Minggu lepas, smpena hari Buruh, aku menghabiskn cuti kat umah MIL and umah mak...( knapa kita mesti ckp blik umah mak, bukan umah ayah?..he he he)......
dan utk tunaikan permintaan SIL, aku buatkan kek coklat ngn kek batik ni.....hmmm, gmbo kek coklat kat dlm h.phone mr hubby lak...lupa lak nak amik.....masih tak berapa menjadi kek batik ni...he he he....agaknyer terlbih milo lah....sbb selalunyer buat dlm kuantiti yg ckt, yg ni try wt byk, jadi lain lak....
test resepi dr MAT GEBU....
BAHAN-BAHANNYA :-)
20-25 keping biskut marie, dipatah 4 setiap keping ( agak2lah biskut ni nak ltk berapa byk )
1/2 cawan mentega
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat manis
1 camca teh esen vanilla
1 cawan milo
2 camca besar serbuk koko - serbuk koko ni tak cukuplh hr tu...
1/3 cawan gajus, dipanggang hingga rangup - tak ltk, ganti ngn nestum...
CARA MEMBUATNYA :-)
Satukan mentega, gula, susu dan esen vanilla dalam periuk, masak atas api kecil sambil dikacau sentiasa hingga semua larut dan bersatu dan cair.
Masukkan serbuk koko dan milo, kacau hingga rata.
Masukkan nestum dan biskut marie. Gaul pantas hingga semua bahan2 tadi bergaul mesra dan rata.
Tuang dalam tin kek yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Ratakan permukaan kek dengan belakang senduk yang telah disapu dengan sedikit mentega, hingga rata. Sejukkan betul sebelum dipotong....
Bahan :-
*1 cawan butter (cairkan)
*1 cawan serbuk koko
*2 cawan gula castor
* 1/2 sudu vanila
*4 biji telur
*1 1/3 cawan tepung gandum
*1 sudu baking powder
*1/2 sudu garam halus
Cara-cara:
1. Di dalam satu bekas, kacau sebati butter cair dan serbuk koko.
2. Masukkan gula, esen vanila dan telur. Kacau semua hingga sebati.
3. Sedikit demi sedikit masukkan tepung + baking powder + garam halus yang telah diayak bersama.
4. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30-40 min, bergantung kepada oven masing-masing.
1. Di dalam satu bekas, kacau sebati butter cair dan serbuk koko.
2. Masukkan gula, esen vanila dan telur. Kacau semua hingga sebati.
3. Sedikit demi sedikit masukkan tepung + baking powder + garam halus yang telah diayak bersama.
4. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30-40 min, bergantung kepada oven masing-masing.
***siti wat 2 jenis, bakar dan kukus...2 2 pun ok....
sedapnye....nak buat kek batik nih senang je...tp malas..heheehe
ReplyDeleteSedapnye..terliuq tau...
ReplyDeletea'ah sabo je siti ni tau..dh terasa kek batik lalu kat tekak ni..hehehe
ReplyDeleteopie >>>betul2....lagi2 kalau yg ada kaki kacau...cnfirm lagi malas...
ReplyDeletemummy>>>>ekou masih dlm pantang...mana leh makn mende2 cm ni...lain kali okies...
hernee>>>wah, best tu hernee..tunjuk gmbr je dah leh rasa erk...hik hik hik
sedap nuri...terima kasih sebab buatkan utk mak lang....mak siap cakap....nuri rajin buat kek...mesti dia tepikir anak2 dia tak der sorang pun yg suka buat2 kek nie...nasib baik ada menantu yang rajin wat kek....mak lang siap bawak balik kek batik ngan kek coklat tur...ada lagi sket kat peti ais...sayang nak makan...hehehehe...
ReplyDeletecerminmimpi>>>>alah mak lang ni...buat eden malu je...bukan tak suka wat kek, cuma tak smpt je...kan memasing anak2 tgh lasak....jgn simpan lama2 kek tu, kang berkulat lak...lagi sayang....
ReplyDelete