Saturday, May 30, 2009

GERAM BETUL!!!!

Sekarang ni, habit mia ni suka menggigit...tak kiralah apa pun, dia suka sgt menggigit....tapinyer yg buat aku geram ckt, bukan gigit benda2 yg bolh digigit tapinyerrrrrrrrrrrr gigit tubuh badan aku atau ayah dia.....



kalau kitoarg tgh bersndr kat dinding smbil tgok tv, selalunyer dia akan gigit ibu jari kaki kitorg.....kalau marah, dia gigit lak lutut ke, peha ke.....asal dpt gigit je kat mana2, dia puas hati ssgt...ish..ni mesti sbb gigi geraham bwh dia mula nak tumbuh...gatal kot.....



lg satu tabiat dia, yg ni mmg ikut aku lah kot..suka mencubit...smpai merah2 bdn



GERAM BETUL!!!!

Sekarang ni, habit mia ni suka menggigit...tak kiralah apa pun, dia suka sgt menggigit....tapinyer yg buat aku geram ckt, bukan gigit benda2 yg bolh digigit tapinyerrrrrrrrrrrr gigit tubuh badan aku atau ayah dia.....



kalau kitoarg tgh bersndr kat dinding smbil tgok tv, selalunyer dia akan gigit ibu jari kaki kitorg.....kalau marah, dia gigit lak lutut ke, peha ke.....asal dpt gigit je kat mana2, dia puas hati ssgt...ish..ni mesti sbb gigi geraham bwh dia mula nak tumbuh...gatal kot.....



lg satu tabiat dia, yg ni mmg ikut aku lah kot..suka mencubit...smpai merah2 bdn



Friday, May 29, 2009

JATUH TERLENTANG

korang mesti bolh agak saper yang jatuh terlntg tu....mestilah si Mia tu....kejadian ni berlaku masa aku nak smbhyg mahgrib....dah pakai telekung pun....masa aku nak smbhyg tu, aku tgok dia tgh syok bermain2 dan aku standby air di sblh dia.....baru je aku nak masuk bilik, aku dgr dia terjatuh dan nangis ngn kuat nyer.....

kelam kabut aku capai dia,,,,mmg nangis sesungguhnyer...aku dah mula risau, tak pernah dia nangis sekuat smlm....tetiba je dia muntah......seriau aku dibuatnyer....habis telekung aku kene muntah dia....lama gak dia nangis, dlm 10 minit mcm tu....aku cuma bolh gosok2 kepala dia.....sbb aku tak tahu nak buat ape...lps tu, dia dah mula slow......adik yg yg kebetulan kat umah , ajak dia makan....lpas aku buka baju dia, aku soh dia gi makan ngn adik aku...nampak ok lak...dia gi makan...aku gi smbhyg( erk, nasib baik aku ada telekung spare ).....masa smbhyg, aku tak dgr lak suara dia .....peh, mmg tak khusyuk aku smbhyg....

bila kuar dr blik, aku tgok dia tgh minum susu.....siap sengih2 lagi nampak aku....masa aku lap bdn dia sbb kene muntah tu, dia leh lari2 lg....erk...nampak ok...aku try belek2 kepala dia, semua ok...tapi aku still risau.....mlamnyer, dia tido nyenyak sgt smpai pg ni.....

pagi ni, aku pesan kat akak nursery tu kalau mia mcm lain mcm je, inform aku awal2....mr hubby for surelah bisingkan....aku harap2, mia tak de pa pe dan harap2 gak tak kesan smpingn....ish...risau aku......mcm nak bawa gi scan kepala je...bolh tak erk?>..

JATUH TERLENTANG

korang mesti bolh agak saper yang jatuh terlntg tu....mestilah si Mia tu....kejadian ni berlaku masa aku nak smbhyg mahgrib....dah pakai telekung pun....masa aku nak smbhyg tu, aku tgok dia tgh syok bermain2 dan aku standby air di sblh dia.....baru je aku nak masuk bilik, aku dgr dia terjatuh dan nangis ngn kuat nyer.....

kelam kabut aku capai dia,,,,mmg nangis sesungguhnyer...aku dah mula risau, tak pernah dia nangis sekuat smlm....tetiba je dia muntah......seriau aku dibuatnyer....habis telekung aku kene muntah dia....lama gak dia nangis, dlm 10 minit mcm tu....aku cuma bolh gosok2 kepala dia.....sbb aku tak tahu nak buat ape...lps tu, dia dah mula slow......adik yg yg kebetulan kat umah , ajak dia makan....lpas aku buka baju dia, aku soh dia gi makan ngn adik aku...nampak ok lak...dia gi makan...aku gi smbhyg( erk, nasib baik aku ada telekung spare ).....masa smbhyg, aku tak dgr lak suara dia .....peh, mmg tak khusyuk aku smbhyg....

bila kuar dr blik, aku tgok dia tgh minum susu.....siap sengih2 lagi nampak aku....masa aku lap bdn dia sbb kene muntah tu, dia leh lari2 lg....erk...nampak ok...aku try belek2 kepala dia, semua ok...tapi aku still risau.....mlamnyer, dia tido nyenyak sgt smpai pg ni.....

pagi ni, aku pesan kat akak nursery tu kalau mia mcm lain mcm je, inform aku awal2....mr hubby for surelah bisingkan....aku harap2, mia tak de pa pe dan harap2 gak tak kesan smpingn....ish...risau aku......mcm nak bawa gi scan kepala je...bolh tak erk?>..

