Saturday, May 23, 2009

CARA JINAKKAN ANAK

Panduan untuk ku:~

PUNCA ANAK MENGAMUK :-
* keinginan yang tidak dipenuhi kerana ibu bapa tidak memahami apa yang mereka inginkan.
* Anak marah dan tidak sabar dengan keterbatasan yang dimiliki...contohnya, tubuhnya tidak dapat menjangkau tempat-tempat tinggi untuk mengambil barang yang sangat menarik perhatiannya.
* Ia juga mungkin disebabkan oleh perasaan takut yg menguasai hati spt takut ditinggalkan, takut terhadap sesuatu, orang atau apa jua.
* sebab dia kecewa dan putus asa thdp apa yg dia cuba usahakan.


TIP MENGATASINYER:-
* Alih perhatian anak - kasi dia mainan kegemaran dia, buka rncngn TV atau pun, kita lak wat2 menangis...he he he
* Tenang hadapi karenah - baca surah Al -Insirah, tarik nafas panjang2.......doa dlm hati agar diberikan kekuatan utk mnghadapi karenah anak.....
* Elakkan memarahi atau menjerit pada anak - erk yg ni cmne erk?
* Tinggalkan mereka seketika....kecuali di tmpat awam tau...ilang pulak nanti,..

5 comments:

  1. Sejak dah menginjak setahun ni, Naufal pun dah pandai tantrum (mengamuk)...kalau dipukul (pukul manje je), dia mcm lawan balik...tapi tips tinggalkan dia jap tu memg berkesan...akak panggil tips tu "tips tak nak kawan"...heheee..

    Good info ti!

    ReplyDelete
  2. betul tu siti tang marah @ menjerit tu yang susah ckit nak wat..

    ReplyDelete
  3. yatie>>>tapi si mia tuleh, buat derk je...kita pukul tgn dia, dia pukul balik kita....tips yg tak nak kwn tu, dia tak heran pun,,..mcm tak de pa pe pun.....

    mummy>>>stkt ni, Alhamdulillah...mia tak wat perangai lg...kasi dia maknan or air, for sure dia senyap...he he he

    ReplyDelete
  4. Salam..kadangkala ibu bapa sibuk hingga terlupa waktu makan mereka pun antara punca anak-anak meragam..

    ReplyDelete
  5. kak sapiah>>>mmg pun....kkdg kita lupa lak yg anak kita tu nak makn, tapi kita sibuk nak ajak dia main2....tima ksh menyinggah

    ReplyDelete

FULL PAYING PATIENT ( FPP ) DI HOSPITAL SULTAN ISMAIL, JOHOR BAHRU

Hai semua. Lama tak dah kak ct tak update blog ni kan?  Dia bila dah dating idea menulis tu, laju je nak menulis. Tapi bila idea tu dating,...