Monday, March 22, 2010

CHICKEN CHOP





minggu lepas, besday adik aku yg kat asrama tu..so, kitaorg buat makn2 je...dan request for my mom, adalah chicken chop..he he e..mcm pandai sgt..tapi aku tibai jelah...kalau mak aku kata ok, oklah tu..lengkali x yah gi kedai mak eh...kak uda masakan je utk mak...kak udakan nak buka restoren western food...ha ha ah

Bahan-bahan untuk di perap :-

- Ayam ( bahagian dada atau peha ) - buangkan tulang....
- sos tiram
- sos lea & perris
- sos cili
- lada hitam
- bawang putih
- halia
- kicap manis
- kicap pekat
- madu
- garam
( semuanya agak2 ikut berapa byk ayam yg anda perap )

- telur
- serbuk roti
- tepung gandum

Cara-cara

  1. gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
  2. then, celup ayam kat tepung gandum, then celup kat telur dan last golekkn dia kat serbuk roti....baru goreng...agak2 garing, bolhlah di angkat..


bahan-bahan sos:-
* 3 sudu sos tiram
* 2 sudu lada hitam yang tlh di tumbuk or blnder
* garam
* 1 sudu 2 sudu gula
* kalau suka cndawan butang, bolh ltk cndawan butang.
* 3 biji bawang putih
* 2 sudu tepung gandum
* sedikit air.


cara-caranyer:-
- bawang putih ditumbuk agak halus atau dicincang.
-masukkan sos tiram, lada sulah, garam dan gula.
- masukkan sdikit air mengikut banyak mana ayam yg digunakan.
- then,bila dah didih, masukkan tepung yg tlh dibancuh dgn air, dan tunggu hingga menjadi agak pekat. sekiranya anda suka pekat, leh ltk tepung lbh ckt....
- masukkn cendawan butang,,

tarrra...dah siap..bolhlah utk lpas2 gian nak makan chicken chop....

2 comments:

  1. nak try ah resepi ni... cam sedap, terliur ni tau...

    ReplyDelete
  2. mummy>>> x lah sesedap kat kedai..tp kalau stkt nak makn2 sndiri, bolh je..resepi cmpak2 ni...

    ReplyDelete