Wednesday, May 27, 2009

9.9 KG JE KER?

smlam aku gi anto mia gi check up montly....hmm, sepatutnyer smlm mia diberi injection, tapi dia tunda atas sbb kesihatan kerana mia baru je 2 hari pulih dr demam....so, mia di beri ekkius dr diberi injection......dan smlm, aku saja plan nak jumpa ngn kak yatie,...tapinyer, bual2 biasa jelah sbb anak dia si naufal tu tgh giler berjlan..he h eh...baru ko tahu cmne nak mngejar anak yg baru dpt kaki...he he he....

tapi, anak dara aku lak smlm, punyerlah sopan santun....tak nak berjalan langsung...dok diam je kat peha aku....penat aku soh jalan/berdiri, tak nak....control ayu tullah....lg2 dok depan sorang mamat yg tunggu wife dia...he he he....

bila kene turn mia chek up, sesi timbang berat, dia turun 0.6kg......hmmm, mungkin sbb seminggu lpas, kesihatan dia tak berapa elok, nafsu makan dia juga smkain kurang.....tapi, bila part, nurse tu soh tunjuk gigi, sibuk lak tunjuk gigi dia...smpai dlm kete...sibuk soh aku tgok gigi dia...sabor jelah.....

smpai umah, husbnd terus tanya,:-

mr hubby : naik tak berat mia?
aku : hmmm..turunlah...9.9kg je...2 bulan laps, 10.5kg...
mr hubby: aik?...9.9 je...dah turun ke....
aku : ha'ah...agaknyer sbb dia demam minggu lpas..tu yg turun..badan dia pun nampak susut....nak wat cmne..
mr hubby: abis tu?
aku : habis tu, bulan dpan kene cek up lagi tuk amik injection lak....tgoklah cme bulan dpan..berat dia tmbh ke tak...


yg mia, dok tersengih2......mia mia mia.....aku lak lupa nak snap gmbr ngn kak yatie serta anak dia....aku penat vs mls smlm..he he he...


9.9 KG JE KER?

smlam aku gi anto mia gi check up montly....hmm, sepatutnyer smlm mia diberi injection, tapi dia tunda atas sbb kesihatan kerana mia baru je 2 hari pulih dr demam....so, mia di beri ekkius dr diberi injection......dan smlm, aku saja plan nak jumpa ngn kak yatie,...tapinyer, bual2 biasa jelah sbb anak dia si naufal tu tgh giler berjlan..he h eh...baru ko tahu cmne nak mngejar anak yg baru dpt kaki...he he he....

tapi, anak dara aku lak smlm, punyerlah sopan santun....tak nak berjalan langsung...dok diam je kat peha aku....penat aku soh jalan/berdiri, tak nak....control ayu tullah....lg2 dok depan sorang mamat yg tunggu wife dia...he he he....

bila kene turn mia chek up, sesi timbang berat, dia turun 0.6kg......hmmm, mungkin sbb seminggu lpas, kesihatan dia tak berapa elok, nafsu makan dia juga smkain kurang.....tapi, bila part, nurse tu soh tunjuk gigi, sibuk lak tunjuk gigi dia...smpai dlm kete...sibuk soh aku tgok gigi dia...sabor jelah.....

smpai umah, husbnd terus tanya,:-

mr hubby : naik tak berat mia?
aku : hmmm..turunlah...9.9kg je...2 bulan laps, 10.5kg...
mr hubby: aik?...9.9 je...dah turun ke....
aku : ha'ah...agaknyer sbb dia demam minggu lpas..tu yg turun..badan dia pun nampak susut....nak wat cmne..
mr hubby: abis tu?
aku : habis tu, bulan dpan kene cek up lagi tuk amik injection lak....tgoklah cme bulan dpan..berat dia tmbh ke tak...


yg mia, dok tersengih2......mia mia mia.....aku lak lupa nak snap gmbr ngn kak yatie serta anak dia....aku penat vs mls smlm..he he he...


Tuesday, May 26, 2009

AWARD DAN TAG DR KAK TIRANA

Ni dr kak tirana........kak, siti dah buat ek keje umah ni..morning2 lagi...ini menandakan, siti dah kureng malasnyer...ha ha ha ha..



a) Copy badge "Vespa 3logger Award Friendship" di atas untuk diletakkan di blog anda.



Photobucket


b) Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.

Hmmmm......award ni dpt dr kak tirana.....siti pun tak berapa kenal sgt tuan empunya blog ni...masa jalan2 tuk cari artikel pasal keshtn dan perkmbgn anak-anak, siti terjumpa artikel berkaitan ini dan sejak dr tu jadi folloer tuan empunya blog ni....tapi tak sangka lak, dia sanggup menjengah kat blog siti ni...he he he.....tapi blog kak tirana ni mmg best...byk cter2 yg bolh digunakn utk panduan dan rujukan...tak kiralah tu alam rumah tangga, alam kanak-kanak atau utk naikkan motivasi diri, mehlah jengah blog ni....mmg best...he he he he....


c. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri.

hmmmm..yg ni pun siti dah buat...tapi buat gaklah tuk melengkapkan tugasan ini...chewah.......

