2 cooler beg ke opis....comel jekan...beli peti sejuk ni kongsi2 ngn rakan opis dan juga bos lama...



Nie station utk aku pam...agak serabut kan?..tp ok..agak2 time pam, haus, leh terus minum air..ada kerusi, leh smbil baca, smbil ngepam....




pantry merngkap stor ni, agak kecik...tp oklah...dr kene pam kat surau yg x de extension tu...hik hik hik..



tengok...wa,pun peti sejuk tu kocit, tp, mcm2 bolh masuk...yg 2botol tu, hasil susu yg pagi tadi...
oh silap...patutnyer ltk kt dlm ckt...kengkawan, jgn ltk botol kt depan cm aku buat tu ye..hik hik....nnti aku ltk balik botol tu kt dlam ckt...




Ini pandangan pintu dr dlam...so, bila aku pam, aku menghala ke arah pintu....smbil jaga line kalau ada org nak masuk amik air...tp, kantol gak hr tu ngn bos...apalah bos aku tu...ish ish..



INi pintu pantry dr pandangan luar...aik...nampak tak signboard mcm no entry tu?....jom..kita close up ckt....






treng,,..treng.....................




ha ha ha ha.....sign board ni dipasang selepas bos aku menyerbu masuk pantry betul2 time tgh aku pam...ciskek nyer bos..buat malu aku je tau.....

my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

LOKASI PUMPING - agak x terurus, tapi sesuai utk aku

Hari ni hasil susuanku utk sesi pam yg pertama jam 11 pg tadi...Alhamdulillah...byk rezeki Zafran hr ni...tp hari ni bukan nak cter pasal hasil tenusuku, tp nak cter di mana aku mengepam...he he he...jom......


botol pun dah x nmapk no oz dah...ha ha ha



dalam 8-9 oz gitu kot.....



nielah peti sejuk yg ada dlm pantry kt opis aku..Alhamdulillah...senang ckt ada peti sejuk comel ni....x yah aku nak angkut2 cooler beg ke opis....comel jekan...beli peti sejuk ni kongsi2 ngn rakan opis dan juga bos lama...



Nie station utk aku pam...agak serabut kan?..tp ok..agak2 time pam, haus, leh terus minum air..ada kerusi, leh smbil baca, smbil ngepam....




pantry merngkap stor ni, agak kecik...tp oklah...dr kene pam kat surau yg x de extension tu...hik hik hik..



tengok...wa,pun peti sejuk tu kocit, tp, mcm2 bolh masuk...yg 2botol tu, hasil susu yg pagi tadi...
oh silap...patutnyer ltk kt dlm ckt...kengkawan, jgn ltk botol kt depan cm aku buat tu ye..hik hik....nnti aku ltk balik botol tu kt dlam ckt...




Ini pandangan pintu dr dlam...so, bila aku pam, aku menghala ke arah pintu....smbil jaga line kalau ada org nak masuk amik air...tp, kantol gak hr tu ngn bos...apalah bos aku tu...ish ish..



INi pintu pantry dr pandangan luar...aik...nampak tak signboard mcm no entry tu?....jom..kita close up ckt....






treng,,..treng.....................




ha ha ha ha.....sign board ni dipasang selepas bos aku menyerbu masuk pantry betul2 time tgh aku pam...ciskek nyer bos..buat malu aku je tau.....

my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

Friday, March 25, 2011

DIA BELUM MERANGKAK YE.....



iyer kawan2.....anak bujang aku ni dah menganjak 8 bulan......dan iyer...dia masih belum merangkak....aku risau?...x lah...aku x risau....sbbb,.,.....2 minggu dia x sihat dan perkembangan dia agak terbantut...terbantut sbb dia nak angkt tnangn pun x larat apatah lagi nak angkt perut yg gumuks dan montot yg gebus tu...ha ha ha ha....

hri ahad hri tu ( 20/03/2011 ), dia baru sihat dan mula aktif balik.....dia mula blajr utk berenang ke depan...sebelum ni berenang ke belakg je....gear reverse....skrg dia pndai cari gear 1, 2 ,3 4 ...he he he he...

