Tuesday, September 15, 2009

MASAKAN IBU VS MASAKAN ISTERI

Tajuk dia atas, aku amik dari mingguan wanita utk minggu lepas...bila baca tajuk ni, aku teringt2 masa aku mula2 kawin dulu...aku bolehlah dikategorikan sebagai isteri yng pandai masak(kalau mkn berdua, ok je...he he he).....tapi, kkdg aku naik hangin bila cara aku masak or bahan2 utk masak tu, mr hubby selalu je bandingkan dgn mak dia..."eh, naper mak abg msak lain". "eh, nape mak abg tak guna pun bahan tuu"...eh, bukannyer masuk yg tu dulu ker"....

ish...berasap betul masa tu....kkdg aku diam kan je,tapi kkdg aku terkuar gak " hah, len kali abg mkn dulu kat umah mak abg, baru balik sini"...nilah antara ayat2 aku masa tu.....mmglah, suami ni susah ckt nak lupakan masakan mak dia....sbb tu kdg aku kalau balik umah metua, aku lbh suka mertua aku masak ( ke aku mmg mals?)....sbb biarlah cik abg aku tu merasa air tgn mak dia pulak.......

husbnd anda mcmana?.....

8 comments:

  1. awl2 dlu ade gak cam tu..tp hernee ckp kt die.. cara kami lain2..skang alhamdulillah die dh fhm..mule2 dulu hernee x brani nk msk beriya sgt umah MIL..sbab cara ade yg x same..

    ReplyDelete
  2. ku smpi skang x pnah masak umah MIL coz SIL dok ctu hahaha dia ah yg masak cume tolong2 jek potong2 kdg2 join anak2 sedara ngadap depan tv...tpi smpi skng 1 jek klu masak ikut style MIL iaitu no AJINOMOTO coz dia x guna hBy x pun xkasi me guna

    ReplyDelete
  3. err..abg farra pandai masak. tapi kekadang kalu ade rasa tak cukup ke terlebih ke ade gak dia komplen. ha, masa tuh geram gak. org dah penat2 masak tapi komplen bagi sedas punya! tapi kalu sedap and dia puji rasa kembang gak hati.

    kat umah MIL, SIL yg dah pandai banyak jadik asstnt. kalu bab memasak bolela. bahan2 SIL yg prepare, hehe..

    ReplyDelete
  4. Suami saya tak pernah meng compare masakan saya dengan mak dia kerana

    1. Saya memang tak pandai masak. Bila saya masak bagi dia dah cukup baik...

    2. Dia keturunan jawa...so mana nak sama dengan saya yg ada darah banjar (mak) dengan penang (bapak)

    3. berani dia nak komen lebih2?!!

    Tapi kalau dia teringin sangat nak makan masakan2 yg confirm MIL terror dan akak buat tak pernah jadik..akak cadangkan "Kita balik umah mak"..heheheee...

    ReplyDelete
  5. hernee>>>tau tak pe...tapi siti mmg tak berani sgt nak masak kat umah MIL...takut tak makan lak...FIL agak cerewet tang mkan..(cm anak laki dia ni)

    mummy dasy>>>ha ha ha ha..yg ngadap tv tu sama ngn siti...hik hik hik...nasiblah MIL dpt menantu cm siti ni....

    farah>>>hmmm, kalau siti masak sdp, hubby ada puji tak ek?....nak kene ingt ni....

    yatie>>>hik hik..hampeh je...oh, siti ada teringt satu resepi ni..resepi ni mmg kak long zam je yg pndai buat,,nama dia mee tomato..so, bila setiap kali k.long dia balik, mesti dia soh masak mee tu....ada skali, dia teringin nak makn...siti soh dia gi umah akak dia kat pontian...tau apa dia balas?..aik, ayg takleh nak blajr ke masak mee tu?..xkan nak mkn mee tomato smpai ke pontian....boring je...

    ReplyDelete
  6. ermmm..tak penah plak husband compare..sbb masakan mak dia n saya mmg totally lain..utara vs pantai timur hehe..dia tak penah komplen pun,makan je apa yang ada..n selalu dia kata ok n sedap la hihi..

    lucky me sbb mak mentua tak pandai masak sangat..sll balik umah mentua mmg menantu2 kena masuk dapur..sbb mak mentua tak berapa mahir kat dapur..pelikkan haha

    ReplyDelete
  7. Ti, apa lagi...amiklah ilmu mee tomato dari SIL...pasni kalau kau terror masak resepi tu mesti dia dah tak suruh kakak dia masak. Sebab kat rumah bini dia dah pandai buat

    ; )

    ReplyDelete
  8. genny da bomb>>>ish..biar betik MIL tak mahir kat dapur?..dia mals kot...saje nak test menantu dia yg sorang ni...he he he

    yatie>>>ye..akhirnyer ku bljr juga...tapi, lpas dah bljr tu, di alngsung tak buka mulut nak makn mee tu..hangin tak?...he he he

    ReplyDelete