  1. mmg minat giler ngn buku2....masa zaman2 anak dara dulu, mmg giler kat novel2 cinta tu...kkdg smpai nangis2 baca....masuk alam remaja, novel dah mula dikurangkan dan dah mula beralih ke majlh keilmuan like DARA, mingguan wanita...he hehe....masuk alam pekahwinan, lbh kepada saji, rasa, nur, pa&ma....hmm dan mungkin, bila masuk alam 40an, buku MIDI akan jadi kesukaan aku lak...he he he..
  2. sangat suka ngn bunga-bunga ...lagi2 orkid ngn bunga kertas...hmmm, kat umah MIL ada orkid,,,kalau umah sndiri, cnfirm ku rembt bawa gi umah aku...he he he...
  3. sebelum ada MIa, aku suka giler ngn baby atau bebudak...tapi sejak ada MIa, aku tak berapa excitd nak pegang anak org....he hehe..bolh gitu?.....
  4. Berkira2 tuk tmbh anak pada next year...tapi, bergantung pada rezeki yg Allah berikan...he he he...
  5. teringin nak ada perniagaan sndiri...hmmm...mungkin ia berbentuk organisasi atau secara maya...tungggu...............
  6. hmmm, mcm teringin sgt nak jadi suri rumah tangga...tapi bila pkr balik, cm tak biasa je nanti...dah biasa keje, dah biasa kelam kabut, dah biasa tertekan...he he he....
  7. masih terpkr nak sambung bljr,,,tapi tak tahu bila...saing Mialah nanti...keung kueng kueng...
  8. suka berkawan,,,tapi tgok org juga.....kalau agak2 tak berkenan, mmg terus clash....eh, mmg terus bawa diri..tk kosa nak layan...
  9. dulu2, jadi org tgah tuk mr hubby ngn g.pren dia, tapi last2, siti gak yg kawin ngn dia.....jodohkan.....mcm dlm novel dulu2 gitu....
  10. Kenal mr hubby dr sekolah menengah dan suka kacau dia time kat sekolah...sbb dia ni pemalu....he he..kkdg, cter zaman2 sekolah dululah yg buat kitaorg jadi makin sayang.....HA HA HA HA...JGN MUNTAH OKIES....


d) Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.

saya serahkan award ni kepada kawan blogger saya yg seterusnyer:

  1. hernee
  2. mimi
  3. mummy dasy
  4. Yatie - sje kasi tugasan kat kak ti....
  5. opie.....eko dah lama menghilang
  6. umi danish...- wat keje, jgn niaga je....he h ehe

AWARD DAN TAG DR KAK TIRANA

Ni dr kak tirana........kak, siti dah buat ek keje umah ni..morning2 lagi...ini menandakan, siti dah kureng malasnyer...ha ha ha ha..



a) Copy badge "Vespa 3logger Award Friendship" di atas untuk diletakkan di blog anda.



Photobucket


b) Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.

Hmmmm......award ni dpt dr kak tirana.....siti pun tak berapa kenal sgt tuan empunya blog ni...masa jalan2 tuk cari artikel pasal keshtn dan perkmbgn anak-anak, siti terjumpa artikel berkaitan ini dan sejak dr tu jadi folloer tuan empunya blog ni....tapi tak sangka lak, dia sanggup menjengah kat blog siti ni...he he he.....tapi blog kak tirana ni mmg best...byk cter2 yg bolh digunakn utk panduan dan rujukan...tak kiralah tu alam rumah tangga, alam kanak-kanak atau utk naikkan motivasi diri, mehlah jengah blog ni....mmg best...he he he he....


c. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri.

hmmmm..yg ni pun siti dah buat...tapi buat gaklah tuk melengkapkan tugasan ini...chewah.......

  1. mmg minat giler ngn buku2....masa zaman2 anak dara dulu, mmg giler kat novel2 cinta tu...kkdg smpai nangis2 baca....masuk alam remaja, novel dah mula dikurangkan dan dah mula beralih ke majlh keilmuan like DARA, mingguan wanita...he hehe....masuk alam pekahwinan, lbh kepada saji, rasa, nur, pa&ma....hmm dan mungkin, bila masuk alam 40an, buku MIDI akan jadi kesukaan aku lak...he he he..
  2. sangat suka ngn bunga-bunga ...lagi2 orkid ngn bunga kertas...hmmm, kat umah MIL ada orkid,,,kalau umah sndiri, cnfirm ku rembt bawa gi umah aku...he he he...
  3. sebelum ada MIa, aku suka giler ngn baby atau bebudak...tapi sejak ada MIa, aku tak berapa excitd nak pegang anak org....he hehe..bolh gitu?.....
  4. Berkira2 tuk tmbh anak pada next year...tapi, bergantung pada rezeki yg Allah berikan...he he he...
  5. teringin nak ada perniagaan sndiri...hmmm...mungkin ia berbentuk organisasi atau secara maya...tungggu...............
  6. hmmm, mcm teringin sgt nak jadi suri rumah tangga...tapi bila pkr balik, cm tak biasa je nanti...dah biasa keje, dah biasa kelam kabut, dah biasa tertekan...he he he....
  7. masih terpkr nak sambung bljr,,,tapi tak tahu bila...saing Mialah nanti...keung kueng kueng...
  8. suka berkawan,,,tapi tgok org juga.....kalau agak2 tak berkenan, mmg terus clash....eh, mmg terus bawa diri..tk kosa nak layan...
  9. dulu2, jadi org tgah tuk mr hubby ngn g.pren dia, tapi last2, siti gak yg kawin ngn dia.....jodohkan.....mcm dlm novel dulu2 gitu....
  10. Kenal mr hubby dr sekolah menengah dan suka kacau dia time kat sekolah...sbb dia ni pemalu....he he..kkdg, cter zaman2 sekolah dululah yg buat kitaorg jadi makin sayang.....HA HA HA HA...JGN MUNTAH OKIES....


d) Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.

saya serahkan award ni kepada kawan blogger saya yg seterusnyer:

  1. hernee
  2. mimi
  3. mummy dasy
  4. Yatie - sje kasi tugasan kat kak ti....
  5. opie.....eko dah lama menghilang
  6. umi danish...- wat keje, jgn niaga je....he h ehe

Monday, May 25, 2009

DARUL SYIFFA'

Lanjutan dari kesihatan ayah aku yg tak berapa elok hari tu, aku dan mak aku berhasrat untuk buat rawatan secara perubatan Islam di Darul Syiffa..........utk pengetahuan korang, Darul Syiffa ni diasaskan oleh Ustaz Harun Din yg berpengkalan di Bangi....he he he.....


Kat johor ni rasanyer, ada 3 tmpt kot yg org kata anak buah Ustaz Harun Din ni....setahu aku, ada kat pontian, simpang renggam dan kg maju jaya, skudai....so, utk memudahkan ayah serta ibu aku, kitaorg memilih pusat rawatan ni Kg Maju Jaya, Skudai...dekat sikit......Hari rawtan kat sini cuma hari Sabtu dan Ahad dr kul 11.00 pagi hinggalah..........................smpai pesakit habis.....mungkin 2 3 pagi...ustaz ni tak kisah..he he he.....


2 minggu lpas, aku temankan ayah dan ibu aku tuk wat rwtan......ustaz tu ckp, Insya Allah, kesihatan ayah aku akn pulih dengan izin Allah...ayah dibekalkan dengn air jampi (he he he ), habatus sauda, raja herba utk ayah makan setiao hari dan juga, doa-doa syifa yg perlu diamalkannyer........sambil ayah terima rwtn, ibu dan aku tumpang sekaki...iyerlah...minta ustaz tu doak2n aku agr sifat malas aku ni hilang...he he he.......


Malam tadi, utk kali keduanyer, aku berserta ayah dan ibu aku, pergi lagi ke tmpt tu utk rwtan susulan......Alhamdulillah...ayah kata, kesihatan dia dah bertmbh baik...dia dah mula rasa sihat....kiranya, kali ni rwtn susulan dr hr tu....mana tau, dengan keikhlasan ustaz tu dan keizinan Allah, penyakit ayah aku akan smbuh.....Amin.......

so, mlm tadi, ibu aku bawa adik bongsu aku....minta ustaz tu doa2kan agar kemalasn tahap gaban dia tu akan hilang dan dicergaskan akal pkrn dia tuk hadapi UPSR....(tak salahkan mencuba).....


pada pengamtan aku, ramai juga org yg dtg ke tmpt ni ngan mcm jenis penyakit.....dan, jgn tak caya, dah 2 kali aku gi tmpt tu, 2 kali gak aku dpt tgok "expose mistik" secara live tau....cuma, aku tak berani nak rakamlah...kang jadi lain lak...he he he.......kalau ada saper2 nak gi tmpt ni, leh minta no phone ustaz tu pd aku...sbbnyer, nak kene amik no dulu tau...kalau tak, melangut tunggu dr kul 9 mlm, turnnyer kene kul 1 pg.........

DARUL SYIFFA'

Lanjutan dari kesihatan ayah aku yg tak berapa elok hari tu, aku dan mak aku berhasrat untuk buat rawatan secara perubatan Islam di Darul Syiffa..........utk pengetahuan korang, Darul Syiffa ni diasaskan oleh Ustaz Harun Din yg berpengkalan di Bangi....he he he.....


Kat johor ni rasanyer, ada 3 tmpt kot yg org kata anak buah Ustaz Harun Din ni....setahu aku, ada kat pontian, simpang renggam dan kg maju jaya, skudai....so, utk memudahkan ayah serta ibu aku, kitaorg memilih pusat rawatan ni Kg Maju Jaya, Skudai...dekat sikit......Hari rawtan kat sini cuma hari Sabtu dan Ahad dr kul 11.00 pagi hinggalah..........................smpai pesakit habis.....mungkin 2 3 pagi...ustaz ni tak kisah..he he he.....


2 minggu lpas, aku temankan ayah dan ibu aku tuk wat rwtan......ustaz tu ckp, Insya Allah, kesihatan ayah aku akn pulih dengan izin Allah...ayah dibekalkan dengn air jampi (he he he ), habatus sauda, raja herba utk ayah makan setiao hari dan juga, doa-doa syifa yg perlu diamalkannyer........sambil ayah terima rwtn, ibu dan aku tumpang sekaki...iyerlah...minta ustaz tu doak2n aku agr sifat malas aku ni hilang...he he he.......