tp, part yg best plus x best, dia dah tumbuh gigi....satu gigi bawah dan satu gigi atas...aduhai...time dia ngasah gigi dia, hu hu hu sakitnyer time dia nyusu.....notti sungguh...ngn muka x bersalah dia menarik puting ku ittew.....tersengih2 bila aku marah dia.....x pelah nak....asah gigi tu yerk.....

dan bila dia dah tumbuh gigi, mulut dia semakin kepoh dan kepoh.....aku rasa, dia leh join akak dia bila besar nnti...menanya dan menanya dan menanya....komplen komplen dan terus mengomplen.......

my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

DIA BELUM MERANGKAK YE.....



iyer kawan2.....anak bujang aku ni dah menganjak 8 bulan......dan iyer...dia masih belum merangkak....aku risau?...x lah...aku x risau....sbbb,.,.....2 minggu dia x sihat dan perkembangan dia agak terbantut...terbantut sbb dia nak angkt tnangn pun x larat apatah lagi nak angkt perut yg gumuks dan montot yg gebus tu...ha ha ha ha....

hri ahad hri tu ( 20/03/2011 ), dia baru sihat dan mula aktif balik.....dia mula blajr utk berenang ke depan...sebelum ni berenang ke belakg je....gear reverse....skrg dia pndai cari gear 1, 2 ,3 4 ...he he he he...

tp, part yg best plus x best, dia dah tumbuh gigi....satu gigi bawah dan satu gigi atas...aduhai...time dia ngasah gigi dia, hu hu hu sakitnyer time dia nyusu.....notti sungguh...ngn muka x bersalah dia menarik puting ku ittew.....tersengih2 bila aku marah dia.....x pelah nak....asah gigi tu yerk.....

dan bila dia dah tumbuh gigi, mulut dia semakin kepoh dan kepoh.....aku rasa, dia leh join akak dia bila besar nnti...menanya dan menanya dan menanya....komplen komplen dan terus mengomplen.......

my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

Wednesday, March 23, 2011

BILA SUAMI TERPINGGIR SEBAN MENYUSUKAN ANAK

Terpanggil utk kongsi artikel ni yg aku baca kat : http://www.iluvislam.com.

ada org ckp, kalau kita still susukan anak, suami akan jauh hati dan terpinggir...hanya sebab, kita lebihkan anak...iyerlah..dah anak nangis kan..he he h...tp dlm artikel ini, ada cara-cara cmne kita nak jaga ati 2 2 org insan kesayangan kita ini..

Assalamualaikum,
Suami-Isteri yang berada di depan komputer
Yang dirahmati Allah
Orang bujang pun boleh baca.

Asas pergaulan suami isteri ialah:

"... Dan bergaullah dengan mereka (isteri) secara yang paling baik (ma'ruf). Kemudian jika kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu (terhadap perangai isteri), padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak". An Nisa':19

Suami bertanggungjawab memimpin isteri. Kita kena banyak bersabar atas karenah isteri kerana semuanya itu adalah pahala dan kebaikan yang banyak dari Allah jika kita mampu mengurusnya.

"Dihalalkan bagi kamu pada malam hari puasa bercampur dengan isteri kamu, mereka itu adalah pakaian bagimu dan kamupun adalah pakaian bagi mereka. Allah mengetahui bahawasanya kamu tidak dapat menahan nafsumu, kerana itu Allah mengampuni kamu dan memberi maaf kepadamu. Maka sekarang campurilah mereka dan ikutilah apa yang telah ditetapkan Allah untukmu...." Al Baqarah: 187.

Berdasarkan keizinan dari Allah ini kepada suami untuk mencampuri isterinya di malam bulan puasa, menunjukkan satu penghormatan kepada wanita yang bernama isteri yang mampu menyelamatkan nafsu suami. Allah Maha Mengetahui atas kelemahan suami terhadap kehendak hubungan kelamin ini. Dengan ini kenyataan "isteri dijadikan tempat memuaskan nafsu suami" perlulah kita lihat dari sudut yang positif. Ia adalah satu ibadah sebagai suruhan Allah kepada isteri untuk menyelamatkan kehendak nafsu suami ini.

