Wednesday, October 27, 2010

MEE HOON SINGAPURA







aku pun x tau nape mee hoon ni bila digoreng cara bergini, ia dipanggil MEE HOON GORENG SINGAPORE,...

resepi ni mmg aku dpt dari mak aku...kalau ada yg saman kt blog saper2, minta maaf yerk....

BAHAN :-
- mee hoon - direndam utk melembutkannya
- bawang besar - sebiji
- bawang putih - 5 biji
- sdkt ikan bilis
- 1 inci halia
- sawi
- taugeh
- daun kucai/daun bawang/daun sup
- sesudu lada hitam ( kalau x kuat pedas, boleh kurangkan ckt )
- tomato

CARA MEMASAK:-
- bawang merah, putih, ikan bilis, halia dan lada hitam ditumbuk lumat.. Tumis dgn sedikit minyak.
- letakkan garam dan sedkit perasa, masukkan mee hoon. gaul smpai rata.
- bila dah sebati dan mee dah masak, masukkn taugeh, daun kucai/daun sup/daun bawang dan tomato..
- siap untuk dihidangkan..


my small shop online : http://www.damiapitshop.com/


2 comments:

  1. ambaoi
    masuk2 blog terus nampak gambar bihun
    lapar plak dah

    ReplyDelete
  2. Salam siti. Lama tak chat :)
    Dah besar pun yer baby..
    Nak tanya, awk pakai cd utk baby dr mula lahir ke? Pakai lunatots s size ke cd apa? Saje nak tahu pendapat n pengalaman awk menCDkan newborn.. Tq.

    ReplyDelete