Malam tadi, utk kali keduanyer, aku berserta ayah dan ibu aku, pergi lagi ke tmpt tu utk rwtan susulan......Alhamdulillah...ayah kata, kesihatan dia dah bertmbh baik...dia dah mula rasa sihat....kiranya, kali ni rwtn susulan dr hr tu....mana tau, dengan keikhlasan ustaz tu dan keizinan Allah, penyakit ayah aku akan smbuh.....Amin.......

so, mlm tadi, ibu aku bawa adik bongsu aku....minta ustaz tu doa2kan agar kemalasn tahap gaban dia tu akan hilang dan dicergaskan akal pkrn dia tuk hadapi UPSR....(tak salahkan mencuba).....


pada pengamtan aku, ramai juga org yg dtg ke tmpt ni ngan mcm jenis penyakit.....dan, jgn tak caya, dah 2 kali aku gi tmpt tu, 2 kali gak aku dpt tgok "expose mistik" secara live tau....cuma, aku tak berani nak rakamlah...kang jadi lain lak...he he he.......kalau ada saper2 nak gi tmpt ni, leh minta no phone ustaz tu pd aku...sbbnyer, nak kene amik no dulu tau...kalau tak, melangut tunggu dr kul 9 mlm, turnnyer kene kul 1 pg.........

Saturday, May 23, 2009

CARA JINAKKAN ANAK

Panduan untuk ku:~

PUNCA ANAK MENGAMUK :-
* keinginan yang tidak dipenuhi kerana ibu bapa tidak memahami apa yang mereka inginkan.
* Anak marah dan tidak sabar dengan keterbatasan yang dimiliki...contohnya, tubuhnya tidak dapat menjangkau tempat-tempat tinggi untuk mengambil barang yang sangat menarik perhatiannya.
* Ia juga mungkin disebabkan oleh perasaan takut yg menguasai hati spt takut ditinggalkan, takut terhadap sesuatu, orang atau apa jua.
* sebab dia kecewa dan putus asa thdp apa yg dia cuba usahakan.


TIP MENGATASINYER:-
* Alih perhatian anak - kasi dia mainan kegemaran dia, buka rncngn TV atau pun, kita lak wat2 menangis...he he he
* Tenang hadapi karenah - baca surah Al -Insirah, tarik nafas panjang2.......doa dlm hati agar diberikan kekuatan utk mnghadapi karenah anak.....
* Elakkan memarahi atau menjerit pada anak - erk yg ni cmne erk?
* Tinggalkan mereka seketika....kecuali di tmpat awam tau...ilang pulak nanti,..

CARA JINAKKAN ANAK

Panduan untuk ku:~

PUNCA ANAK MENGAMUK :-
* keinginan yang tidak dipenuhi kerana ibu bapa tidak memahami apa yang mereka inginkan.
* Anak marah dan tidak sabar dengan keterbatasan yang dimiliki...contohnya, tubuhnya tidak dapat menjangkau tempat-tempat tinggi untuk mengambil barang yang sangat menarik perhatiannya.
* Ia juga mungkin disebabkan oleh perasaan takut yg menguasai hati spt takut ditinggalkan, takut terhadap sesuatu, orang atau apa jua.
* sebab dia kecewa dan putus asa thdp apa yg dia cuba usahakan.


TIP MENGATASINYER:-
* Alih perhatian anak - kasi dia mainan kegemaran dia, buka rncngn TV atau pun, kita lak wat2 menangis...he he he
* Tenang hadapi karenah - baca surah Al -Insirah, tarik nafas panjang2.......doa dlm hati agar diberikan kekuatan utk mnghadapi karenah anak.....
* Elakkan memarahi atau menjerit pada anak - erk yg ni cmne erk?
* Tinggalkan mereka seketika....kecuali di tmpat awam tau...ilang pulak nanti,..

Thursday, May 21, 2009

TAK BOCOR PUN

Lanjutan dr post aku yg LENCUN tu, akhirnyer utk kali keduanyer, aku test pakaikan Mia CD lagi....kali ni, ku guna 2 insert.....1 tebal dan 1 nipis, dan, kesannyer....................................

.....



tak bocor pun!!!!!!!


he he he,,,, tapi, mcm klako lak, bolh plak, setiap kali tersdr, aku akn terus check suar mia basah ke tak...he he he....apa pun, la ni, nmpaknyer mmg nak kene test & errorlah tuk gunakan CD ni...hmmm, hujung minggu ni, nak test full CD for whole day.......kita tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

TAK BOCOR PUN

Lanjutan dr post aku yg LENCUN tu, akhirnyer utk kali keduanyer, aku test pakaikan Mia CD lagi....kali ni, ku guna 2 insert.....1 tebal dan 1 nipis, dan, kesannyer....................................

.....



tak bocor pun!!!!!!!


he he he,,,, tapi, mcm klako lak, bolh plak, setiap kali tersdr, aku akn terus check suar mia basah ke tak...he he he....apa pun, la ni, nmpaknyer mmg nak kene test & errorlah tuk gunakan CD ni...hmmm, hujung minggu ni, nak test full CD for whole day.......kita tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

TAG 4 - MUMMY DASY

Telah diberikan oleh MUMMY DASY.... ..

Minta maaf ye lmbt buat...keje opis ku tak berenti2 dr minggu lpas....



Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award nie :-


~ Ibu kepada 2 org anak yg aku rasa agak byk ragamnyer...lagi2 si minah sowang tu.

~ Layout blog yg sntiasa berubah-ubah,,,pandai lak dia buat...