Mari kita renung kembali ayat di atas tadi, sedangkan berpuasa selama 12 jam disiang hari pun telah menyebabkan suami (tak semua le kot) tidak dapat menahan nafsunya, apa lagi yang terpaksa menunggu lepas bersalin dalam pantang 40 hari. Ditambah pula halangan-halangan dari anak kecil yang diletakkan di tengah-tengah tidur sekatil berbulan-bulan lamanya. Bila rengekan anak kecil tu, cepat dapat habuannya, tetapi jika rengekan ayah yang besar tu, gigit jarilah tuannya.

Apa yang boleh kita buat:

Bak kata pakar-pakar motivasi keluarga bahagia, komunikasi kedua pasangan suami isteri amatlah penting sekali demi kebahagian mereka. Bersyura dalam membuat keputusan amatlah dituntut.

"Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Dan kewajiban ayah memberi makan dan pakaian kepada para ibu dengan cara yang ma'ruf. Seseorang tidak dibebani melainkan menurut kadar kesanggupannya. Janganlah seorang ibu menderita kesengsaraan kerana anaknya, dan seorang ayah kerana anaknya, dan warispun berkewajiban demikian. Apabila keduanya ingin menyapih (berhenti menyusu badan) sebelum dua tahun dengan kerelaan keduanya dan bersyura, maka tidak ada dosa atas keduanya..." Al Baqarah:233

Jika punca isteri tidak dapat melayani suami kerana kehadiran anak kecil ini, sama ada satu "and beyond", pada pandangan saya di sana ada jalan penyelesaiannya. Konsep ayat di atas tadi ialah "janganlah seorang ibu menderita kesengsaraan kerana anaknya, dan seorang ayah kerana anaknya".. menunjukkan kita boleh berbuat sesuatu kepada anak itu demi keselesaan dan kehendak kita suami isteri.

Cuba kita lihat kebanyakkan isteri-isteri sama ada full time housewife atau part time house wife, yang nampak sengsara mendukung anak kecil di sebelah kiri dan di sebelah kanan pula anak yang berumur 3 tahun bergayut memaut jubah umminya ke hulu ke hilir ke mana saja umminya pergi. Dan bukan ayahnya tak mahu tolong tetapi memang anak-anak tu terlampau manja (bergantung) kepada umminya. Nampak sekali imbas menggambarkan isteri tadi seorang yang "caring" tetapi dua kali imbas memaparkan kesilapan sendiri terlampau memanjakan anak pula.

Jika kita boleh didik anak-anak ini agar lebih berdikari pada usia yang lebih singkat, pastinya isteri kita tadi lebih cepat bebas dan boleh berfungsi sebagai seorang isteri yang produktif kepada suaminya dengan kadar yang lebih segera. Bila umur anak tu meningkat 8 bulan, sudah boleh tidur di bilik yang berasingan. Maka dengan ini, ibu dan ayah mereka ini akan lebih cepat kembali menjadi pasangan yang sedang berbulan madu dan lebih mobile dalam kerja-kerja dakwahnya.

BAGAIMANA CARANYA?

Nasihat untuk isteri:

Bila anak kecil itu berumur 8 bulan, pada jam 9.00 malam atau lebih sedikit, berikan anak itu menyusu badan hingga dia kenyang. (Laparkan dia pada waktu senja tu). Kemudian tidurkan anak itu di bilik lain yang berpisah dari bilik tidur anda tetapi biarlah boleh anda dengari tangisannya. Apabila dia menangis kali pertama, tunggu 5 minit barulah anda menghampirinya dengan hanya menepuk badannya sahaja. (jangan angkat atau dukungnya).

Bila senyap, tinggalkan. Bila dengar dia menangis kali kedua, tunggu 10 minit pula, baru anda menjeguknya. Kali ini jangan tepuk, hanya tunjukkan muka yang anda sedang melihatnya. Bila dia senyap, maka tinggalkan. Bila dia menangis kali ketiga, tunggu 15 minit, baru menjenguknya. Biasanya selepas ini dia akan terus lena hingga ke pagi.

Teruskan taktik ini untuk malam yang berikutnya. Biasanya selepas malam ketiga, anak ini telah faham akan peraturan yang telah kita jalankan kepadanya. Dengan mudah dia sendiri akan masuk ke bilik tidurnya (bila dah boleh berjalan) apabila masuk waktu 9.00 malam. Anak itu lebih berdikari. Umminya akan lebih berseri. Ayahnya pasti tak cari lagi.




my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

BILA SUAMI TERPINGGIR SEBAN MENYUSUKAN ANAK

Terpanggil utk kongsi artikel ni yg aku baca kat : http://www.iluvislam.com.

ada org ckp, kalau kita still susukan anak, suami akan jauh hati dan terpinggir...hanya sebab, kita lebihkan anak...iyerlah..dah anak nangis kan..he he h...tp dlm artikel ini, ada cara-cara cmne kita nak jaga ati 2 2 org insan kesayangan kita ini..

