Monday, September 22, 2014

CARA SEMULAJADI KUATKAN JANTUNG



Penyakit jantung koroner merupakan salah satu penyebab kematian.  Penyakit jantung koroner ini disebabkan oleh tujuh faktor risiko utama.  Faktor tersebut meliputi peningkatan kadar kolesterol darah, trigliserida dan lemak lain, peningkatan darah, peningkatan kadar asid dalam darah serta gangguan metabolik, khususnya diabetis, obesiti, merokok dan kurang aktiviti fizikal.

Selain menggunakan pengubatan moden, anda boleh membantu mengatasi penyakit ini dengan beberapa sumber makanan semula jadi.  Berikut adalah beberapa sumber yang boleh anda makan :-


ALFALFA :-
Jus herba ini telag terbukti sangat membantu pada sebhahagian besar kes yang berkaitan dengan penyakit arteri dan jantung.  Untuk tujuan ini, biasanya anda hanya perlu menggunakan daun tanaman ini.  Tetapi, jus alfalfa sendiri terlalu keras jika dimakan sendiri.  Oleh itu, lebih baik mencampurkannya dengan jus lobak merah dalam jumlah yang sama, iaitu sekitar 125ml.. Dengan kombinasi seperti ini, manfaat kedua-dua jenis ini dapat ditingkatkan.



ASPARAGUS :-
Sayuran ini merupakan makanan yang baik untuk menguatkan jantung.  Untuk membantu mengatasi lemah jantung dan pembesaran jantung, cubalah mencampurkan ekstrak jus asparagus segar dengan madu.  Ubat ini sebaiknya diambil tiga kali sehari.  Pesakit jantung juga boleh mendapatkan manfaat dengan cara merebus sayur ini.




BAWANG MERAH :-
Bawang merah dikatakan amat bermanfaat dalam mengatasi penyakit jantung.  Sayuran yang satu ini bekerja mengawal kolesterol darah dengan mengoksidasi kelebihan kolesterol.  Satu sudu kecil jus bawang mentah di pagi hari dikatakan amat bermanfaat dalam kes-kes sebegini.



ANGGUR :-
Secara umumnya buah-buahan segar bermanfaat dalam membantu mengatasi penyakit jantung.  Buah-buahan ini bekerja dengan cara menguatkan jantung.  Anngur, khususnya efektif dalam meredakan rasa sakit pada jantung dan degupan jantung.

Penyakit tersebut dikatakan boleh dikawal dengan cepat jika pesakit mengamalkan diet ekslusif dengan anggur selama beberapa hari.  Jus anggur khususnya amat bermanfaat ketika seseorang menghidap serangan jantung.




EPAL :-
Buah ini mengandungi komponen yang berfungsi menstimulasi jantung.  Epal dan olahan dari sumbernya amat bermanfaat bagi pesakit lemah jantung.



MADU :-
Madu mengandungi pelbagai komponen yang berfungsi mencegah semua jenis penyakit jantung.  Madu bekerja menguatkan jantung dan melancarkan perjalanan darah,  selain itu, madu juga efektif dalam meredakan rasa sakit pada jantung dan degupan jantung.  Makan satu sudu besar madu setiap hari cukup untuk mencegah sema jenis gangguan jantung.


sumber : MAJALAH MINGGUAN WANITA SEPTEMBER 2012

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Hubungi saya 013-7374958 atau melalui email damia_pitshop@yahoo.com atau add saya di fb ( siti noriza saleh ) untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya :)

No comments:

Post a Comment