~ Rajin jengah blog kwn2 sambil tinggalkn jejak jejaknyer....

~ seorang yg teringin nak jadi SAHM....he he he...pujuk mr hubby tau....

~ Rajin gi jalan2 bawa anak dia yg keletah tu......




Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya :


Fakta @ hobi diri sendiri


  • suke baca buku, majalah.....

  • suka cuba resepi....-w,pun tak de org nak makan.....

  • begitu obses ngn kek.....lagi2 cheese cake...(manalah tak mmbesar)

  • suka window shopping brg2 perabot...knapa window shopping jer?....sbb tak de rumah sndiri...he hehe

  • suka surf internet.

  • kalau dah tak suka ngn seseorang tu, mmg susah nak suka balik kat dia....

  • suka gelak ketawa ngn adik beradik-..huh dah lama tak berkumpul ramai2....

  • dah tak lama tak gi ngeteh ngn abah....sbbnyer, abah dah ada kedai ngeteh sndiri...he hehe

  • Suka dan giler ngn warna pink, purple, biru dan hijau.

  • Suka dengki mr hubby dan mia.......

Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnye dan describe ttg mereka :


hmmm. cm tak derlah...skip jelah erk yg ni....



TAG 4 - MUMMY DASY

Telah diberikan oleh MUMMY DASY.... ..

Minta maaf ye lmbt buat...keje opis ku tak berenti2 dr minggu lpas....



Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award nie :-


~ Ibu kepada 2 org anak yg aku rasa agak byk ragamnyer...lagi2 si minah sowang tu.

~ Layout blog yg sntiasa berubah-ubah,,,pandai lak dia buat...

~ Rajin jengah blog kwn2 sambil tinggalkn jejak jejaknyer....

~ seorang yg teringin nak jadi SAHM....he he he...pujuk mr hubby tau....

~ Rajin gi jalan2 bawa anak dia yg keletah tu......




Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya :


Fakta @ hobi diri sendiri


  • suke baca buku, majalah.....

  • suka cuba resepi....-w,pun tak de org nak makan.....

  • begitu obses ngn kek.....lagi2 cheese cake...(manalah tak mmbesar)

  • suka window shopping brg2 perabot...knapa window shopping jer?....sbb tak de rumah sndiri...he hehe

  • suka surf internet.

  • kalau dah tak suka ngn seseorang tu, mmg susah nak suka balik kat dia....

  • suka gelak ketawa ngn adik beradik-..huh dah lama tak berkumpul ramai2....

  • dah tak lama tak gi ngeteh ngn abah....sbbnyer, abah dah ada kedai ngeteh sndiri...he hehe

  • Suka dan giler ngn warna pink, purple, biru dan hijau.

  • Suka dengki mr hubby dan mia.......

Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnye dan describe ttg mereka :


hmmm. cm tak derlah...skip jelah erk yg ni....



Wednesday, May 20, 2009

BERSEDIAKAH AKU?

semalam, gi anto mia kat klinik coz asma dia dtg lg....masa tgh tunggu turn tu, adalah sowang akak ni ngn anak dia 3 org....aku rasa anak dia yg 1st tu dlm lingkungan 5-6 thun, 2nd dlm 3thun dan 3rd tu tu dlm 2thn kot....yg si tua tu, dok kat bangkulah sbb tgn dia patah, yg lg 2 org tu sibuklah lari ke hulu ke hilir.....aku tgok memula akak ni kasi isyarat tgn tanda marah kat anak2 dia tu......senyap kejap......laps tu, smbung main lagi....akak ni mula panggil nama diaorg lak.........


tak jalan pun bila akak tu tinggikan sore....last, akak tu mncubit anak dia yg dua org tu smbil cover....baru dok diam....sakit kot kena cubit.......mr hubby perasan aku dok peratikan akak tu.....

"sanggup tak nak jaga 3 org mcm tu/".......aiks, tetiba je tanya..

"ntah...tgh dok pkrlah ni".....aku jwb smbl bersndr...sndr bukan sbb pkr, tapi sbb ngntuk...ha ha ha ha....

"...itu baru sorng lelaki.....kalau kene ayg 3 3 lelaki, mahu pengsan,.....jaga mia ni pun asyik nak gaduh je ngn mia".......mr hubby ckp tanpa aku pinta.....cewah....

"...hmmmm esok ptg ayg dtg sini baliklah ( klinik tuelah )"....aku jwb ngn suara perlahan.....

"naper"......

" nak pasang IUDlah....tunggu smpai Mia dah besor, dah pandai jaga adik, baru pregnant lagi"......aku jwb ngn sore sedih.....he he he he,.......

"ke situ lak....baik terus ikat je senang".........


perbualan ini berakhir sbb aku malas nak jwb....kang jadi isu besar lak....hehe he....

tapi kesimpulannyer, aku mmg tak bersedia lagi......Mia, mia....skrg ni pun dah buat ibu pening kepala, lagilah kalau ada adik lg....aduh.....haru..