Assalamualaikum,
Suami-Isteri yang berada di depan komputer
Yang dirahmati Allah
Orang bujang pun boleh baca.

Asas pergaulan suami isteri ialah:

"... Dan bergaullah dengan mereka (isteri) secara yang paling baik (ma'ruf). Kemudian jika kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu (terhadap perangai isteri), padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak". An Nisa':19

Suami bertanggungjawab memimpin isteri. Kita kena banyak bersabar atas karenah isteri kerana semuanya itu adalah pahala dan kebaikan yang banyak dari Allah jika kita mampu mengurusnya.

"Dihalalkan bagi kamu pada malam hari puasa bercampur dengan isteri kamu, mereka itu adalah pakaian bagimu dan kamupun adalah pakaian bagi mereka. Allah mengetahui bahawasanya kamu tidak dapat menahan nafsumu, kerana itu Allah mengampuni kamu dan memberi maaf kepadamu. Maka sekarang campurilah mereka dan ikutilah apa yang telah ditetapkan Allah untukmu...." Al Baqarah: 187.

Berdasarkan keizinan dari Allah ini kepada suami untuk mencampuri isterinya di malam bulan puasa, menunjukkan satu penghormatan kepada wanita yang bernama isteri yang mampu menyelamatkan nafsu suami. Allah Maha Mengetahui atas kelemahan suami terhadap kehendak hubungan kelamin ini. Dengan ini kenyataan "isteri dijadikan tempat memuaskan nafsu suami" perlulah kita lihat dari sudut yang positif. Ia adalah satu ibadah sebagai suruhan Allah kepada isteri untuk menyelamatkan kehendak nafsu suami ini.

Mari kita renung kembali ayat di atas tadi, sedangkan berpuasa selama 12 jam disiang hari pun telah menyebabkan suami (tak semua le kot) tidak dapat menahan nafsunya, apa lagi yang terpaksa menunggu lepas bersalin dalam pantang 40 hari. Ditambah pula halangan-halangan dari anak kecil yang diletakkan di tengah-tengah tidur sekatil berbulan-bulan lamanya. Bila rengekan anak kecil tu, cepat dapat habuannya, tetapi jika rengekan ayah yang besar tu, gigit jarilah tuannya.

Apa yang boleh kita buat:

Bak kata pakar-pakar motivasi keluarga bahagia, komunikasi kedua pasangan suami isteri amatlah penting sekali demi kebahagian mereka. Bersyura dalam membuat keputusan amatlah dituntut.

"Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Dan kewajiban ayah memberi makan dan pakaian kepada para ibu dengan cara yang ma'ruf. Seseorang tidak dibebani melainkan menurut kadar kesanggupannya. Janganlah seorang ibu menderita kesengsaraan kerana anaknya, dan seorang ayah kerana anaknya, dan warispun berkewajiban demikian. Apabila keduanya ingin menyapih (berhenti menyusu badan) sebelum dua tahun dengan kerelaan keduanya dan bersyura, maka tidak ada dosa atas keduanya..." Al Baqarah:233

Jika punca isteri tidak dapat melayani suami kerana kehadiran anak kecil ini, sama ada satu "and beyond", pada pandangan saya di sana ada jalan penyelesaiannya. Konsep ayat di atas tadi ialah "janganlah seorang ibu menderita kesengsaraan kerana anaknya, dan seorang ayah kerana anaknya".. menunjukkan kita boleh berbuat sesuatu kepada anak itu demi keselesaan dan kehendak kita suami isteri.

Cuba kita lihat kebanyakkan isteri-isteri sama ada full time housewife atau part time house wife, yang nampak sengsara mendukung anak kecil di sebelah kiri dan di sebelah kanan pula anak yang berumur 3 tahun bergayut memaut jubah umminya ke hulu ke hilir ke mana saja umminya pergi. Dan bukan ayahnya tak mahu tolong tetapi memang anak-anak tu terlampau manja (bergantung) kepada umminya. Nampak sekali imbas menggambarkan isteri tadi seorang yang "caring" tetapi dua kali imbas memaparkan kesilapan sendiri terlampau memanjakan anak pula.

