Thursday, January 6, 2011

PEMAKANAN BAYI BERUMUR 6 BULAN

Sejak zafran dah 6 bulan ni, aku bertambah lg satu keexcitedan...hik hik..selain dr pam susu, buat stok stok.......iaitu sediakan makann dia...sbb aku rasa, utk 2nd baby ni, aku nak terbus segala apa2 yg berkiatan nngn baby yg tak smpt or x tau buat utk mia dulu...

selalunyer, aku akan buat stok mkanan dia hari ahad...utk smeinggulah....ada bubur, ada brokoli, bunga kubis, lobak, kentang, labu...wah..dia sangt suka makan labu..mungkin sebab rasanyer manis-manis gitu.....jom..tgok stok makanan zafran....




kene tulis tarikh..sbb kalau lebih dr seminggu, mmg aku dah buang...cm x smpai hati lak nak kasi zafran makan...bekukan dalm freezer gak..( manalah freezer nak muat)..hu hu hu...selalunyer kalau 1 cwn beras, dpt ngam2 utk 7 hari punyer stok...



kene tulis gak..mana tau salah amik..






ni hasil bubur nasi tu..aku blender ckt utk kasi dia jgn berketul2 sgt..





ni dia stok yg lain..purie labu, lobak, kentang, bunga kobis...masuk dlm ni, then kuarkan ltk kt ruang peti sejuk bwah utk cairkan, bekalkan satu bubur, dan satu sayur...see...senangkan....x yah nak beli2 nestum....hik hik...mudah utk ibu yg bekerja...macammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm saya......

hasil tangan ibu lagi bagus dan serasi utk anak-anak....kualiti terjamin, bersih dari sumber2 yg tidak diketahui puncanya../.....


5 comments:

  1. kak maner warna hijau(sayur)....he he he...

    wah ibu yang berjaya ni :)

    ReplyDelete
  2. warna hijau masa ni belum siap blender...cuma try brokoli je dlu...minggu ni nak try bayam pulak..kentang, dia x moh....hik hik...

    ReplyDelete
  3. Tepattt sekali! Masa naufal dulu akak sanggup bangun kul 5am hari2 untuk buat bekalan bubur dia. Maklumlah, peti ais satu pintu takde freezer yg efisyen untuk buat mcm ni.

    ReplyDelete
  4. yatie>>mmg rajin..hik hik...kali ni, dah dpt idea dpt cm ni, baru rajin wat bubur...hik hik hik...

    ReplyDelete
  5. samalah..nak tebus dan belajar dari pengalaman anak pertama sampai anak tak minat nak makan, minat BF je..jadinya, thanks for share ok..sila jenguk2 juga blog saya yg tak seberapa..hehe

    ReplyDelete