BERSEDIAKAH AKU?

semalam, gi anto mia kat klinik coz asma dia dtg lg....masa tgh tunggu turn tu, adalah sowang akak ni ngn anak dia 3 org....aku rasa anak dia yg 1st tu dlm lingkungan 5-6 thun, 2nd dlm 3thun dan 3rd tu tu dlm 2thn kot....yg si tua tu, dok kat bangkulah sbb tgn dia patah, yg lg 2 org tu sibuklah lari ke hulu ke hilir.....aku tgok memula akak ni kasi isyarat tgn tanda marah kat anak2 dia tu......senyap kejap......laps tu, smbung main lagi....akak ni mula panggil nama diaorg lak.........


tak jalan pun bila akak tu tinggikan sore....last, akak tu mncubit anak dia yg dua org tu smbil cover....baru dok diam....sakit kot kena cubit.......mr hubby perasan aku dok peratikan akak tu.....

"sanggup tak nak jaga 3 org mcm tu/".......aiks, tetiba je tanya..

"ntah...tgh dok pkrlah ni".....aku jwb smbl bersndr...sndr bukan sbb pkr, tapi sbb ngntuk...ha ha ha ha....

"...itu baru sorng lelaki.....kalau kene ayg 3 3 lelaki, mahu pengsan,.....jaga mia ni pun asyik nak gaduh je ngn mia".......mr hubby ckp tanpa aku pinta.....cewah....

"...hmmmm esok ptg ayg dtg sini baliklah ( klinik tuelah )"....aku jwb ngn suara perlahan.....

"naper"......

" nak pasang IUDlah....tunggu smpai Mia dah besor, dah pandai jaga adik, baru pregnant lagi"......aku jwb ngn sore sedih.....he he he he,.......

"ke situ lak....baik terus ikat je senang".........


perbualan ini berakhir sbb aku malas nak jwb....kang jadi isu besar lak....hehe he....

tapi kesimpulannyer, aku mmg tak bersedia lagi......Mia, mia....skrg ni pun dah buat ibu pening kepala, lagilah kalau ada adik lg....aduh.....haru..

LENCUN!!!!!!

Semalam aku memulakan visi aku tuk pakaikan CD kat mia waktu malam...plan aku, nak pakaikan dia time mlm or time me ada kat umahlah........

my husbd look me like me wat benda pelik coz me tak inform dia CD tu apa...hik hik hik.....pilih CD warna pink....bila pakaikan kat mia, nampak elok je.....si kecik tu lak siap pusing2 cm model dpan ayah dia....selesa agaknyer berbnding pampers......then, ckt2 aku pegang CD dia takut basah ke, sbb me tak tahu bila timenye nak tkr.....bila mia dah mula nak tido, me tak tpkr nak tkrkan CD dia.........

smpailah me dikejutkan olh husbnd.....tgok jam dlm kul 4.30pg....

"Yang, dah lencun dah katil Mia tu"......

hu hu hu.....basah dah semua...ngan suar ngn baju ngn tilam MIa.....pasal je aku wat keje lbh ptg ni nak basuh semua tu.....patutlah mia asyik merengek2 je.....mlm ni aku nak test lagi...kalau dia merengek2 je,harus aku check CD dia.....


LENCUN!!!!!!

Semalam aku memulakan visi aku tuk pakaikan CD kat mia waktu malam...plan aku, nak pakaikan dia time mlm or time me ada kat umahlah........

my husbd look me like me wat benda pelik coz me tak inform dia CD tu apa...hik hik hik.....pilih CD warna pink....bila pakaikan kat mia, nampak elok je.....si kecik tu lak siap pusing2 cm model dpan ayah dia....selesa agaknyer berbnding pampers......then, ckt2 aku pegang CD dia takut basah ke, sbb me tak tahu bila timenye nak tkr.....bila mia dah mula nak tido, me tak tpkr nak tkrkan CD dia.........

smpailah me dikejutkan olh husbnd.....tgok jam dlm kul 4.30pg....

"Yang, dah lencun dah katil Mia tu"......

hu hu hu.....basah dah semua...ngan suar ngn baju ngn tilam MIa.....pasal je aku wat keje lbh ptg ni nak basuh semua tu.....patutlah mia asyik merengek2 je.....mlm ni aku nak test lagi...kalau dia merengek2 je,harus aku check CD dia.....


Friday, May 15, 2009

KETIDAKPUASHATIAN MELANDA

KALI NI BUKAN SEBAB KEJE ATAU SEBAB MR HUBBY YE KENGKAWAN.......TAPI SEBABBBB>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>





>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>




>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>




>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>




>>>>>>>>>>>>>>>>>>




>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>






























BILA ADA REQUEST DARI SESEORNG UTK AKU BUAT KEK COKLAT NI, LANGSUNG TAK MENJADI.....2 KALI AKU BUAT ADUNAN, 2 2 TAK JADI...GERAM BETUL....LAST2 AKU FED UP........BILA AKU SESAJE NAK BASAHKAN TEKAK SENDRI.....ELOK JE DIA MENJADI.....TAK BAIK TAU BUAT KITA CM NI....MAJUK KANG......
MALAM NI, AKU USAHA UTK BUAT LAGI....KALAU TAK JADI GAK, AKU MAJUK TAK BUAT KEK UTK 3 BULAN.................HUH.....NYAMPAH..............