Jika kita boleh didik anak-anak ini agar lebih berdikari pada usia yang lebih singkat, pastinya isteri kita tadi lebih cepat bebas dan boleh berfungsi sebagai seorang isteri yang produktif kepada suaminya dengan kadar yang lebih segera. Bila umur anak tu meningkat 8 bulan, sudah boleh tidur di bilik yang berasingan. Maka dengan ini, ibu dan ayah mereka ini akan lebih cepat kembali menjadi pasangan yang sedang berbulan madu dan lebih mobile dalam kerja-kerja dakwahnya.

BAGAIMANA CARANYA?

Nasihat untuk isteri:

Bila anak kecil itu berumur 8 bulan, pada jam 9.00 malam atau lebih sedikit, berikan anak itu menyusu badan hingga dia kenyang. (Laparkan dia pada waktu senja tu). Kemudian tidurkan anak itu di bilik lain yang berpisah dari bilik tidur anda tetapi biarlah boleh anda dengari tangisannya. Apabila dia menangis kali pertama, tunggu 5 minit barulah anda menghampirinya dengan hanya menepuk badannya sahaja. (jangan angkat atau dukungnya).

Bila senyap, tinggalkan. Bila dengar dia menangis kali kedua, tunggu 10 minit pula, baru anda menjeguknya. Kali ini jangan tepuk, hanya tunjukkan muka yang anda sedang melihatnya. Bila dia senyap, maka tinggalkan. Bila dia menangis kali ketiga, tunggu 15 minit, baru menjenguknya. Biasanya selepas ini dia akan terus lena hingga ke pagi.

Teruskan taktik ini untuk malam yang berikutnya. Biasanya selepas malam ketiga, anak ini telah faham akan peraturan yang telah kita jalankan kepadanya. Dengan mudah dia sendiri akan masuk ke bilik tidurnya (bila dah boleh berjalan) apabila masuk waktu 9.00 malam. Anak itu lebih berdikari. Umminya akan lebih berseri. Ayahnya pasti tak cari lagi.




my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

Tuesday, March 22, 2011

BILA MIA DENGKI ADIK DIA ( MAMA DIA LAYANKAN JUGA)



ni muka asal Zafran yg dah penat, plus batuk plus lelah...sian anak mama...



si kakak ni marahkan mama dia sbb mama dia x nak makan kek sama-sama ngn dia...so, dia kacau adik dia dan sibuk main tudung mama dia...



ni sebelum aku pin kan tudung dia..aku pun datang gak giler..ha ha ha







mesti zafran ckp"apa jelah mama ngn akak aku ni....giler agaknyer"..



uiks...mama amik gmbrlah..,,,



dahlah mama wei....zafran dah penat posing ni dah ni..



apalah nasib aku ni..hu hu hu




my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

BILA MIA DENGKI ADIK DIA ( MAMA DIA LAYANKAN JUGA)



ni muka asal Zafran yg dah penat, plus batuk plus lelah...sian anak mama...



si kakak ni marahkan mama dia sbb mama dia x nak makan kek sama-sama ngn dia...so, dia kacau adik dia dan sibuk main tudung mama dia...



ni sebelum aku pin kan tudung dia..aku pun datang gak giler..ha ha ha







mesti zafran ckp"apa jelah mama ngn akak aku ni....giler agaknyer"..



uiks...mama amik gmbrlah..,,,



dahlah mama wei....zafran dah penat posing ni dah ni..



apalah nasib aku ni..hu hu hu




my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

KENAPA KO BANYAK SUSU EK?

