Thursday, April 8, 2010

DAGING MASAK MERAH




Jangan pelik eh tuan rumah asyik kuar entry makanan je....tuan rumah tgh seronok masak ndan makan....dan makan...dan makan...he eh he....
kali ni resepi pun dr kak hana...minta izin copy je kak hana....tp ada yg aku x ltk..ikut apa yg gerak hati aku sukalah..he he he...tp, rasa dia mmg sedap...
Bahan-bahan
  • 300g daging - rebus dan hiris
  • *15-20 tangkai cili kering - celur air panas, cuci dan toskan
  • *3 biji bawang merah @ 1/2 biji bawang besar
  • *2 ulas bawang putih
  • *1 inci halia
  • 1 batang kayu manis
  • 1 biji bunga lawang
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 btg serai - ketuk
  • gula @ madu
  • garam
  • tomato - belah 4 - optional
  • sedikit air rebusan daging - utk lebih berkuah
Cara-cara
  • Blend@kisar bhn yg bertanda *. Panaskan minyak, masukkan kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  • Masukkan bhn blend dan serai. tumis hingga cili msk dan pecah minyak.
  • Masukkan sos cili, sos tomato, gula@madu dan garam secukup rasa.
  • Masukkan daging. Jika inginkan lebih kuah, masukkan sedikit air rebusan daging tadi. Kacau dan didihkan.
  • Last sekali masukkan tomato jika suka. Matikan api dan siap dihidang.


3 comments:

  1. selagi ade mood nak masak, taruh jek ape2 resepi yg dicoba..hehehe

    ReplyDelete
  2. sedapnya...nk try la resepi ni. fara ni asben mmg chef tapi malas nk belajar dgn dia. klu nk mkn dia yg masak. hihihi

    ReplyDelete
  3. maya>>>betullah...nanti dah hujung2 hri, cnfirm mals dtg bertimbun..

    fara>>>wah..bestnyer..kalau ct x yah blajr, soh je dia yg masak..ha ha ha

    ReplyDelete