KETIDAKPUASHATIAN MELANDA

KALI NI BUKAN SEBAB KEJE ATAU SEBAB MR HUBBY YE KENGKAWAN.......TAPI SEBABBBB>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>





>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>




>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>




>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>




>>>>>>>>>>>>>>>>>>




>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>






























BILA ADA REQUEST DARI SESEORNG UTK AKU BUAT KEK COKLAT NI, LANGSUNG TAK MENJADI.....2 KALI AKU BUAT ADUNAN, 2 2 TAK JADI...GERAM BETUL....LAST2 AKU FED UP........BILA AKU SESAJE NAK BASAHKAN TEKAK SENDRI.....ELOK JE DIA MENJADI.....TAK BAIK TAU BUAT KITA CM NI....MAJUK KANG......
MALAM NI, AKU USAHA UTK BUAT LAGI....KALAU TAK JADI GAK, AKU MAJUK TAK BUAT KEK UTK 3 BULAN.................HUH.....NYAMPAH..............

Thursday, May 14, 2009

MINAH CONTROL CUN







Anak dara aku ni control cun....dia dok je kat tepi tu sbb kat tmpt gelongsor tu ada 3 4 org budak2 boy yg seronok main....penat aku memjuk so dtg kat aku, dia ttp tak bergnjak.....control cun betullah.......dlm kete sibuk tunjuk kat tmn permainan ni,bila aku dah bawa gi situ, melekat lak ngan aku tak nak main.....

anyway, taman permainan ni dkt ngn nursery mia...memndangkan mr hubby dah mula keje shift, so, bila time hubby keje mlm, aku luangkanlah masa tuk layan mia ni singgah memana......kalau hubby keje siang, tak kuasa aku nak singgah.....baik balik umah masak....he he he.....

tapi, perasan tak, anak dara aku ni dah kurus cktlah....ke perasaan aku je....dia dah kurang makan...nak main je.....nasib baik susu still 4 5 botol sehari.......kang kalau anak aku kurus, aku makin mmbesar, tak best lak kan....ha ha ha ha

MINAH CONTROL CUN







Anak dara aku ni control cun....dia dok je kat tepi tu sbb kat tmpt gelongsor tu ada 3 4 org budak2 boy yg seronok main....penat aku memjuk so dtg kat aku, dia ttp tak bergnjak.....control cun betullah.......dlm kete sibuk tunjuk kat tmn permainan ni,bila aku dah bawa gi situ, melekat lak ngan aku tak nak main.....

anyway, taman permainan ni dkt ngn nursery mia...memndangkan mr hubby dah mula keje shift, so, bila time hubby keje mlm, aku luangkanlah masa tuk layan mia ni singgah memana......kalau hubby keje siang, tak kuasa aku nak singgah.....baik balik umah masak....he he he.....

tapi, perasan tak, anak dara aku ni dah kurus cktlah....ke perasaan aku je....dia dah kurang makan...nak main je.....nasib baik susu still 4 5 botol sehari.......kang kalau anak aku kurus, aku makin mmbesar, tak best lak kan....ha ha ha ha

NAIK SERI TAK?

he he he....nilah aku yg hnya dpt snap 1 gmbor je si azie ni....jadilah dr tak der....abaikan muka aku yg mcm tak siap tu sbb aku salin baju kat dlm toilet opis...he he he....saje aku tempek gmbor ni sbb takut org cnfuse ngn N3 aku seblum ni.....ye cik puan semua.....inilah gmbar aku.......berisikan aku.....he he he...









NAIK SERI TAK?

he he he....nilah aku yg hnya dpt snap 1 gmbor je si azie ni....jadilah dr tak der....abaikan muka aku yg mcm tak siap tu sbb aku salin baju kat dlm toilet opis...he he he....saje aku tempek gmbor ni sbb takut org cnfuse ngn N3 aku seblum ni.....ye cik puan semua.....inilah gmbar aku.......berisikan aku.....he he he...









Wednesday, May 13, 2009

AYAM MADU (RESEPI)



Atas permintaan Cik Puan Mummy Dasy ;~


Bahan:-
~5 potong dada ayam atau peha ayam
~3 sudu besar madu
~4 sudu besar kicap manis
~1 sudu besar gula
~3 inci halia - diblender atau tumbuk halus
~3 biji bawang putih - diblender atau tumbuk halus
~1 sudu teh garam halus


Cara Memasak:-
~Gaul ke semua bahan dan perap lebih kurang satu jam di dalam peti sejuk.
~ Panaskan kuali dan ltk sdkt minyak.....goreng ayam.....bila agak2 ayam dah masak, baru tuang lebhn bahan perap.....kalau nak berkuah, tak yah tunggu smpai likat...sesekali balik2kan ayam...kang hangus lak......

bolh hias ngn daun bawang atau daun sup....siap.....




AYAM MADU (RESEPI)



Atas permintaan Cik Puan Mummy Dasy ;~


Bahan:-
~5 potong dada ayam atau peha ayam
~3 sudu besar madu
~4 sudu besar kicap manis
~1 sudu besar gula
~3 inci halia - diblender atau tumbuk halus
~3 biji bawang putih - diblender atau tumbuk halus
~1 sudu teh garam halus


Cara Memasak:-
~Gaul ke semua bahan dan perap lebih kurang satu jam di dalam peti sejuk.
~ Panaskan kuali dan ltk sdkt minyak.....goreng ayam.....bila agak2 ayam dah masak, baru tuang lebhn bahan perap.....kalau nak berkuah, tak yah tunggu smpai likat...sesekali balik2kan ayam...kang hangus lak......

bolh hias ngn daun bawang atau daun sup....siap.....