Dah lama x update blog ni sejak 2 3 minggu ni kesihatan anak asyik tergangggu....bukan terganggu sb gangguan makhluk halus ye...no...no...no....tp sbb kesihatan yg merosot.....hinggakan, sampai satu tahap, aku terduduk smbil menangis.....hu hu hu,..ish...x moh cter sedih2 ni...x moh...xmoh....

aku nak cter bila ada 2 3 org kwn2 aku yg bf/baru bersalin, menanyakan aku kenapa aku boleh byk susu dan mampu kumpul stok byk2...Alhamdulillah..syukur atas rezeki kurniaan Allah.....ok....memula, aku rasa, kita semasa peknen, ketepikan segala cter khurafat (he he he ) yg dah biasa menyelubungi diri dan minda kita....cth:-
- alah, aku anak 1st dulu pun mmg x de susu...so, yg ni pun samalah x de susu gak..
- alah....aku mmg keturunan susu ckt...
- alah....breast aku kocit arr...mcmana nak byk susu...
- alah..lecehlah bf ni..nnti breast aku melayut, kocit....nnti asben komplen..
- alah...lecehlah bf ni....nnti anak manja
- alah...leceh nak selak2 kalau bby tetibe nangis
-alah....x leh nak dress up arr ...cmne nak kai baju kocit2 or cntik2...
dan 1001 pelbagai alsan lg.....

cerita aku pula....

- naper anak 1st dulu aku x fully bf:-
1) tiada ilmu pengetahuan - oh...aku mmg x tau susu bolh simpan smpai 6 bulan..hik hik..
2) x terpkr nak fully bf...
3) kesiankn org yg nak jaga mia..- hu hu hu...
4) alah..nak belikan susu formula yg mahal dan byk dha, aa, axyz...dan mcm2 lah dlm FM tu...
5) tiada support dr saper2 pun....


sebab aku nak fully BF utk anak 2nd:-
1) Menyesal giler atas kesilapan sbb x bfkan MIa...- i;m sorry dear..
2) Mula mendapat maklumat mengenai breastfeeding dlm mjlah PA & Ma...
3) NIat kalau peknen lg nak fully BF...
4) SUka tgok org kumpul stok byk2....he he he....

so, aku rasa...langkah-langkah permulaan utk kita sedia fully bf:-

1) NIat dr sebelum bersalin, maknanyer start kita peknen...cm aku, dr belum peknen dah niat..hik hik...kita niat yang kita inginkan anak kita hanya minum susu kita sejak dr lahir hingga 2 tahun atau semaksimum yg mungkin....- Insya Allah..
2) KIta sediakan diri kita dengan pengetahuan mengenai susu...cara simpan, cara perah, alat perah, tmpt simpanan, etc..
3) KIta sediakan duit utk sediakan peralatan pengepaman - pam susu, botol susu, storage, liner, beg, cooler beg, etc..peti sejuk pun boleh masuk dlm budget ni..
4) Kita bgtau org sekeliling - asben org yg paling utama yg boleh jadi nadi penggerak semangat kita utk fully BF...
5) Sedia fizikal dan mental - kalau mental kata nak pam susu, tp kita x buat, x ke mana kan...
6) Keazaman dan komited itu penting....
7) Bila tiba masanyer, kita usaha .....
8) Jaga pemakanan, minuman utk penghasilan susu badan....
9) Usaha untuk mengepam, menyusui anak.....
10) Usaha + tawakal = Insya Allah berjaya......



my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

KENAPA KO BANYAK SUSU EK?

Dah lama x update blog ni sejak 2 3 minggu ni kesihatan anak asyik tergangggu....bukan terganggu sb gangguan makhluk halus ye...no...no...no....tp sbb kesihatan yg merosot.....hinggakan, sampai satu tahap, aku terduduk smbil menangis.....hu hu hu,..ish...x moh cter sedih2 ni...x moh...xmoh....

aku nak cter bila ada 2 3 org kwn2 aku yg bf/baru bersalin, menanyakan aku kenapa aku boleh byk susu dan mampu kumpul stok byk2...Alhamdulillah..syukur atas rezeki kurniaan Allah.....ok....memula, aku rasa, kita semasa peknen, ketepikan segala cter khurafat (he he he ) yg dah biasa menyelubungi diri dan minda kita....cth:-
- alah, aku anak 1st dulu pun mmg x de susu...so, yg ni pun samalah x de susu gak..
- alah....aku mmg keturunan susu ckt...
- alah....breast aku kocit arr...mcmana nak byk susu...
- alah..lecehlah bf ni..nnti breast aku melayut, kocit....nnti asben komplen..
- alah...lecehlah bf ni....nnti anak manja
- alah...leceh nak selak2 kalau bby tetibe nangis
-alah....x leh nak dress up arr ...cmne nak kai baju kocit2 or cntik2...
dan 1001 pelbagai alsan lg.....

cerita aku pula....

