Monday, February 1, 2010

KENTANG PUTAR

bercerita pasal makanan ni, kali ni aku amat seronok makan mengikut selera tekak dan hati aku..ha ha ha...dan w,pun, suamiku tgh menjalankan kempen anti zionis, hasrat aku utk makan kentang putar kat kfc terbantut..begitu gak nak ni Mc donald...so, atas inisiatif aku sndiri, chewah....aku berusaha mencari resepi dan akhirnya terjumpa...utk melepaskn niat di hati, aku telah mmbuat stok kentang putar smpai seminggu...ha ha ha....

resepi, aku copy & paste dr my resepi..khas utk mummy dasy...he he he..






ni utk resepi kentang putar.

Bahan-bahan ( 10 biji kentang )

  • 10 biji kentang di buang kulit dan di potong kiub ( besar2)
  • 1 sk lada hitam di tumbuk halus
  • 1/2 cawan fresh milk
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Rebus kentang dgn sedikit garam
  2. Setelah empuk toskan air dan tumbuk sedikit kasi hancur
  3. Kemudian guna hand mixer putar sehingga kentang jadi halus.
  4. Sambil putar , sambil masukkan garam, lada hitam dan susu secukupnya.

utk sosnyer, saya amik dr sini pulak...

Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )

  • 650 ml air
  • 5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 batang saderi - cincang
  • 40 gm mentega
  • 20 gm tepung gandum
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit serbuk lada hitam
  • kicap pekat
  • garam

Cara-cara

  1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
  2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
  3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
  4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
  5. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.


4 comments:

  1. kentang wan kurang sikit...tp akak memang kretip...

    mia suka kentang kak?

    ReplyDelete
  2. sujaihah>>>mia dia mmg dari kocit x suka yg lmbik2..lg2 bubur...tp kalau kentng goreng, dia laju...

    akak lak, mmg giloss kentang...x kiralah dia masak ape pun.kalau kat kntin, ada lauk kari (akak x mkn sgt kari ni) dan dia ltk kntng, akak amik kntng je..ghik hik hik

    ReplyDelete
  3. bukan kfc dkt malaysia ni memang malaysia punya ker?
    xsilap den lah


    maaflah kalau lari topik tapi nak minta tolong kamu vote entry saya yang bernombor 19 di blog www.denaihati.com

    lebih mudah nak faham sila click entry ini dan harap sudilah vote entry no 19 saya tu..

    terima kasih yer n promotelah dkt member2 sama suruh vote entry saya

    ReplyDelete
  4. hans>>>mmg pun...tapi sbrnya husband akak tu boikot makanan segera sbernya...

    ReplyDelete