Wednesday, April 7, 2010

SOTO SUP TULANG




lupa pulak nak ltk resepi sup tulang ni...he he he...

bahan-bahan:-
* 1 kilo tulang - erk...aku rasa cm x smpai sekilo je asben aku beli...
* 1 biji lobak - belah ikut patern mana pun
* 2 biji tomato - belah 4
* 3 sudu perncah kurma ayam & daging ADABI
* 2 biji bawang besar - dikisar
* 3 biji bawang putih - dikisar
* 1 inci halia - dikisar
* adik beradik rempah - kayu manis, bunga lawang, cengkih
* sup bunjut ADABI
* 1 stok ikan bilis

BAHAN HIASAN:_
- kacang goreng
- smbal kicap
- daun sup/ daun bawang


Cara-caranyer:-
* rebus tulang dengan air secukupnya hingga daging di tepi2 tulang tu lmbut.
* Masukkn adik beradik rempah, sup bunjut dan stok ikan blis.
* masukkn bahan2 blender or tumbuk.
* Masukkn pulak lobak, kentang dan segala sayur mayur berserta perncah kurma tu.
* BIla dah didih, masukkn tomato, daun sup, daun bawang....
* Siap utk dimakan....nak makan dengan roti boleh, dengan nasi impit pun boleh...

p/s dari penaja : - jgn makan selalu tau sup tulang ni....



1 comment:

FULL PAYING PATIENT ( FPP ) DI HOSPITAL SULTAN ISMAIL, JOHOR BAHRU

Hai semua. Lama tak dah kak ct tak update blog ni kan?  Dia bila dah dating idea menulis tu, laju je nak menulis. Tapi bila idea tu dating,...