- naper anak 1st dulu aku x fully bf:-
1) tiada ilmu pengetahuan - oh...aku mmg x tau susu bolh simpan smpai 6 bulan..hik hik..
2) x terpkr nak fully bf...
3) kesiankn org yg nak jaga mia..- hu hu hu...
4) alah..nak belikan susu formula yg mahal dan byk dha, aa, axyz...dan mcm2 lah dlm FM tu...
5) tiada support dr saper2 pun....


sebab aku nak fully BF utk anak 2nd:-
1) Menyesal giler atas kesilapan sbb x bfkan MIa...- i;m sorry dear..
2) Mula mendapat maklumat mengenai breastfeeding dlm mjlah PA & Ma...
3) NIat kalau peknen lg nak fully BF...
4) SUka tgok org kumpul stok byk2....he he he....

so, aku rasa...langkah-langkah permulaan utk kita sedia fully bf:-

1) NIat dr sebelum bersalin, maknanyer start kita peknen...cm aku, dr belum peknen dah niat..hik hik...kita niat yang kita inginkan anak kita hanya minum susu kita sejak dr lahir hingga 2 tahun atau semaksimum yg mungkin....- Insya Allah..
2) KIta sediakan diri kita dengan pengetahuan mengenai susu...cara simpan, cara perah, alat perah, tmpt simpanan, etc..
3) KIta sediakan duit utk sediakan peralatan pengepaman - pam susu, botol susu, storage, liner, beg, cooler beg, etc..peti sejuk pun boleh masuk dlm budget ni..
4) Kita bgtau org sekeliling - asben org yg paling utama yg boleh jadi nadi penggerak semangat kita utk fully BF...
5) Sedia fizikal dan mental - kalau mental kata nak pam susu, tp kita x buat, x ke mana kan...
6) Keazaman dan komited itu penting....
7) Bila tiba masanyer, kita usaha .....
8) Jaga pemakanan, minuman utk penghasilan susu badan....
9) Usaha untuk mengepam, menyusui anak.....
10) Usaha + tawakal = Insya Allah berjaya......



my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

Saturday, March 19, 2011

8 BULAN - PENYUSUAN ( SET TRIAL SET B - SHAKLEE)

Alhamdulillah.....perjalanan aku stkt ni berjalan lancar.....dan juga susu ku semakin meriah sejak aku mengambil set trial B ( breastfeeding ) dari Hasmah, buatku rasa bersyukuar sangat,,,betapa mudah perjalanan aku utk terus ke peringkat sebelum ni....

aku mula mengambil set trial Shaklee ni bila aku mengalami kemerunduman (pergh ayat) susu....bila sesi pam , aku cuma dapt 2 oz ( aduh) aku nak mula mengelabah....mula sibuk nak buat power pumping dan di akhir sesi,. aku cuma dpt 4 oz...bila pkr2 balik, oh mungkin sbb aku dah period...so, akunyer pengeluaran susu ada merundum....

dan secara kebetulan pulak, breast pump aku rosak, lg membuat aku mengelabah x leh nak buat stok susu..hu hu hu...seb bek aku pernh hadiri SGM kt jb hr tu mengenai teknik Marmet, boleh aku guna teknik tu..Alhamdulillah...still boleh suplly utk Zafran utk guna keesokan harinyer....

so, mencari alternatif lain, aku mencuba set trial Shaklee tu...Alhamdulillah...serasi sgt ngn aku...masuk hari ke 3, set tu membuahkan hasil....bestnyer....aduhai....semangat betul nak mengepam......seminggu lps tu, pam aku dah ok..yess.......masa nilah utk aku buat stok balik....best2 best.....

dan part yg best lpas amik set ni, time nyusukan zafran, breast sblh pun rasa penuh...dah 2 3 buln x rasa cm tu..best sgt...kkdg, smpai basah baju sbb x perasan susu mengalir....dan part yg best, bila buat sesi pam, dpt kkdg jejak 12-14 oz...Alhamdulillah......syukur ssgt...buat double pam time ngn zafran pun, still leh dpt 4 5 oz....wah...serasi bersama sungguh set trial ni....

