Friday, August 1, 2014

GLA VS EPO


Selamat pagi semua....wah..sekejap je dah bulan August 2014 ye...dah hampir 2/4 tahun untuk tahun 2014.... BUlan ni saya nak memperkenalkan salah satu produk terbaik dari SHAKLEE... iaitu GLA..- salah satu produk yang sangat penting untuk kaum wanita.....kenapa?..jom kita kenali GLA dan kandungannya,,,.



cantik tak bunga kt atas ni....nama bunga ini ialah BORAGE...wah...cmne nak sebut tu?..ha haha....tau tak 

apa makna BORAGE?..
Borage perkataan sejarah yang dikaitkan dengan keberanian, dan herba yang digunakan sebagai perisa wain untuk tentera akan ke medan peperangan. 

kenapa SHAKLEE tidak gunakan bunga EVENING PRIME ROSE?..kan lagi glamer sebab orang suka dengan perkataan EPO (EVENING PRIME ROSE )...

ini kerana, , minyak BORAGE diekstrak daripada biji benih oleh cuaca sejuk , mengandungi omega-6 asid lemak perlu, dengan seberapa banyak yang 25-30% kepekatan asid gama linolenik (GLA). GLA adalah derivatif asid lemak omega-6. Ia adalah asid lemak penting yang digunakan oleh tubuh untuk menghasilkan prostaglandin, bahan-bahan seperti hormon dalam badan yang mungkin kira-kira dalam sindrom prahaid (PMS) atau semasa menopaus. GLA juga muncul untuk mengurangkan kepatuhan plak (tompok abnormal deposit mengeras) kepada dinding arteri, seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. GLA membantu untuk melegakan PMS, mengawal kitaran haid, dan melegakan hot flashes dan perubahan mood menopaus.


Sering ditanya mengapa ada sesetengah syarikat menggunakan minyak evening daripada minyak Borage sebagai sumber asid gamma-linolenik,atau, GLA dalam Blend Minyak Pilihan Udo. Selepas semua,minyak Borage adalah lebih murah dan mengandungi lebih daripada dua kali sebagai banyak GLA sebagai minyak evening primrose, jadi ini akan kelihatan seperti pilihan yang lebih logik.Walau bagaimanapun, bagi sesetengah syarikat, kuantiti GLA dalam minyak danharga tidak adalah faktor utama menentukan. Kualiti minyak dan aktiviti biologi berfaedah GLA yang harus diutamakan. Manakalaminyak Borage digunakan secara meluas di pasaran sebagaisumber GLA,  hasil karya penyelidikan yang mencadangkan minyak evening mungkin lebih baik.
 
Struktur fizikal daripada Minyak

Minyak dari evening primrose dan Borage bertindak berlainan di dalam badan kerana minyak itu sendiri berbeza dalam beberapa cara.

Evening primrose mengandungi lebih banyak omega-6 asid lemak perlu dan bahan-bahan lain yang bermanfaat 'kecil' yangmemainkan peranan penting dalam metabolisme lemak,terutamanya daripada GLA.

 Dalam erti kata lain, GLA tidakbertindak bersendirian dalam badan, ia telah membantu dari lain-lain nutrien dalam minyak itu sendiri. Atas sebab ini, walaupunkedua-dua evening primrose dan minyak Borage telah ditunjukkanuntuk memperbaiki beberapa keadaan seperti tekanan darah tinggi, beberapa kajian menunjukkan bahawa primrose bekerjalebih baik daripada Borage, walaupun evening primrosesebenarnya mengandungi kurang GLA.

okey?...nampak macam EPO mengatasi GLA kan?..korang dah mula cuak?>..he hehe....baca prenggan seterusnya ;-

GLA Complex - Minyak Borage, Minyak Bunga Matahari dan Vitamin E

GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.

Ia juga mengandungi minyak biji bunga matahari (sunflower seed oil), iaitu sumber asid lemak Omega-6.
GLA Complex Shaklee dilengkapi dengan Vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri (salur darah) dan membantu menguatkan sel.

ini yang membuatkan GLA SHAKLEE lagi bagus DARI EPO...- ada sunflower seed oil dan VItamin E,

Menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan

Biasanya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid. *

Manfaat GLA Complex:
1. Melancarkan perjalanan darah bagi membantu dalam masalah ketidaksuburan pada lelaki dan wanita. Ia menguatkan otot organ lelaki dan membaikpulih fungsi uterus.
2. Asid lemak menjaga kecantikan kuku, rambut dan kulit kepala.
3. Mengurangkan ketidakselesaan semasa pra-haid (PMS).
4. Mengawal penyakit2 kewanitaan seperti endometriosis dan ketulan pada payudara.
5. Mengelakkan kerosakan saraf yang disebabkan oleh diabetes.
6. Mengurangkan simptom ekzema
7. Membantu  pesakit Alzheimer




* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Hubungi saya 013-7374958 atau melalui email damia_pitshop@yahoo.com atau add saya di fb ( siti noriza saleh ) untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan saya :)

No comments:

Post a Comment