Friday, November 20, 2009

AYAM PERCIK & KERANG REBUS(update)

Lauk makan mlm semalam....kes express ni sbb minggu dtg mood mals nak masak..

wah,,,,exctd eh nak tau cmne kerang ni namanyer tiga rasa tapi jadi warna itam?...hik hik hik.....


KERANG REBUS MASAK 3 RASA

Bahan:-
- kerang yang telah sedia di rebus
- 3 ulas bawang putih - di tumbuk kasar
- 3 ulas bawang kecik - ditumbuk kasar
- sikit ikan bilis - ditumbuk kasar
- 1 cm halia - ditumbuk kasar
- sos tiram
- sos cili
- sos tomato
- 2 sudu lada kering yg siap diblnder
- sdkt kicap.

cara-caranya:-
- tumis semua bahan yg telah ditumbuk kasar hingga naik bau, masukkan lada kering yg dah diblnder.
- bila dah naik minyak, masukkn kesemua sos dah kicap.....
- perasakan ngn garam...boleh kalau nak ltk gula ckt
- masukkan kerang dah gaul hingga sebati,..

siap...(erk, yg kerang saya jadi warna hitam ni, sbb saya guna kicap pekat)...he he he
-


AYAM PERCIK

Bahan-bahan:-

- ayam dibelah2....
- 1 sudu jintan manis
- 1 sudu ketumbar
- 1 sudu jintan putih
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji bawang kecik
- 1 cm halia
- 2 btg serai
- santan secukupnya
- lada kering - utk kuah percik tu warna merah
- air asam jawa
- garam dan gula secukupnya

cara-cara:-
- blender kesemua bahan di atas kecuali santan, air asam, garam dan gula....perap ayam sekejap or selama 1/2 - 1 jam.
- masak ayam bersama bahan perap dalm kuali dan bila ayam dah mula separuh masak or masak masukkn sntan, gula dan garam.
masak sehingga ayam masak dan bahan meresap atau kuah tinggal sdkt...
matikan api dan masukkn ayam dlm loyang yg tlh dibalut ngn foil then masukkn dlm aven dan bakar hingga mask...ltk kuah ckt utk penyerapan...
lpas siap mask, kuarkan ayam dan curah ngn balnce kuah tadi....siap....

6 comments:

  1. tak pernah masak kerang 3 rasa leh cuba lpas ni...

    ReplyDelete
  2. kerang tu masak 3 rasa?
    guna apa?
    sos tiram?
    kicap?
    nak try
    kasi resipi la dekat email saya

    ReplyDelete
  3. Sama la macam soalan hans....

    Tiga rasa mesti ada pedas, masam dan manis.

    nampak hitam jer...pakai cili,kicap dan sos eh...

    habaq mai laaa...

    rasa terlir dh ni.

    ReplyDelete
  4. Ti.....kalau malas dan nak ekspress kau masak lauk2 ni, kalau rajin kau masak apa agaknya ye?

    Kau memg rajin masak...

    ReplyDelete
  5. Tima kasih updatekn entry nih...bolehlah akak mencubanya.

    ReplyDelete
  6. Siti, kerang tu nanges weiii tgk dah terliur2 dah ni huhuhu

    ReplyDelete