selain menambah susu, badan pun x rasa cepat letih....dan ini mmg aku perasan, bila minggu ni, aku diduga dengan zafran dan mia jatuh sakit serentak, aku still boleh bertahan....w.pun x cukup tido, aku still boleh gi kerja...

so, bagi saper2 yg nak mencari milk booster dan inginkn kesannyer dengan kadar segera, bolhlah mencuba set trial ni....x mahal...rm80...free postage lagi.....he he he...

boleh hubungi Nor Hasmah ( http://www.ibuhakimhaikal.com) - 012-6538729....

jangan malu-malu kalau kita ada masalah susu kurang atau mudah menyerah kalah.....

yang penting, dalam mencapai penyusuan ekslusif kita kene ada keyakinan, keazaman dan kekuatan ( Jangan Malas )...

kita kene usaha, rajin dan sentiasa pam , pam, pam, pam......jaga pemakanan, minuman dan yang penting, kita Tawakal pada Allah....Insya Allah, niat kita akan dipermudahkan untuk meneruskan penyusuannyer.........Amin.....



my small shop :-http://www.damiapitshop.com/

8 BULAN - PENYUSUAN ( SET TRIAL SET B - SHAKLEE)

Alhamdulillah.....perjalanan aku stkt ni berjalan lancar.....dan juga susu ku semakin meriah sejak aku mengambil set trial B ( breastfeeding ) dari Hasmah, buatku rasa bersyukuar sangat,,,betapa mudah perjalanan aku utk terus ke peringkat sebelum ni....

aku mula mengambil set trial Shaklee ni bila aku mengalami kemerunduman (pergh ayat) susu....bila sesi pam , aku cuma dapt 2 oz ( aduh) aku nak mula mengelabah....mula sibuk nak buat power pumping dan di akhir sesi,. aku cuma dpt 4 oz...bila pkr2 balik, oh mungkin sbb aku dah period...so, akunyer pengeluaran susu ada merundum....

dan secara kebetulan pulak, breast pump aku rosak, lg membuat aku mengelabah x leh nak buat stok susu..hu hu hu...seb bek aku pernh hadiri SGM kt jb hr tu mengenai teknik Marmet, boleh aku guna teknik tu..Alhamdulillah...still boleh suplly utk Zafran utk guna keesokan harinyer....

so, mencari alternatif lain, aku mencuba set trial Shaklee tu...Alhamdulillah...serasi sgt ngn aku...masuk hari ke 3, set tu membuahkan hasil....bestnyer....aduhai....semangat betul nak mengepam......seminggu lps tu, pam aku dah ok..yess.......masa nilah utk aku buat stok balik....best2 best.....

dan part yg best lpas amik set ni, time nyusukan zafran, breast sblh pun rasa penuh...dah 2 3 buln x rasa cm tu..best sgt...kkdg, smpai basah baju sbb x perasan susu mengalir....dan part yg best, bila buat sesi pam, dpt kkdg jejak 12-14 oz...Alhamdulillah......syukur ssgt...buat double pam time ngn zafran pun, still leh dpt 4 5 oz....wah...serasi bersama sungguh set trial ni....

selain menambah susu, badan pun x rasa cepat letih....dan ini mmg aku perasan, bila minggu ni, aku diduga dengan zafran dan mia jatuh sakit serentak, aku still boleh bertahan....w.pun x cukup tido, aku still boleh gi kerja...

so, bagi saper2 yg nak mencari milk booster dan inginkn kesannyer dengan kadar segera, bolhlah mencuba set trial ni....x mahal...rm80...free postage lagi.....he he he...

boleh hubungi Nor Hasmah ( http://www.ibuhakimhaikal.com) - 012-6538729....

jangan malu-malu kalau kita ada masalah susu kurang atau mudah menyerah kalah.....

yang penting, dalam mencapai penyusuan ekslusif kita kene ada keyakinan, keazaman dan kekuatan ( Jangan Malas )...

kita kene usaha, rajin dan sentiasa pam , pam, pam, pam......jaga pemakanan, minuman dan yang penting, kita Tawakal pada Allah....Insya Allah, niat kita akan dipermudahkan untuk meneruskan penyusuannyer.........Amin.....



my small shop :-http://www.damiapitshop.com/