Tuesday, November 17, 2009

AYAH! LI NI.....CDAP!!!!

picture by mr google

semalam ptg, smpai je umah, aku tgok peti surat aku penuh ngn foyer2 rumahlah, ah longlah, giantlah, tesco lah dan terselit sayu foyer dr pizza hut....

dok promosikan pizza yg baru nilah....buka je gate, aku amik foyer2 tu kasi kat mia.....smbil duduk2 tgok tv tu, dia pun smbilah tgok foyer tu......tetiba "mi,,..mi....ni ni"...smbil tunjuk kat gmbr pizza tu.....aku amik foyer tu smbil tgok......

aku : sedap ke mia?
mia: dap! dap! smbil tersengih sengih
aku: nanti ayah balik, minta ayah belikan eh....
mia: ji(janji)? smbil tunjuk jari kat aku
aku : mia ckplah ngn ayah nanti ayah balik jap lagi...

dia terus tgok tv smbil belek2 lagi foyer tu......perkataan janji tu ayah dia yg ngajar...sbb kalau dia sibuk nak ikut ayah dia gi kedai, ayah dia smbil tunjuk jari telunjuk akan ckp "janji eh, beli 1 jajan je..janji tau!".....dan mia akan tunjuk jari tu juga smbil ckp "key" dan angguk kepala...gitulah selalunyer dan akhrinya kalau aku or ayah dia ckp pape, dia kan ckp "ji eh"(janji eh) smbil tunjuk jari.....

dlm kul 6.30ptg, ayah dia balik...belum lg ayah dia masuk umah.....dia dah terkedek2 lari kejor ayah dia....ayah dia masuk je umah.....

mia : ayah..ohhhhh ayah!!!(ngan nada yg tinggi)
ayah : ape ni jerit2...
mia : ayah!...ni...ni...(smbil tunjuk pizza tu lagi)
ayah : naper?
mia: li ni...cdap!!!!!
(aku yg dgr, terbahak2 ketawa......dia ckp betul ngn ayah dia...ha ha ha ha)
ayah : amboi...nak pizza.....sedap sgt ke?
mia: dap..dap....(smbil dok kat peha ayah dia yg tgh bersila)
ayah : meh ayah tgok...oooo..minggu dpanlah kita beli...besday miakan minggu dpan
mia: ji eh?....smbil tunjuk jari gak...

ha ha ha ha....///mia mia.....makin bijak anak ibu sorang ni.....klako pun ada....pandai pulak dia guna perkataan "janji" tu....

9 comments:

  1. Owh nak kena beli tuh...Mia dah pandai tuntut janji...:)

    ReplyDelete
  2. salam... mia mia pandai pulak dia tiru ayah dia... ni kalau tak tunaikan mahu tiga hari tiga malam tuntut sampai dapat.

    ReplyDelete
  3. cerdik sungguh la mia.. heehehehe.. x pasal² ayah kena janji.. :)

    ReplyDelete
  4. budak zaman sekarang memang bijak pandai

    ReplyDelete
  5. umi sufira>>>aduh, dia skrg ni lain tul peel dia..kalau gi pasar mlm, cnfirm kene belikan baju dia...

    naz_ilyn>>>itulah...kalau dia dah beso ckt, cnfirm dia tanya ayah dia ari2...

    jannah>>>ish,,,kaki ketuk tu..pantang gi kedai...kalau kat tgn dia tak de pegang something, mau dia dok bersila dlm kedai tu..

    hernee>>.kkdg lucu plus penat layan karenah dia...aduh..

    crazybeutiful>>>mmg pun...kkdg bila tgok budak2 skrg, pemikirannyer tak mcm kita2 dulu masa kecik...

    ReplyDelete
  6. Kalau dah pandai mintak, lepas ni akan pandai cakap "ibu, nak adik...nak adik..." amacam?

    ReplyDelete
  7. yatie>>>kak ti, bab yg tu dia dah ada "baby- anak patung" yg dia sndiri tak larat nak layan tau...he he he....bila tanya"mia nak adik?", dia akan geleng kepala...tapi kalau tanya"mia nak baby?" of course dia angguk...ha ha ha

    ReplyDelete
  8. bukan setakat Mia jek..aunty ni pun nak gak xdapat2 lagi hehehe... bijak dah Mia ye

    ReplyDelete